Brands

18 betaalbare duurzame en eerlijke modemerken met een fantastische stijl (2/2)

“Ik wil heus wel bij duurzame of eerlijke merken kopen, maar het is veel te duur!” Je wilt niet weten hoe vaak ik dit te horen krijg. Hoewel het logisch is waarom slow fashionmerken duurder zijn (fair trade, duurzame materialen en processen, etc.), kost het veel mensen nog teveel moeite om over te stappen. Ik herken het, van toen ik 3 jaar geleden ook op dat punt stond. We zijn zulke lage bodemprijzen gewend, dat het verschil te groot is(/lijkt).

Daarom heb ik hard gespeurd naar duurzame modemerken die volgens onze bodemprijzenbegrippen nog een beetje betaalbaar zijn. ‘Betaalbaar’ is natuurlijk een hartstikke vaag en relatief begrip. Als je H&M-prijzen gewend bent, zul je de merken in dit rijtje waarschijnlijk superduur vinden. Maar probeer eens stil te staan bij waarom de prijzen een stuk hoger is en hoe bizar het eigenlijk is dat jij het normaal vindt om voor € 9,90 een jeans te scoren bij Primark (én wie daar de werkelijke prijs voor betaalt).

Bovendien zijn we gewend om veel teveel te kopen. Als je het normaal vindt om elke maand minimaal 5 nieuwe kledingstukken te kopen (waarvan waarschijnlijk 2/3 weer na één keer dragen achterin de kast belandt), is overstappen op duurzame kleding inderdaad niet te doen. Maar als je kritischer leert zijn op wat je koopt en mijn mantra “buy less, choose well” leert toepassen, komt er ineens meer ruimte om eens te investeren in een duurzamer kwaliteitsstuk. Of je vier t-shirts van € 10,- koopt of het perfecte t-shirt voor € 40,- maakt niet uit voor je portemonnee, maar wel voor je impact én je eigen geluksgevoel. Probeer eens zo te denken en vaker te sparen voor een perfect duurzaam stuk waar je écht heel blij mee bent, in plaats van je te laten verleiden door kortetermijntrends die je eigenlijk helemaal niet gelukkig maken.

 

 


 

Lees ook de vorige editie: 20 betaalbare duurzame en eerlijke modemerken met een fantastische stijl (1/2)

 


 

18 betaalbare duurzame en eerlijke modemerken die niet inleveren op stijl

Everlane   |   Nice Things   |   Sisterhood   |   Wildthings   |   Patagonia   |   Colorful Standard   |   Collection and Co   |   Maium   |   Wado   |   Vanilia   |   Bufandy   |   Twothirds   |   Teym   |   Fraenck   |   Fort   |   Alchemist   |   Myomy   |   Kuyichi

 

 

 

 

1. Everlane

Ik HOU van dit Amerikaanse merk, dat ‘radical transparency’ heeft geïntroduceerd in de modewereld. Everlane is open over de prijsopbouw en hoe en waar (in welke fabrieken) het merk onder eerlijke arbeidsomstandigheden produceert. Everlane maakt veel gebruik van duurzame materialen, zoals Tencel en gerecycled polyester in de winterjassen van dit seizoen. De prijzen zijn erg netjes: je betaalt zo’n $ 50 voor een sweater, $ 100 voor een kasjmieren trui en $ 68 voor een jeans. Let op: Everlane is een Amerikaans merk en als je er wilt bestellen, komen er dus nog invoerrechten en douanekosten bovenop om het pakketje bij jou thuis te krijgen.

Bekijk de collectie van Everlane

 

 

 

 

2. Nice Things

Nice Things is het wat nettere merkzusje van het Spaanse merk Paloma Wool. Je vindt er fijne vrouwen- en kinderkleding, altijd onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd en het merk maakt zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen. De stijl is over het algemeen iets ouder en netter dan wat vrouwen van mijn leeftijd (31) leuk vinden, al kom ik er veel mooie knits en ook broeken tegen.

Bekijk de collectie van Nice Things

 

 

 

 

3. Sisterhood The Label

Dit merk heeft daarentegen juist een hele frisse, sexy stijl. Bij Sisterhood vind je mooie, cheeky tops met classy, Mediterraanse invloeden (hello, Jeanne Damas!), veel wikkeljurken en bloot. Bij Sisterhood ga je niet shoppen voor het duurzame materiaalgebruik, maar het merk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en als je dat belangrijk vindt, is het zeker een interessant merk voor je. Je vindt er een top voor zo’n £ 45 en een jurkje voor £ 55. Spotgoedkoop voor een merk dat eerlijk produceert!

Bekijk de collectie van Sisterhood

 

 

 

 

4. Wildthings

Dit is een persoonlijke favoriet! Bij Wildthings vind je de allermooiste sieraden en vooral op de ear candy ben ik stapelgek. Wildthings is een Nederlands merk en laat de sieraden onder eerlijke arbeidsomstandigheden produceren op Bali. Prijzen variëren van € 9,9 voor een simpel zilveren oorringetje tot € 74,95 voor een prachtig afgewerkte ketting. Ik ben echt groot fan!

Bekijk de collectie van Wildthings

 

 

 

 

5. Patagonia

Het is één van de eerste sustainable fashion pioniers. Het Canadese outdoormerk Patagonia is al sinds de oprichting in 1973 fair & sustainable en de laatste jaren wint het merk ook in de modewereld steeds meer aan terrein. En niet alleen outdoorfans omarmen het merk, o.a. op de website van Reformation kun je zien dat Patagonia-items er fantastisch uitzien op een fashionwaardige outfit (zie boven)! Maar ook als je een duurzaam outdoor-, of skijack, regenpak of winter accessoires nodig hebt, is Patagonia je merk. All weather proof, en nog duurzaam ook!

Bekijk de collectie van Patagonia

 

 

 

 

6. Colorful Standard

Ben je op zoek naar een mooie basic in een hele specifieke kleur? Bij Colourful Standard vind je basics (crewnecks, hoodies, tees en longsleeves) in een flink kleurenpalet, altijd gemaakt van 100% biologisch katoen en eerlijk geproduceerd in een fair trade fabriek in Portugal. Price wise word je daar waarschijnlijk wel blij van: voor een tee betaal je bijvoorbeeld € 30,- en voor een crewneck € 60,-. Netjes, toch?

Bekijk de collectie van Colorful Standard

 

 

 

 

7. Collection & Co

Dit Engelse vegan merk maakt uitsluitend gebruik van natuurlijk en geüpcyclede materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in een klein fabriekje in Griekenland. Het begon met vegan schoenen, maar inmiddels is de collectie uitgebreid met tassen, sjaals en zelfs kleding, al vind je vooral nog de schoenen online. Voor een paar enkellaarsjes van Collection & Co betaal je zo’n  £ 130 en voor heels £ 80.

Bekijk de collectie van Collection & Co

 

 

 

 

8. Maium

Ben je op zoek naar een mooie en functionele regenjas, die je niet alleen droog houdt, maar die ook nog duurzaam en eerlijk geproduceerd is? Én waarmee je ook nog op de fiets kunt stappen zonder dat je nat wordt? Het Nederlandse Maium maakt unisex regenjassen (in heel veel kleuren!) van gerecycled plastic en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in China. Je betaalt € 135,- voor een jas waar je heel lang mee gaat doen. Een goede investering, dus!

Bekijk de collectie van Maium

 

 

 

 

9. Wado

Wado komt voort uit een succesvol Kickerstarterproject. Het duurzame Spaanse sneakermerk maakt duurzame sneakers van natuurlijk gelooid leer (dus geen gebruik van chemicaliën en biologisch afbreekbaar). De sneakers worden onder eerlijke arbeidsomstandigheden en zo duurzaam mogelijk in Portugal geproduceerd. Bovendien plant Wado voor elk paar sneakers dat wordt verkocht, 2 bomen. De sneakers zijn betaalbaar: voor een paar betaal je € 99. Nice, huh?

Bekijk de collectie van Wado

 

 

 

 

10. Vanilia

Wat niet veel mensen weten, is dat Vanilia onder eerlijke arbeidsomstandigheden produceert. Het merk kan zeker nog groeien in duurzaam materiaalgebruik, maar zelf vind ik dit een enorme pré. Bovendien is Vanilia voor duurzame modebegrippen vrij betaalbaar.

Bekijk de collectie van Vanilia

 

 

 

 

11. Bufandy

SU-PER-ZACHT, dat zijn de sjaals van Bufandy. Dit Nederlandse merk maakt heerlijk warme sjaals van alpacawol in Equador en laat de collectie op een eerlijke manier produceren door een lokale familie. Ik heb zelf de Fabian sjaal (€ 54,95, ik draag hem o.a. hier) en ik draag hem supervaak. Hij blijft mooi en warm en dat maakt dat je heel lang met zo’n sjaal doet. Aanrader! Je vindt Bufandy o.a. via Take It Slow.

Bekijk de collectie van Bufandy