inspirerende zelfkennisboeken
Whatever Nice

7 Inspirerende journals

Ik hou van journals. Ik heb er een aantal en ik moet bekennen dat ik ze niet altijd even goed bijhoud, maar ik vind het leuk om te doen en ze houden me scherp. Ze maken me bewust van wie ik ben, wat ik wil en wat ik belangrijk vind. Ik weet dat láng niet iedereen zin heeft om elke dag een journal bij te houden, en dat andere mensen er het nut niet van inzien. Maar ik weet ook dat veel mensen het wél heel leuk vinden om ze bij te houden. Het kan helpen om beter over dingen na te denken. Ze kunnen je inzicht geven in wie je bent en – mits je de discipline hebt om ze bij te houden of in te vullen – veranderingen over een langere tijd te kunnen zien.

Onderstaande journals (of zelfkennisboekjes) zijn mijn favorieten, vanwege hun eenvoud of juist het concept. Ik heb er – schrik niet! – 4 van de 7… En naast dat ik ze zélf heel leuk vind om in te vullen, is het misschien ook een goede cadeautip. Mits het natuurlijk bij de betreffende persoon past.

 

letters_to_my_future_self

1.  LETTERS TO MY FUTURE SELF

Kort geleden kwam ik dit boekje tegen in een concept store. Ik vind het zo’n tof concept, en ik denk dat ik er binnenkort één ga kopen of maken. Het boekje bevat meerdere, leuk vormgegeven ‘brieven naar je toekomstige zelf’, waarin je jezelf tips en adviezen kunt geven, of je gedachten van je huidige zelf kwijt kunt, om over misschien wel 30 jaar terug te kunnen kijken op hoe je toen was. Bijvoorbeeld:”ik hoop dat je nog steeds zo en zo in het leven staat”, “beloof me dat je tegen die tijd eindelijk dit en dit hebt gedaan” en “ik wil dat je dit en dit hebt bereikt” (compleet random, maar zo zou ik ermee omgaan).

Letters To My Future Self (van Lea Redmond) kost € 14,10 en is o.a. te verkrijgen bij bol.com.

Het boekje is er ook in ‘Letters to my Mom’, ‘Letters to my dad’ (een mooi cadeau om aan je ouders te geven), ‘Letters to my baby’ (tof kraamcadeau!), ‘Letters to my Love’ en ‘Letters to my Grandchild’.

Once_upon_a_time_i_was

2.  ONCE UPON A TIME I WAS…

‘Once upon a time I was…’ is geen journal, maar een inspirerende autobiografie, die heel leuk is om in te vullen. Ik heb ‘m ook en het heeft al veel mooie herinneringen bij me naar boven gehaald! In het sympathiek vormgegeven boek vind je allerlei hoofdstukken waarin je informatie over jezelf kunt invullen. Enkele voorbeelden:
•  Childhood: o.a. ‘my first memory is…’, ‘ my parents tought me from a young age that…’, ‘my favourite memory of my sibling(s) is…’, ‘as a child, I was…’ en ‘my bedroom looked like…’
•  If my life were a song, it would be…
•  When I look back at high school, I think of…
•  The first thing I bought with my own money was…
•  My favourite memory when it comes to love is…
•  The relationship I now have with my siblings can be described as…
•  The most important qualities in a friend are…
•  My best qualities are…
•  If I could invite 3 people to dinner (dead or alive), they would be…
•  A turning point in my life was when…

Once upon a time I was… (van Lavinia Bakker) kost € 12,190 en is o.a. te verkrijgen bij bol.com.

zeg_maar_dag_boek

3.  ZEG MAAR DAG BOEK

Dit mooie journal heeft als doel om elke dag ‘dag’ te zeggen tegen iets. Zoals het boek zelf zegt in de intro: “Zeg dag tegen wat vervelend is, tegenvalt of niet gaat zoals jij wilt dat het gaat. Dat zeggen is de dingen onder ogen durven zien en er niet voor weglopen. Dag zeggen is soms afscheid nemen. En soms de dingen gewoon nemen zoals ze zijn, zonder meteen iets te willen veranderen. Zeg vooral ook dag tegen de mooie dingen van het leven. Verwelkom wat nieuw is. Zeg dag tegen een wens. Of iets leuks van een dag. Stilstaan bij een positieve ervaring vergroot je geluksgevoel. Weet dat het moment al weg is. Je kunt het niet vasthouden. Geniet er nog van na. Zeg elke dag even dag. In je eigen Zeg maar dag boek.”

Ik geloof heel erg in het concept: ‘dag’ zeggen tegen dingen die je bezig houdt en ze loslaten. Ik heb dit boek zelf ook en het is fijn om in te vullen (al is het maar één regeltje!) voor het slapengaan. Het geeft rust en een goed gevoel! Ik vul het niet elke dag in, maar wel als er dingen zijn die ik graag kwijt wil. Leuke dingen, minder leuke dingen en toffe dingen die ik heb geleerd.

Het Zeg maar dag boek (van LSLTN) kost € 14,95 en is momenteel op veel plaatsen helaas uitverkocht, maar ik kwam hem nog tegen bij Feelgoodies.

 

one_line_a_day

4.  ONE LINE A DAY

Als je het idee van een journal bijhouden heel leuk vindt, maar er weinig tijd aan kwijt wilt zijn, is One line a day perfect. Het compacte boekje geeft je de ruimte om elke dag één zin in te vullen, en er is ruimte voor 5 jaar invullen! Je hebt verder de volledige vrijheid om die zin mee in te vullen, want wat je die dag hebt gedaan tot een inspirerende quote, van hoe je je voelt tot het mooiste moment van die dag. Ook dít boek heb ik in mijn bezit en hoewel ik er even mee ben gestopt, wil ik het weer gaan oppakken. Leuk om in te vullen!

One line a day (van Chronicle Books Llc) kost nu € 10,19 bij bol.com!

Q&A a day

5.  Q&A A DAY

Vind je het leuk om een journal bij te houden, maar ben je minder van de vrije invulling en vind je het fijn om wat meer sturing te hebben? Dan is Q&A a day misschien iets voor jou. Dit compacte boek is net als One line a day een vijfjarenjournal. Het bevat elke dag van het jaar een andere vraag, die je simpelweg hoeft te beantwoorden. Bijvoorbeeld:
•  Who do you want to be?
•  Pick a colour for today.
•  Write the first sentence of your autobiography.
•  Who do you want to know better?
•  Is your home / apartment clean?
•  What three words describe your family?
•  Today you wore…
•  What song is stuck in your head?
•  Where do you think your road is going?
•  What’s the most valuable thing you own?
En ga zo maar door. De ene vraag is makkelijker te beantwoorden dan de ander, maar die diversiteit in vragen maken het invullen juist interessant. Ook dít boekje heb ik (ik beloof je, dit is het laatste 😉 Op de één of andere manier heb ik door de tijd heen een liefde voor zelfdocumentatie ontwikkeld).

Q&A a day (van Potter Style) kost nu € 12,99 en is o.a. te verkrijgen via bol.com.


strange_dreams

6.  STRANGE DREAMS

Dit boekje is wat specifieker; je kunt er je dromen in vastleggen. Misschien is het niet voor iedereen interessant, maar ik droom regelmatig vreemde of bizarre dingen, die zich regelmatig herhalen of waarvan ik niet snap hoe-the-fuck mijn hoofd erbij komt. In Strange Dreams kun je op een leuke manier je dromen documenteren.

Strange Dreams (van Andy J. Miller) kost € 12,12 en is o.a. verkrijgbaar via bol.com.

one_sketch_a_day

7.  ONE SKETCH A DAY

Ben je niet zo’n schrijver, maar wel een sketcher of een doodler? Dan is One sketch a day misschien wel iets voor jou; houd je dagen bij met illustraties, schetsen of gewoon vage krabbels! Teken wat je bezighoudt, waar je aan denkt of wat je mooi vindt!

One sketch a day: a visual journal (van Chronicle Books Llc) kost € 12,20 bij Amazon!

2 Comments

  • Leuk, ik kende ze nog niet allemaal. Ooit maakte ik (gewoon in een schtesboekje) elke dag een tekeningetjes met oost-indische inkt (niks hoogdravends hoor, gewoon een doodle van wat ik had gedaan). Ik krijg meteen weer zin om dat op te pakken!

    Gisteren kreeg ik trouwens een ‘food journal’ waar je precies in kan opschrijven wat voor lekkers je waar hebt gegeten. Ook erg inspirerend, op een andere manier. En perfect voor op reis.

    Beantwoorden
  • Zulke boekjes koop ik graag, maar om eerlijk te zijn gebruik ik ze (na een tijdje) niet meer. Ik houd het dus bij kijken hoe anderen ze invullen 😉

    Beantwoorden

Write a comment