Toegankelijke filosofieboeken / Grote Denkers / Book of Joy / De Weg / Tao van Poeh
Fair fashion

Het begint bij een andere mindset – 4 awesome instapboeken in de filosofie!

Grote veranderingen beginnen bij een andere mindset. Dat geldt voor alles, van gezonder leven tot overstappen op slow fashion. Maar pfoe, je hele mindset veranderen is niet iets dat je zomaar even één-twee-drie doet. Sterker nog: ik geloof dat we alleen écht kunnen veranderen als we diep van binnen bereid zijn om te wíllen veranderen. En ergens ten diepste in geloven, van binnen uit. Als je slow fashion wilt omarmen, kun je hier documentaires over kijken, nieuwsberichten lezen of inspiratie zoeken. Dat doe ik ook, en ik haal er veel uit. Maar mijn echte mentaliteitsverandering heb ik aan iets anders te danken. Aan de filosofie.

Via gedachten van verschillende denkers leer ik wat gelukkig zijn is en wat ik daarvoor nodig heb. Filosofen als Thoreau, de Montaigne en Camus helpen me te beseffen dat al die extra spullen en status niet bijdragen aan werkelijk geluk. En dat we in the end met véél minder dan we denken gelukkig kunnen zijn. En hoe belangrijk het is dat we leren te waarderen wat we hebben. Maar dat is slechts het topje van de ijsberg. Want de filosofie helpt me ook met andere zaken, eigenlijk met alles in mijn leven. Het heeft me zelfverzekerder gemaakt. Ik maak me minder zorgen om gemaakte keuzes en om de toekomst. Ik waardeer de kleine dingen in het leven meer. Ik doe meer waar ik gelukkig van word en ik durf te staan voor mijn idealen. Ik sta meer open voor alles dat op mijn pad komt. Zo kan ik nog wel even doorgaan, maar mijn punt is volgens mij wel duidelijk: de filosofie brengt me veel. Héél veel. Ik heb er niets anders dan liefde voor.

Ik zie de filosofie als één grote ontdekkingstocht, waarbij ik continu puzzelstukjes verzamel van verschillende denkers, gedachten en ideeën en daarmee mijn eigen puzzel samenstel.

Ik haal inspiratie uit allerlei denkers, zowel westers als oosters. Zo vind ik een aantal filosofen uit de Griekse oudheid heel inspirerend (zoals Socrates, Aristoteles en Epicurus), maar ook denkers uit de Oosterse filosofie (Lao-Tze, Zhuang Zhi, Mencius en Boeddha) en de westerse filosofie (o.a. de Montaigne, Thoreau en Camus). Met al die verschillende gedachten creëer ik een mengelmoes die een logische lijn vormt voor mij. Als jij nou denkt: “interessant! Ik wil daar ook meer over weten! Maarrehh… waar begin ik?”, dan heb ik een paar tips voor je, die de filosofie heel toegankelijk en leuk maken. Niks complexe materie, deze boeken zijn helemaal rookie proof! Mijn vier mooiste instapboeken in de filosofie:

 

DSC_0126_900 DSC_0130_900

1  |  Grote Denkers
Door The School of Life

Grote Denkers is mijn meest recente boek. Het bevat de ideeën van zo’n 60 grote denkers (filosofen, sociologen, kunstenaars, you name it) uit het verleden en het wil ons prikkelen hoe we ze in ons hedendaagse leven kunnen toepassen. Elke denker wordt kort en bondig behandeld (zo’n 6 pagina’s per denker, met plaatjes, in kleur, yes!) en dat maakt dit boek perfect om snel in aanraking te komen met allerlei verschillende denkers en ideeën. Het boek is heel toegankelijk geschreven en snel scanbaar. Ook voor mij zijn veel denkers nog nieuwen dat maakt het ontzettend leuk om te lezen. Elke keer pak ik er één filosoof uit, en na een kwartiertje (en heel wat strepen met mijn markeerstift ;)) ben ik weer helemaal geïnspireerd. Mijn favoriete denkers die worden behandeld in dit boek? Lao Tze, Thoreau, de Montaigne, Epicurus, Boeddha, Aristoteles, Plato, De Stoa, Camus en Heidegger. Disclaimer: mijn versie ziet eruit alsof ik het heb opgedoken op de zolder van iemands overgrootoma, maar niks is minder waar. Helaas is het beschadigd geraakt toen ik ermee door een regenbui moest en het boek in een stoffen tasje had zitten. De omslag kon ik meteen weggooien. Sukkel die ik ben.

Grote Denkers, € 29,99
(o.a. verkrijgbaar bij bol.com)

 

DSC_0134_900

2  |  Het boek van vreugde
Door Douglas Abrams

Ik kocht dit The Book of Joy (de Nederlandse vertaling was er toen nog niet) enkele maanden geleden. Het boek legt de vijfdaagse ontmoeting tussen twee grootheden uit verschillende religies en daarnaast bijzondere vrienden, de Dalai Lama (boeddhisme) en aartsbisschop Desmond Tutu (christendom) vast. Een bijzondere ontmoeting én een bijzondere vriendschap, die zich niet laat leiden door religies en denkkaders, maar door één allesbepalend element dat hun verschillen overstijgt: liefde, voor alles om hen heen. Een prachtige boodschap in deze tijd, waarin de wereld steeds meer verdeeld raakt. Vijf dagen lang praatten de mannen over het onderwerp ‘geluk’ in de breedste zin van het woord, en ook onderwerpen als materialisme, tevredenheid, status en jaloezie komen voorbij. Mooi geschreven en mooie gedachten.

Het Boek van Vreugde, € 19,95
(o.a. verkrijgbaar bij bol.com)

 

DSC_0099_900

3  |  De Weg
Door Michael Puett

Van al deze boeken heeft dit boek mij misschien wel het meest geïnspireerd. De Weg slaat voor mij de ideale brug tussen de prachtige ideeën uit de Oosterse filosofie en ons moderne, drukke, complexe westerse leven. In De Weg neemt professor Michael Puett je op toegankelijke wijze mee langs het gedachtegoed van vijf verschillende Oosterse filosofen en filosofieën (o.a. Lao Tze, Mencius en Zhuang Zhi). Hij helpt je om hun inzichten te vertalen naar concrete oplossingen voor je eigen leven (met voorbeelden over werk, opvoeden, relaties en natuurlijk ‘hoe om te gaan met het Zelf’). Ik ben zelf groot bewonderaar van het Taoïsme, voor mij met stip de meest inspirerende levenswijsheid. De Weg behandelt deze filosofie uitvoerig. Echt een enorme aanrader!

De Weg, € 19,99
(o.a. verkrijgbaar bij bol.com)

 

DSC_0109_900

4  |  Tao van Poeh
Door Benjamin Hoff

Dit is mijn allereerste filosofieboek óói. Tao van Poeh geeft je een hele, héle toegankelijke en fantastische inleiding in het Taoïsme, mijn favoriete levenswijsheid. Het boek is kinderlijk eenvoudig geschreven en dat vind ik precies de grote kracht van dit boek. Poeh en zijn vrienden nemen je via hun leefwereld mee in de basisbeginselen van het Taoïsme en daarbij is Poeh de belichaming van een spreuk die mij elke dag weer inspireert: “verwacht niks en waardeer alles”. Als je Tao van Poeh uit hebt, kun je het vervolg Teh van Knorretje lezen. Of De Weg (zie boven).

Tao van Poeh, € 11,50
(o.a. verkrijgbaar bij Athenaeum)
(tijdelijk niet beschikbaar, helaas)

 

Grote_denkers_header

Inspirerende platforms

Daarnaast kun je natuurlijk eens een class, lezing of cursus bijwonen bij The School of Life. Ik heb er vorig jaar een tiendelige cursus gevolgd bij filosoof Lammert Kamphuis, erg inspirerend en toegankelijk!  Ook is er het toffe platform Brainwash, dat zichzelf “een dagelijks podium voor onverwachte ideeën” noemt (luister ook eens naar Radio Brainwash!). En dan is er ook nog omroep Human, die regelmatig (tv)programma’s maakt over filosofiegerelateerde onderwerpen (o.a. het toegankelijke ‘Dus ik ben’, met filosoof Stine Jensen.

12 Comments

 • Je komt altijd precies op het goede moment met de juiste artikelen! 🙂 Heb nu zelf ‘de troost van de filosofie’ van Alain de Botton geleend bij de bieb en wilde graag meer boeken lezen (en kopen). Meteen weer wat op mijn verlanglijstje kunnen zetten!

  Beantwoorden
  • Haha, wat toevallig! 🙂 De Troost van de Filosofie heb ik ook gelezen, ja – da’s waar ook. Ik ben alleen het boek op reis verloren, vandaar dat het niet meer zo top of mind is. Als je nog vragen hebt, of tips wilt, stel ze gerust. Happy to help!

   Beantwoorden
 • Wat een tof artikel weer. Ik heb precies wat je omschrijft: ik wil me erin verdiepen maar hoe dan?! Het laatste boek spreekt me het meest aan dus die ga ik binnenkort aanschaffen. Bedankt voor de tips.

  Beantwoorden
  • Ik denk dat heel veel mensen dat hebben. Ergens denk ik dat veel mensen graag nadenken over het hoe en waarom van zichzelf en anderen. Maar er is zoveel, en wie gaat je dan aanspreken? Bovendien zijn ook veel essays en geschriften vrij complex. Die zou ik nu ook écht niet begrijpen als ik er nooit op een toegankelijke manier ingerold zou zijn. En nog steeds moet ik sommige teksten 5x nalezen en dan snap ik ze nóg niet, hihi. Maar dat vind ik ook leuk, het is een continue zoektocht om nog beter te begrijpen wat je belangrijk vindt, waarom en hoe je daaraan kunt werken. Veel leesplezier, laat me weten wat je ervan vond! 🙂

   The School of Life is ook erg tof, zij maken het helemáááál toegankelijk en heel erg op “wat heb jíj eraan in je leven?”. Misschien is het leuk om eens een class van hen te bezoeken over een onderwerp dat je interessant vindt!

   Beantwoorden
 • Ik ben helemaal niet zo van de boeken, ik lees nooit, maar ik moet dat nodig eens wat meer gaan doen!

  Beantwoorden
  • Haha, ik was ook echt geen lezer, en nog steeds moet ik mezelf er soms toe dwingen, hoor. Maar altijd als ik weer in een filosofieboek ben gedoken, brengt het me zoveel dat ik er (ondanks dat ik dus geen lezer ben) mee door moet gaan 😉

   Beantwoorden
 • Oh dit komt op een fijn moment! Ga er zeker wat van bestellen, voor nu spreken Tao van Pooh en De Weg mij het meest aan 🙂

  Beantwoorden
  • Een duidelijke voorkeur voor de Oosterse filosofie, dus 🙂 Veel leesplezier, ik hoop dat je het wat vindt!

   Beantwoorden
 • Ik hou eigenlijk niet van filosofie, maar The book of joy is geweldig! Die wordt superveel verkocht in de boekhandel waar ik werk. Wat een leuk, uitgebreid artikel ook. En wauw, wat ben jij mooi!

  Beantwoorden
 • Ik lees veels te weinig! Ik moet meer gaan lezen als ik dit zie hihi

  Beantwoorden
 • Dit had van mij veel meer aan bod mogen komen op CMD (of had ik het verkeerde profiel?). Ik wil mij hier ook meer in verdiepen, maar er zijn zoveel boeken dat je inderdaad een beetje overspoeld wordt en door de bomen het bos niet meer ziet. 🙂 Fijn lijstje, hier kan ik zeker mee beginnen!

  Beantwoorden
  • Ja, vind ik ook! Ik denk dat niemand écht filosofie heeft gehad, behalve het standaardvak Mediafilosofie (in het tweede jaar, geloof ik), waarbij Marshall McLuhan naar voren kwam. Maar dat was heel erg gericht op mediagebruik, en vrij weinig op ‘het leven’ an sich gericht. Maar met deze boeken kom je al een eind, hoor! Uiteindelijk vind je daar wel gedachten en denkers in die je interessant vindt, en daar kun je je dan verder in gaan verdiepen. Althans, ik hoop dat deze boeken je ermee helpen 🙂 Als je tips nodig hebt, let me know!

   Beantwoorden

Write a comment