Conscious fashion, Thoughts

Bereken je Closet mass index – ik telde mijn complete kledingkast

Misschien ben je er wel mee bezig, misschien heb je er nog nooit van gehoord: momenteel is de Slow Fashion Season volop aan de gang. Bijna 15.000 mensen proberen van 21 juni tot 21 september niks nieuws te kopen. Zelf doe ik er dit jaar niet aan mee, maar vorig jaar heb ik een soortgelijke No Buy Challenge gedaan (kijk hier) en eens in de zoveel tijd súper bewust met mijn garderobe bezig te zijn. Afgelopen week las ik dat veel mensen hun Closet Mass Index berekenden door hun complete garderobe te tellen. Een fantastisch idee, dus ik besloot het ook te doen. En alles niet alleen te tellen, maar ook te fotograferen. Om mezelf met mijn neus op de feiten te drukken wat ik eigenlijk allemaal heb.

 


 

Hoe bereken je jouw Closet Mass Index?

De Closet Mass Index is bedacht door studenten van het AMFI. Het idee is heel simpel: je telt je complete garderobe om er inzicht in te krijgen. Ik heb verschillende soorten lijstjes gezien en zelf heb ik de volgende items geteld:

Nieuw gekochte kleding: 48
Tweedehands kleding: 27
Percentage gedragen items: 100%
Items die ik langer dan een jaar niet gedragen heb: 3
—–
Tees & tops: 22
Dresses: 8
Shirts: 6
Knits & sweaters: 11
Pants & shorts: 15
Skirts: 3
Jackets & coats: 10

Het gaat dus echt om je kledingstukken. Maar ik heb ook mijn schoenen, tassen en accessoires geteld om een volledig beeld te krijgen. Dus heb ik voor mezelf ook deze items geteld:

Shoes: 11
Bags: 7
Jewelry: 8
Sunglasses: 2
Hats: 1 (pet)
Underwear & sleepwear: 25 (incl. beha’s en broekjes)
Socks: 15 pairs

 


 

Ik moet zeggen dat ik vrij tevreden ben! Inclusief al mijn jassen heb ik 75 items in mijn kast. Exclusief schoenen, tassen, etcetera. Natuurlijk kan het minder – dat kan altijd – maar deze cijfers zijn voor mij een enorme vooruitgang en ik ben met vrijwel alle items heel tevreden. Met een aantal uitkomsten ben ik extra blij:

• De laatste tijd koop ik bijna alleen maar tweedehands en vintage. Het cijfer dat je leest is misleidend, want het afgelopen jaar was (gokje) zo’n 50% tweedehands.
• Ik ben trots dat ik ‘slechts’ 11 paar schoenen heb en ze allemaal heel vaak draag. Vroeger had ik zo’n 40 stuks en was ik er bovendien veel minder tevreden mee.
• Ook de hoeveelheid tassen, zonnebrillen en sieraden heb ik drastisch verminderd en ook hierbij geldt: ik ben veel meer tevreden met de items die ik nu heb, dan met die grote stapels van vroeger. Ik heb alleen nog de items die ik écht vaak draag.
• Dat het percentage gedragen items 100% is, is iets waar ik heel blij mee ben. Wel is het zo dat ik sommige items veel vaker draag en ik een aantal kledingstukken bijna nooit draag. Ik twijfel nog of ik dat oké vind, of niet.
• Ik vind dat ik relatief veel truien en jassen heb.
• Mijn spijkerbroekencollectie kan naar beneden. Het lastige is alleen dat ik bij een denimmerk (Kuyichi) werk en ik draag ‘onze’ producten heel graag.
• De drie items die ik een jaar niet gedragen heb, zijn de linker kimono, een gestipt blousje uit Vietnam en een oud zwart t-shirt van Reformation. Die laatste moet ik misschien wegdoen, de rest houd ik. En het oude verrekijkertasje van mijn moeder ook niet, maar die vind ik nog steeds zó leuk en hij heeft emotionele waarde. Dus houd ik hem met liefde.

 

 

Wikkeljurken

Groene wikkeljurk met bloemenprint – Faithfull (fair)
Zwarte wikkeljurk – & Other Stories

 

 

Gekleurde, wijdere jurken

Lange wijde hippiejurk – vintage
Rode jurk met lange mouw – vintage
Halflange wijde bloemenjurk – H&M (tweedehands)

 

 

Bloemenjurken

Kort zomerjurkje – Sisterhood (toen ik nog dacht dat dit label fair was)
Retro bloemenjurk – vintage

 

 

Jumpsuit & jurk

Groene linnen jumpsuit – Pina Studio (fair & sustainable)
Retro bloemenjurk – vintage

 

 

Blouses

Blauwe oversized blouse – Unrecorded (fair & sustainable, size XXL)
Oversized denim blouse – vintage (van m’n vriend geweest)
Zwarte doorzichtige blouse – Monki (10 jaar oud)
Witte oversized blouse – Popupshop (fair & sustainable)
Gebloemde wikkelblouse – Sisterhood (toen ik nog dacht dat dit label fair was)

 

 

Knits (1)

Roomwit gebreid vest – L’Envers (fair & sustainable)
Donkerblauwe oversized wollen trui – Unrecorded (fair & sustainable)
Donkerblauwe (organic) katoenen trui – Filippa K (fair & sustainable)
Cognackleurige crewneck sweater – Teym (fair & sustainable)

 

 

Knits (2)

Rode trui – vintage
Donkerblauw sweatvest – Teym (fair & sustainable)
Roomkleurige oversized trui – vintage (van m’n vriend geweest)
Donkerroze trui – Tweedehands
Blauw-wit geruite trui – vintage
Zwarte trui met glitters – H&M Conscious (oud)

 

 

Schoenen (1)

Bruine suede seventies boots – Vagabond
Rode velvet boots – Miista (fair)
Zwarte Jensen boots – Acne Studios (fair)
Slangenprintboots – Sacha
Zwarte suede veterlaarsjes – & Other Stories

 

 

Schoenen (2)

Zwarte slippers met grote gesp – Flattered (fair)
Bruine leren sandaaltjes – Bottines (fair & sustainable)
Witte chunky sneakers – Adidas (model Falcon, tweedehands)
Witte sneakers – Adidas (model Stan Smith, 4 jaar oud)
Groene muiltjes – Paloma Wool (fair)
Donkerblauwe espadrilles – Castaner (fair)

 

 

Jassen (1)

Lichte trench coat – vintage
Zwart biker jack – Pelechecoco (fair & sustainable)
Oversized denim jack – vintage

 

 

Jassen (2)

Lange zwarte wollen jas – van mijn moeder geweest (begin jaren ’90)
Donkergroene winterparka – Teym
Lichtbruine (nep) lammy coat – Mango (6 jaar oud)

 

 

Jassen (3)

Gele leren jas – vintage
Bruien suede trench coat – vintage
Witte regenjas – Maium (fair & sustainable)

 

 

Kimono’s

Beide kimono’s zijn vintage.

 

 

Tassen

Zwarte rugtas – Matt & Nat
Witte schoudertas (past 31” MacBook in!) – Myomy
My Paper Bag – Myomy
Donkerbruin verrekijkertasje – van mijn moeder geweest (heel oud)
Zwart klein schoudertasje – vintage
Donkerpaarse schoudertas / clutch – Elenbaas Atelier
Zwart suede buiktasje – vintage

 

 

Jeans

4 vintage (tweedehands) Levi’s 501 jeans in verschillende wijdtes
Bootcut jeans – Kuyichi (fair & sustainable)
Mom jeans – Kuyichi (fair & sustainable)
Zwarte skinny jeans – Kuyichi (fair & sustainable)
Wijduitlopende jeans – Kings of Indigo (fair & sustainable)

 

 

Shorts

Allemaal vintage Levi’s 501.

 


 

Broeken

Wijde roestbruine wrap pants – The Confidante (fair & sustainable)
Roze flared broek – Loïs (fair)
Zwarte pantalon – Mango (10 jaar oud)
Donkerblauwe sweat pants – Teym (fair & sustainable)

 

 

Skirts

Zandkleurige linnen rok – Aesthetic Stories (fair & sustainable)
Zwart denimrokje – Kuyichi (fair & sustainable)
Geruit rokje – vintage

 

 

Zonnebrillen

Zwarte bril met goudkleurig montuur – vintage
Donkerblauwe zonnebril – Dick Moby

 

Tops

Teveel om te omschrijven 🙂

 

 

Vergeten op de foto te zetten:

Oversized zwarte coltrui – tweedehands
Zwart net jurkje – Mango (8 jaar oud)
Oversized dekenvest – H&M (5 jaar oud)

7 Comments

 • Mooi overzicht en mooie conclusies. Ik denk dat er altijd meteen-uit-de-was-weer-aan favorieten in je kast zullen hangen (die kunnen wisselen per periode) en stukken die je af en toe draagt. Als er basics zijn die je nooit aantrekt, zijn ze waarschijnlijk minder fijn dan andere die je hebt en kun je je afvragen of het zin heeft om ze te houden. Zijn het bijzonderder stukken, dan zijn ze waarschijnlijk gewoon prima om af en toe aan te hebben en er dan van te genieten. Door een deel van mijn kleding weg te bergen met de seizoenen word ik ook weer verrast door de mogelijkheden van mijn eigen kast, hoewel ik eigenlijk heel goed weet wat er allemaal inhangt.

  Beantwoorden
 • Goed idee om dit te doen om wat extra bewustwording te creeren!
  Wat jammer om te lezen dat Sisterhood toch niet onder eerlijke omstandigheden produceert. Ik heb er deze zomer een jurkje gekocht, en vond het al een uitzondering omdat ik óók fair for the environment wil kopen en niet alleen voor de mensen. Ken het merk via jouw blog, en gezien ik hier las toch besloten het te kopen gezien het fair for the people zou zijn.
  Hoe ben je er precies achter gekomen dat het toch geen eerlijk merk is?
  Ik vind het soms nog lastig om te bepalen wie nou greenwashers zijn en wie niet ..
  Net ook je monthly favorites gelezen, altijd mijn favo artikels van jou! 🌞😁 Groetjes, Suzan

  Beantwoorden
 • Wat een leuk en goed initiatief! Had het nog niet eerder voorbij zien komen. Ik onthoud dit idee en denk dat ik dit op een ander moment ook eens ga doen. Heb echt geen flauw idee hoeveel kledingstukken er in mijn kast hangen, maar ik denk dat ik daar nog best van ga schrikken. Vroeg me trouwens af waar jij je vintage Levi’s scoort?

  Beantwoorden
 • Goed project, superinteressant foto’s en cijfers!
  Waar ik van schrik: is Sisterhood niet fair? Ik ken het merk van je blog, heb er nog niets gekocht, maar zat wel in mijn achterhoofd.

  Beantwoorden
 • Heel interessant!
  Wat ik ook nog interessant vind is om te kijken hoeveel stuks ik het laatste jaar allemaal heb toegevoegd aan men garderobe. Alsook welke stuks zijn ouder dan bijvoorbeeld 3 jaar. Zo ben je ook bewust van het “verloop” van kleren, want een kleine kledingkast is daarom niet persé duurzaam als alles praktisch geen jaar oud is.

  Jammer om te lezen dat Sisterhood niet fair is. Kan je daarover misschien wat meer vertellen. Wat heb je ontdekt?

  Altijd heel leuk om jouw posts te lezen!

  ps: ik mis wel de inspiratie posts 🙂

  Beantwoorden
 • Heel interessant!
  Wat ik ook een heel belangrijke parameter vind, is hoe oud het stuk is. Bijvoorbeeld een onderscheid tussen ‘ouder dan 1 jaar’ en ‘laatste jaar gekocht’.
  Ik vind het namelijk geen probleem om af en toe stuks die ik te weinig draag een tweede leven te gaan geven (rommelmarkten, tweedehandsplatforms etc), maar ik heb toch wel nog altijd graag iets nieuws. Waardoor men Closet Mass Index relatief laag ligt, maar er toch nog veel stuks de ‘ouder dan 1 jaar’ niet halen…

  ps: ik was altijd heel fan van je Fashion Inspiratie met Pinterest foto’s! 🙂

  Beantwoorden
 • Leuk overzicht! Misschien ook maar eens proberen.
  En knap dat je zoveel in je stijl hebt kunnen vinden op een verantwoorde manier, zelfs qua schoenen.

  Beantwoorden

Write a comment