Brand Guide eerlijke duurzame sportkleding yoga wear
Guide

Guide: eerlijke en duurzame sportkleding (+ yoga wear)

Rennen, surfen, buigen, fietsen. Wat je ook op sportgebied wilt doen, als je een béétje idealen in je donder hebt, denk je ook na over hóe je dat doet. En dan heb ik het niet over de hipheid of sexiness van je outfit. Tuurlijk, we willen er allemaal goed uitzien als we bezwetend ons fysieke Zelf naar een hoger level tillen (of gewoon veel pijn lijden), maar niet ten koste van de makers en de planeet. Waar vind je eerlijke en duurzame sportkleding?

Als niet-sporter (ik vertel mezelf altijd dat een uur fietsen per dag ook soort-van-sporten, of in íeder geval genoeg beweging is – én ik vertel mezelf elke week dat ik de volgende op yoga of kung fu ga) duurde het even voor ik de motivatie vond om deze guide te maken. Ik kende tenslotte niet zoveel sportmerken en het interesseerde me stiekem ook dat minder dan andere categorieën. Maar wat wás er veel vraag vanuit jullie! Daarom dan toch eindelijk: een Brand Guide voor eerlijke en duurzame sportkleding. Met daarin alle merken die zowel idealen als stijl hebben. Toegegeven: vooral voor yogaliefhebbers is de keuze reuze. Maar ook bij meer outdoor (sports) merken als Patagonia en Vaude is meer dan genoeg te vinden. En voor runners schijnt Adidas by Stella McCartney echt top te zijn.

Ik hoop dat het je helpt met het maken van een bewuste keuze die voor jou werkt. Succes!

 


 

Merken voor eerlijke en duurzame sportkleding in deze guide:

Girlfriend Collective
Adidas by Stella McCartney
Organic Basics
Tala
Filippa K Soft Sport
Patagonia
Ecoalf
LikeWise Label
Halla X Halla
Hey Honey
Vaude
Go As U R

 


 

Meer eerlijke en/of duurzame merken die sportswear verkopen? Kijk ook bij:

Indigo Luna, Pure by Luce, Josea SurfwearOgnx, Têra Kaia, Odlo, Monique Rotteveel, Recto Verso, Curms.

 

 

 

Girlfriend Collective

Sport- en loungewear met focus op yoga
✓ fair geproduceerd in Vietnam
✓ duurzame (gerecyclede) materialen

Girlfriend Collective is een Amerikaans sport- en loungewearmerk met een grote focus op inclusiviteit (hoera!). De complete collectie is gemaakt van duurzame materialen. Zo zijn de leggings – die er heel comfy uitzien – gemaakt van 25 gerecyclede PET-flessen. Girlfriend produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden bij een vaste, eerlijke (SA8000 gecertificeerde) partner in Vietnam. Het merk zelf is gevestigd in Seattle, Amerika, dus let erop dat je wel invoerrechten en douanekosten moet betalen als je er bestelt. Maarreh… psst… ik hoorde dat het binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar is bij Take It Slow 🙂

Bekijk de collectie

 

 

 

Adidas by Stella McCartney

Brede collectie, extra focus op running
✓ eerlijk geproduceerd (waar is mij onbekend)
✓ duurzame (gerecyclede) materialen

Misschien heb je, net als veel mensen, nog een vrij onduurzaam beeld bij Adidas. Maar vergis je niet, de laatste tijd maakt het merk hele mooie stappen naar een duurzamere collectie én beleid. Wil je daar meer over weten? Lees dan de positieve beoordeling van Adidas op Good On You (dat inclusief arbeidsomstandigheden is), een platform dat ik regelmatig check voor achtergrondinfo en waar ik veel waarde aan hecht. Samen met designpionier Stella McCartney ontwikkelt Adidas al een aantal jaar uitgebreide duurzame sportkleding collecties die er niet alleen fantastisch uitzien, maar die ook functioneel heel goed doorontwikkeld zijn. Van yogaweer tot running outfits, van klimschoenen tot windjacks. Heel nice!

Bekijk de collectie

 

 

Organic Basics Brand Guide eerlijke duurzame sportkleding

 

Organic Basics

Sportbeha’s, leggings en biker shorts
✓ eerlijk geproduceerd in Europa
✓ duurzame materialen

Bij Organic Basics, één van de bekendste écht duurzame merken in deze lijst, vind je niet alleen heerlijk zittend ondergoed (al schijnen de soft bra’s echt top te zijn). Dit Deense merk heeft ook een fijne activewear collectie, waarbij de focus op beha’s en legging ligt. Speciaal is de Silvertech technologie, die speciaal is ontwikkeld om de stof bij veel zweten fris te houden. Daardoor hoef je jouw sportkleding minder vaak te wassen, wat natuurlijk flink scheelt in milieu-impact. Organic Basics is een ware pionier op het gebied van duurzame materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in verschillende fabrieken in Europa. Ook is het merk heel transparant over z’n werkwijze. Zo krijg je op de website een uitgebreid inkijkje in het productieproces en alle fabrieken waar het merk produceert.

Bekijk de collectie

 

 

Brand Guide eerlijke duurzame sportkleding yoga wear Tala

 

Tala

Sportbeha’s, tops, leggings, shorts en track suits
✓ duurzame materialen
✓ inclusief (‘for every body’)

Tala is een Engels sports- en loungewearmerk met een focus op ‘all inclusivity (yey!) en duurzame materialen. Gerecyclede materialen, welteverstaan – inmiddels is 92% van alle materialen die het merk gebruik, gerecycled. En het mooie is: dit merk is ook nog vrij betaalbaar! Nice!

Bekijk de collectie

 

 

 

Filippa K (Soft Sport)

Sportkleding met een focus op tops & leggings, chillwear
✓ eerlijk geproduceerd
✓ duurzame materialen

Over de Soft Sport collectie van Filippa K hoor ik hele goede verhalen; de kwaliteit en pasvorm schijnen echt super te zijn. Filippa K gebruikt soms duurzame materialen in deze collectie (niet altijd, check altijd de  materiaalcompositie op de product page.). Het merk is al jarenlang Fair Wear member, dus het kan bewijzen dat eerlijke arbeidsomstandigheden hoog op de agenda staan. Mooi!

Bekijk de collectie

 

 

 

Patagonia

Outdoor- en wintersporten
✓ fair geproduceerd
✓ duurzame materialen

Als één van de eerste, activistische ecopioniers (gestart in 1973 vanuit idealen!) is Patagonia een groot voorbeeld voor me. Dit mooie outdoormerk is vooral een aanrader voor serieuze active-in-nature-people en heeft een mooi, superpraktisch aanbod voor klimmen, mountainbiken, trail running, surfen (een groot aanbod in wetsuits!) en wintersport. Patagonia hecht bij mijn weten veel waarde aan eerlijke arbeidsomstandigheden en maakt gebruik van duurzame, gerecyclede materialen.

Bekijk de collectie

 

 

 

Ecoalf

Yoga wear
✓ fair geproduceerd
✓ duurzame materialen
✓ B-corp

Bij het Spaanse Ecoalf is qua idealen veel populair in de duurzame wereld en scoort vooral op milieu-impact heel hoog (of eigenlijk laag 🙂 Hoe dan ook, positief!)). Je vindt er een breed aanbod aan duurzame kleding, waaronder ook een fijne yogawearcollectie. Ecoalf maakt voornamelijk gebruik van gerecyclede materialen, zoals gerecycled nylon, wol, katoen en oude autobanden. Het merk was de allereerste B-corp in Spanje en is daar terecht heel trots op. Ook op het gebied van arbeidsomstandigheden is Ecoalf goed bezig. Check dit merk ook eens voor superrijke, gewatteerde winterjacks. Die schijnen echt heerlijk te zijn.

Bekijk de collectie

 

 

 

LikeWise Label

Active / yoga wear
✓ fair geproduceerd in Litouwen
✓ duurzame materialen
✓ vegan merk

LikeWise is een Nederlands active- / yogawearmerk met een holistische kijk op duurzaamheid. Daar word ik blij van! Naast een tijdloos design en duurzaam materiaalgebruik beperkt LiseWise het water- en energieverbruik in het productieproces en het merk produceert fair in een klein, vast fabriekje in Litouwen. LikeWise is erg transparantie over z’n werkwijze, lees er hier meer over. Ik kreeg dit merk vaak van jullie door als tip. Het checken waard, dus!

Bekijk de collectie

 

 

 

Halla X Halla

✓ fair geproduceerd op Bali
✓ duurzame materialen

Zo’n heerlijk merk, hier word je toch vrolijk van? Halla X Halla staat voor fun en dat voel je in alles. De collectie van het Finse label wordt gemaakt van duurzame (gerecyclede) materialen en fair geproduceerd in een kleine fabriek op Bali, waarmee Halla X Halla een hechte langetermijnrelatie heeft. Nice! Het merk maakt overigens voornamelijk swimwear, maar heeft de mega vrolijke activewearlijn is ook echt het checken waard.

Bekijk de collectie

 

 

 

Hey Honey

Yoga & active wear
✓ fair geproduceerd in Europa
✓ GOTS gecertificeerd bedrijf
✓ PETA approved vegan

Hey Honey is een mooi Duits label, gestart door drie soul sisters met een enorme gedeelde passie voor yoga en de wereld daar omheen. Bij Hey Honey vind je niet alleen basics, maar ook opvallende (animal) prints en flares voor als je eens wat anders wilt dan die standaard legging. Het merk produceert fair in Europa in een vaste GOTS gecertificeerde fabriek én is 100% PETA Approved vegan.

Bekijk de collectie

 

 

 

Vaude

Buitensportkleding (veel fietskleding)
✓ eerlijk geproduceerd (Fair Wear member)

Waar veel merken in deze lijst zich op yogawear richten, is Vaude er voor de outdoortijgers. Je vindt er een heel breed aanbod in goed doorontwikkelde, praktische buitensportkleding, met een focus op fietskleding. Vaude is Fair Wear member en kan dus bewijzen dat goede arbeidsomstandigheden een sterk focuspunt zijn voor het merk. Helaas maakt Vaude bij het schrijven van deze guide maar weinig gebruik van duurzame materialen. Maar toch vind ik het vanwege de focus op eerlijke productie én het mooie aanbod een hele mooie toevoeging aan deze lijst.

Bekijk de collectie

 

 

 

Go As UR

Running & yoga wear 
✓ eerlijk geproduceerd in Europa
✓ duurzame materialen

Dit Antwerpse vegan urban fashionmerk heeft ook een aantal sportitems items in de collectie. Bij Go As UR  vind je onder andere leggings en sportbeha’s van Econyl gerecyclede visnetten. Het merk geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Europa. En hoewel ik zelf geen ervaring heb met dit merk, kreeg ik Go As UR vaak van jullie door als sporttip. Dus daar zit vást iets goeds in 😉

Bekijk de collectie

 


 

Meer inspiratie voor de mooiste eerlijke en duurzame kledingmerken per categorie? Check ook mijn andere Brand Guides.

 


 

Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 

Write a comment