Carcel made in prison sustainable natural Danish
Fair fashion

Mooi Kickstarter Project: Carcel (Danish design, made in prison)

Vanochtend werd ik fijn wakker. In bed scrollde ik wat door mijn timeline en zo stuitte ik op een artikel op I-D (Vice), waarin een nieuw, sociaal modemerk werd uitgelicht: Carcel. Na het artikel gelezen te hebben, sprong ik achter mijn laptop: typisch een gevalletje “have to share”!

Carcel is een nieuw, Deens modelabel dat binnen kort zijn eerste collectie gaat lanceren, bestaande uit prachtige, zachte 100% alpacawollen stukken die compleet met de hand (handbreimachine) worden gemaakt worden in Peru. Verwacht een mix van de minimalistische, Scandinavische stijl met een high-end, elegant jasje en de opvallende kleuren en het vakmanschap waar Peru al eeuwenlang bekend om staat. Alle kledingstukken worden met hand gebreid en Carcel probeert de hoeveelheid afval dat vrijkomt bij de productie zoveel mogelijk te reduceren .

Gemaakt door vrouwen in een gevangenis in Peru; een nieuwe kans op een beter leven

Tot zover allemaal erg positief. Maar wat het label écht speciaal maakt, is dat de leding wordt gemaakt door vrouwen in een gevangenis in Cusco, Peru. En dat heeft een reden. De afgelopen vijftien jaar is het aantal vrouwen in de Peruaanse gevangenissen verdubbeld. De grootste oorzaak is drugssmokkelen, door armoede. Meisjes met een arme achtergrond zijn erg vatbaar voor drugssmokkel, en dat maakt ze een makkelijk slachtoffer. Vaak belanden ze voor het smokkelen van slechts weinig gram cocaïne voor 8 tot 15 jaar in de gevangenis , om daarna meestal weer hun uitzichtloze bestaan te hervatten. Veel van deze meisjes zijn zwanger of hebben kinderen, wat zorgt voor een negatieve spiraal van armoede. Het systeem in Peru helpt ook niet erg mee: volgens Carcel heeft het land hulp nodig van de privésector, die deze mensen betere banen en dus een kans kan geven.

Carcel geeft deze vrouwen een baan in de gevangenis. En daarbij hoort een eerlijk loon, waarmee ze nieuwe skills aanleren, hun gezin kunnen onderhouden, hun kinderen naar school kunnen sturen en kunnen sparen voor een nieuw bestaan dat de spiraal van armoede doorbreekt. Via Kickstarter hoopt Carcel geld op te halen om te investeren in nieuwe breimachines, training, productie en salarissen, zodat het daarmee de impact kan vergroten. In de toekomst wil het label dit concept ook in andere landen gaan uitrollen. Zo staat er een tweede collectie in India op de planning, die waarschijnlijk gemaakt zal worden van 100% biologische zijde… ik ben benieuwd!

De naam van de maakster aan de binnenkant van je kledingstuk
De band met de sociale kant van het merk vind je ook terug in de kledingstukken: aan de binnenkant van elk item vind je de naam van de vrouw die het heeft gemaakt. Voor de consument een reminder dat er tijd, energie en liefde in het kledingstuk zit en voor de maakster een herinnering dat ze écht wordt erkend voor haar werk. En dat is een big deal voor hen, volgens Carcel.

 


Carcel made in prison sustainable natural Danish

Carcel made in prison sustainable natural Danish Carcel made in prison sustainable natural Danish Carcel made in prison sustainable natural Danish Carcel made in prison sustainable natural Danish

Carcel made in prison sustainable natural Danish
Carcel made in prison sustainable natural Danish

100% alpacawol

Deze eerste collectie is gemaakt van 100% wol, afkomstig van baby alpaca’s. Alpacawol (een erg populair Zuid-Amerikaans exportproduct) staat wereldwijd bekend om zijn zachtheid, de mooie, luxe glans, het lichtgewicht en de warmte die het biedt. De wol komt van de onderbuik van baby alpaca’s en dat betekent dat het de allerzachtste (dons)wol is die er bestaat. Maak je geen zorgen om het welzijn van deze dieren: er wordt alleen samengewerkt met boerderijen waar de dieren op grote oppervlakte in de hun natuurlijke klimaat leven – veel leefruimte en goede omstandigheden.

 

Carcel made in prison sustainable natural Danish


Carcel made in prison sustainable natural Danish

Een sociaal, transparant business model

Wat ik erg mooi vind (en waar heel veel merken nog wat van kunnen leren), is het duurzame, transparante businessmodel dat Carcel hanteert. De consument krijgt grofweg inzicht in het hele proces en waar de kosten nu ongeveer heen gaan.

 

Carcel made in prison sustainable natural Danish 5da3d72f30267c9d0bd9763ba0a11c9b_original f1d9b2b4ee90b48327b565c27bbae31b_original Carcel made in prison sustainable natural Danish

Ik ben fan, ik vind Carcel een voorbeeldmerk

Ik word heel blij van prachtige, idealistische labels zoals Carcel. Vooral omdat er is nagedacht over zowel de arbeidsomstandigheden (mensen) als het milieu (natuurlijke materialen, onder goede omstandigheden verkregen en minder impact op het milieu). Daarnaast word ik erg blij van de stijlvolle uitstraling van het merk. Carcel weet voor mij de ideale brug te slaan tussen goed doen voor de wereld en het merk aantrekkelijk maken voor de mainstream consument. Het heeft een coolfactor. En er zijn maar weinig merken die dit wat mij betreft écht goed doen (Reformation is een ander voorbeeld van een merk dat ik erg bewonder). Nu moet ik een beetje op mijn portemonnee passen, maar wat zou ik graag zo’n heerlijke trui in mijn kast willen hebben. Het ziet er toch fantastisch uit? En daarnaast is kopen met een positief onderbuikgevoel zoveel fijner dan puur vanwege een consumptiehonger. En ik ben niet de enige die dat vindt: Carcel bereikte het beoogde Kicktstarterbudget in slechts één dag! Een merk met een mooie toekomst, gok ik zo… one to watch!

BEKIJK DE CAMPAGNE VAN CARCEL OP KICKSTARTER


scandanavias-coolest-new-brand-is-made-by-female-prisoners-in-peru-body-image-1479150187

5ae367d3062618f94c12432ab9423a88_original Carcel made in prison sustainable natural Danish

Carcel made in prison sustainable natural DanishFotocredits: Carcel

Write a comment