Guide

Brand Guide: de mooiste vegan tassenmerken

Denk je nog stééds dat vegan tassen van slechte kwaliteit zijn, er plastic uitzien en lelijk zijn daar ga ik overigens niet van uit? Dan moet je toch echt je gedachten gaan bijstellen! Het heersende idee dat leer nog steeds het beste materiaal is voor tassen, is compleet achterhaald. Er is genoeg keuze als je geen dierlijke producten wilt gebruiken en het fijne is: je hoeft er in stijl helemaal niet op achteruit te gaan! Bij genoeg merken kun je terecht voor de mooiste vegan tassen, tijdloos of juist meer spot-on als het om trends gaat. Vandaag zet ik 7 merken op een rij waar je als dierenliefhebber de mooiste kwaliteitstassen kunt scoren.

 

Fair sustainable fashion tassen bag guide vegan Matt and Nat

 

Matt and Nat (CA)

Met een enorme, veelzijdige collectie is Matt and Nat één van de bekendste vegan tassenmerken ter wereld. De tassen worden deels van gerecyclede PET-flessen gemaakt en ik kan uit eigen ervaring zeggen dat ze ontzettend lang (en dan bedoel ik echt jáááren van veelvuldig gebruik) meegaan. Een hele duurzame keuze, dus. Je vindt er mooie rugtassen waar je laptop vaak gemakkelijk in past, een enorm aanbod aan hand- en schoudertassen en sinds vorig jaar kun je er ook voor een beknopte vegan schoenencollectie terecht.

Bekijk alle tassen van Matt and Nat

 

Denise_Roobol_vegan_tassen

 

Denise Roobol (NL)

Bij de Nederlandse Denise Roobol kun je terecht voor prachtige kwaliteitstassen met zilveren hardware. Vooral de chique schoudertasjes met chain (de Cruise bag) zie ik vaak voorbij komen. Met haar collecties wil Roobol laten zien dat het wél mogelijk is om van vegan materialen prachtige tassen te maken. Ze gebruikt hiervoor hoogwaardige materialen uit de omgeving van Hong Kong en heeft innovatie hoog in het vaandel staan. Denise Roobol draagt het PETA-approved label, wat garandeert dat het merk inderdaad 100% certificeerd vegan is.

Bekijk alle tassen van Denise Roobol

 

Fashion_Jeans_Guide_vegan_ Stella_McCartney

 

Stella McCartney (USA)

Als ik denk aan een vegan designermerk, denk ik meteen aan Stella McCartney. Stella is al haar hele leven vegetariër en ze is momenteel de enige grote designer die zich fel durft uit te spreken tegen het gebruik van bont én leer (vooral het laatste is een unicum in de designerwereld) in haar complete collecties; ook de tassen- en schoenenlijn zijn van hoogwaardige ‘vegetarian leather’ gemaakt. Stella McCartney staat bekend om haar innovatieve en idealistische karakter, en elk seizoen maakt ze weer stappen om de milieu-impact van haar collecties te verlagen. Ook van het ‘leer’ dus, waar je hier meer over kunt lezen. Stella McCartney is de minst bereikbare in de lijst; de prijsklasse van haar tassen is voor de gemiddelde sterveling niet héél realistisch. Maar ach, dromen mag.

Bekijk alle tassen van Stella McCartney

 

Loéil_bag_1_fair_sustainable_vegan

 

Loéil (USA)

Loéil bestaat nog maar een aantal jaar (sinds 2015), maar het gaat lekker met dit Amerikaanse merk – en niet zo’n beetje ook. Hoewel niet de complete tassen- en schoenencollectie vegan is, is een heel groot gedeelte dat wel. En daarom staat dit merk toch in de lijst, aangezien ik verwacht dat right-on-trend-vegans dit merk wel eens heel interessant kunnen vinden. Loéil noemt zichzelf een ‘ethical brand’ en produceert onder goede arbeidsomstandigheden. Het merk verzendt wereldwijd. En de prijzen zijn nog best wel reasonable ook. Hoera!

Bekijk alle tassen van Loéil

 

Ho&Mulder_vegan_sustainable_fair_tassen

 

Fraenck(NL)

Twee Nederlandse ontwerpers, Ratno Ho en Studio Mulder, bundelen sinds 2014 hun krachten onder de naam Fraenck. Het resultaat: een duurzame (PETA-approved) vegan tassencollectie, gemaakt van restmaterialen en eerlijk geproduceerd in Nederland. De collectie bestaat uit praktische rugtassen (zoals hierboven) en schoudertasjes. Je kunt de collectie kopen in de online shop, of in hun eigen winkel in Arnhem.

Bekijk alle tassen van Ho&Mulder

 

Fashion_Jeans_Guide_Freitag

 

Freitag (CH)

Freitag maakt stevige kwaliteitstassen van dekzijl van vrachtwagens, gebruikte binnenbanden en veiligheidsgordels. Elke tas van dit van oorsprong Zwitserse merk is uniek én draagt een duurzaam verhaal met zich mee. De tassen zijn waterdicht (wel zo handig in ons kikkerlandje) en praktisch onverwoestbaar. Je vindt er allerlei modellen, van vele soorten rugtassen tot shoppers, laptoptassen en schoudertasjes.

Bekijk alle tassen van Freitag

 

Rains_sustainable_vegan_backpack_1

 

Rains (DK)

Wat niet iedereen weet, is dat het bekende Deense regenjassenmerk ook een nét zo waterdichte (en vegan!) tassenlijn heeft. Rains heeft voornamelijk praktische rugtassen in de collectie, gemaakt van polyester en polyurethaan. Voor zover ik heb kunnen uitpluizen, staan duurzaamheid of goede arbeidsomstandigheden niet hoog in het vaandel bij Rains. Althans, ik lees er nergens iets over, dus ga ik er vanuit dat het merk zich daar weinig mee bezig houdt. Zelf koop ik niet bij dit merk, maar ik wil bewust alle opties voor je openhouden. Jij mag tenlotte lekker zelf je eigen keuzes maken, en als je een vegan rugtas met een minimalistisch design zoeken, dan is Rains misschien interessant om naar te kijken.

Bekijk alle tassen van Rains

 

5 Comments

 • Ik ben vooral fan van de eerste twee merken die je noemt, zo fijn!

  Beantwoorden
 • Ik heb nu 2 tassen en een portefeuille van Matt & Nat en ze zien er na een dik jaar gebruik nog bijna als nieuw uit. Goed spul dus. Loéil heeft er blijkbaar ook wel erg mooie!

  Beantwoorden
 • Hey! Misschien kan je Angela Roi nog meenemen in dit lijstje 🙂

  Beantwoorden
 • Nog een tip: het Duitse merk Inyati https://www.inyati.de/About:_:104.html?MODsid=08c6098abe347d2ad503decf97c36a5e te verkrijgen op Zalando en qua prijsniveay vergelijkbaar met Matt en nat.

  Beantwoorden
 • Nóg een tip, ESPE.
  Een product ontworpen in Canada en gemaakt in China.
  Mooi design en er komt geen leer aan te pas.
  ESPE heeft dan ook het PETA keurmerk.
  Hier wordt regelmatig een bezoek aan de fabriek gemaakt om er op toe te zien dat de arbeidsomstandigheden en de lonen goed zijn.
  Te verkrijgen bij http://www.espetassen.nl

  Beantwoorden

Write a comment