Conscious sneaker guide

De mooiste duurzame, eerlijk geproduceerde en vegan sneakers op een rij in een selectie van merken die allemaal op hun manier een positieve bijdrage leveren aan de modewereld.

Leren sneakers:
Veja
, Acne, Zespa (via Bottines), Filippa K en Stella McCartney.

Vegan sneakers:
Ethletic
, Good Guys, Rombaut, Native en Matt and Nat.
Veja verkoopt naast voornamelijk leren ook vegan modellen, je vindt ze hier.

 

Fair_sustainable_sneaker_guide_Veja

Veja (FR)

(duurzaam, fair trade)

Als er één duurzaam sneakermerk is dat momenteel compleet door het dak gaat, is het Veja. Dit Franse merk doet het fantastisch en ontwikkelt zich snel: naast de basic modellen waar Veja mee begon, experimenteert het nu volop met kleuren, oldskool modellen zelfs glitters. Veja produceert zowel (officieel) fair trade als zo duurzaam mogelijk. En dat is niet alleen een mooi marketingpraatje: Veja heeft diverse keurmerken op het gebied van duurzaamheid. Alles klopt: ook de verpakkingen zijn 100% gerecycled. Veja maakt gebruik van biologisch katoen, natuurlijke, wilde rubber en plantaardig gelooid leer en is voor een modemerk enorm transparant. Veja is o.a. te verkrijgen via de website van Veja zelf (€ 10,- verzendkosten, boven € 150,- gratis) en Nederlandse shops Charlie + Mary en Take it Slow. En bij Zalando, al ben ik er meer voor om idealistische retailers te steunen.

Bekijk alle sneakers van Veja

 

Fair_sustainable_sneaker_guide_Acne

Acne Studios (SE)

(eerlijke productie)

Bij een designermerk als Acne denken de meeste mensen niet zo snel aan goede arbeidsomstandigheden. Toch is het een speerpunt van het Zweedse designlabel, en Acne kan het nog bewijzen ook: sinds 2008 is het merk lid van de Fair Wear Foundation (FWF). Acne werkt veel met langetermijnleveranciers en maakt concreet hoe het de lonen en leefomstandigheden van arbeiders blijft verbeteren (bekijk hier alle brand performance checks). Dit lidmaatschap maakt Acne aantoonbaar een fair trade brand, al zal FWF altijd kritisch blijven op hoe het nog beter kan. De sneakers zijn van leer en dus niet geschikt voor vegans. Verzendkosten zijn vanaf de Acne website € 10,-, als je ze bij de Bijenkorf bestelt (je kunt ze overigens ook in de winkel passen) is het gratis.

Bekijk alle sneakers van Acne Studios

 

Fair_sustainable_sneaker_guide_Zespa_1

Zespa (FR)

(duurzaam, fair trade)

De luxe, leren sneakers van Zespa zijn van hoge kwaliteit (als ik de recensies mag geloven) en eerlijk en met de hand en op kleine schaal gemaakt in Frankrijk. Zoals Zespa zelf zegt: “100% French made”. Deze schoenen zijn natuurlijk geen optie voor veganisten, maar voor de bewuste modeliefhebber die een duurzaam en eerlijk geproduceerd kwaliteitsproduct verkiest boven de chemische massaproductie in Azië, is dit een mooi alternatief. Zespa is in Nederland exclusief verkrijgbaar via Bottines, een webshop in eerlijke en duurzaam geproduceerde schoenen (kijk er ook als je op zoek bent naar mooie sandaaltjes, hier!). Verzendkosten zijn gratis binnen Nederland.

Bekijk alle sneakers van Zespa bij Bottines.nl

 

Fair_sustainable_sneaker_guide_Filippa_K

Filippa K (SE)

Met het Scandinavische design de minimalistische inslag en de hoge kwaliteit is Filippa een favoriet voor capsulegarderobeliefhebbers. Dit Zweedse merk zet veel in op duurzaamheid (in productieprocessen) en is lid van de Fair Wear Foundation, waarmee het eerlijke arbeidsomstandigheden kan garanderen. De sneakers van Filippa K zijn gemaakt van leer, dus ze zijn niet geschikt voor vegans.

Bekijk alle sneakers van Filippa K

 

Fair_sustainable_sneaker_guide_Ethletic_1

Ethletic (FR)

(duurzaam, fair trade, vegan)

Ethletic is met stip hét merk als je op zoek bent naar een duurzaam (biologische) en eerlijk geproduceerd alternatief voor je All Stars. Het is het eerste schoenenmerk met een keurmerk voor biologisch katoen en fair trade rubberkeurmerk. De zolen worden gemaakt van natuurlijke, FSC (keurmerk voor bosbehoud) en gecertificeerde rubber van verantwoorde plantages. De stof wordt gemaakt van biologisch katoen uit India, dat ook nog fair trade gecertificeerd is. Er zijn geen schadelijke chemicaliën gebruikt in het productieproces en alle grondstoffen duurzaam zijn verbouwd. En dat heeft ertoe geleid dat Ethletic in 2015 door Rank a Brand is uitgeroepen tot het meest duurzame schoenenmerk. Ethletic is PETA-approved en daarmee 100% geschikt voor vegans. Verzendkosten naar Nederland zijn € 10,70.

Bekijk alle sneakers van Ethletic

 

Fair_sustainable_sneaker_guide_Good_Guys_1

Good Guys (FR)

(duurzaam, fair trade, vegan)

Het Franse Good Guys is een 100% vegan merk. En niet zomaar één; in 2015 was Good Guys “Best Vegan Brand of 2015” en het won de PETA-award voor “Best Stylisch Casual Shoes”. Alle materialen die het merk gebruikt zijn ecologisch en fair trade geproduceerd in Portugal. Good Guys heeft allerlei soorten schoenen in de collectie, zoals deze fijne Chelsea boots van vegan suede, maar mijn favoriet is toch wel hét vegan alternatief voor de witte sneaker. Hij kost bovendien € 99; ongeveer hetzelfde bedrag dat je betaalt voor een exemplaar van een fast fashionmerk.

Bekijk alle sneakers van Good Guys

 

Fair_sustainable_sneaker_guide_Rombaut

Rombaut (BE)

(duurzaam, fair trade, vegan)

Als er één merk is dat duurzaam, fair en súper innovatief bezig is, is het deze Belgische designer wel. Rombaut produceert niet alleen fair trade en duurzaam. Zo gebruikt hij alleen natuurlijke materialen (o.a. biologisch katoen) en productietechnieken (dus geen chemicaliën) en komen er geen dieren aan te pas. Sterker nog: Rombaut experimenteert actief met innovatieve materialen van steen, boomschors, natuurlijke rubber en kokosvezel. Rombaut is PETA-approved en dus officieel een vegan designermerk. Producten worden handgemaakt in Portugal.

Bekijk alle sneakers van Rombaut

 

Fair_sustainable_sneaker_guide_Native

Native (USA

(vegan)

Het Canadese Native maakt extreem lichtgewicht sneakers die heerlijk lopen. Hoewel ik moet zeggen dat ik geen concrete info heb over of het merk fair trade en / of duurzaam bezig is, al sugereert het van wel. Wat ik wél kan garanderen, is dat het merk 100% geschikt is voor vegans: Native is namelijk PETA-approved. Native is verkrijgbaar bij o.a. Zalando (verzendkosten zijn gratis).

Bekijk alle sneakers van Native

 

Fair_sustainable_sneaker_guide_Stella_Mc_Cartney

Stella McCartney (USA)

(duurzaam, vegan)

Stella McCartney, het enige écht high-end designermerk dat in de wereld van fast fashion en catwalks een duurzaam en diervriendelijk statement maakt. Stella is vegetariër en actief lid van de Engelse dierenbescherming. Ook op het gebied van duurzame productiemethodes en materiaalinnovatie maakt McCartney continu stappen. En ook op het gebied van duurzame partners zit het goed: zo werkt McCartney samen met Parley for the Oceans, dat zich inzet tegen de plastic soep, en de Sea Shepherd, met wie ze een tas voor charity ontwierp. Hoewel ik geloof dat het ook wel goed zit met haar productieproces, kan ik hier geen hard bewijs voor geven. Het is en blijft een aanname.

Bekijk alle sneakers van Stella McCartney

 

Fair_sustainable_sneaker_guide_Matt_and_Nat

Matt and Nat (USA)

(duurzaam, fair trade, vegan)

Vegan merk Matt & Nat heeft naast de enorme tassenlijn sinds anderhalf jaar ook een vegan schoenenlijn. De collecties zijn niet enorm, maar aan de sneakerliefhebber is zeker gedacht: er zijn meerdere modellen verkrijgbaar. Matt & Nat is fair trade en het kunstlederen materiaal waar het grootste gedeelte van de producten van is gemaakt, is vervaardigd uit gerecyclede PET-flessen. Matt & Nat is PETA-approved en dat betekent dat het merk zich officieel een vegan merk mag noemen. Je vindt de sneakers via de website van Matt & Nat (gratis verzendkosten bij >€100,-) en als je ze wilt passen, kan dat o.a. bij Het Faire Oosten, een grote, eerlijke concept store in Amsterdam-Oost.

Bekijk alle sneakers van Matt and Nat

 

Follow & Subcribe Me