Guide

Duurzame denim (jeans) guide

De jeans staat in de mode-industrie bekend als zo ongeveer het allervervuilendste kledingstuk. Bij de productie van een standaard – niet-duurzame – jeans is gemiddeld 8500(!) liter water nodig, onder andere voor het verbouwen van het katoen en het wassen tijdens het productieproces. Ook is de spijkerbroek één van de meest arbeidsintensieve kledingstukken om te maken. Ga maar na hoeveel details jouw spijkerbroek bevat, en dan hebben we het nog niet eens over de wassing gehad.

Als je dan bedenkt dat de gemiddelde fast fashion jeans € 40 kost, kun je jezelf achter de oren krabben. Eerder dit jaar publiceerde ABN Amro een onderzoek over de ‘true price gap’ van een jeans: het verschil tussen de inkoopprijs die retailers betalen voor een jeans en de werkelijke productiekosten, inclusief de impact op de lokale samenleving). “Die kosten, zoals waterverspilling en waterverbruik, ongeloorloofde (en daardoor goedkopere) arbeid (gedwongen arbeid en kinderarbeid), worden nu niet betaald”, aldus ABN Amro.

De vanaf-prijs die je betaalt voor een duurzame spijkerbroek, ligt rond de €100 (bij Kuyichi, Mud Jeans, Kings of Indigo en Armedangels). Veel mensen vinden dit veel geld. En tuurlijk, honderd euro is niet niks. Maar als je je bedenkt dat die veertig-euro-broekjes niet eens een éérlijke prijs hebben, ga je misschien toch anders nadenken. Kies voor een duurzame jeans. Ik heb de allermooiste duurzame denimmerken voor je op een rij gezet. Hey, you’re welcome 🙂

 

In deze guide

Kuyichi
Armedangels
Kings of Indigo
Mud Jeans
Nudie Jeans
Iden Denim
Acne Studios
Filippa K
Reformation
Joline Jolink

 

 

 

Kuyichi (NL)

✓ fair
✓ sustainable
✓ (mostly)  vegan

Hoe kan ik anders dan het merk waar ik voor werk, bovenaan de lijst zetten? 🙂 Kuyichi is een duurzaam Nederlands denimmerk, dat zich al sinds de oprichting in 2001 hard maakt voor een betere modewereld. Via duurzame denim, want daar is het merk goed in. Kuyichi maakt gebruik van duurzame materialen, zoals GOTS-gecertficeerd biologisch katoen, gerecycled denim en gerecycled polyester en produceert hun jeans altijd onder eerlijke arbeidsomstandigheden in gecertificeerde fabrieken in Turkije en Pakistan. Daarnaast is de volledige jeanscollectie vegan (hierboven staat ‘mostly’ vegan, want in een sherpa jack is nog wel een dierlijke coating gebruikt). Zelf ben ik erg te spreken over de fit van Kuyichi, jeans sluiten mooi aan en zitten heerlijk.

Bekijk alle jeans van Kuyichi

 

 

 

Armed Angels (DE)

✓ fair
✓ sustainable
✓ vegan

Armedangels is één van de grootste duurzame modemerken van het moment. Het Duitse merk heeft soms een activistisch randje en werkt in alle opzichten op een eerlijke en duurzame manier. De jeans worden gemaakt van GOTS-gecertificeerd biokatoen en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd, daarnaast zijn alle jeans vegan.

Bekijk alle jeans van Armed Angels

 

 

Kings of Indigo fair sustainable ethical denim brand

 

Kings of Indigo (NL)

✓ fair
✓ sustainable
✓ vegan

Kings of Indigo is een Nederlands denimmerk met een grote focus op duurzaamheid én op trends. Verwacht dus niet alleen mooie basic jeans, maar ook items die heel seizoensgebonden zijn. Zoals een mooie flare, ballonpijpen of een goeie wide leg. K.O.I. maakt uitsluitend gebruik van GOTS-gecertificeerd biologisch katoen en gerecycled katoen en het merk is lid van de Fair Wear Foundation, waarmee het merk goede, eerlijke arbeidsomstandigheden kan garanderen.

Bekijk alle jeans van Kings of Indigo

 

 

 

Mud Jeans (NL)

✓ fair
✓ sustainable
✓ vegan

Het Nederlandse jeansmerk Mud Jeans focust zich op ‘circular denim’ en het verkleinen van de denimafvalberg. Onder andere via het lease-a-jeans-principe, door duurzame materialen te gebruiken (zoals GOTS gecertificeerd biologisch katoen en gerecyclede denim), door eerlijke arbeidsomstandigheden te garanderen en door as we speak toe te werken naar een jeans van 100% gerecyclede denim.

Bekijk alle jeans van Mud Jeans

 

 

 

Nudie Jeans (SE)

✓ fair
✓ sustainable

Ook het Zweedse Nudie Jeans is een prachtig denimmerk, dat zich naast een duurzaam productieproces ook op het lang dragen en het repareren van kleding focust. Nudie gebruikt GOTS gecertificeerd biokatoen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Daarnaast verkoopt het merk ook oude, gebruikte jeans die gerepareerd zijn en klaar zijn voor een gelukkig tweede leven. Cool merk met een mooie collectie.

Bekijk alle jeans van Nudie Jeans

 

 

 

Iden Denim (EN)

✓ fair
✓ sustainable

Het Engelse Iden Denim is niet zo bekend in Nederland en dat is zonde. Je vindt er namelijk veel mooie modellen, van fijne skinnies tot goeie flares. Het merk probeert op alle vlakken zo duurzaam mogelijk te produceren. Zo worden de jeans gemaakt van (voornamelijk) natuurlijke en gerecyclede materialen, zoals biologisch katoen en gerecycled polyester. De patches worden gemaakt van gerecycled leer. De collectie wordt onder eerlijke omstandigheden geproduceerd in low impact fabrieken in Turkije, Portugal en China.

Bekijk alle jeans van Iden Denim

 

 

 

Acne Studios (SE)

✓ fair

Designer brand Acne Studios heeft wel veel mooie modellen (en vooral de wassingen, wauw!) in de collectie. Acne Studios focust zich op eerlijke arbeidsomstandigheden en is lid van de Fair Wear Foundation. De jeans worden helaas niet gemaakt van duurzame materialen, maar van regulier katoen – een puntje waar Acne Studio wat mij betreft echt in heeft te verbeteren.

Bekijk alle jeans van Acne Studios

 

 


Fashion_Jeans_Guide_Filippa_K

 

Filippa K (SE)

✓ fair
✓ sustainable (process)

Met het klassieke design en de hoge kwaliteit is Filippa K een mooi merk voor spijkerbroeken. Filippa K zet veel in op duurzaamheid (in productieprocessen) en focust zich op eerlijke arbeidsomstandigheden (Filippa K is lid van de Fair Wear Foundation,). Het merk mag zich van mij nog meer focussen op het gebruik van duurzame materialen, maar ik weet uit ervaring dat je écht kwaliteit mag verwachten.

Bekijk alle jeans van Filippa K

 

 

 

Reformation (USA)

✓ fair
✓ sustainable

Reformation is niet alleen een fantastisch merk voor elke fashionista die er zowel sexy en trendy uit wil zien én duurzamere keuzes wil maken. Reformation heeft een jeanscollectie – Ref Jeans – en daar zit heel, heel veel moois tussen. De jeans worden gemaakt van duurzame materialen, zoals gerecycled katoen en Tencel. Reformation produceert voornamelijk in de eigen – eerlijke – fabriek in Los Angeles, waar het merk ook zelf gevestigd is. Positief puntje: inmiddels zijn de invoerrechten als bij de prijs inbegrepen, dus áls je er bestelt, kom je niet voor onprettige verrassingen te staan. Nice!

Bekijk alle jeans van Reformation

 

Joline Jolink (NL)

✓ fair
✓ sustainable
✓ vegan

Joline Jolink is een Nederlandse ontwerpster die een prachtig duurzaam merk runt. De compete collectie wordt gemaakt van duurzame materialen en onder eerlijke arbeidsomstandigheden (én met respect voor dier en milieu!) geproduceerd. Joline Jolink heeft enkele jeansmodellen in de collecie. Ze heeft niet alleen een webshop, maar ook een winkel in Rotterdam én binnenkort ook in Utrecht. Mooi merk!

Bekijk alle jeans van Joline Jolink

 

 


 

Zoek je het goedkoper?

Dan raad ik je aan om eens rond te kijken in vintage winkels. Daar vind je heel veel mooie oude Levi’s 501 broeken in prachtige wassingen, en vaak voor minder-dan-fast-fashionprijzen (rond de €30).

Ook bij fast fashionwinkels vind je tegenwoordig “duurzame” collecties. Denk: H&M Conscious, Zara Join Life, etcetera. Ook winkels als Weekday, Monki en Wrangler zeggen duurzame jeans aan te bieden. Let op: het gaat hierbij alleen om duurzamer materiaalgebruik. “Duurzame” jeans van deze merken zijn vaak gemaakt van biologisch katoen, een duurzamere variant dan regulier katoen. Maar dat zegt niks over hoe duurzaam het productieproces is geweest en onder welke arbeidsomstandigheden het kledingstuk is geproduceerd. Dus denk goed na voordat je hier koopt vanuit duurzaamheidsperspectief. Wil je voor een betere optie gaan, maar zie je geen andere mogelijkheid om een duurzame aankoop te doen? Doe wat goed voelt en als dat een aankoop bij één van deze merken is, moet je dat lekker zelf weten. Er wordt gemakkelijk geoordeeld over anderen, maar we kunnen niet in elkaars portemonnee en situatie kijken.

 


 

Fotocredits
All foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

1 Comments

  • Mooi overzicht. Het is alleen zo jammer dat ik met mijn lengtemaat 36 nergens kan slagen.

    Beantwoorden

Write a comment