Vliegen naar Vietnam duurzaam
Thoughts

Duurzame dilemma’s: vliegen naar Vietnam

YEAH BABY! Eindelijk is-ie geboekt, die reis naar Vietnam, samen met mijn vriend. Binnenkort gaan we 3 weken lang zoveel mogelijk zien van dit prachttige land. Samen ontdekken en genieten, heerlijk (en welverdiend, al zeg ik het zelf ;)). Mijn voorpret is enorm en de Lonely Planet is nu al onze beste vriend. Ik hou van reizen, helemaal naar verre landen met een andere cultuur. Ik geniet van de geuren, kleuren en smaken en ik heb het idee dat ik er zoveel van leer.

Over de enorme impact van vliegen
(en geloof me; die is niet mis…)

Toch kleeft er ook een keerzijde aan zo’n verre reis. Iets dat me toch een beetje dwars zit, is de vliegreis er naartoe. Vliegen is namelijk één van de grootste bronnen van onze ‘verborgen impact’: de schade die we onbewust toebrengen aan het milieu. Sinds een jaar of twintig is het vliegverkeer sterk toegenomen. De welvaart groeide, evenals de mogelijkheden. Veel mensen willen de wereld ontdekken, of vliegen regelmatig voor hun werk. En de impact daarvan is niet mis. Kijk maar naar het schema hieronder, afkomstig uit het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn. Even voor je beeld: een retourtje Bali stoot evenveel CO2 uit als je zou doen met 4 jaar autorijden. Om dit een beetje te compenseren, zou je zo’n 3500 bomen per persoon moeten planten. Best heftig, toch?

 

Als je dit nog niet heftig genoeg vindt, verwijs ik je graag door naar een artikel op Zaailingen, over “Hoe slecht vliegen écht is”. Daar benoemd blogger Linda náást de enorme CO2-uitstoot, dat vliegen een enorme roofbouw pleegt op ecosystemen (bodem, water, landgebruik en ontbossing), menselijke gezondheid en uitputting van grondstoffen. Er wordt nog altijd op kerosine gevlogen, een fossiele brandstof met een enorme milieu-impact én een flinke bijdrage aan het broeikaseffect. Nu kun je tegenwoordig je CO2-uitstoot beperken door deze bij vliegtuigmaatschappijen via een bijbetaling te compenseren. Maar dat is slechts een armoedig staaltje pleisters plakken; je totale milieu-impact blijft enorm. Mocht je per se naar Vietnam willen en bereid zijn om die hele reis met de auto af te leggen: het scheelt volgens Milieu Centraal de helft in broeikasgasuitstoot (zie figuur hieronder). En de helft is véél, op zo’n afstand. Maar ja, je moet maar gemotiveerd genoeg zijn om daaraan te beginnen…Al met al is de onontkoombare conclusie: vliegen is ontzettend slecht, en het past totaal niet in een duurzame lifestyle. Ook niet als je je CO2-uitstoot compenseert.

 

… en toch heb ik een vlucht naar Vietnam geboekt. Best wel egoïstisch, eigenlijk. Maar ik hou zo van reizen…

En tóch heb ik mijn reis geboekt. Ik ga vliegen. Want ik wil dolgraag Vietnam verkennen, en het is voor mij niet haalbaar om er effectief op een milieuvriendelijkere manier heen te gaan. Ik kies bewust keihard voor mezelf en daarmee laat ik het milieu een beetje stikken. Heel egoïstisch en ergens vind ik het een beetje pijnlijk om toe te geven, maar ik heb het er niet voor over om het reizen hierom vaarwel te zeggen. Tijdens een workshop van Babette Porcelijn (over onze verborgen impact), vertelde ze dat ze sinds haar ontdekkingen over de impact van vliegen alleen nog maar op fietsvakantie gaat in Europa. Met het hele gezin. Net zo leuk, zegt ze. En daar heb ik ontzettend veel bewondering voor, want ik doe het haar niet na. En ik weet dat ik lang niet de enige ben. Het blijft een ontzettend lastig vraagstuk – ik weet van veel mensen die duurzamer willen leven, dat dit een groot, onopgelost struikelblok blijft.

Maar goed. Bewust geboekt is bewust geboekt en onlangs deze keerzijde heb ik er ontzettend veel zin in onze reis deze zin is zo’n understatement!!!!!!!. Heb je Vietnamtips? Welke onverwachte pareltjes mag ik niet missen? Waar moet ik écht eten of verblijven? Laat het me weten! Ik ben trouwens van plan om deze reis vlog-wise vast te gaan leggen, zodat mijn vriend en ik er voor altijd van kunnen nagenieten. En misschien vinden jullie het ook wel eens leuk om een stukje persoonlijkheid te ervaren bij de toch-een-beetje-geposeerde foto’s die je hier normaal van me ziet. Lijkt het je wat? En als laatste: ik ben benieuwd hoe jij over vliegen denkt! “Ik vlieg bewust niet meer”, “pfoeee, innerlijk dilemma” of “fuck it, boeit me niet”?

 

Bronnen: Babette Porcelijn, Milieu Centraal

14 Comments

 • Ik heb nooit veel gevlogen (ik kan mijn vliegtuigreizen op één hand tellen en ik ben 32 jaar) en ik doe het de laatste jaren bewust niet meer. Ik wil sowieso eerst Europa beter leren kennen, want er is hier ook zoveel moois te ontdekken. Al wil ik ooit wel naar Canada of Cuba, maar dat kan wat mij betreft ook als ze vliegen duurzamer hebben kunnen maken (over dertig jaar of zo). Voor mijn part mogen ze vooral snel stoppen met het subsidiëren van de luchtvaart, zodat de mensen beter beseffen wat het echt kost (want het is nu vaak echt schandalig goedkoop). Het voelen in de portemonnee zou mensen ook beter doen nadenken volgens mij.
  Veel plezier op je reis alleszins, geniet er met volle teugen van! Tips kan ik niet geven, want ik ben er nog nooit geweest. 😉

  Beantwoorden
  • Thanks Gerhilde 🙂
   Je hebt ook helemaal gelijk dat er in Europa natuurlijk ook ontzettend veel moois te zien en te ontdekken valt. Ergens weet ik dat ook wel en als ik daaraan denk, denk ik éxtra “wie ben ik om ondanks mijn besef van de milieu-impact van vliegen te bepalen dat ik gewoon lekker ‘hoppa’ de wereld over blijf vliegen?”. Ik vind het echt knap van je dat je de motivatie kunt vinden om niet alleen dat als ideaal te hebben maar het ook gewoon te doen.
   Dankjewel, ik ga er zeker van genieten! Liefs, Sara

   Beantwoorden
 • Ik had hier nooit zo over nagedacht tot dit jaar en het is absoluut shocking. Maar ook mij weerhoudt het er niet van om te vliegen als ik op vakantie ga. Wel zou ik bijvoorbeeld binnen Europa dan liever met de trein gaan of misschien wel met de auto. Daar ga ik zeker op letten! Maar ik probeer gewoon op andere vlakken zo duurzaam mogelijk te zijn: fair fashion, vegan lifestyle, minder plastic enzovoort!

  Beantwoorden
  • Ja precies, dat zijn toch kleine dingen die je kunt doen! En het lijkt me ook heel leuk om eens een treinreis binnen Europa te doen (bijvoorbeeld een keer met Interrail) en het landschap zo te zien veranderen. Compenseren op andere vlakken is inderdaad ook iets dat scheelt; dan doe je toch íets.

   Beantwoorden
 • Oh man, ik moest echt bijna huilen toen ik echt ging uitrekenen hoe erg dat ‘niet zo duurzame’-vlieggedrag van me nou eigenlijk was. Het is bijna een soort rouwproces inclusief ontkenning en verdriet. Mijn vliegreis eind dit jaar gaat nog wel door, volgend jaar verzinnen we wel weer wat met de trein in Europa (want dat is ook leuk!) en dan is het daarna hopelijk een beetje bezonken allemaal. Geen idee nog wat ik dan ga concluderen. Wel heb ik binnenkort een lijstje tips voor wie toch echt niet kan stoppen met verre reizen maken, want dan kunnen we tenminste nog proberen een beetje minder allesvernietigend te reizen 😉
  Nu is het je natuurlijk verdomme wel geraden dat je er belachelijk hard van gaat genieten! En geniet van de voorpret 🙂

  Beantwoorden
  • Haha pfoe, echt he? Ik zag net je artikel over compromissen maken tussen duurzaam leven en verre reizen maken (voor de mensen die meelezen: http://www.zaailingen.com/groene-bloggers-compromissen-duurzaam-leven-en-verre-reizen-maken/). Heel leuk om dat gesprek te lezen! En er zitten hele goede punten tussen, duurzamer reizen op de plek zélf om toch een beetje te compenseren, is er ook één die ik in mijn hoofd houd. Naast CO2 compenseren natuurlijk, maar dat voelt een beetje als een slap en niet-dekkend excuus om te kunnen blijven doen wat ik doe. Europa is natuurlijk ook prachtig, inderdaad, en een treinreis door verschillende landschappen en landen lijkt me ook wel wat, nu ik erover nadenk.

   Zéker ga ik er KEEEIIIIHARD van genieten, dat ben ik moeder Aarde (en jou ;)) nu wel verplicht!

   Beantwoorden
 • Ik snap je dilemma zo goed, ik zit er ook mee: ik vind duurzaamheid zo belangrijk en daarom voel ik me ook schuldig, maar het lijkt me heel moeilijk om niet meer verre reizen te kunnen maken.
  Wat betreft Vietnam, je hebt een heel goeie keuze gemaakt! Ik vond het zo’n fijn land!
  Als je in Ho Chi Minh bent, dan is het leuk om een tripje te doen naar de Mekong delta waar je oa naar een kokostoffee werkplaats kunt gaan en een fruittuin kunt bezoeken.
  Hoi An is het schattigste dorpje ooit, wel toeristisch geworden maar het wel waard: overal knalgele huisjes aan de rivier, en je fietst zo de rijstvelden in. Overal kun je kookworkshops doen en je kleding op maat laten maken (ook schoenen en tassen). Eet hier vooral bij Nu, een heel lief restaurantje, en eet een taartje bij een van de leuke koffiebarretjes, vooral the Cargo Club heeft goeie cheesecakes! En ga vooral ook naar de Rehahn fotogalerij, hij maakt heel mooie foto’s van de Vietnamese bevolking met een goed verhaal, en je hebt kans dat je hem daar gewoon tegen het lijf loopt.
  Cat Ba is net als Halong Bay maar dan minder toeristisch, waar je leuke boottochten kunt maken en vooral kanoen tussen de karstbergen is tof. Ninh Binh is als Halong Bay maar dan op het land, ook heel mooi.
  In Hanoi is het leuk om in het weekend er te zijn, want dan trekken alle families naar het meer in het centrum waar ze spelletjes spelen, zingen en samen zijn. Je kunt hier lekker veganistisch eten bij Minh Chay en lekkere verse sapjes halen bij Raw Juicery. Vergeet vooral ook niet een traditionele egg coffee te drinken (klinkt gek, maar proeft als een toetje!). Doe vanuit hier ook vooral een tocht naar Sapa waar het heel tof is om in een homestay te verblijven: dan neemt je familie je mee op trekking door de rijstvelden en leer je de cultuur echt op een andere manier kennen (mama ChoCho is echt geweldig dus misschien kun je ergens naar haar vragen, al heeft ze alleen een telefoonnummer en niet een website ofzo).
  Zo dit is nog best een lang verhaal geworden, ik wordt gelijk ook weer helemaal enthousiast haha! Als je nog vragen hebt, laat het me vooral weten!

  Beantwoorden
  • Aaaaahhhh dit zijn echt ZULKE leuke en goede tips, dankjewel!!!! Zo specifiek ook, ik heb ze net enthousiast voorgelezen aan mijn vriend en hij werd ook helemaal enthousiast, hihi 🙂 Naar Hoi An ben ik heel benieuwd, het lijkt mij zo’n toeristische plek geworden omdat zoveel mensen erover schrijven, of doet dat de sfeer niet teniet? Goede tip ook om er in het weekend heen te gaan, gaan we doen! En Nu schrijf ik op mijn must-eat-lijst. Waarschijnlijk zul je het dan wel tegenkomen in mijn reisvlog! En Cat Ba en Ninh Binh zijn ook echt goede tips, daar hoor ik minder mensen over. Echt lief, zo’n lang verhaal, dat waardeer ik enorm. Mocht ik vragen hebben, dan weet ik je te vinden! Thanks, liefs!

   Beantwoorden
 • Ik vind het goed dat je hier zo open en eerlijk over schrijft. En het is misschien een schrale troost maar je denkt er ten minste over na, dat betekent dat je stil staat bij het verbruik en je dus ook dat actief aan wilt pakken, dat er (nog) geen goed alternatief is, is dan jammer maar ik vind het ergens ook niet gek dat je je reis niet laat schieten. Heel veel mensen denken niet eens aan wat voor impact hun acties hebben, en je staat daar wel bij stil.

  Beantwoorden
  • Ah dankjewel, dat is inderdaad wel een troost 🙂 het blijft knagen hoor, daar kan geen enkele vorm van CO2-compensatie of wat dan ook iets aan veranderen, maar binnen mijn kunnen (ofja, natuurlijk ‘kan’ ik stoppen met vliegen, maar binnen mijn levensstijl en wat ik belangrijk vind, is dat wel echt een ding) heb ik al wel het gevoel dat ik vérder in ieder geval beter bezig ben. Thanks Eva!

   Beantwoorden
 • Ik ben nog vrij nieuw in heel het conscious fashion en leven verhaal, maar ben vastbesloten er meer mee aan de slag te gaan en het te doen groeien. Zoals je zelf ook al wel aanhaalt: alle stapjes tellen. Persoonlijk reis ik ook enorm graag en ik begrijp volledig het dilemma, maar zou ook m’n grote reizen niet zomaar kunnen laten schieten. Wij zijn afgelopen voorjaar 6 weken naar Canada gegaan. Pijnlijk die vliegreis…maar we hebben daar wel een groot stuk van onze tijd in de tent geslapen. Geweldig was het en dus toch niet allemaal slecht… ;). Daarnaast is de natuur van die landen zelf ook een grote reden bij ons om bewuster te gaan leven. Net omdat we zien hoe mooi de wereld is, willen we dat meer kunnen behouden! Blijven op die positiviteit focussen dus en genieten van je reis!! Veel plezier!

  Beantwoorden
 • Hey Sara, Ik ben zelf ook dol op reizen, terwijl ik duurzamer probleem te leven… Ik herken je dilemma dus! Heb je wel eens verdiept in duurzame(re) reisorganisaties? Ik ben daar erg benieuwd naar. Op Rank A Brand bv krijgt Better Places een A label. Ik ben erg benieuwd of het gebruik van een dergelijke organisatie een reis dan ‘duurzamer’ of ‘minder slecht’ maakt…

  Beantwoorden
  • “probeer” ipv “probleem”

   Beantwoorden
 • Ik hoop dat vliegen zwaarder en eerlijker belast gaan worden en dat reizen per trein bijvoorbeeld wordt gesubsideerd. Dat zal denk ik echt helpen, want ‘we hebben het reizen toch echt verdiend’ en we gaan toch wel is iets wat ik vaak lees en hoor. Het reizen zit diep in de maatschappij geworteld en wordt ook in de markt gezet als ‘normaal’. Er is overigens hoop, want er zijn al ontwikkelingen met electrisch vliegen! Ook helpt het denk ik als je minder intercontinentaal vliegt. Zoals ik hierboven al las: Er is zo veel te zien in Europa! We zijn verwend.. Zelf voel ik me ook schuldig over ver vliegen en ben er van overtuigd dat je ook veel met de fiets, trein en auto kunt bereiken. Inmiddels al 4 jaar niet meer gevlogen en ik probeer het ook echt zo min mogelijk te blijven doen! De impact is zo onevenredig groot.

  Beantwoorden

Write a comment