Duurzame regenkleding Brand Guide
Guide

Duurzame regenkleding – Brand Guide

Regenjassen… ze zijn onmisbaar in een Hollandse garderobe en als ik de berichten moet geloven, gaat de klimaatverandering ervoor zorgen dat het alleen maar een beter idee wordt om te investeren in een goede, duurzame regenjas.

Over duurzaam gesproken… Zo duurzaam zijn regenjassen doorgaans helemaal niet. Omdat ze wind- en waterdicht moeten zijn, worden ze voornamelijk van plastic gemaakt. En de chemische processen die daaraan vooraf gaan en de impact die dat heeft op de planeet zijn niet bepaald het supporten waarden.  En dat staat nog los van de fabrieken waar mensen deze jassen onder erbarmelijke arbeidsomstandigheden in elkaar zetten (en dat is helaas de norm). Gelukkig zijn er ook merken waar je wél terecht kunt als je met je hart wilt kopen. Het zijn er niet veel, maar wat zijn ze mooi – en ze hebben voor ieder wat wils. Ik heb ze voor je op een rij gezet in deze beknopte guide. Enjoy!

– – – – – – – – – – – – – – – – –

Goed om te weten: Ik heb Rains niet opgenomen in deze guide, omdat dit merk regulier plastic gebruikt (en niet gerecycled – verantwoordelijk voor een grote milieu-impact, dus) en het mij niet duidelijk is hoe het met de arbeidsomstandigheden zit. Jammer, want ik vind de collectie prachtig!)

 

Heb je een tip op rainweargebied?
Ik ben altijd op zoek, laat het me vooral weten!

 

 

 

Maium

Als er één merk is dat perfect geluisterd heeft naar de rainwearbehoeftes in ons kikkerlandje, is het Maium wel. Met lange regenjassen die zowel ‘normaal’ als bike proof te dragen zijn, komt dit fijne Nederlandse (!) merk perfect tegemoet aan mijn behoeftes: DÉ regenjas voor op de fiets vinden. Over alles is nagedacht: van een kapje aan de voorkant zodat je gezicht niet (echt) nat wordt tot de ritsen aan de zijkant, waarmee je jouw jas in een split second hebt veranderd in een poncho die je ook op de fiets droog houdt!

Alle jassen van Maium zijn unisex, gemaakt van gerecycled plastic en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in China. Op het moment van schrijven zijn de jassen alweer in 9 kleuren beschikbaar en ik kan je uit eigen ervaring zeggen dat een jas van dit merk een hele, héle fijne aankoop is. De duurzame regenjassen van Majem kosten € 135,- en je bestelt ze in Nederland o.a. via de website van Majem en Geitenwollenwinkel.

Bekijk de collectie hier

 

 

Insane In The Rain

Festivalganger of fan van vrolijke en bubbly prints? Kijk eens bij Insane In The Rain! Dit ecologische rainwearmerk maakt unisex regenjassen van gerecycled plastic. Plastic PET-flessen, welteverstaan, want voor elke jas worden 17 tot 23 flessen gebruikt die anders ergens in het milieu zouden eindigen. De jassen worden onder goede arbeidsomstandigheden geproduceerd. De jassen Insane In The Rain kosten £95 en zijn verkrijgbaar in vijf verschillende, uitgesproken prints. Je bestelt ze via hun eigen website. Ook verkrijgbaar voor kids, trouwens. Heel cute (en iets goedkoper, £65).

Bekijk de collectie hier

 

 

Langerchen

Langerchen is een ecojassenmerk en naast rainwear vind je er allerlei prachtige jassen die van duurzame materialen worden gemaakt. De jassen worden van biologisch katoen gemaakt en de regenjassen krijgen daar een water- en winddichte PU coating overheen. Langerchen heeft een eigen GOTS-gecertificeerde fabriek in Jiaxing, China, waar alle producten onder eerlijke arbeidsomstandigheden worden gemaakt. Voor de meeste regenjassen betaal je € 179 en je vindt ze o.a. op de eigen website van Langerchen en in Nederland bij Take It Slow.

Bekijk de collectie hier

 

 

Patagonia

Ben je meer een outdoortype dat van super functioneel houdt? Kijk dan echt even rond bij Patagonia. Deze ecopionier in outdoor fashion maakt zich al sinds 1973(!) hard voor een betere wereld en is altijd dicht bij zijn kern gebleven. Het merk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en met respect voor de natuur. Daarnaast zet Patagonia zich keihard in om wildlife te beschermen en daar waardeer ik het merk ontzettend voor. Patagonia heeft veel regenjassen in verschillende prijsklasses (gem. €140 –  €240). Mijn vriend heeft er één en hij draagt ‘m non stop. Aanrader, dus!

Bekijk de collectie hier

 

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

 

Tip: kijk ook eens voor tweedehands rainwear, er is zoveel te vinden!

Ga je liever voor tweedehands of heb je een kleine portemonnee, kijk dan eens rond op een platform als United Wardrobe. Zoveel moois te vinden! En een andere tip die ik graag met je deel, is Episode. Deze vintage store (o.a. in Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Haarlem en Antwerpen) heeft veel betaalbare en mooie regenjassen in de aanbieding, waaronder de gele visserjassen die je altijd o-ve-ral op festivals tegenkomt. Succes!

2 Comments

  • Ik draag zelf nooit regenkleding, maar het is top dat er fair mogelijkheden zijn!

    Beantwoorden
  • Ohh ik heb intussen wel echt een regenjas nodig. Ik heb nog zo’n outdoor jas, maar ook na opnieuw inpregneren blijft ie lekken. Episode is zeer ongeschikt voor mij, maar voor tweedehands regenjassen moet ik het geloof ik nog maar eens een kans geven. Weet jij trouwens of Fjallraven enigszins duurzaam en fair is?

    Beantwoorden

Write a comment