Duurzame eerlijke gerecyclede rugtassen rugzakken backpacks brand guide
Guide


Guide: de mooiste duurzame rugtassen & backpacks

School, kantoor, weekend activities… we slepen on wat af met onze rugtassen. Als je een nieuw exemplaar zoekt en je bent hier terechtgekomen, zoek je er waarschijnlijk één waar niet alleen jij, maar ook de wereld beter van wordt. Dan heb ik goed nieuws: ik heb namelijk geweldig voorwerk gedaan (al zeg ik het zelf ;)). Het resultaat: een Brand Guide met daarin de allermooiste eerlijke en duurzame rugtassen/rugzakken/backpacks. Per merk schrijf ik of het fair produceert, of het merk duurzame of gerecyclede materialen gebruikt of vegan is. Hey, you’re welcome!

 

In deze guide:

Pinqponq
Patagonia
Walk With Me
Sandqvist
DUSQ
Matt and Nat
Monsak
We The Knot
YNGR
Freitag
GOT BAG
O My Bag
Myomy
Osier
Zand Erover
Qwstion
Fjällräven Re-Kånken
Lefrik

On a budget? Pinqponq, Patagonia, We The Knot, Fjällräven en Lefrik verkopen duurzame rugtassen onder de honderd euro! Of kijk eens op United Wardrobe of Marktplaats, daar vind je ontzettend veel tweedehands rugtassen. Gebruik het zoekwoord ‘rugtas’, ‘rugzak’ of ‘backpack’.

 

 

Pinqponq

✔ Fair
✔ Gerecyclede materialen (PET flessen)
✔ Vegan

Wat ik zo leuk vind aan Pinqponq, is dat dit merk zo ongeveer alle boxen aantikt die ik belangrijk vind. De tassen van dit populaire Duitse merk (dat in 2014 werd opgericht en sinds vorig jaar sky high gaat) zien er niet alleen awesome uit, ze zijn ook nog gemaakt van duurzame materialen, zoals gerecyclede PET flessen. En dat is niet alles, Pinqponq is sinds 2016 lid van Fair Wear en dat betekent dat het merk goede arbeidsomstandigheden hoog in het vaandel heeft staan; je kunt er dus met een gerust hart kopen. Alle tassen van dit merk zijn 100% vegan en als klap op de vuurpijl ook nog betaalbaar. Nice!

Prijs: € 89 – €199

Bekijk alle rugtassen van Pinqponq

 

 

 

Patagonia

✔ Fair
✔ Duurzame materialen

In deze lijst kan outdoorpionier Patagonia natuurlijk niet ontbreken. Grote kans dat je dit duurzame merk al kent; Patagonia timmert de laatste jaren namelijk niet alleen onder buitenliefhebbers, maar ook in de streetwearwereld aan de weg (lees: erg populair onder Freshcotton boys en Reformation girls). Het merk werd in 1973 opgericht vanuit het ideaal om niet alleen de Outback Jacks van deze wereld, maar ook de planeet te verbeteren. Eerlijke arbeidsomstandigheden en duurzame innovaties zijn dan ook al vanaf het begin belangrijke speerpunten. Patagonia maakt gebruik van super kwalitatieve, duurzaam gewonnen materialen en gebruikt voert actief campagne voor  wereldwijdnatuurbehoud. En dat doen ze verdomde goed, ik bedoel: als je Trump aanklaagt omdat hij een nationaal park tegen de vlakte wil gooien, vind ík je een held. Bekijk alle lopende Environmental Campaigns van het merk hier.

Patagonia heeft een aantal fijne rugtassen én duurzame backpacks in de collectie (ja, ook voor wereldreizen), van lichtgewicht tot stevig..

Prijs: €60 – €300

Bekijk alle rugtassen van Patagonia

 

 

Walk With Me Brand fair ethical sustainable duurzame rugtassen rugzakken backpacks

 

Walk With Me

✔ Fair
✔ Duurzame materialen
✔ Lokaal geproducerd

Walk With Me is een Spaans tassenmerk dat een mooie collectie rugtassen heeft. Walk With Me maakt gebruik van duurzame materialen, zoals lokaal gesourced gerecycled leer en natuurlijk gewaxte katoen (waterbestendig). De complete collectie wordt onder één dak in Madrid ontworpen, geproduceerd en verkocht – hoe lokaal wil je ’t hebben? Wat ik mooi vind aan dit merk, is dat het heel open is over het productieproces en de herkomst van het materiaal. Het checken waard (ook voor hele mooie bum bags van gerecycled leer die met €56 nog best te betalen zijn)!

Prijs: €128 – € 138

Bekijk alle rugtassen van Walk With Me

 

 

 

Sandqvist

✔ Fair
✔ Natuurlijk gelooid leer

Dit mooie Zweedse tassenmerk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en maakt grotendeels gebruik van natuurlijke en duurzame materialen. Sandqvist is sinds 2016 lid van de Fair Wear Foundation en heeft eerlijke arbeidsomstandigheden daarmee hoog op de agenda staan. Het merk produceert in fabrieken in Vietnam en India en meer over de arbeidsomstandigheden van Sandqvist lees je hier.

De tassen worden grotendeels gemaakt van natuurlijk gelooid leer (waar dus geen chemicaliën aan te pas zijn gekomen, wat beter is voor het milieu én voor de mensen die ermee werken). Al het leer is volgens het merk afkomstig van dieren die uitsluitend voor de vleesproductie zijn gestorven (dus mocht je dat belangrijk vinden, kan dit misschien helpen in je keuze). De voering van de tassen worden vanaf nu allemaal van biologisch katoen gemaakt en alle synthetische materialen die nog worden gebruikt, zijn vanaf nu van gerecyclede materialen gemaakt. Hier lees je meer over de materialen die Sandqvist gebruikt.

Prijs: €119 – €299

Bekijk alle rugtassen van Sandqvist

 

 

 

DUSQ

✔ Fair
✔ Duurzame materialen

DUSQ is een Nederlands duurzaam tassenmerk, in 2018 opgericht, dat tassen maakt met het doel om een levenslang mee te gaan. De tassen van DUSQ worden voornamelijk gemaakt van gerecyclede PET flessen, biologisch katoen en/of ecoleer (op natuurlijke wijze gelooid, zodat er geen chemicaliën aan het proces te pas zijn gekomen). De collectie is praktisch, tijdloos en kwalitatief en wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd.

Prijs: €139 – €349

Bekijk alle rugtassen van DUSQ

 

 

 

Matt and Nat

✔ Vegan
✔ Deels gemaakt van gerecyclede PET flessen

Matt and Nat is één van de bekendste vegan tassenmerken, zo niet de bekendste, ter wereld. Ik moet zeggen dat er soms tegenstrijdige berichten over dit merk in de media te lezen zijn met betrekking tot arbeidsomstandigheden en de duurzaamheid (sommigen zijn kritisch, anderen zeggen dat het allemaal wél goed zit). Zelf weet ik te weinig van dit merk om daar een hard oordeel over te vellen, maar het merk heeft wel hele mooie rugtassen waar vegans heel blij van worden.

De tassen worden deels van gerecyclede PET-flessen gemaakt en ik kan uit eigen ervaring zeggen dat ze heel lang meegaan. Zelf heb ik ervaring met de Fabi backpack in het wit en de Brave backpack (die ik ook vaak op straat tegenkom bij anderen, het is één van de bekendste modellen van Matt and Nat) en ik heb ze allebei jarenlang met liefde gebruikt.

Prijs: €155 – €220

Bekijk alle rugtassen van Matt and Nat

 

 

 

Monsak

✔ Fair gemaakt in Amsterdam
✔ Gemaakt van ‘gered’ leer

Bij het Nederlandse Monsak vind je prachtige, superstevige leren rugtassen die worden gemaakt om heel lang mee te gaan. Wat ik mooi vind aan de tassen van Monsak is dat het leer er zo prachtig dik en een tikkie geleefd uitziet. Het merk maakt uitsluitend gebruik van ‘gered’ leer: restpartijen die zijn afgekeurd door grote modehuizen en die om de beschadigingen heen worden gesneden om net-zo-mooie producten van te maken. De complete collectie wordt met de hand én fair gemaakt in het eigen atelier van Monsak in Amsterdam West, dat je overigens gewoon kunt bezoeken (zo leuk!). En misschien nog het allerleukste: je kunt er een workshop volgen om je eigen tas te maken. En, misschien wel nog leuker, als je een eigen ontwerp in gedachte hebt, kun je dit aan Monsak voorleggen en dan kunnen zij ‘m voor je maken (lees hier meer over hoe dat in z’n werk gaat).

Prijs: €267 – €297

Bekijk alle rugtassen van Monsak

 

 

 

We The Knot

✔ Fair gemaakt in (thuisland) Portugal
✔ Vegan

Dit merk heb ik pas net leren kennen… en ik ben fan! Dit Portugese merk heeft niet alleen een awesome duurzame (heren)kledinglijn, ook heeft We The Knot zeven prachtige vegan rugtassen in de collectie. De rugtassen zijn niet gemaakt van superduurzame materialen op het gebied van productie, maar ze schijnen wel ontzettend stevig te zijn. Én We The Knot produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in het thuisland Portugal. Het merk gebruikt overigens wél veel duurzame materialen in andere delen van de collectie, zo worden oude paraplu’s geüpcycled tot swimwear en komen vrijwel alle materialen uit Portugal. Heel mooi merk!

Prijs: €89

Bekijk alle rugtassen van We The Knot

 

 

Lefrik

✔ Gemaakt van gerecyclede materialen
✔ Fair geproduceerd in Azië
✔ PETA approved vegan

Lefrik is een Spaans tassenmerk dat fijne urban bags, backpacks en travel essentials maakt. De collectie is gemaakt van 100% gerecyclede materialen, waaronder gerecyclede PET-flessen. Alle rugtassen worden onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Azië. En mooi meegenomen is de prijs, die is namelijk de laagste uit deze hele lijst. Who said sustainable was expensive?

Prijs: €49 – €79

Bekijk alle rugtassen van Lefrik

 

 

 

YNGR

✔ Fair
✔ Deels gemaakt van gerecycled leer

YNGR is een tassenmerk met een grote focus op Bijna alle producten van YNGR zijn gemaakt van gerecycled leer, gender neutral en duurzaam gemaakt. De stijl: super fresh en classy. Fotografie on point (check ook echt de schoudertassen!). YNGR heeft één rugtas in de collectie.

Prijs: € 255

Bekijk alle rugtassen van YNGR

 

 

 

Freitag

✔ Vegan
✔ Gemaakt van gerecyclede materialen

Freitag staat bekend om z’n kleurrijke en superstevige kwaliteitstassen. Elke tas van dit van oorsprong Zwitserse merk is uniek én draagt een duurzaam verhaal met zich mee: de complete rassencollectie wordt namelijk gemaakt van oud dekzijl van vrachtwagens, gebruikte binnenbanden en veiligheidsgordels. De tassen van Freitag zijn waterdicht (wel zo handig in ons kikkerlandje) en praktisch onverwoestbaar. Het merk heeft echt ontélbaar veel variaties en verschillende modellen in allerlei kleuren.

Waar ik nog niet helemaal uit ben, is of Freitag onder eerlijke arbeidsomstandigheden produceert. Ik kan er namelijk nergens op de website iets over vinden en vaak is het gebrek aan transparantie over het productieproces niet zo’n goed teken. Tegelijkertijd kan ik me niet voorstellen dat een merk met zo’n groot hard voor recycling, z’n collectie niet fair zou laten maken. Maar hé.

Prijs: €175 – €360

Bekijk alle rugtassen van Freitag

 

 

 

GOT BAG

✔ Fair
✔ Gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan

GOT BAG is in 2016 opgericht door twee vrienden met een gedeelde missie: de oceaan plasticvrij maken en bewustzijn creëren voor de plastixcproblematiek. Het middel: deze awesome tas, deels gemaakt van gerecycled plastic uit de oceaan. GOT BAG is het eerste tassenmerk ter wereld dat dit doet. Het merk werkt samen met een duurzaam gecertificeerde fabriek in China.

Prijs: €139

Bekijk de rugtas van GOT BAG

 

 

 

O My Bag

✔ Fair geproduceerd in India
✔ Gemaakt van ecoleer

O My Bag is in 2011 opgericht met een missie: een positieve impact maken op de modewereld – en met name op de leerindustrie. Het Nederlandse merk (met twee fysieke winkels, één in Amsterdam en één in Den Haag)  maakt voornamelijk gebruik van natuurlijk gelooid (eco) en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in India.

Wat ik leuk vind aan O My Bag is dat de collectie niet alleen fantastisch is (los van de parkpacks, check ook eens de nanobags so cute), maar dat het merk ook heel veel communiceert over het productieproces. Je kent me: transparantie is alles. O My Bag  heeft elf rugtassen in de collectie, waarvan de meeste zijn gemaakt van ecoleer en een aantal van canvas.

Bekijk alle rugtassen van O My Bag

 

 

 

Myomy

✔ Fair gemaakt in India en Nederland
✔ Gemaakt van ecologisch gelooid leer
✔ Ook gerecyclede modellen

Bij dit Nederlands fair trade tassenmerk vind je mooie kwaliteitstassen die fair zijn gemaakt. Ik kan het weten, want ik heb zelf een tas van Myomy (bekijk ‘m hier op mijn Insta). Alle tassen van dit merk zijn gemaakt van duurzame materialen (voornamelijk ecologisch gelooid leer) en onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in India en via een sociaal project in Nederland.

Begin 2020 lanceerde Myomy een tassencollectie gemaakt van gerecyclede PET flessen (22, om precies te zijn). De My Circle Bag backpack is vegan en verkrijgbaar in twee kleuren.

Bekijk alle rugtassen van Myomy

 

 

 

Osier

✔ Fair gemaakt in Italië
✔ PETA approved vegan
✔ Duurzame materialen

Osier is een prachtig vegan tassenmerk van Amsterdamse bodem. Ik ken founder Theresa persoonlijk (een beetje, dan :)) en hoe zij over haar missie praat vind ik heel inspirerend. Osier maakt mooi afgewerkte luxury bags van hoogwaardig PU ‘leer’, afvalmateriaal van appels en een gerecyclede voering.

Het merk heeft één rugtas in de collectie. Prijs: €320.

Bekijk de rugtas van Osier

 

 

 

Zand Erover

✔ Fair gemaakt in Polen

Ik weet nog dat ik dit merk voor het eerst tegenkwam in de mooie slow concept store Restored in de Haarlemmerstraat in Amsterdam. Zand Erover maakt hele mooie leren tassen met prachtige, goed doordachte ontwerpen (design wise is dit één van mijn favoriete merken in de lijst). De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Polen, door een koppel dat alle tassen zelf maakt. Zand Erover heeft nauw en goed contact met de makers. Mooi merk! 🙂

Prijs: €299 – €369

Bekijk de rugtassen van Zand Erover

 

 

 

Qwstion

✔ Fair gemaakt in Europa en China
✔ Duurzame materialen

Dit Zwisterse backpackmerk bestaat al sinds 2008 en staat bekend om z’n cleane en functionele ontwerp én z’n sterke focus op duurzaamheid. Wat ik tof vind aan dit merk is dat het experimenteert met nieuwe duurzame materialen. Zo introduceerde het onlangs Banantex, een materiaal dat wordt gemaakt van bananenbladeren. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Europa en China.

Prijs: €180 – €295

Bekijk alle rugtassen van Qwstion

 

 

Fjällräven Re-Kånken

 

Fjällräven (Re-Kånken collectie)

✔ Gemaakt van gerecyclede PET flessen
✔ Duurzamer productieproces

Wist je dat Fjällräven ook een duurzame collectie heeft? De Re-Kånken is een duurzame special edition van de bekende rugzak, gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Bovendien is er in het productieproces flink bespaard op water, energie en chemicaliën. De tas is verkrijgbaar in 11 awesome kleuren.

Prijs: €99

Bekijk alle rugtassen van Fjällräven Re-Kånken

 

 

 


 

 

Op zoek naar een specifie duurzaam kledingstuk? Bekijk ook mijn andere Brand Guides:

Vegan tassen
Vegan schoenen

Duurzame sneakers
Duurzame (enkel)laarzen
Duurzame bikini’s en badpakken
Duurzame en eerlijke sieraden

Bekijk alle Brand Guides hier

 

 


 

Fotocredits
Alle foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

2 Comments

  • Mooie opsomming! Ik heb zelf een rugtas van Fraenck. Dit merk past ook heel goed in dit rijtje thuis.

    Beantwoorden
  • Mooie merken. Ik heb zelf een rugtas van Rains en de Lucy van O My Bag, superblij mee 🙂

    Beantwoorden

Write a comment