Guide

Duurzame sneakers guide (13 merken)

Sneakers zijn een musthave in bijna elke garderobe. Ze lopen niet alleen heerlijk; een mooie, opvallende sneaker kan een simpele outfit helemaal maken. Maar waar vind je sneakers die gemaakt zijn onder goede omstandigheden, en zo duurzaam mogelijk? Allereerst is tweedehands natuurlijk een goede optie. Zo vond ik mijn Adidas Falcon sneakers tweedehands via United Wardrobe. Maar wil je weten welke merken awesome fair, vegan of duurzame sneakers verkopen? Ik zette ze op een rij in deze Duurzame sneakers guide!

 

Joline Jolink
Veja
Womsh
Wado
Diadora
Filippa K
Stella McCartney
Good Guys
Acne Studios
Ethletic
EKN
Collection and Co
Rombaut

 

 

Joline Jolink fair sustainable ethical vegan sneakers

 

Joline Jolink

✓ fair
✓ sustainable
✓ vegan

Hoera! Joline Jolink bracht onlangs haar allereerste (vegan!) sneaker uit. En niet zomaar één: de chunky Future sneaker springt er niet alleen qua design uit – dat kleurenpalet! – maar is ook ontzettend duurzaam. En ik kan het weten, want ik was aanwezig bij de eerste preview launch van de sneaker, in het atelier van Joline zelf. De sneaker is gemaakt van duurzame materialen. Zo is het ‘suede’ gemaakt van katoen, de zool is gemaakt van gerecycled polyester en gerecyclede rubber en de upper is gemaakt van vegan ‘leer’ (helaas nog niet bio based, benadrukt Joline, omdat dit nog niet voldoet aan de kwaliteits- en esthetische eisen). De schoen is onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Portugal en kost € 210. Ik heb ‘m zelf gepast en ik kan je eerlijk zeggen dat vooral het voetbed écht heel goed ontworpen is. Hij zit heerlijk!

Bekijk de sneakers van Joline Jolink

 

 

Veja fair sustainable ethical vegan sneakers

 

Veja

✓ fair
✓ sustainable
✓ ook vegan opties

Als er één duurzaam sneakermerk is dat iedereen kent, is het Veja. Dit Franse merk doet het fantastisch en ontwikkelt zich snel: naast de basic modellen waar Veja mee begon, experimenteert het nu volop met kleuren en nieuwe modellen. Veja produceert zowel (officieel) fair trade als zo duurzaam mogelijk. Veja maakt gebruik van biologisch katoen, natuurlijke, wilde rubber en plantaardig gelooid leer en is voor een modemerk enorm transparant.

Bekijk de sneakers van Veja

 

 

 

Womsh

✓ fair
✓ sustainable
✓ ook vegan opties

Womsh bestaat nog maar sinds begin dit jaar en ik ben heel blij dat dit mooie merk er is. Dit merk maakt duurzame én eerlijke sneakers van ecologische materialen en ze worden met liefde gemaakt in Italië. Ook zegt het merk dat de sneakers 0% impact zijn én compleet recyclebaar. Bovendien heeft Womsh een complete vegan lijn. Heel tof! De modellen hierboven vind ik heel tof door hun chunkiness; ook dit merk is een flinke kanshebber in mijn zoektocht naar nieuwe, mooie sneakers. Nice!

Bekijk de sneakercollectie van Womsh

 

 

Saye Wado fair sustainable ethical sneakers

 

Saye

Saye komt voort uit een succesvol Kickerstarterproject. Het duurzame Spaanse sneakermerk, dat voorheen Wado heette, maakt duurzame sneakers van natuurlijk gelooid leer (dus geen gebruik van chemicaliën en biologisch afbreekbaar). De sneakers worden onder eerlijke arbeidsomstandigheden en zo duurzaam mogelijk in Portugal geproduceerd. Bovendien plant Saye voor elk paar sneakers dat wordt verkocht, 2 bomen. Voor een paar betaal je € 135.

Bekijk de sneakercollectie van Saye

 

 

 

Diadora

✓ fair

Waar ik onlangs pas achter kwam, is dat de sneakers van Diadora onder eerlijke arbeidsomstandigheden worden geproduceerd in Italië. En dat betekent dat wanneer je fair labour hoog in het vaandel hebt zitten, je de prachtige Heritage collectie van Diadora gewoon kunt kopen! Hoera!

Bekijk de sneakers van Diadora

 

 

EKN fair sustainable ethical vegan footwear brand

 

EKN

✓ fair
✓ sustainable
✓ ook vegan modellen

Dit Duitse schoenenmerk maakt hoge kwaliteitsschoenen, waaronder veel sneakers, van natuurlijke materialen. EKN produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Portugal en heeft ook een aantal vegan sneakers in de collectie. In Nederland zijn de sneakers van EKN verkrijgbaar via Sneakerpappie (een webshop voor vegan sneakers).

Bekijk de sneakers van EKN

 

 

 

Filippa K

✓ fair

Met het Scandinavische design de minimalistische inslag en de hoge kwaliteit is Filippa een favoriet voor capsulegarderobeliefhebbers. Dit Zweedse merk zet veel in op duurzaamheid (in productieprocessen) en is lid van de Fair Wear Foundation, waarmee het eerlijke arbeidsomstandigheden kan garanderen.

Bekijk de sneakers van Filippa K

 

 

 

Stella McCartney

✓ fair
✓ sustainable
✓ vegan

Stella McCartney is het enige écht high-end designermerk dat in de wereld van fast fashion en catwalks een duurzaam en diervriendelijk statement maakt. Stella is vegetariër en actief lid van de Engelse dierenbescherming. Ook op het gebied van duurzame productiemethodes en materiaalinnovatie maakt McCartney continu stappen. En ook op het gebied van duurzame partners zit het goed: zo werkt McCartney onder andere samen met Parley, dat zich inzet tegen de plastic soep. Ook maakte Stella McCartney een vegan Stan Smith sneaker voor Adidas. Nice!

Bekijk de sneakers van Stella McCartney

 

 

 

Good Guys (don’t wear leather)

✓ fair
✓ sustainable
✓ vegan

Het Franse Good Guys is een 100% vegan merk. En niet zomaar één; in 2015 was Good Guys “Best Vegan Brand of 2015” en het won de PETA-award voor “Best Stylisch Casual Shoes”. Alle materialen die het merk gebruikt zijn ecologisch en fair trade geproduceerd in Portugal. Good Guys heeft allerlei soorten schoenen in de collectie, waaronder een vegan alternatief voor de witte sneaker. Good Guys produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Europa.

Bekijk de vegan sneakers van Good Guys

 

 

 

Acne Studios

✓ fair

Bij een designermerk als Acne denken de meeste mensen niet zo snel aan goede arbeidsomstandigheden. Toch is het een speerpunt van het Zweedse designlabel, en Acne kan het nog bewijzen ook: sinds 2008 is het merk lid van de Fair Wear Foundation (FWF). Acne werkt veel met langetermijnleveranciers en maakt concreet hoe het de lonen en leefomstandigheden van arbeiders blijft verbeteren (bekijk hier alle brand performance checks).

Bekijk alle sneakers van Acne Studios

 

 

 

Ethletic

✓ fair
✓ sustainable
✓ vegan

Ethletic is je merk als je op zoek bent naar een duurzaam (biologische) en eerlijk geproduceerd alternatief voor je All Stars. Het is het eerste schoenenmerk met een keurmerk voor biologisch katoen en fair trade rubberkeurmerk. De zolen worden gemaakt van natuurlijke, FSC (keurmerk voor bosbehoud) en gecertificeerde rubber van verantwoorde plantages. De stof wordt gemaakt van biologisch katoen uit India, dat ook nog fair trade gecertificeerd is. Er zijn geen schadelijke chemicaliën gebruikt in het productieproces en alle grondstoffen duurzaam zijn verbouwd. En dat heeft ertoe geleid dat Ethletic in 2015 door Rank a Brand is uitgeroepen tot het meest duurzame schoenenmerk. Ethletic is PETA-approved en daarmee 100% geschikt voor vegans.

Bekijk de sneakers van Ethletic

 

 

Collection and Co fair sustainable ethical vegan sneakers

 

Collection and Co

✓ fair
✓ vegan

Collection and Co is een Engels vegan merk dat niet alleen diervriendelijke producten maakt, maar ook fair produceert. Daarnaast experimenteert Collection and Co met natuurlijke en gerecyclede materialen, om duurzame stappen te blijven maken. Het merk heeft op het moment dat ik dit artikel schrijf, één sneaker in de collectie, je vindt ‘m hierboven.

Bekijk de vegan sneakers van Collection and Co

 

 

 

Rombaut

✓ fair
✓ sustainable
✓ vegan

Als er één merk is dat duurzaam, fair en innovatief bezig is, is het deze Parijse designer wel. Rombaut produceert niet alleen fair trade en duurzaam. Zo gebruikt hij alleen natuurlijke materialen (o.a. biologisch katoen) en productietechnieken (dus geen chemicaliën) en komen er geen dieren aan te pas. Sterker nog: Rombaut experimenteert actief met innovatieve materialen van steen, boomschors, natuurlijke rubber en kokosvezel. Rombaut is PETA-approved en dus officieel een vegan designermerk. Producten worden handgemaakt in Portugal.

Bekijk de sneakers van Rombaut


 

Meer duurzame brand guides?

Vegan schoenenmerken
Vegan tassen
Duurzame (enkel)laarzen
Duurzame plus size merken

Betaalbare merken

 


 

Fotocredits:
Alle foto’s bij dit artikel zijn eigendom van en afkomstig van de merken zelf.

2 Comments

  • Wat een keuze, geweldig zeg! Voor ieder wat wils, kunnen we zo langzaamaan wel zeggen. Ik ben zelf minder van de chunky sneakers, ik houd van subtiel. Hoewel.. ik loop de wereld nu plat op mijn paars-gele asics die ik tweedehands heb gekocht om hard te lopen (wat ik natuurlijk niet doe). Die zijn weer leuk in hun lelijkheid. En ze zitten zo lekker.

    Beantwoorden
  • Thanks a lot for including us!!

    Beantwoorden

Write a comment