Fair fashion

Duurzamere garderobe: de tussenstand!

De tijd vliegt: het is alweer een halfjaar geleden dat ik me actief in duurzame & verantwoorde mode begon te verdiepen! Ruim een jaar geleden begon ik na te denken over mijn consumeergedrag. Ik kocht veel bij grote ketens, ik wist niks van hoe het tot stand kwam en ik was een typetje “kwantiteit boven kwaliteit”. Ik voelde me steeds minder goed over de manier waarop ik met kleding omging. Het klopte niet. Langzaamaan begon ik er steeds meer over na te denken en zo nu en dan een ‘betere’ aankoop te doen. Op een gegeven moment besloot ik om echt het roer om te gooien: ik besloot mijn garderobe een duurzamere make-over te geven.

Inmiddels ben ik daar een halfjaar mee bezig. Nu doet iedereen dat natuurlijk op zijn of haar eigen manier. Je kunt het op de ‘no waste’-manier aanpakken en alleen nog maar tweedehands kleding te kopen. Of je kunt besluiten om minder te kopen en áls je dan wat koopt, een langeretermijnaankoop te doen. Ik kies ervoor om te kopen bij merken die op hun manier een steentje bijdragen aan een betere modewereld. Ik koop dus nog steeds nieuwe kleding, maar ik ben veel selectiever geworden in de merken die ik ‘support’. Geen Zara, H&M, Mango COS, Weekday, &Other Stories en andere mooie street- of designermerken meer. Alleen nog maar merken die ik écht waardeer en waarin ik me heb verdiept. Want ik wil weten wat ik koop. Als ik terugkijk op de afgelopen tijd, schieten me een aantal punten te binnen:

WAT IK TOT NU TOE HEB GELEERD:

1. HET VOELT ONWIJS GOED

Het voelt beter om in kleding rond te lopen die verantwoord tot stand is gekomen, dan misschien meer trendy items die mij er beter uit laten zien, maar die niet goed voelen. Ik zie er misschien wat minder uitgesproken uit, maar het geeft een heerlijk gevoel. Desalniettemin merk ik dat ik het nog lastig vind om minder te consumeren. Ik koop minder dan eerst, maar van mij zou het nog 3 tandjes minder mogen. Dit is dan ook mijn doel voor het komende halfjaar: niet alleen béter kopen, maar ook mínder.

2. HET VALT NIET ALTIJD MEE

Het is nog steeds vrij moeilijk om betaalbare, verantwoorde kleding te vinden. Veel mooie merken zijn heel prijzig en er bestaan (begrijpelijk) bijna geen vergelijkbare H&M- en Zaraconcurrenten. Ook de hoeveelheid bloggers en andere influencers op dit gebied valt me erg tegen. Ik volg Strawberry Earth, duurzaam branding bureau W. Green, De Groene Meisjes, Moderne Hippies en Catching The Glow, maar daar blijft het ook wel een beetje bij. Andere bloggers praten wel eens over het onderwerp, maar hun gedrag bewijst het tegendeel. Hoewel Garance Doré me verbaasde met dit artikel… go girl!

3. WE MISSEN NOG VEEL INFORMATIE

Er mist nog veel informatie als het gaat over totstandkoming van kleding. De gemiddelde consument heeft geen idee waar hij aan meewerkt. En hoewel ik me er actief in verdiep, heb ik soms het idee dat ook ík nog maar het topje van de ijsberg weet. Gelukkig zijn er documentaires als The True Cost, maar daar blijft het ook zo’n beetje bij.

4. WANNEER IS IETS ÉCHT VERANTWOORD?

Een moeilijk vraagstuk… Let je op een eerlijke behandeling van productiemedewerkers? Let je erop of iets 100% biologisch is? Gebruik je dierlijke materialen? Of let je op lokale productie om milieubelastende transportkosten te voorkomen? Vind je transparantie belangrijk? En ga zo maar door. Inmiddels weet ik: het perfecte merk en de perfecte consument bestaan niet, het gaat om bewustwording, een idealistischere instelling en prioriteiten stellen. Merken kunnen op allerlei manieren goed op weg zijn, op hun manier. Dat waardeer ik.

5. STEEDS MEER POSITIEVE GELUIDEN! YES!

Heel positief: ik hoor, om me heen én op het internet, steeds meer geluiden van mensen die gaan nadenken over hun koopgedrag. Ze willen minder kopen, of twijfelen aan de werkwijze van modemerken. Een fantastische ontwikkeling! Ik kom steeds meer, vooral jonge, modemerken tegen die kritiek uiten op onethische en overconsumptie. ‘We’ gaan de goede kant op, en iets in mij hoopt dat we hier over 5 jaar nog veel verder in zijn!

Om de tussenstand voor mezelf in kaart te brengen, heb ik al mijn duurzamere aanwinsten samengebracht in een filmpje (sorry, ‘vlog’).

Toevoeging: in het filmpje zeg ik dat ik alles in het afgelopen halfjaar heb gekocht. Ik weet niet waaróm ik dat zei, maar het klopt niet. Dit is mijn verzameling items sinds het begin van mijn verduurzaming, iets meer dan een jaar geleden. Daarnaast noem ik vaak het woord “duurzaam”. Dat is voor mij een verzamelnaam voor verantwoord, eerlijk, menswaardiger, beter voor het milieu, etc. Achteraf bedenk ik me dat ik onderscheid had moeten maken tussen alle vormen van “duurzaam” of wat dan ook. En ik zie dat ik vaak in de herhaling val. Ik geef mijn enorme vlogonwennigheid de schuld 😉 Volgende keer beter!

Alle items uit het filmpje die je online kunt krijgen, vind je hieronder:

Duurzamere garderobe


Maxi vest – Nanushka

Oversized coltrui – Nanushka
Skinny jeans (model: Christina) – Kings Of Indigo
Enkellaarzen (model: Jensen) – Acne Studios
Jasje Bala (palmbomenprint) – A La
Rugzak (model: Fabi) – Matt & Nat
Top met lange mouwen – Nanushka
Wollen trui – Diarte
Top met korte col – People Tree
Leren shopper – My Paper Bag
Coltrui – People Tree
Skinny jeans (model: Hazen) – Mud Jeans

1 Comments

  • Ik loop een beetje tegen dezelfde dingen aan als jij in mijn groenerworden-avontuur. Er is zoveel informatie en af en toe word ik gek van de tegenstrijdigheid die in sommige berichten wordt verteld. Soms is het ook onmogelijk om een goede deal te maken op vlak van zowel dierenwelzijn als milieu als mens. Maar dan troost ik mezelf met de leuze ‘beter inconsequent goed dan consequent fout’. Ik denk dat zolang we onze beslissingen met goede bedoelingen nemen we alleszins al veel verder staan dan de mensen die er niet eens over willen beginnen nadenken wegens ‘teveel gedoe’.

    Beantwoorden

Write a comment