Mud Jeans sweater recycled denim
Fair fashion

Een trui van gerecycled denim (Mud Jeans)!

Één van de dingen die ik interessant vind aan dit modetijdperk, is dat er steeds meer met duurzame materialen wordt geëxperimenteerd. Langzaam wordt steeds meer regulier katoen wordt vervangen voor biologisch katoen, duurzamere materialen als Tencel, hennep en bamboe worden steeds meer in kleding verwerkt en er wordt volop geëxperimenteerd met onverwachte materialen, zoals ananasleer (zo leuk!). Ook wordt er wordt steeds meer gerecycled, gelukkig maar. Er zijn inmiddels al heel wat merken die plastic recyclen (zoals Matt & Nat, Dick Moby en H&M Concious). Een ander populair recyclemateriaal is denim. Steeds meer oude jeans verdwijnen in de shredder en vervullen een tweede leven als top, trui of cardigan. Ook Mud Jeans, één van de meest duurzame (Nederlandse!) jeansmerken, recyclet oude jeans en maakt er fijne unisex truien van. En ik draag de mijne met liefde.

 

IMG_9101_1000

Over Mud Jeans

Mud Jeans is zo’n merk waarbij een duurzame én eerlijke modeliefhebber met een gerust hart kan kopen. Dit mooie, Nederlandse jeansmerk is ooit gestart vanuit de circulaire gedachte om naar “a world with no waste” toe te werken. Mud Jeans is een aantal jaren geleden begonnen met een innovatief leaseconcept, waarbij je jeans niet meer definitief hoefde te kopen, maar als het ware kon huren. jouw jeans niet meer aan hoefde te schaffen, maar als het ware kon huren. Kort daarna werd de collectie uitgebreid met het traditionele verkoopmodel (al kun je nog steeds voor € 7,50 per maand een jeans leasen!) en nieuwe modellen. Alle jeans worden gemaakt van GOTS-gecertificeerde biologisch katoen. En in eerlijke fabrieken, want Mud Jeans is lid van het Young Designer Programme van de Fair Wear Foundation. De productie is zo duurzaam mogelijk, waarbij water- en CO2-reductie hoog in het vaandel staan. Mud Jeans scoort als één van de weinig merken een B-label bij Rankabrand. Meer weten over het uitgebreide duurzaamheidsbeleid van Mud Jeans? Je vindt het hier!Naamloos-11_bw

Review fit & kwaliteit

En dan over mijn trui. Hij is dus gemaakt van gerecycled denim, uit oude jeans. Deze worden in de shredder in hele kleine stukjes gehakt. Die stukjes (84%) worden vervolgens gemengd met nieuw biologisch katoen (16%). En die worden in een eerlijke fabriek in Tunesië verwerkt tot fijne truien. Wist je dat elk exemplaar het denim van 3 paar gebruikte jeans bevat?

Ik heb maat XS besteld – het is namelijk een unisex model en de trui valt meer als een mannenmaat. Normaal draag ik maat 38 en dan vind ik deze maat goed, al valt hij nog steeds een beetje oversized. Ik vind de trui aan de lange kant; ik draag hem een beetje dubbel in mijn jeans, maar als je een skinny jeans draagt, kun je hem prima lang dragen. Als je hem graag lang en oversized draagt, zou ik met maat 38 een S bestellen. Ik heb de trui nu ongeveer een maand en ik ben vooralsnog zeker tevreden over hoe de sweater is afgewerkt, al kan ik natuurlijk eigenlijk pas over een jaar écht iets zeggen over de kwaliteit van de trui.

 

Als je een fijne trui zoekt die zowel eerlijk als duurzaam is geproduceerd, is dit misschien wel interessant voor je! En ook als je graag bijdraagt aan een mooi merk dat zich keihard en op alle vlakken inzet voor een betere modewereld, kun je misschien eens overwegen om bij Mud Jeans te kijken. Tip: ik heb model Skinny Hazen in Stone Black, en dat is een érg fijne jeans, kan ik je vertellen! 🙂

Deze trui (model Dennik in Stone Beige) kost € 69,- en je vind ‘m hier, op de website van Mud Jeans

 

DSC_0100

 

10 Comments

 • Wat een mooi project!
  Ik heb net een blogpost geschreven over de productie van o.a. jeans, dus ik weet hoeveel grondstoffen er nodig zijn om dat te produceren. Super dat er nu ook iets gedaan wordt met al die afgedankte oude broeken, zodat de grondstoffen niet verloren gaan?!
  Bedenk net dat het geniaal zou zijn als je zelf 3 oude broeken zou mogen inleveren in ruil voor korting 🙂

  Beantwoorden
  • Haha ja, dat zou inderdaad een extra motivatie toevoegen om bij te dragen én voor een trui van Mud Jeans te kiezen. Wel slim, eigenlijk! Mud Jeans, als je dit leest…?! 😉 Het is eigenlijk van de gekke dat we maar doorgaan met de aarde uitputten, terwijl er zoveel gebruikte producten zijn die we kunnen ombouwen, omsmelten, versnipperen en opnieuw verwerken… gelukkig komen daar gelukkig steeds meer alternatieven voor, en ook de grote merken houden zich er gelukkig steeds meer mee bezig. Ik ga meteen even je artikel lezen, ben benieuwd!

   Beantwoorden
 • Oooh wat tof, die zou ik wel willen <3 Hij komt op mijn lijstje!

  Beantwoorden
 • Wauw echt super gaaf Sara. En ik blijf het zeggen: wat ben je mooooi! Zo’n basic trui staat je echt fantastisch. Ik heb vaker vnan Mud Jeans gehoord. Ik zoek nog een mom jeans maar die niet té ‘mommerig’ is haha. Oftewel: niet te los. Ik denk dat ik bij Mud Jeans wel met een fair hart kan slagen<3

  Beantwoorden
  • van Mud Jeans* Lekker Nederlands weer 😉

   Beantwoorden
  • Hahaha en ík blijf het zeggen: STOP IT, YOU! 😉 Wel ontzettend lief natuurlijk, dankjedankjedankje! Ik wou zeggen: “de mom jeans van Monki zijn ook wel echt tof. Niet fair, maar wel gemaakt van biologisch katoen!”, maar ik zie net dat je dat al precies hebt gezegd bij dat artikel. Haha. Mud Jeans is inderdaad helemaal duurzaam en fair, voor zover je dat nu überhaupt kunt krijgen!

   Beantwoorden
 • Wauw wat een leuke outfit zeg! Die jas! Het idee van de trui vind ik ook zo ontzettend tof. Hoe leuk om daar gerecycelde jeans in te doen! Het ziet er ook echt heel erg mooi uit! Malou x

  Beantwoorden
  • Ah dankjewel! 🙂 Vond ik ook, heel vindingrijk en inspirerend om op zo’n manier als bedrijf aan een closed loop te werken. En echt een onwijs tof merk, ik vind het extra leuk dat ze Nederlands zijn!

   Beantwoorden
 • Mooie jas zeg! Waar is die van?

  Beantwoorden

Write a comment