Eerlijke sexy duurzame lingerie merken guide gids
Guide

De grootste duurzame lingerie guide (2020 update)

“Tops en broeken lukt nog wel, maar mooie, duurzame lingerie vinden is echt onmogelijk”, hoor ik vaak. Há, heb jij het even fout. Het aanbod is de afgelopen paar jaar zó gegroeid dat ik me niet kan voorstellen dat je niks moois kunt vinden. Toegegeven: je moet er wat meer voor neerleggen dan voor een gemiddeld H&M’tje. Maar dan heb je wel wat moois waar niet alleen jij, maar ook de wereld beter van wordt. Ook niet onbelangrijk.

Overigens verkopen de meeste merken bijna alleen maar bralettes en heb ik weinig merken kunnen vinden die écht een inclusief maten- en ondersteuningsbeleid voeren. Heb je een gouden merktip? Ik lees ‘m heel graag in de comments!

 

In deze guide zet ik de allermooiste duurzame lingeriemerken op een rij:

Stella McCartney
Nette Rose
Savara Intimates
Anekdot
Underprotection
Tisja Damen
Olly
Reformation
The Lingerist
Bits Bodywear
Woron
Dora Larsen
Organic Basics
Vatter
The Nude Label
Hara The Label
Luva Huva
Do You Green

 


 

Meer duurzame lingeriemerken? Kijk ook bij:

La Fille d’O, Under Thy SkinAmaella, Erlich TextileLola + Lou, AikyouPeople Tree, Do You Green, Saint Basics, Brighton Lace, Troo.

(en ken je mooie, duurzame lingeriemerken die ook goede beugelbeha’s verkopen? Laat het me weten, ik voeg ze graag toe aan de lijst. Helaas heb ik er nog maar weinig kunnen vinden)

 

 

 

Stella McCartney

✓ fair geproduceerd
✓ duurzame materialen
✓ vegan
✓  maat 70A – 80E (ook beugelbeha’s)

Als je Stella McCartney niet kent van haar high end designercollecties, ken je haar wel van haar activistische campagnes,  waarin ze elke keer een ander duurzaamheidstopic aanpakt (zo tof). Maar wist je ook dat dit 100% vegan designermerk ook een hele mooie duurzame lingeriecollectie heeft? Je vindt er zowel beugelbeha’s als bralettes en heel veel kant. Aan Stella’s collectie hangt een prijskaartje, maar als je minder koopt en een keer wilt investeren in iets moois… 🙂

bekijk de collectie

 

 

 

Nette Rose

✓ eerlijk geproduceerd in (thuisbasis) Kaapstad
✓ no waste
✓ maat 65AA – 90DD

Als één merk mooie campagnes heeft die je metéén een broekje of twee-drie-vier laat bestellen, is het Nette Rose wel. De collectie wordt met de hand én met liefde gemaakt in de thuisbasis van het merk, Kaapstad. Voor zover ik heb kunnen lezen, zijn niet alle materialen duurzaam, maar Nette Rose zorgt er wel voor dat alles wordt gebruikt en niks wordt verspild. Je vindt er prachtige bralettes in allerlei kleuren en pasvormen en ik moet je eerlijk zeggen dat dit merk toch wel één van mijn persoonlijke favorieten is uit de lijst. Die broekjes! Zo leuk!

bekijk de collectie

 

 

 

The Lingerist

✓ verzamelplatform voor onafhankelijke lingeriemerken
✓ veel duurzame merken

Geen merk, maar wel een mooi, idealistisch lingerieplatform: The Lingerist. Je vindt hier heel veel prachtige, onafhankelijke en wat kleinere lingeriemerken, allemaal opgezet door (power)vrouwen en altijd onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd. Ik heb via dit platform al zoveel nieuwe merken ontdekt en er komen elke maand weer nieuwe merken bij. Houd The Lingerist in de gaten!

bekijk de collectie (verschillende merken)

Ontvang met de code “SARASMILES!” 10% korting op de volledige collectie van The Lingerist!

 

 

Savara Intimates

✓ duurzame materialen
✓ fair geproduceerd in Nederland
✓  maat 65A tot 75E

Savara Intimates is een prachtig nieuw (opgericht in 2020) lingeriemerk dat zowel ontwerpt als produceert in Nederland. De collectie wordt gemaakt van Tencel en deadstock kant; leftovermateriaal, dus. De beknopte collectie bestaat uit bralettes (waarvan ook een wat steviger model dat eruit ziet alsof het goede ondersteuning gee ft).Mooi merk!

bekijk de collectie

 

 

 

Anekdot

✓ fair geproduceerd in Duitsland en Polen
✓ 100% geüpcyclede materialen
✓ maat XS – XL

Bij dit Duitse duurzame lingeriemerk vind je veel kanten, semi-doorzichtige en sexy setjes (dat broekje op de foto! Die vind je trouwens hier ;)). Anekdot is een ‘upcycle brand’ en dat betekent dat het merk uitsluitend gebruik maakt van leftover- en deadstockmaterialen, Econyl (gemaakt van geüpcyclede oude visnetten) en elastiek en kant van restpartijen. De collectie wordt met de hand lokaal gemaakt in Duitsland en Polen. Een flinke collectie, en zoveel moois!

Naast via de eigen website is Anekdot verkrijgbaar via Honesse, een duurzame basics, underwear en nightwear webshop, mocht je het liever wat dichterbij willen bestellen.

bekijk de collectie

 

 

 

Tisja Damen

✓ fair geproduceerd in Amsterdam en Roemenië
✓ 60A – E

Als er één lingeriemerk is dat er qua sensualiteit uitspringt in deze lijst is, het Tisja Damen. Deze Nederlandse ontwerpster maken prachtige collecties die weinig aan de verbeelding overlaten en één grote ode aan het vrouwelijke lichaam zijn. Alle ontwerpen vertellen een verhaal en ze worden allemaal gedeeld op de website van het merk. De collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd en voornamelijk lokaal in Amsterdam – grotere kwantiteiten worden fair in Roemenië geproduceerd.

bekijk de collectie

 

 

 

Underprotection

✓ fair geproduceerd in India
✓ duurzame materialen
✓ maat XS – XL

Dit Deense merk bestaat alweer tien jaar en was het allereerste duurzame lingeriemerk dat ik aan het begin van mijn reis leerde kennen. Underprotection bewees me – en nog steeds – dat duurzaam, eerlijk en sexy perfect samen kunnen gaan. Het merk maakt uitsluitend gebruik van duurzame materialen, zoals Tencel, biologisch katoen en gerecycled polyester en produceert onder eerlijke omstandigheden in India. Underprotection is lid van de Fair Wear Foundation (Young Designer Programme), waarmee het merk dit ook kan bewijzen. Underprotection heeft niet alleen een hele grote lingeriecollectie, ook vind je er mooie nightwear en een grote collectie duurzame swimwear.

bekijk de collectie

 

 

 

Olly

✓ fair geproduceerd in Europa
✓ duurzame materialen
✓ maat XS – XL

Olly is een Frans lingeriemerk dat sinds 2016 bestaat en comfort hoog in het vaandel heeft staan. Het merk maakt gebruik van duurzame materialen, de stoffen worden op een duurzame manier geverfd en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Europa. Olly is in Nederland onder andere verkrijgbaar via thegreenlabels.com.

bekijk de collectie

 

 

 

Dora Larsen

✓ fair geproduceerd in China
✓ geen duurzame materialen, maar werkt hier wel aan
✓ maat 70B – 85DD (veel beugelbeha’s)

Dora Larsen is een Engels lingeriemerk waarvan ik zó blij ben dat ik het heb ontdekt. De collectie is kleurrijk en sexy en je vindt er – in tegenstelling tot veel andere merken in deze lijst – veel mooie beugelbeha’s. Dora Larsen produceert volgens de eigen website onder eerlijke arbeidsomstandigheden in China en gebruikt OEKO-TEX gecertificeerde materialen. Dora Larsen werkt hard aan duurzaamheidsdoelen en heeft aangekondigd om eind 2020 alleen nog maar beter katoen te gebruiken en eind 2021 wil het merk alleen nog maar recycle katoen gebruiken.

bekijk de collectie

 

 

Organic Basics fair sustainable stylish lingerie guide brand

 

Organic Basics

✓ fair geproduceerd in Europa
✓ duurzame materialen

Behoefte naar comfy underwear dat met hart voor mens en planeet is gemaakt? Kijk dan eens bij Organic Basics. Dit Deense merk is een ware pionier op het gebied van duurzame materialen en ik hoor veel positieve verhalen over de bralettes, die ontzettend comfortabel schijnen te zijn. Organic Basics produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in verschillende fabrieken in Europa en is ontzettend transparant over z’n werkwijze. Zo krijg je op de website een uitgebreid inkijkje in het productieproces en alle fabrieken waar het merk produceert.

bekijk de collectie

 

 

 

Bits Bodywear

✓ fair geproduceerd in Portugal
✓ duurzame materialen (Tencel)

Een nieuw en uniek merk in deze lijst, leuk! Bits is sexy, maar niet op de conventionele manier. Onder het mom van “practical is cool. Comfortable is sexy” wil Bits op een positieve manier het taboe doorbreken dat lingerie zonder kant niet sexy zou kunnen zijn. En dat is ze verdomd goed gelukt: de ‘dream undies’ (zoals Bits ze zelf noemt) zien er behoorlijk goed en comfy uit. Missie geslaagd dus, wat het product betreft, nu is het aan ons om Bits in zíjn missie te supporten.

De volledige collectie is gemaakt van Tencel, een duurzaam materiaal (lees hier meer over Tencel) en onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt van Portugal. Leuk merk!

bekijk de collectie

 

 

Reformation

✓ fair geproduceerd in Italië
✓ duurzame materialen
✓ maat XS – L

Naast een summer dress collection waar je ‘u’ tegen zegt (en ook op alle andere gebieden een enorme collectie), heeft Reformation sinds 2018 ook een fijne intimates collectie. De collectie is gemaakt van duurzame materialen, zoals Tencel en gerecycled nylon, en onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Italië (niet in de eigen fabriek in L.A. dus, zo vertelt de website).

Goed om te weten: hoewel Reformation een Amerikaans merk is, zijn de prijzen op de website inclusief douanekosten en verzendkosten. Zo kom je niet voor onprettige verrassingen te staan als je bestelt. Nice!

bekijk de collectie

 

 

Eerlijke sexy duurzame lingerie merken guide Lara Intimates

 

Lara Intimates

✓ fair geproduceerd in Londen
✓ zero waste: gemaakt van duurzame leftovermaterialen
✓ maat 55A – 80J

Lara Intimates is het meest – en eigenlijk het enige écht – inclusieve merk in deze lijst. En daar ben ik blij om, want het was ontzettend lastig om lingeriemerken te vinden die niet alleen de meest gangbare maten bedienen. Ik ben ontzettend blij dat Lara Intimates er is, want het is niet alleen een heel leuk merk, het gebruikt ook uitsluitend daadstock (leftover) materialen en heeft een hele grote focus op zero waste. De volledige collectie wordt lokaal gemaakt in Londen, in een fabriek die geheel wordt gerund door vrouwen. Hoe cool is dat?!

bekijk de collectie

P.s. Op zoek naar meer mooie duurzame kledingmerken die op een bredere en grotere size range focussen? Check dan mijn grote Plus Size Guide!

 

 

 

The Nude Label

✓ fair geproduceerd in (thuisland, dus lokaal) Spanje
✓ duurzame materialen
✓ maat XS – XL

Bij The Nude Label vind je comfortabele everyday underwear. Dit Spaanse label produceert onder eerlijke omstandigheden bij een familiefabriekje in thuisland Spanje en het grootste gedeelte van de collectie is gemaakt van biologisch katoen. Bij The Nude Label vind je rustige, warme aarde- en pasteltinten (zoals lichtpaars, boreauxrood, zand en heel donkergroen) en ik vind dit merk heel mooi in z’n eenvoud.

bekijk de collectie

 

 

 

Woron

✓ fair geproduceerd in Duitsland, Italië en Hongarije
✓ duurzame materialen
✓ maat XS – XL

Bij Woron vind je minimalistische, Scandinavische basics met een veel comfort. Ik hoor van verschillende mensen dat de kwaliteit en pasvorm heel mooi is en ik heb zelf via Scoon Store eens een body van Woron gepast; dat was zonder de overdrijven de zachtst top die ik ooit heb gedragen. Aanrader, dus. Woon maakt uitsluitend gebruik van duurzame en natuurlijke materialen en de volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Europa.

Naast via de eigen website is Woron verkrijgbaar via Honesse, een duurzame basics, underwear en nightwear webshop, mocht je het liever wat dichterbij willen bestellen.

bekijk de collectie
in Nederland vind je Woron bij Scoon Store

 

 

 

Luva Huva

✓ fair geproduceerd in (thuisland) Engeland
✓ duurzame materialen
✓ maat A – DD

Fan van kant? Bij Luva Huva weten ze daar wel raad mee. Dit Engelse merk maakt uitsluitend gebruik van natuurlijke en duurzame materialen, zoals biologisch katoen, hennep en bamboe. De collectie wordt met de hand gemaakt in Engeland (heel lokaal, dus!).

bekijk de collectie

 

 

 

Vatter

✓ fair geproduceerd in Griekenland en Turkije
✓ duurzame materialen (biologisch katoen)
✓ maat XS – L

Vatter is een Duits merk dat uitsluitend biologisch katoen gebruikt in z’n collecties en met minimalistische en comfy ontwerpen wil laten zien dat duurzaam écht niet wollig hoeft te zijn. Je vindt er zowel printjes als basics en de volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Griekenland en Turkije.

bekijk de collectie

 

 

Do You Green fair sustainable stylish lingerie guide brand

 

Do You Green

✓ fair reproduced in Frankrijk
✓ duurzame materialen
✓ maat XS – XL / 70A – 85D

Bij het Franse Do You Green vind je 100% natuurlijke lingerie, gemaakt van duurzaam dennehout. En het is nog betaalbaar ook! De complete collectie (zowel de stoffen als de verf) is Oeko-tex 100 gecertificeerd, wat betekent dat er geen schadelijke stoffen in het proces zijn gebruikt. Alle grondstoffen komen uit Frankrijk en de producten worden in hetzelfde land ‘lokaal’ geproduceerd. Ook fijn: Do You Green heeft één beugelbeha in de collectie.

bekijk de collectie

 

 

 

Hara the Label

✓ fair geproduceerd in (thuisland, dus lokaal) Australië
✓ duurzame materialen (bamboe)
✓ maat XS – XL

Het is wat verder van huis, maar toch kreeg ik ‘m op Instagram een paar keer aangeraden (dus verdient-ie een plekje in deze lijst): Hara The Label. Hara – dat ‘groen’ in het Hindi betekent – maakt mooie, comfortabele lingerie van bamboe, een duurzaam materiaal. De volledige collectie wordt ontworpen  én geproduceerd in thuisland Australië. Let wel op als je er bestelt: er komen nog invoerrechten en verzendkosten bovenop.

bekijk de collectie

 

 


 

Op zoek naar andere specifieke items? Check ook mijn andere guides!

Homewear guide
Knitwear guide
Sneaker guide
Jeans guide
Rainwear guide
Vegan schoenen guide
Vegan tassen guide
Jewelry guide
Menswear guide
Betaalbare duurzame merken guide
Conscious shopping guide Amsterdam

 


 

Fotocredits:
de foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

 


 

(ik heb met The Lingerist een affiliatesamenwerking. Dat betekent als je via de link in dit artikel iets bestelt, ik daar een kleine commissie over ontvang. Dat kost je geen tijd en geld en toch kun je zo enorm mijn missie supporten 🙂 Dankjewel!)

5 Comments

 • Er is écht veel moois te krijgen, love it! 🙂

  Beantwoorden
 • Mooi zeker, maar ik heb helaas nog nooit iets kunnen vinden met de steun en de maat die ik zoek. En ja, ik wil graag passen, dat is waar. Bij bh’s weet ik het gewoon nooit. Ik heb bij Galeria Kaufhof afgelopen zomer voor het eerst fair lingerie gepast, maar helaas ging het niet tot mijn maat, die niet bepaald extreem is. Ik wil voor de volgende bh naar een speciaalzaak die in Europa produceert, dat lijkt me voor nu voor mij de beste optie.

  Beantwoorden
 • Hoi,
  Leuk artikel! Is er ook gekeken naar meer toegankelijke, Nederlandse merken?
  Zoals bijvoorbeeld ten cate?
  Als ik op hen site kijk zijn zij ook al echt goed bezig??

  Groet susan

  Beantwoorden
 • Ik was al even op zoek naar duurzame, mooie (sexy) lingerie. Jouw artikel heeft me goed geholpen. Dankjewel!

  Beantwoorden
  • Ah, wat ontzettend fijn om te lezen 🙂 Ik zal binnenkort eens zoeken naar meer mooie merken, volgens mij is er in de tussentijd wel wat bij gekomen. Dankjewel!

   Beantwoorden

Write a comment