Fair fashion

Fair Outfit 10 (100% vintage!)

In het kader van Fashion Revolution Week deel ik vandaag een outfit waarin hergebruik centraal staat (só M.I.A. – Rewear It… ;)): van top tot teen draag ik vintage! Sindskort ben ik me – in het kader van garderobeverduurzaming –  langzaam maar zeker in de wereld van vintage en hergebruik aan het verdiepen. En dat heeft even geduurd, want vroeger vond ik vintage niks. Het riep associaties bij me op als “smoezelig”, “afgetrapt” en “verwassen”. Inmiddels heb ik mijn vooroordelen bijgesteld en sta ik er steeds meer open voor. Met als resultaat een groeiende collectie aan simpele vintage items, die ik zelf in ieder geval helemaal niet muf of gedateerd vindt. Want het hangt er gewoon vanaf hoe je het draagt…

 

Fair outfit / sustainable outfit / ethical outfit vintage outfit

MIJN VOORMALIGE VOOROORDELEN OVER VINTAGE
EN HOE IK ER INMIDDELS OVER DENK:

 1. “Vintage is gedateerd en lelijk”
  Hoewel ik helemaal geen fan ben van een vintage stijl, draag ik het toch. Het hoeft niet te betekenen dat je er met vintage automatisch gedateerd uitziet: je hebt gewoon goed te zoeken tussen de stukken en het zelf een beetje naar ‘nu’ te stylen. Eenvoud is en blijft key: hoe minder poespas, hoe sneller je er mooi, basic bij kunt lopen met een 100% vintage outfit. Deze outfit is bijvoorbeeld heel basic. Zonder poespas en met een beetje rode lippenstift haal je de items gemakkelijk naar het ‘nu’!
 2. “Vintage is vies”
  Vintage kleding kan in eerste instantie een beetje muffig ruiken. Niet ideaal, natuurlijk. Maar de meeste muffigheid is er bij een goede wasbeurt alweer uit. Voor mij hangt het van de staat van de kleding af of ik een kledingstuk als ‘vies’ ervaar. Het hoeft helemaal niet zo te zijn!
 3. “Vintage is afgedragen”
  Dat kán. Maar het hoeft natuurlijk niet; er is veel weinig gedragen vintage kleding en nooit gedragen restpartijen in omloop. Ik let altijd erg op de afwerking en de staat van de kleding. Nu zijn er bijvoorbeeld veel Levi’s 501 jeans in omloop (zoals deze in mijn outfit), die niet vaak gedragen zijn.
 4. “Vintage is vaak te duur”
  Tweedehands kleding kan natuurlijk heel goedkoop zijn, als je de plaatselijke kringloopwinkel bezoekt of een goede deal maakt op Marktplaats. Toch kunnen vintagewinkels vaak relatief erg aan de prijs zijn. En toch vind ik ‘duur’ vaak niet het goede woord. Natuurlijk de prijs moet in verhouding zijn met wat je krijgt, maar we moeten niet vergeten dat een vintagewinkel veel voorwerk voor je doet: de enorme hopen oude kleding zijn al voor je doorgespit en jij hoeft alleen nog maar een goed georganiseerde winkel in te lopen. Tijd en energie kost geld en ik vind het prima om daar een meerprijs voor te betalen. Mijn jeans kostte € 35,- bij Episode. Je kunt zeggen: “belachelijk, ergens anders kun je er veel goedkoper zo-één vinden”. Maar ik zou niet weten waar en daarnaast vind ik het zo’n fijne jeans dat ik het het geld waar vind.

 

Fair outfit / sustainable outfit / ethical outfit vintage vintage_collage

Write a comment