Fair_sustainable_fashion_nieuws_januari_2019_1
Brands, Inspiratie, Products

Fair & sustainable fashion nieuws JAN19

Een nieuwe maand, dus een nieuwe selectie van nieuwe merken, collecties en andere conscious fashiongerelateerde dingen waarvan ik denk dat je ze wel eens interessant kunt vinden 🙂 Enjoy!

 


 

Fashion session: branding for change (@CIRCL Amsterdam, 16 januari – en ik spreek er ook!)

Op woensdag 16 januari organiseert CIRCL, een duurzame eventspace in Amsterdam, in samenwerking met Pakhuis De Zwijger een event over duurzame mode. Er vinden vier Fashion Sessions plaats met experts uit de duurzame modewereld, op allerlei gebieden:

Fashion fails (08:30)
Less waste (12:00)
Branding for change (12:00)
Van fast naar fair (12:00)

In de Branding for change sessie zal ik samen met Robbert Wefers Bettink (mede-oprichter van Dick Moby) en Marieke Vinck (mede-oprichter van Charlie + Mary) een panelgesprek voeren over wat er volgens ons branding-wise nodig is in de duurzame modewereld. Ik zal er vanuit mijn ervaringen als When Sara Smiles praten en een korte toelichting geven over wat ik met Kuyichi van plan ben. Het evenement is geheel gratis, maar je moet je – vanwege beperkte plaatsen – wel even aanmelden via één van de links hierboven. Zie ik je daar? 🙂

 


 

To read

Interessante artikelen over fair & sustainable fashion:
– Another Magazine: Why 2019 could be a watershed year for fashion and sustainability
– Dazed & Confused: 2018 was the year fashion started to get serious about sustainability
– Vogue NL: Is Stella McCartney nog steeds het meest duurzame luxelabel?
– De Correspondent: Deze multimiljonair wilde met brandnetels de wereld verbeteren (maar legde het af tegen katoen)
– Soulstores: Waarom mode van gerecycled plastic niet de beste oplossing is, maar wel duurzamer
– Fashion United: H&M lanceert collectie gemaakt uit oude sale items

 


 

Verse opent tweede store in De Pijp in Amsterdam

Verse, één van de mooiste slow fashion stores die ik ken, opent een tweede vestiging in De Pijp in Amsterdam! De nieuwe winkel is gevestigd in de oude Charlie + Mary store (die met compleet groene voorkant!) en je vindt er een geweldig gecureerde collectie prachtige merken als …, Maium, Friday’s Project, Colorful Standard, Frisur, TD Leather Boots, O My Bag, Kuyichi, Kings of Indigo en Ecoalf. De feestelijke opening is op donderdag 17 januari en ik denk dat ik er wel een kijkje kom nemen. Jij ook?

 


 

Asos Reclaimed Vintage niet meer ‘reclaimed vintage’?!

Asos heeft al een aantal jaren een Reclaimed Vintage lijn. Waar voorheen altijd werd gecommuniceerd dat alle items uit deze collectie gemaakt waren van oude leftoverstoffen, lees ik nu iets heel anders terug op de website. De collectie heet nu heel slim ‘Reclaimed Vintage Inspired’ (dus ‘geïspireerd door reclaimed vintage’) en bij de productinformatie lees ik niks meer over duurzame stoffen, maar alleen dat het merk zich laat inspireren door vintage stijlen. Geen enkele reden om aan te nemen dat het om een duurzame (en al helemaal niet eerlijke) collectie gaat. Het delen waard, dacht ik zo.

 

Mooie merken en collecties die het bekijken waard zijn:

 

 

 

Prachtige organic beha’s bij Masa

Er zijn maar weinig mooie duurzame lingeriemerken (eh ja, sorry merken, dat vind ik echt). Onlangs ontdekte ik Masa, een nieuw merk dat 100% organic bralettes maakt met de hand, helemaal sweatshop free en van fantastische kwaliteit. Masa gebruikt vegan zijde, gerecyclede polyester en biologisch katoen, en de stoffen worden op natuurlijke wijze geverfd. Ik heb er nog geen uitgeprobeerd (dus over de fit kan ik niks zeggen), maar de pasvorm zie er op de foto’s geweldig uit, toch? Het bewijs dat duurzaam en stijlvol fantastisch samen kunnen gaan, ook als het om lingerie gaat.

Mijn favorieten:
North (zie foto)   |   € 169
South   |   € 169

Bekijk de collectie van Masa

 

 

 

Minimalistische perfectie bij Filippa K (nieuwe collectie)

Als er één merk is waar ik graag mijn perfecte basics koop, is het Filippa K wel. Alweer ruim twee jaar geleden kocht ik er mijn lievelingstrui, gemaakt van biologisch katoen, en ik heb hem zo vaak gedragen dat ik hem volgens mij op bijna honderd handen kan tellen (no joke). De nieuwe collectie is net binnen en ik vind hem zó mooi: prachtige tijdloze stukken met een perfecte pasvorm en gemaakt van voornamelijk duurzame stoffen, zoals biologisch katoen en Tencel. Filippa K is lid van de Fair Wear Foundation en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden.

Mijn favorieten (zie foto’s):
Cotton linen V-neck sweater   |   € 200
Organic cotton t-shirt white   |   € 55
Tencel polo neck top navy   |   € 95
Kelly short black   |   € 155

Bekijk de nieuwe collectie van Filippa K

 

 

 

Gerecyclede jewerly (en veel meer moois) bij Henri

Bij dit idealistisch en pure Londens merk vind je niet alleen sieraden, maar ook mooie, tijdloze kleding. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden gemaakt in Londen en Portugal, Henri (volledige naam: Henrietta Adams) gebruikt uitsluitend duurzame materialen en voor de sieraden zelfs gerecyclede. En de prijzen vallen ook hartstikke mee. Mooi merk, het bekijken waard!

Mijn favorieten (zie foto’s):
Shell earrings   |  £ 100
Big organic earrings  |   £ 60
Roundabout earrings brass  |   £ 158

Bekijk de collectie van Henri

 

 

 

Duurzame en gerecyclede brillen bij Dick Moby

Tot nu toe heb ik altijd, als ik over Dick Moby schreef, over hun zonnebrillen geschreven. Maar wist je ook dat dit mooie merk ook gewone brillen heeft (voor zowel mannen als vrouwen)? De monturen worden gemaakt van gerecycled en biologisch acetaat en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd. Voor vrouwen zijn er 9 verschillende monturen in allerlei kleuren, van zwart en tortoise tot opvallende, meer trendy pastelkleuren. De brillen zijn uitsluitend verkrijgbaar bij opticiens (de lijst van aangesloten opticiens vind je hier).

Mijn favorieten (zie foto’s):
VIE (geel)
NCE (grijs/transparant)
YVR (roze)
ATH (groen)

Bekijk de brillencollectie van Dick Moby

 

 

 

De nieuwe collectie van Hund Hund

Op zoek naar mooie, duurzame items die ook nog betaalbaar zijn? Kijk dan eens rond bij Hund Hund, een Duits merk dat helemaal in het teken staat van ‘radical transparency’, wat betekent dat je o.a. bij elk item de prijsopbouw kunt zien. Het merk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en maakt gebruik van duurzame materialen, zoals biologisch katoen en Tencel. Vooral de tops vind ik zelf erg mooi. En betaalbaar, je betaalt er zo’n € 39,90 voor.

Mijn favorieten (zie foto’s):
Hakon organic graphic tee   |   € 39
Albus green logo tee   |   € 39
Volf fleece sweater   |   € 69
Cleo rib tee   |   € 39

Bekijk de nieuwe collectie van Hund Hund

 

 

 

De nieuwe collectie van Armedangels

Het Duitse duurzame statementmerk heeft een nieuwe (deel)collectie binnen en als je op zoek bent naar mooie lente-items, kun je er zéker even een kijkje nemen. Armedangels makat gebruik van duurzame materialen, zoals biologisch katoen en Tencel, en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden.

Mijn favorieten:
Aadina multi stripes dress (links)   |   € 89
Arinaa wid leg denim (rechts)   |   € 109,90
Polaa polo tee   |   € 39,90
Beda corduroy jacket   |   € 129,90
Anais lila knit   |   € 89,90

Bekijk de nieuwe collectie van Armedangels

 

 

 

Eerlijke sieraden van Wildthings

Hoewel ik nog geen sieraden heb van dit merk (mijn favoriete sieraden zijn van Neinties), hoor ik veel goede verhalen over Wildthings. Bij dit Nederlandse merk vind je fantastische sieraden – écht heel mooi – in goud en zilver. Altijd eerlijk geproduceerd op Bali. Mooi voor jezelf of als cadeau voor een ander!

Mijn favorieten:
Medium hoop earring gold (links)   |   € 44,95
Coin earring gold   |   € 29,95
Matisse necklace gold (rechts)   |   € 74,95

Bekijk de collectie van Wildthings

 

 

 

De mooiste chunky knits bij I Love Mr. Mittens

Dit prachtige merk ontdekte ik onlangs via de Instagram van Romy Boomsma (waar je overigens heel veel mooie merken kunt ontdekken, en haar Bohemian stijl is fantastisch!). Ik ga je alvast tvoorbereiden: I Love Mr. Mittens is niet bepaald de goedkoopste (een knit kost gemiddeld € 450), maar pfoe, wat zijn ze mooi. Alle knits van dit Belgische merk worden met de hand gemaakt door oprichtster Stéphanie en haar team. Oh, als ik het geld had…

Mijn favorieten:
Striped crew neck jumper   |   € 450
Cable bomber cardigan   |   € 475

Bekijk de collectie van I Love Mr. Mittens

 


 

Fotocredits:
Alle foto’s zijn afkomstig van en eigendom van de merken in dit artikel zelf.

1 Comments

  • Hallo! Ik weet niet of ik je op deze manier een verzoekje mag sturen… Zou je een artikel over duurzame sportkledij kunnen schrijven? Ik zag Ambiletics en Pure by Luce en Teeki.com al voorbij komen, maar ik blijf een beetje zitten met mijn honger/vraag naar de functionaliteit. Ook een duurzame sportlegging mag niet afzakken na 10 squads.

    Ik ben nog een beginner op het vlak van duurzame mode en vooral op het vlak van sportkledij heb ik nog niet echt een alternatief gevonden voor de grote/bekende merken.

    Beantwoorden

Write a comment