Fair fashion shopping guide amsterdam map / sustainable fashion / eco fashion amsterdam
Inspiration

Fair & sustainable fashion shopping guide – Amsterdam

Als duurzamere modeliefhebber is een dagje shoppen niet altijd even leuk. Ik kan het weten: gezellig een dag shoppen met vriendinnen is nou niet bepaald een aaneenschakeling van geluksmomentjes als je toch bijna nergens naar binnen mag van jezelf. Doorgaans zijn de binnensteden gevuld met fast fashion giganten en fair fashion is vaak moeilijk te vinden. Maar… niet getreurd! Want er komen steeds meer mooie winkels bij waar we naar hartenlust kunnen rondneuzen. Van andere steden ben ik helaas (nog) weinig op de hoogte, maar van Amsterdam heb ik inmiddels een mooi lijstje kunnen opstellen. Ben je binnenkort in de buurt? Wip dan even langs bij enkele van onderstaande adresjes. Het gaat mij niet alleen om 100% fair & sustainable shops, maar ook deel ik plekken met je die voor een deel(tje) eerlijke merken verkopen. (ik hoop overigens binnenkort alle shops te voorzien van eigen foto’s, maar tot die tijd heb ik van de meeste shops foto’s met credits toegevoegd).

Fair & sustainable fashion in
Amsterdam: 
where to shop?

Centrum
The Impact Shop   |   Verse   |   Geitenwollenwinkel   |   Filippa K   |   People’s Avenue   |   X Bank   |   Episode   |   Zipper   |  Nobody Has To Know   |    Hudson’s Bay (enkele merken)   |   De Bijenkorf (Filippa K & Acne Studios)

Centrum Noord-West
Nukuhiva   |   Restored   |   Sukha

West
Local Goods Store

De Pijp
Charlie + Mary   |   O My Bag   |   Studio Jux & Co   |   Indianaweg 10

Oost
Het Faire Oosten   |   Gekaapt

 

fair sustainable shopping guide amsterdam

 

 

The Impact Shop

The Impact Shop is zomer 2018 geopend en het is meteen al één van mijn persoonlijke favorieten, omdat stijl voorop staat. De winkel ziet er niet alleen zélf fantastisch uit (who said conscious fashion was boring?!), maar The Impact Shop staat ook vol met fantastische merken, vaak van Nederlandse bodem, die je niet op veel plekken tegenkomt. Denk: Noumenon, Afriek, Osier, Fraenck, Gobi, Rhumaa, Timi en Sailmate. En het aanbod rouleert; je vindt regelmatig weer nieuwe changemakers in de winkel.

The Impact Shop
Molsteeg 8a, Amsterdam
Open: wo – zo  |  11:00 – 18:00
Facebook   |   Instagram

 

 

Charlie + Mary

Charlie + Mary is met alweer zijn 10-jarig bestaan een echte conscious fashion pionier. Charlie + Mary staat voor ‘true fashion’: eerlijke én duurzame kleding van merken die zo transparant mogelijk zijn. In de ruime winkel in De Pijp vind je bekende merken als People Tree, Veja, Wunderwerk, Studio Jux, Qnoop en O My Bag, maar ook minder bekende merken, zoals POPUPSHOP, By Signe en Rhumaa. Ik loop er regelmatig naar binnen en als je inspiratie zoekt: in samenwerking met Charlie + Mary zette ik héél veel conscious outfits op de foto (1,2,3,4).

Charlie + Mary
Gerard Doustraat 84, Amsterdam
Website + online shop   |   Facebook   |   Instagram

 

img_51421-1024x683kopie

Geitenwollenwinkel

Geitenwollenwinkel staat voor vegan fashion met een héél hoog stijlgehalte. Het is een hele ruime shop en je kunt er van op aan dat alle kleding ‘animal cruelty free’ en 100% vegan is. Je koopt er merken zoals de eigen in-house labels Goat en Real Fake, maar ook mooie merken als Kowtow, People Tree, Matt & Nat, Mud Jeans, Hempje, Wunderwerk, Armed Angels, Swedish Stockings, Dr. Bronner en de vegan parfums van Honoré Des Prés.

Geitenwollenwinkel
Utrechtsestraat 37, Amsterdam
Website + online shop   |   Facebook   |   Instagram

 

O My Bag flagship store Amsterdam Ceintuurbaan

 

O My Bag

Fair + sustainable tassenmerk O My Bag heeft sindskort een prachtige flagship store aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Je vindt er de complete collectie: vele hand- en schoudertassen en rugtassen, maar ook kleinere artikelen die interessant zijn om cadeau te geven, zoals etuis, make-uptassen, portemonnees en natuurlijke verzorgingsproducten.

O My Bag
Ceintuurbaan 117-H, Amsterdam
Website + online shop   |   Facebook   |   Instagram

 

Verse good store sustainable concept store Amsterdam

Verse

Ook Verse is een nieuwkomer in het winkellandschap. Verse noemt zichzelf een “fresh, sustainable lifestyle marketplace” en richt zich op mensen met een bewuste lifestyle, die niet willen inleveren op stijl en kwaliteit. Het is meer een lifestyle dan een fashion store, maar je vindt er ook mode-items. Mooie merken die je er tegenkomt: o.a. Friday’s Project, Studio August, Noumenon, Denise Roobol, People’s Avenue en Yunit.

Verse – Prinsengracht 581
Website   |   Facebook   |   Instagram

 

People's Avenue store Amsterdam

People’s Avenue

Het Nederlandse People’s Avenue gaat lekker! Dit fair en organic merk loopt als een tierelier en opende onlangs alweer zijn derde fysieke winkel in Amsterdam (na Haarlem en Utrecht) en maakte bij de opening bekend dat Katja Schuurman de komende tijd de ambassadrice van het merk gaat zijn. Ik  heb de splinternieuwe shop onlangs bezocht en je vindt er alle items van People’s Avenue: mooie, organic én betaalbare basics van goede kwaliteit.

People’s Avenue
Raadhuisstraat 49, Amsterdam
Website + webshop   |   Facebook   |   Instagram

 

X Bank Amsterdam
Fotocredits: W Amsterdam

X Bank

X BANK is een fantastische high end conceptstore van 700m2 (!) aan de Spuistraat. Of, zoals ze het zelf zeggen: “an art, design, fashion cultural destination and hybrid space housed in W Amsterdam”. Speciaal aan deze plek vind ik – behalve de geweldige en speciale collectie – dat alle producten (voor zover ik weet) afkomstig zijn van Nederlandse artiesten en ontwerpers. Je vindt er allerlei producten en merken, maar voor de conscious fashion liefhebber is er ook veel moois te zien: je vindt er o.a. Kings Of Indigo, First of August, Denise Roobol, A-la en O My Bag.

X BANK
Spuistraat 172, Amsterdam
Website   |   Facebook   |   Instagram

 


Fotocredits: FD

Hudson’s Bay

In deze (in Nederland) relatief nieuwe megaketen vind je een aantal duurzame en eerlijke merken die je op niet veel andere plekken tegenkomt. Bij Hudson’s Bay vind je o.a. het prachtige Deense lingeriemerk Underprotection, de vegan tassen van Matt & Nat, Filippa K en de mooie, minimalistische kleding van het Duitse merk Frisur. Op sieradengebied vind je er de eerlijk geproduceerde (en betaalbare!) sieraden van het Nederlandse merk Riverstones.

Hudson’s Bay
Rokin, Amsterdam
Website

 

De Bijenkorf

Bij De Bijenkorf moet je vooral zijn met een wat grotere beurs. Met shop-in-shops van Filippa K, Acne Studios (beide lid van de Fair Wear Foundation) en duurzame en vegan sterspeler Stella McCartney valt er fashion-wise in ieder geval genoeg moois te spotten!

De Bijenkorf
Dam, Amsterdam
Website

 

Indianaweg 10 Amsterdam

Fotocredits: Instagram Indianaweg10

Indianaweg 10

Indianaweg 10 is de perfecte plek voor (vintage) treasure hunting: – deze winkel heeft stijl! Je vindt er allerlei handpicked vintage met een bohemian vibe: van prachtig geborduurde jasjes, hippiejurken, raffiatassen en allerlei andere items met een funky of boho tintje. Ook vind je er veel groen, home-accessoires en organic verzorgingsproducten.

Indianaweg 10
Eerste Jan Steenstraat 81HS, Amsterdam
Website   |   Facebook   |   Instagram

 

schermafbeelding-2016-10-02-om-15-20-04

Studio JUX & co.

Begin 2016 opende de splinternieuwe concept store van Studio JUX zijn deuren, samen met de net zo nieuwe webshop. Je kunt er terecht voor allerlei ‘Guilt Free Goods’ (de slogan van de store). Bij Studio JUX & co. krijgen zowel het eigen label als andere idealistische merken (die zowel duurzaam als ethisch verantwoord geproduceerd zijn) een mooi podium. Je vindt er o.a. Studio Jux, Kings of Indigo, O My Bag, Jan ’n June en People Tree. Daarnaast vind je er allerlei mooie home- en organic verzorgingsproducten. Alles bij elkaar in een mooie, ruime shop!

Studio JUX & co.
Ceintuurbaan 252, Amsterdam
Website + webshop   |   Facebook   |   Instagram

 

 

Nobody Has To Know

Je kent Nobody Has To Know (NHTK) misschien al van een artikel dat ik er eerder over schreef. Het merk is een beetje een aparte in deze lijst, want het profileert zich niet per se als een fair fashion brand en ook maakt het (nog) geen gebruik van natuurlijke, organic materialen. Toch worden alle kledingstukken in Amsterdam ontworpen én geproduceerd, op eerlijke wijze. NHTK werkt onder andere samen met sociale werkplaatsen. Het is een merk dat ik graag support. NHTK heeft een prachtige, grote winkel vol met minimalistische en trendy items en zowel de stijl als de prijzen zijn wat mij betreft te vergelijken met die van Weekday (= heel tof!).

Nobody Has To Know
Keizersgracht 469, Amsterdam
Website / webshop   |   Facebook   |   Instagram

 

 

Het Faire Oosten

Het Faire Oosten is een grote concept store in winkelcentrum Oostpoot in Amsterdam Oost. Je vindt er allerlei cadeau-artikelen, meubels, boeken, verzorgingsproducten, kleding… noem maar op. En allemaal volgens de pijlers van de store: duurzaam, ambacht en creativiteit. Leuk om rond te snuffelen, ook voor cadeautjes! En het gaat goed met de store: onlangs opende Het Faire Oosten een tweede store aan de Javastraat (die overigens heel erg opkomend is, de leuke winkels en tentjes springen als paddestoelen uit de grond)!

Het Faire Oosten
Waldenlaan 208 (winkelcentrum Oostpoort), Amsterdam
Website   |   Facebook

 

 

Nukuhiva

Nukuhiva is een vrij bekende fair fashion shop. Een idealistisch initiatief: Floortje Dessing heeft het winkelconcept tien (!!) jaar geleden opgezet met de winst van het boek dat ze destijds uitbracht. Haar missie: fair fashion toegankelijker maken. Mission accomplished! Je vindt het o.a. O My Bag, Alchemist, Hoodlamb, L’Herbe Rouge, Kuyichi, Langerchen, Nudie Jeans, Rains, Seepje, Yunit en Wunderwerk. Je vindt Nukuhiva overigens ook in Utrecht! Meer over Nukuhiva? Een tijdje geleden deed ik een interview met Guido (één van de oprichters) en Christine (PR) van Nukuhiva, je leest het hier.

Nukuhiva
Haarlemmerstraat 36, Amsterdam
Website / webshop   |   Facebook   |   Instagram

 

localgoodsstore3
Fotocredits; Awesome Amsterdam

Local Goods Store (De Hallen)

Dit is een hele leuke winkel in De Hallen (waar je ook onder andere het bekende Foodhallen hebt, een idee voor een combitrip?!), waar je – de naam zegt het al – puur en alleen Amsterdamse producten vindt. Én voor zover ik weet ook nog eens met een idealistisch tintje! Naast homeproducten, boeken, cadeau-artikelen en vanalles-en-nog-wat vind je er ook kleding en accessoires van onder andere Bufandy, Afriek, Hempje en biologisch parfum van Abel.

Local Goods Store
Hannie Dankbaarpassage 39, Amsterdam
Website   |   Facebook

 

Fotocredits: Nansypop

R E S T O R E D

Restored is een prachtige, designy concept store in Amsterdam West. Slow living staat centraal in het concept van de store en in deze concept store centraal. Je vindt hier producten, kleding, tijdschriften en home artikelen met een minimalistische inslag. Fashion-wise vind je het o.a. Matt & Nat, Zand-erover, First of August en O My Bag.

Restored
Haarlemmerdijk 39, Amsterdam
Website   |   Facebook

 

Atlier Sukha Amsterdam

Sukha

Alle producten die Sukha verkoopt hebben een duurzame achtergrond en zijn vrijwel allemaal handgemaakt en uniek. Veel producten komen uit Peru, Nepal en India en zijn op verantwoorde en duurzame wijze geproduceerd. Je vindt er kleding, sieraden, servies, heerlijke homeproducten (kleden, manden, decoraties voor aan de muur, etc.) en nog veel meer.

Sukha
Haarlemmerstraat 110, Amsterdam
Website + webshop   |   Facebook   |   Instagram

 

mhoom-web-1
Just Be It magazine

Mhoom

Ik moet zeggen dat ik nog nooit bij MHOOM ben langs geweest – ik ga er snel een keer een kijkje nemen. Naast een fysieke shop heeft MHOOM ook een webshop, dus je kunt er van overal vandaan kopen. Je vindt er o.a. Denise Roobol, Alchemist, L’herbe Rouge, Rains, Studio JUX, People’s Avenue, Armed Angels, Qnoop en O My Bag.

MHOOM
Nieuwe Kerkstraat 6H, Amsterdam
Website   |   Facebook   |   Instagram

 

gekaapt molukkenstraat amsterdam

Gekaapt

Gekaapt bevindt zich helaas niet in het centrum. Toch wil ik je deze winkel niet onthouden, want ik word er erg blij van. En mocht je toevallig met een rondje Oost / Indische Buurt bezig zijn, kun je er misschien even aanwippen. Gekaapt verkoopt van alles, maar vooral lifestyleproducten. Ook is er een gedeelte met kleding, met o.a. Geitenwollenshirts, Dr. Bronner en Hempje.

GEKAAPT Oost – Molukkenstraat 75, Amsterdam
GEKAAPT West – Tweede Nassaustraat 25
Facebook

 

dsc_0952

Episode

Heel anders dan de winkels hierboven, maar bij fair fashion hoort ook vintage en tweedehands! Episode blijft hierbij één van mijn favorieten. Denk: superhippe, uitgesproken streetstyle vintage. Het merendeel is niet helemaal mijn smaak is, maar dat betekent niet dat het niet interessant is voor Sara-achtige types: ik heb er namelijk vrijwel al mijn tweedehands Levi’s jeans vandaan (zowel de lange als de korte variaties). Ook vind je er veel mooie vintage tassen, sjaaltjes, schoenen, spijkerjacks en jasjes.

Episode – Berenstraat 1, Amsterdam
Episode – Waterlooplein 1, Amsterdam
Episode – Spuistraat 96, Amsterdam
Website   |   Facebook

 

zipper_downstairs_photo-by-conscious-travel-guide-amsterdam
Fotocredits: Conscious Travel Guide

Zipper

Ook Zipper vind ik een leuke tweedehands / vintagewinkel. Hier geldt een beetje hetzelfde voor als voor Episode: als je een beetje een Sara-type bent, zal het meeste niet je smaak zijn. En toch vind ik er regelmatig schatten (en ze hebben er veel jeans!), dus het is zeker het kijken waard.

Zipper
Huidenstraat 7, Amsterdam
Facebook

 

Filippa_K_flagship_store_Utrechtsestraat_Amsterdam
Fotocredits: Fashion United, l’Officiel

Filippa K

Niet geschikt voor de kleine portemonnee, maar wel fijn om rond te kijken (en wellicht wél interessant tijdens de sale?!): Filippa K. Het merk is lid van de Fair Wear Foundation en dat betekent dat je er in ieder geval vanuit kunt gaan dat alle producten op verantwoorde wijze zijn geproduceerd. Daarnaast vind ik het fijn dat de kleding van Filippa K vaak heel basic is, waardoor ik het in ieder geval langer blijf dragen (slow fashion, anyone?). Lang niet alle producten zijn organic, maar het merk experimenteert met ‘nieuwe’ stoffen zoals Tencel en mijn trui is toevallig wel gemaakt van biologisch katoen.

Filippa K – Wolvenstraat 6, Amsterdam
Filippa K – P.C. Hooftstraat 129, Amsterdam
Filippe K – Leidsestraat 53, Amsterdam
(je vindt ook een shop-in-shop van Filippa K (en van Acne, overigens!) in de Bijenkorf aan de Dam!)
Website   |   Facebook   |   Instagram

 


 

Op zoek naar specifieke items? Check ook mijn andere guides!

Winterjassen AW’18-19 guide
Knitwear guide
Sneaker guide
Jeans guide
Rainwear guide
Vegan schoenen guide
Vegan tassen guide
Jewelry guide
Lingerie guide
Menswear guide
Betaalbare duurzame merken guide

 


 

Fotocredits:
de foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de winkels/merken zelf.

3 Comments

  • Superlijst! De hoogste tijd om weer eens een rondje te maken 🙂 Dank! Ook voor de fotocredits ?

    Beantwoorden
  • Vicky wil volgende keer naar Amsterdam komen. Dan kunnen we wel wat verantwoorde stops maken 🙂

    Beantwoorden
  • Wauw, wat een lijst! Ik moet ook echt eens naar Amsterdam hiervoor, ga dit zeker even opslaan. Dank je wel!

    Beantwoorden

Write a comment