Fair fashion shopping guide amsterdam map / sustainable fashion / eco fashion amsterdam
Guide

Fair & sustainable fashion shopping guide – Amsterdam

Als duurzamere modeliefhebber is een dagje shoppen niet altijd even leuk. Ik kan het weten: gezellig een dag shoppen met vriendinnen is nou niet bepaald een aaneenschakeling van geluksmomentjes als je toch bijna nergens naar binnen mag van jezelf. Doorgaans zijn de binnensteden gevuld met fast fashion giganten en fair fashion is vaak moeilijk te vinden. Maar… niet getreurd! Want er komen steeds meer mooie winkels bij waar we naar hartenlust kunnen rondneuzen. Van andere steden ben ik helaas (nog) weinig op de hoogte, maar van Amsterdam heb ik inmiddels een mooi lijstje kunnen opstellen. Ben je binnenkort in de buurt? Wip dan even langs bij enkele van onderstaande adresjes. Het gaat mij niet alleen om 100% fair & sustainable shops, maar ook deel ik plekken met je die voor een deel(tje) eerlijke merken verkopen. (ik hoop overigens binnenkort alle shops te voorzien van eigen foto’s, maar tot die tijd heb ik van de meeste shops foto’s met credits toegevoegd).

Fair & sustainable fashion in
Amsterdam: 
where to shop?

Centrum
The Impact Shop   |   Verse   |   Geitenwollenwinkel   |   Filippa K   |   People’s Avenue   |   X Bank   |   Episode   |   Zipper   |  Nobody Has To Know   |    Hudson’s Bay (enkele merken)   |   De Bijenkorf (Filippa K & Acne Studios)

Centrum Noord-West
Nukuhiva   |   Restored   |   Sukha

West
Local Goods Store

De Pijp
Charlie + Mary   |   O My Bag   |   Studio Jux & Co   |   Indianaweg 10

Oost
Het Faire Oosten   |   Gekaapt

 

fair sustainable shopping guide amsterdam

 

 

Unrecorded

Dit fijne basismerk heeft inmiddels alweer twee winkels in Amsterdam: één in de Negen Straatjes en één aan de Utrechtsestraat (vlakbij de Geitenwollenwinkel, kun je die meteen combineren). Bij Unrecorded vind je kwalitatieve unisex basics van duurzame materialen, fair geproduceerd in Portugal. Hele fijne collectie, die inmiddels al vrij groot is.

Unrecorded
Runstraat 26, Amsterdam
Utrechtsestraat 27, Amsterdam
Website + online shop   |   Facebook   |   Instagram

 


Fotocredits: Harpers Bazaar

Verse

Verse is een hele fijne slow fashion & lifestyle store met twee vestigingen in Amsterdam; één aan de Prinsengracht en één in De Pijp (in de voormalige Charlie + Mary winkel). Verse noemt zichzelf een “fresh, sustainable lifestyle marketplace” en richt zich op mensen met een bewuste lifestyle, die niet willen inleveren op stijl en kwaliteit. Het is meer een lifestyle dan een fashion store, maar je vindt er ook mode-items. Mooie merken die je er tegenkomt: o.a. Colorful Standard, Armedangels, Alpacaloca, Frisur, Gobi, Pina Studio, Mud Jeans, Matt & Nat, Pinqponq, Maium en O My Bag.

Verse – Prinsengracht 581
Website   |   Facebook   |   Instagram

 

 

Fotocredits: Instagram Indianaweg10

Indianaweg 10

Indianaweg 10 is de perfecte plek voor (vintage) treasure hunting: – deze winkel heeft stijl! Je vindt er allerlei handpicked vintage met een bohemian vibe: van prachtig geborduurde jasjes, hippiejurken, raffiatassen en allerlei andere items met een funky of boho tintje. Ook vind je er veel groen, home-accessoires en organic verzorgingsproducten.

Indianaweg 10
Eerste Jan Steenstraat 81HS, Amsterdam
Website   |   Facebook   |   Instagram

 

 

 

Filippa K

Niet geschikt voor de kleine portemonnee, maar wel fijn om rond te kijken (en wellicht wél interessant tijdens de sale?!): Filippa K. Het merk is lid van de Fair Wear Foundation en dat betekent dat je er in ieder geval vanuit kunt gaan dat alle producten op verantwoorde wijze zijn geproduceerd. Daarnaast vind ik het fijn dat de kleding van Filippa K vaak heel basic is, waardoor ik het in ieder geval langer blijf dragen (slow fashion, anyone?). Lang niet alle producten zijn organic, maar het merk experimenteert met ‘nieuwe’ stoffen zoals Tencel en mijn trui is toevallig wel gemaakt van biologisch katoen.

Filippa K – Wolvenstraat 6, Amsterdam
Filippa K – Utrechtsestraat 85, Amsterdam
(je vindt ook een shop-in-shop van Filippa K in de Bijenkorf)
Website   |   Facebook   |   Instagram

 

 

 

The Impact Shop

The Impact Shop is zomer 2018 geopend en het is meteen al één van mijn persoonlijke favorieten, omdat stijl voorop staat. De winkel ziet er niet alleen zélf fantastisch uit (who said conscious fashion was boring?!), maar The Impact Shop staat ook vol met fantastische merken, vaak van Nederlandse bodem, die je niet op veel plekken tegenkomt. Denk: Noumenon, Afriek, Osier, Fraenck, Gobi, Rhumaa, Timi en Sailmate. En het aanbod rouleert; je vindt regelmatig weer nieuwe changemakers in de winkel.

The Impact Shop
Molsteeg 8a, Amsterdam
Open: wo – zo  |  11:00 – 18:00
Facebook   |   Instagram

 

 

Afbeelding: Localbirds

Geitenwollenwinkel

Geitenwollenwinkel staat voor vegan fashion met een héél hoog stijlgehalte. Het is een hele ruime shop en je kunt er van op aan dat alle kleding ‘animal cruelty free’ en 100% vegan is. Je koopt er merken zoals de eigen in-house labels Goat en Real Fake, maar ook mooie merken als Kowtow, People Tree, Matt & Nat, Mud Jeans, Hempje, Wunderwerk, Armed Angels, Swedish Stockings, Dr. Bronner en de vegan parfums van Honoré Des Prés.

Geitenwollenwinkel
Utrechtsestraat 37, Amsterdam
Website + online shop   |   Facebook   |   Instagram

 

 

O My Bag flagship store Amsterdam Ceintuurbaan

 

O My Bag

Fair + sustainable tassenmerk O My Bag heeft sindskort een prachtige flagship store aan de Ceintuurbaan in Amsterdam. Je vindt er de complete collectie: vele hand- en schoudertassen en rugtassen, maar ook kleinere artikelen die interessant zijn om cadeau te geven, zoals etuis, make-uptassen, portemonnees en natuurlijke verzorgingsproducten.

O My Bag
Ceintuurbaan 117-H, Amsterdam
Website + online shop   |   Facebook   |   Instagram

 

 

 

X Bank

X BANK is een fantastische high end conceptstore van 700m2 (!) aan de Spuistraat. Of, zoals ze het zelf zeggen: “an art, design, fashion cultural destination and hybrid space housed in W Amsterdam”. Speciaal aan deze plek vind ik – behalve de geweldige en speciale collectie – dat alle producten (voor zover ik weet) afkomstig zijn van Nederlandse artiesten en ontwerpers. Je vindt er allerlei producten en merken, maar voor de conscious fashion liefhebber is er ook veel moois te zien: je vindt er o.a. Kings Of Indigo, First of August, Denise Roobol, A-la en O My Bag.

X BANK
Spuistraat 172, Amsterdam
Website   |   Facebook   |   Instagram

 

 

 

De Bijenkorf

De Bijenkorf heeft – zoals bekend – vooral wat te bieden voor mensen met een wat grotere beurs. Heb je die? In de shop-in-shops van Filippa K, Acne Studios (beide lid van de Fair Wear Foundation) en Stella McCartney (vegan) kun je de allermooiste items vinden.

De Bijenkorf
Dam, Amsterdam
Website

 

 

 

Lena Fashion Library

Je kunt kleding kopen, maar heb je er wel eens aan gedachte om een duurzamere manier van shoppen te proberen? Kijk eens bij Lena Library, een kledingbibliotheek met een heel mooi en groot aanbod van duurzame merken en vintage. Je kunt er eenmalig lenen, maar ook een abonnement afnemen. Lena heeft sinds een tijdje ook een online store, hoera!

De Bijenkorf
Westerstraat 174H, Amsterdam
Website

 

 

schermafbeelding-2016-10-02-om-15-20-04

 

Studio JUX & co.

Studio JUX zit al sinds begin 2016 aan de Ceintuurbaan in De Pijp en je kunt er terecht voor allerlei ‘Guilt Free Goods’. Bij Studio JUX & co. krijgen zowel het eigen label als andere idealistische merken (die zowel duurzaam als ethisch verantwoord geproduceerd zijn) een podium. Je vindt er o.a. Studio Jux, Kings of Indigo, O My Bag, Jan ’n June en People Tree. Daarnaast vind je er allerlei mooie home- en organic verzorgingsproducten. Alles bij elkaar in een mooie, ruime winkel!

Studio JUX & co.
Ceintuurbaan 252, Amsterdam
Website + webshop   |   Facebook   |   Instagram

 

 

 

Het Faire Oosten

Het Faire Oosten is een concept store in winkelcentrum Oostpoort in Amsterdam Oost. Je vindt er niet alleen lifestyleproducten, cadeau-artikelen, meubels, boeken en verzorgingsproducten, ook heeft Het Faire Oosten tegenwoordig een flinke kledingcollectie. Je vindt er merken als Armedangels, Rhumaa, People Tree en Matt & Nat.

Het Faire Oosten
Waldenlaan 208 (winkelcentrum Oostpoort), Amsterdam
Website   |   Facebook   |   Instagram

 

 

localgoodsstore3
Fotocredits; Awesome Amsterdam

Local Goods Store (De Hallen)

Dit is een hele leuke winkel in De Hallen (waar je ook onder andere het bekende Foodhallen hebt, een idee voor een combitrip?!), waar je – de naam zegt het al – puur en alleen Amsterdamse producten vindt. Én voor zover ik weet ook nog eens met een idealistisch tintje! Naast homeproducten, boeken, cadeau-artikelen en vanalles-en-nog-wat vind je er ook kleding en accessoires van onder andere Bufandy, Afriek, Hempje en biologisch parfum van Abel.

Local Goods Store
Hannie Dankbaarpassage 39, Amsterdam
Website   |   Facebook

 

Fotocredits: Nansypop

R E S T O R E D

Restored is een prachtige, designy concept store in Amsterdam West. Slow living staat centraal in het concept van de store en in deze concept store centraal. Je vindt hier producten, kleding, tijdschriften en home artikelen met een minimalistische inslag. Fashion-wise vind je het o.a. Matt & Nat, Zand-erover, First of August en O My Bag.

Restored
Haarlemmerdijk 39, Amsterdam
Website   |   Facebook

 

Atlier Sukha Amsterdam

Sukha

Alle producten die Sukha verkoopt hebben een duurzame achtergrond en zijn vrijwel allemaal handgemaakt en uniek. Veel producten komen uit Peru, Nepal en India en zijn op verantwoorde en duurzame wijze geproduceerd. Je vindt er kleding, sieraden, servies, heerlijke homeproducten (kleden, manden, decoraties voor aan de muur, etc.) en nog veel meer.

Sukha
Haarlemmerstraat 110, Amsterdam
Website + webshop   |   Facebook   |   Instagram

 

 

dsc_0952

Episode

Heel anders dan de winkels hierboven, maar bij fair fashion hoort ook vintage en tweedehands! Episode blijft hierbij één van mijn favorieten. Denk: superhippe, uitgesproken streetstyle vintage. Het merendeel is niet helemaal mijn smaak is, maar dat betekent niet dat het niet interessant is voor Sara-achtige types: ik heb er namelijk vrijwel al mijn tweedehands Levi’s jeans vandaan (zowel de lange als de korte variaties). Ook vind je er veel mooie vintage tassen, sjaaltjes, schoenen, spijkerjacks en jasjes.

Episode – Berenstraat 1, Amsterdam
Episode – Waterlooplein 1, Amsterdam
Episode – Spuistraat 96, Amsterdam
Website   |   Facebook

 

zipper_downstairs_photo-by-conscious-travel-guide-amsterdam
Fotocredits: Conscious Travel Guide

Zipper

Ook Zipper vind ik een leuke tweedehands / vintagewinkel. Hier geldt een beetje hetzelfde voor als voor Episode: als je een beetje een Sara-type bent, zal het meeste niet je smaak zijn. En toch vind ik er regelmatig schatten (en ze hebben er veel jeans!), dus het is zeker het kijken waard.

Zipper
Huidenstraat 7, Amsterdam
Facebook

 

 


 

Op zoek naar specifieke items? Check ook mijn andere guides!

Winterjassen AW’18-19 guide
Knitwear guide
Sneaker guide
Jeans guide
Rainwear guide
Vegan schoenen guide
Vegan tassen guide
Jewelry guide
Lingerie guide
Menswear guide
Betaalbare duurzame merken guide

 


 

Fotocredits:
de foto’s bij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de winkels/merken zelf.

4 Comments

 • Superlijst! De hoogste tijd om weer eens een rondje te maken 🙂 Dank! Ook voor de fotocredits ?

  Beantwoorden
 • Vicky wil volgende keer naar Amsterdam komen. Dan kunnen we wel wat verantwoorde stops maken 🙂

  Beantwoorden
 • Wauw, wat een lijst! Ik moet ook echt eens naar Amsterdam hiervoor, ga dit zeker even opslaan. Dank je wel!

  Beantwoorden
 • Dank je wel! Dit is erg fijn. Zoveel aanbod aan winkels, maar weinig informatie over wat nou sustainable is. Hier gelukkig wel hele bruikbare informatie.

  Beantwoorden

Write a comment