Fair & sustainable jeans guide

De mooiste eerlijke en / of duurzame denims op een rij. Met Kings of Indigo, IdenMud Jeans, Acne Studios, Filippa K, IdenArmed Angels, Reformation, Kuyichi, Wunderwerk, Joline Jolink, H&M Conscious, Weekday en Monki.

Fashion_Jeans_Guide_Kings_of_Indigo_1

Kings of Indigo (NL)

Nederlands trots op duurzaam jeansgebied is met stip Kings of Indigo. Verwacht niet alleen mooie basics (ik ben zelf groot fan van de Christina en de Marie!); elk seizoen brengt K.O.I. een brede jeanscollectie uit, waarin het merk het experiment absoluut niet schuwt. K.O.I. maakt uitsluitend gebruik van GOTS-gecertificeerd biologisch katoen en gerecycled katoen en het merk is lid van de Fair Wear Foundation, waarmee het merk goede, eerlijke arbeidsomstandigheden kan garanderen. Op Rankabrand scoort Kings of Indigo als één van de meest duurzame jeansmerken die er zijn.

Bekijk alle jeans van Kings of Indigo

 

Fashion_Jeans_Guide_Mud_Jeans

Mud Jeans (NL)

Het Nederlandse jeansmerk Mud Jeans produceert duurzame en eerlijke jeans volgens het ‘circular design’-principe: het merk hanteert een no waste policy, waarin alles (her)verwerkt en (her)gebruikt wordt om afval en verspilling tegen te gaan. Alle jeans worden gemaakt van 100% biologisch katoen. Je vindt bij Mud Jeans mooie skinny jeans (ik heb de Hazen en ik ben er erg tevreden over), straight, flared, cropped en boyfriend jeans van hele goede kwaliteit.

Bekijk alle jeans van Mud Jeans

 

Iden fair sustainable jeans brand denim jacket

Iden (EN)

Dit Engelse label is één van mijn favoriete denimmerken. Bij Iden vind je zóveel mooie modellen (skinny, flared, wide, you name it) en de perfecte key jeans. Het merk probeert op alle vlakken zo duurzaam mogelijk te produceren. Zo worden de jeans gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen, zoals biologisch katoen en gerecycled polyester en de patches op de achterkant worden gemaakt van gerecycled leer. De collectie wordt onder eerlijke omstandigheden geproduceerd in low impact fabrieken in Turkije, Portugal en China.

Bekijk alle jeans van Iden

 

Fashion_Jeans_Guide_Acne_Studios

Acne Studios (SE)

Designer brand Acne staat niet per se bekend als jeansmerk, maar heeft wel veel prachtige modellen in de collectie die een fair fashion liefhebber ongetwijfeld gaan aanspreken. Acne Studios is lid van de Fair Wear Foundation en kan dus eerlijke arbeidsomstandigheden garanderen. De jeans worden helaas niet gemaakt van biologisch katoen, maar van regulier katoen – een puntje waar Acne Studio wat mij betreft echt in heeft te verbeteren.

Bekijk alle jeans van Acne Studios

 

Fashion_Jeans_Guide_Filippa_K

Filippa K (SE)

Met het Scandinavische design de minimalistische inslag en de hoge kwaliteit is Filippa een favoriet voor capsulegarderobeliefhebbers. Dit Zweedse merk zet veel in op duurzaamheid (in productieprocessen) en is lid van de Fair Wear Foundation, waarmee het eerlijke arbeidsomstandigheden kan garanderen. Waar het merk wat mij betreft nog écht op moet inzetten, is het gebruik van GOTS-certificeerd biologisch katoen. Momenteel maakt het helaas nog gebruik van regulier katoen voor de jeanscollecties.

Bekijk alle jeans van Filippa K

 

Fashion_Jeans_Guide_Armed_Angels

Armed Angels (DE)

Het Duitse idealistische statement brand Armed Angels is een bekende in de duurzame modewereld. Dit merk zet zich keihard in voor een duurzamere en eerlijke modewereld en is niet bang om zijn scherpe mening onder stoelen of banken te steken (waarvoor: hulde!). Armed Angels is idealistisch op alle vlakken en doet álles op een eco en fair manier. Armed Angels maakt gebruik van Fair Trade materialen en GOTS-gecertificeerd biologisch katoen en is is lid van de Fair Wear Foundation, waarmee het eerlijke arbeidsomstandigheden kan garanderen. Verwacht veel verschillende modellen met een modieuze, sexy en soms experimentele fit.

Bekijk alle jeans van Armed Angels

 

Fashion_Jeans_Guide_Reformation

Reformation (USA)

Het Amerikaanse superbrand Reformation is een ontzettend populair merk in conscious fashionland – en ook bij de modeliefhebber die helemaal (nog) niet bezig is met duurzaamheid. Naast de allermooiste (en sexy!) jurkjes, tassen, blouses en t-shirts is Reformation een jeanslijn gestart: Ref Jeans.Reformation produceert zo duurzaam mogelijk en werkt er continu hard aan om het nóg duurzamer te maken, het mag  zichzelf een B-corp noemen én Reformation produceert ‘lokaal’ in thuisbasis L.A., onder goede arbeidsomstandigheden.

Let op: Reformation zit in Amerika. Dat betekent dat wanneer je er bestelt, je invoerrechten en douanekosten moet betalen. Bovendien kost het geld om de jeans terug te sturen als je er toch niet helemaal tevreden over bent. Denk hier goed over na voordat je zo’n prachtexemplaar bestelt!

Bekijk alle jeans van Reformation

 

Fashion_Jeans_Guide_Kuyichi

Kuyichi (NL)

Kuyichi is een casual Nederlands jeansmerk, dat als sinds 2001 aan de weg timmert om duurzame jeans te maken, onder eerlijke en veilige arbeidsomstandigheden (Kuyichi is lid van de Fair Wear Foundation). Transparantie is belangrijk voor het merk; op de website kun je precies zien waar de kleding wordt geproduceerd. De jeans worden gemaakt van 100% GOTS-gecertificeerd biologisch of gerecycled katoen. Ook gebruikt Kuyichi geen leren patches op de achterkant van de jeans en daarmee is het merk 100% vegan. Op Rankabrand scoort Kuyichi een B-label, waarmee het merk kan bewijzen dat het ook écht duurzaam bezig is.

Bekijk alle jeans van Kuyichi

 

Fashion_Jeans_Guide_Wunderwerk

Wunderwerk (DE)

Het Duitse merk Wunderwerk heeft een aantal basic jeans in de collectie. Verwacht geen hele trendy modellen: gewoon goede jeans met een mooie pasvorm. Wunderwerk maakt gebruik van GOTS-gecertificeerd biologisch katoen en laat alle kleding onder eerlijke arbeidsomstandigheden produceren. In Nederland vind je Wunderwerk o.a. bij Charlie + Mary.

Bekijk alle jeans van Wunderwerk

 

Fashion_Jeans_Guide_Joline_Jolink

Joline Jolink (NL)

De Nederlandse Joline Jolink focust zich niet direct op jeans, maar ze heeft wel een aantal modellen in de collectie. Alle stukken worden bewust en eerlijk geproduceerd bij ethisch verantwoorde partners in België, Portugal, Polen en China.De jeans worden gemaakt van biologisch of regulier katoen, afhankelijk van het model.

Bekijk alle jeans van Joline Jolink

 

Fashion_Jeans_Guide_H&M_Conscious_Jeans

H&M Conscious (SE)

Heb je een wat kleiner budget tot je beschikking en zijn de andere merken toch écht te prijzig voor je? Dan zijn de jeans van H&M Conscious misschien wat voor jou. H&M Conscious is de lijn van H&M die gebruik maakt van duurzamere materialen, zoals biologisch katoen. Let op: de arbeidsomstandigheden zijn niet beter dan die van H&M (waar ik zéér sceptisch tegenover sta, ik geloof niet dat ze goed zijn), het gaat hier enkel en alleen om het gebruik van duurzamere materialen. H&M Conscious heeft veel trendy modellen in de collectie voor een net zo betaalbare prijs als het H&M’etje dat je gewend bent.

Bekijk alle jeans van H&M Conscious

 

Fashion_Jeans_Guide_Weekday_jeans

Weekday (SE)

Heb je een wat kleiner budget tot je beschikking en zijn de andere merken toch écht te prijzig voor je? Net als de jeans van H&M Conscious en Monki zijn de jeans van Weekday gemaakt van 100% biologisch katoen. Let op: over de arbeidsomstandigheden is (in ieder geval bij mij) geen concrete info bekend en daarmee ga ik er van uit dat Weekday zeer weinig bezig is met duurzaamheid en goede arbeidsomstandigheden in het proces. Deze jeans is dus uitsluitend ‘beter’ in materiaalgebruik. Wees je hier bewust van.

Bekijk alle jeans van Weekday

 

Fashion_Jeans_Guide_Monki

Monki (SE)

Heb je een wat kleiner budget tot je beschikking en zijn de andere merken toch écht te prijzig voor je? Net als de jeans van H&M Conscious en Weekday zijn de jeans van Monki gemaakt van 100% biologisch katoen. Let op: over de arbeidsomstandigheden is (in ieder geval bij mij) geen concrete info bekend en daarmee ga ik er van uit dat Monki zeer weinig bezig is met duurzaamheid en goede arbeidsomstandigheden in het proces. Deze jeans is dus uitsluitend ‘beter’ in materiaalgebruik. Wees je hier bewust van.

Bekijk alle jeans van Monki