Fair_sustainable_ethical_slow_fashion_swimear_guide_2019
Brands

Fair & sustainable swimwear guide

Oké, oké, ik ben er een tikkie laat mee, want de zomer is allang begonnen, maar hé… beter laat dan nooit, toch? 🙂 Ben je op zoek naar een fantaaaastische bikini of badpak, maar wil je wel dat-ie met een groot hart voor de wereld is gemaakt? En denk je: “waar begín ik in vredesnaam?” Dan heb ik goed nieuws voor je. Want ik heb een flinke lijst van idealistische merken die onder goede arbeidsomstandigheden produceren en/of hun milieu-impact zoveel mogelijk proberen te beperken, door bijvoorbeeld van duurzame materialen gebruik te maken. Genoeg moois te vinden in de duurzame modevijver, er zit vast iets voor je bij in deze fair & sustainable swimwear guide. Hey, you’re welcome! 🙂

 

 

Hunza G

✓fair

Misschien ken je de zachte crinkle fabric nog wel die je in de jaren ’80 en ’90 regelmatig tegenkwam op het strand (hand omhoog als je zo’n badpakje had! Ik!). Het is de signature van het Londense label Hunza G, dat nog steeds de allermooiste badpakken en bikini’s maakt. De volledige collectie wordt lokaal en met de hand in Londen gemaakt. Hartstikke fair, dus! De materialen zijn helaas niet duurzaam.

Bekijk de collectie

 

 

 

Faithfull

✓fair

Bij Faithfull, een Australisch label, vind je een enorme collectie (práchtige) strandjurkjes en swimwear. Altijd onwijs on trend en in allerlei prints, kleuren en variaties. De volledige collectie wordt onder goede arbeidsomstandigheden op Bali geproduceerd. De materialen zijn helaas niet duurzaam. Wil je hier iets bestellen? Let dan op: bovenop de producten komen nog verzend- en douanekosten (invoerrechten, etc).

Bekijk alle swimwear van Faithfull

 

 

 

Anekdot

✓fair
✓sustainable

Anekdot (Anek.) is een Duits lingerie- en swimwearmerk dat zowel fair als sustainable is. Zo wordt de volledige collectie gemaakt van geüpcyclede materialen, zoals leftoverstoffen. Alles wordt lokaal en onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in Berlijn. Je vindt er allerlei bikini’s en one pieces in verschillende pasvormen.

Bekijk alle swimwear van Anekdot

 

 

 

Reformation

✓fair
✓sustainable

Als ik zeg “makes sustainability sexy”, zeg jij ongetwijfeld “Reformation“. L.A. based merk maakt niet alleen enorm sexy collecties waar je van gaat watertanden (ken je ze nog niet? Check them out, really), ook heeft Reformation een prachtige swimwearcollectie. Het bekijken waard! Reformation maakt gebruik van duurzame materialen, zoals restpartijen, en produceert de volledige collectie onder goede arbeidsomstandigheden lokaal in L.A. in Amerika. Let wel op als je er wilt bestellen: bovenop de product- en verzendkosten betaal je invoerrechten voor producten die je in Amerika bestelt. Gelukkig kom je bij Reformation niet voor verrassingen te staan, want die precieze kosten worden al van tevoren voor je berekend en verrekend.

Bekijk alle swimwear van Reformation

 

 

 

Underprotection

✓fair
✓sustainable

Underprotection is misschien wel het allerbekendste, grootste – en één van de mooiste – duurzame lingeriemerken die er nu zijn. Het merk heeft ook een duurzame swimwearcollectie met een groot aanbod. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd in gecertificeerde fabrieken en gemaakt van duurzame materialen, zoals gerecycled polyester en Tencel.

Bekijk alle swimwear van Underprotection

 

 

 

Julienne

✓fair
✓sustainable

Bij Julienne, een Zwitsers swimwearmerk, vind je een mooie minimalistische collectie. De volledige collectie wordt gemaakt van duurzame materialen, zoals Econyl (gemaakt van gerecycled plastic, van o.a. oude visnetten) en wordt onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt in Indonesië. Vooral de tops vind ik erg mooi!

Bekijk alle swimwear van Julienne

 

 

Filippa K

✓fair
✓(deels) sustainable

Dit prachtige Zweedse merk heeft ook een minimalistische swimwearcollectie, bestaand uit een aantal badpakken en bikini’s met verschillende pasvormen, in zachte en warme kleuren. Filippa K is lid van de Fair Wear Foundation en daarmee kan het eerlijke arbeidsomstandigheden garanderen. Ook is het merk op het gebied van duurzaamheid heel goed bezig en gebruikt het deels in de collectie duurzame materialen, zoals gerecyclede polyamide.

Bekijk alle swimwear van Filippa K

 

 

 

Youswim

✓fair

Nog zo’n mooi merk: Youswim. Dit Engelse label zegt de allercomfortabelstte badpakken en bikini’s te maken, die zich helemaal naar jouw lichaam vormen. Alle producten zijn namelijk One Size en Youswim zegt daarmee een groot mastenpalen te kunnen bedienen. De volledige collectie wordt lokaal en Engeland gemaakt. En hoewel Youswim geen gebruik maakt van duurzame materialen, zegt het merk wel dat topkwaliteit heel belangrijk is en hun swimwear “made to last” is. Ik heb het zelf niet getest, maar het komt over als een mooi, oprecht merk.

Bekijk alle swimwear van Youswim

 

 

 

Oceanchild

✓fair
✓sustainable

Oceanchild is een Duits swim- en surfwearlabel dat zowel fair als duurzaam is. Nice! De stukken worden gemaakt van Econyl, een gerecyclede polyester dat (deels) wordt gemaakt van oude visnetten. De productie vindt lokaal plaats in Duitsland en om zowel mogelijk impact te beperken, wordt alles on demand gemaakt. Daardoor duurt het 2 weken voordat je je badpak of bikini ontvangt, maar dan heb je wel een prachtig, duurzaam exemplaar.

Bekijk alle swimwear van Oceanchild

 

 

 

Matteau

✓fair
✓sustainable

Laat je niet misleiden door de chique Franse naam; Matteau is een Australisch minimalistisch swimwearlabel. Denk: prachtige silhouetten, kwaliteit, dikkere materialen en een mooie pasvorm. Hoewel Matteau geen gebruik maakt van duurzaam geproduceerde materialen, lees ik veel positieve verhalen over de kwaliteit. De volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden in thuisland Australië geproduceerd. Wil je hier iets bestellen? Let dan op: bovenop de product- en verzendkosten betaal je invoerrechten bij de Nederlandse douane.

Bekijk alle swimwear van Matteau

 

 

 

Woodlike Ocean

✓fair
✓sustainable

Nog zo’n mooi idealistisch swimwearmerk. Woodlike Ocean is een Duits label dat – net als een paar merken hierboven – duurzame swimwear maakt van Econyl, het duurzame materiaal (gerecycled polyester) dat deels wordt gemaakt van gerecyclede visnetten. De volledige collectie wordt onder goede arbeidsomstandigheden geproduceerd in Turkije. Daarnaast is Woodlike op andere gebieden duurzaam bezig; zo worden ook de verpakkingen gemaakt van duurzame materialen. En het aanbod is ook nog heel groot. Nice!

Bekijk alle swimwear van Woodlike Ocean

 

 

 

Okay Pretty

✓fair
✓sustainable

De lijst met prachtige Australische swimwearbrands groeit. Ook Okay Pretty is er één en ik vind het een heel leuk, sympathiek merk. Ik heb er zelf een bikini van en het wat dikkere materiaal is echt perfect (wel valt-ie wat klein, goed om op te letten). Ook Okay Pretty maakt gebruik van Econyl en produceert onder goede arbeidsomstandigheden. De stijl is wat funkier dan andere merken in deze lijst en daarom een hele goede aanvulling.

Bekijk alle swimwear van Okay Pretty

 

 

 

Halla X Halla

✓fair
✓sustainable

Halla X Halla is een Fins swimwearmerk met een hele vrolijke, funky collectie (dat luipaardbadpak! <3). De collectie, die overigens uitsluitend bestaat uit prints en kleuren waar je heel vrolijk van wordt, wordt gemaakt van duurzame materialen, zoals Econyl (gerecyclede polyester, o.a. gemaakt van oude visnetten). Alles wordt onder goede arbeidsomstandigheden gemaakt in één vaste fabriek op Bali.

Bekijk alle swimwear van Halla X Halla

 

 

 

Baiia

✓fair
✓sustainable

Nog een Australisch merk (ik snap dat dit wat lastiger te bestellen is voor Nederlandse mensen, maar ik wilde je niet van deze prachtige merken weerhouden!). Baiia maakt uitsluitend gebruik van gerecyclede materialen, maakt alleen maar práchtige minimalistische kwaliteitsstukken die lang meegaan en produceert onder goede arbeidsomstandigheden in een eerlijke fabriek in China.

Bekijk alle swimwear van Baiia

 


 

Meer fair & sustainable swimwear ontdekken? Check dan ook deze merken:

Patagonia
Acne Studios
Twothirds
Popupshop
Vitamin A
Coco Frio
Mara Hoffman
All Sisters
Londre
Bikyni


 

Fotocredits:
Alle afbeeldingen ij dit artikel zijn afkomstig van en eigendom van de merken zelf.

3 Comments

Write a comment