Seepje natuurlijk wasmiddel review
Brands, Review

Fijn product: natuurlijk wasmiddel van Seepje (review)

In een duurzamere garderobe zijn duurzaam en eerlijk geproduceerde kledingstukken natuurlijk erg belangrijk. Net als een niet al te trendgevoelige stijl (want je wilt je kledingstukken minimaal 30 keer dragen) en items van goede kwaliteit. Maar een écht duurzame garderobe gaat verder dan dat. Die onderhoud je goed en die was je op een duurzame manier. Toch kort geleden gebruikte ik regulier wasmiddel. Maar toen de bodem van de fles in zicht was, besloot ik dat het tijd was om eens iets nieuws te proberen. Natuurlijk wasmiddel, gemaakt vanuit een goed hart niet schadelijk voor het milieu. Ik kwam al snel bij Seepje terecht. Wat een mooi merk!

Over Seepje: een idealistisch merk voor natuurlijk wassen

Seepje is in 2013 opgericht door twee Nederlandse studievrienden. Tijdens een reis in Nepal zagen ze hoe de lokale bewoners natuurlijke zeep maakten van vruchtenschillen. De schillen van de Sapindus Mukorossi vrucht bleken saponine, een natuurlijke vorm van zeep, te bevatten. Deze is perfect om mee te wassen, en nog ontzettend milieuvriendelijk ook (het is tenslotte 100% plantaardig, het kost weinig productie-energie en het is 100% biologisch afbreekbaar). Waarom hadden we dit mooie product nog niet in het vervuilende westen? Ze besloten de schillen naar Nederland te halen en te kijken of ze er een bedrijfje mee konden beginnen. En of! Inmiddels is Seepje uitgegroeid tot een serieuze wasmiddelproducent en de 9 soorten Seepjes zijn al op 1100 locaties verkrijgbaar. Seepje creëert werkgelegenheid met goede arbeidsomstandigheden voor meer dan 60 mensen bij schillenboer Hari in Nepal, met wie het bedrijf hecht samenwerkt. Dat maakt het officiëel tot een fairtrade product. In Nederland worden de Seepjes ingepakt door 15 mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Alle ingrediënten (voornamelijk zijn dat de schillen waar ik het eerder over had) zijn biologisch afbreekbaar en hypoallergeen en dus erg vriendelijk voor je huid – ook voor de zeer gevoelige. En dat werkt vanzelfsprekend ook door op de kleding die je dagelijks op je huid draagt, en waar je (lijkt me) liever geen chemicaliën voor gebruikt. De verpakking is gemaakt van oude melkflessen uit Engeland. Seepje is dus een merk dat op alle fronten goed bezig is. En de verpakkingen zien er ook nog eens fancy uit. Go Seepje!

 

IMG_8931_1000

Wassen met de vruchtenschillen van Seepje (review)

Los van dat het een goede, natuurlijke manier is om je was mee te doen, vond ik het ontzettend leuk om eens met deze schillen te experimenteren – alleen al omdat het gewoon een keer iets anders is. De schillen zijn heel gemakkelijk in gebruik. Elke verpakking bevat een zak met 100% plantaardige schillen, een katoenen waszakje en een flesje met etherische olie. Ik probeerde de ‘Ochtend-in-het-bos geur’ (met dennengeur) en de ‘Zomerse vakantiegeur’ (met lavendelgeur). Beide lekker, hoewel ik in eerste instantie niet zo van dennen- of lavendelgeur hou. Toch vond ik dit fijne en verfrissende geuren voor een wasmiddel.

Hoe gebruik je het? Heel simpel! Je doet 4 hele of 8 halve schillen (bij vuile was één schil extra) in het waszakje. Dit zakje gooi je gewoon tussen de was in je wasmachine. Vervolgens doe je 10 druppels etherische olie in het wasverzachterbakje. En wassen maar! Het voelt de eerste keer een beetje gek om schillen (die overigens een klein beetje ruiken, maar daar merk je in je was helemaal niks van!) tussen je was te gooien. “Gaat dit het écht schoon maken?” Mooi meegenomen: je kunt de schillen 3x gebruiken, daarna gooi je ze gewoon weg. Dat maakt dat je met één verpakking zo’n 30 wasjes kunt draaien en zo’n € 0,26 per wasbeurt betaalt.

En, werkt het? Ja! Mijn wasjes komen lekker fris uit de machine en ze ruiken nog heerlijk ook, door de etherische oliën. Nu moet ik zeggen dat ik geen modderworstelaar of soccer mom ben, dus ik heb nog geen vlekken uit mijn kleding hoeven wassen. Als ik dat binnenkort een keer meemaak (ik ga nou óók weer niet zo ver dat ik voor deze review mijn kleding ga besmeuren ;)), vul ik deze review vanzelfsprekend aan. Ik las ergens anders dat vetvlekken en poepluiers niet helemaal op-en-top uit de wasmachine komen, dus misschien is het niet zo geschikt voor het heftige werk. Maar goed, alles bij elkaar: is het op basis van mijn ervaringen voor herhaling vatbaar? Jazeker! Inmiddels heb ik een aantal wasjes met de schillen gewassen en het bevalt me heel goed. Het kost je geen extra moeite, je wast op een natuurlijke manier en je was ruikt en voelt goed.

Plantaardige wasmiddelen (vruchtenschillen) van Seepje: € 7,95.
Verkrijgbaar op ruim 1100 verkooppunten in Nederland.

 

IMG_8955_1000

 

IMG_8937_1000

 

DSC_89471_1000

Nog makkelijker: wassen met vloeibaar wasmiddel van Seepje (review)

Voor de mensen die nog een beetje moeten wennen aan zo’n andere manier van wassen, of die voor nog meer gemak willen gaan, heeft Seepje sinds een tijdje ook vloeibaar wasmiddel, op basis van dezelfde vruchtenschillen. Je kunt kiezen uit twee geuren voor de bonte was en voor de witte was (‘Vers geperste lentegeur’ en ‘Vrij en blij geur’). Ik vind beide geuren erg lekker ruiken; de ‘Vers geperste lentegeur’ ruikt heel fris, een beetje citrus-achtig. De ‘Vrij en blij geur’ ruikt iets zachter. Ik kan hem niet helemaal plaatsen, maar ik vind hem ook érg lekker ruiken. Allebei geslaagd voor de reuktest, dus!

De kleur is een beetje wennen. Ik ben het niet gewend om een geelbruinige substantie te gebruiken. Maar hé, natuurlijk is dat logisch, want het wasmiddel is voor 90% gemaakt van de vruchtenschillen die ik hierboven reviewde. En what’s in a colour? Ook de wasjes die ik met het vloeibare wasmiddel deed, kwamen prima uit de kwaliteitstest. Ook hiervoor geldt: hoewel ik best een smeerpoets kan zijn, heb ik nog geen witte kledingstukken met vlekken in de wasmachine gehad. Bovendien kan ik pas na langer gebruik bij witte was iets zeggen over de langdurige werking van het wasmiddel. Maar om daar nou op te wachten… 🙂

Dit wasmiddel werkt hetzelfde als normaal wasmiddel, ook qua hoeveelheid: je doet ruim 23 wasjes met één flacon van 1,1 liter (dat is € 0,38 per wasje). Ik ben erg tevreden over het resultaat, mijn was ruikt lekker fris en voelt ook nog eens lekker zacht aan. Bovendien ben ik blij dat ik met dit product geen chemicaliën door mijn afvoer spoel. Goed voor mij én goed voor de wereld. Ik ben fan en voorlopig blijf ik een enthousiaste Seepje gebruiker!

De vloeibare wasmiddelen van Seepje kosten € 8,95 (flacon van 1,1 liter)
en zijn verkrijgbaar op ruim 1100 verkooppunten in Nederland.

 

IMG_8951_1000

8 Comments

 • Yay, wat een fijne review is dit! Ik gebruik nu nog gewoon wasmiddel, maar was al van plan om over te stappen op iets natuurlijkers, wanneer deze op is. Ik had al vaker gelezen over Seepje en echt superfijn dat ze ook gewoon vloeibaar wasmiddel hebben. Lijkt mij persoonlijk nog net iets fijner dan de vruchtenschillen (al moet ik zeggen dat ik dat echt een heel goed concept vind). 🙂

  Beantwoorden
  • Ja, ik ben ook blij dat ze ook met regulier wasmiddel zijn begonnen! Dat maakt het voor veel mensen toegankelijker, denk ik. Al moet ik zeggen dat de vruchtenschillen ook erg makkelijk in gebruik zijn, hoor. Ze zitten in een zakje, dus het is niet zo dat ze letterlijk met je kleding in aanraking komen. Zelf vind ik het juist wel leuk, omdat het toch net dat beetje extra natuurlijke beleving meegeeft aan een wasbeurt (al is dat natuurlijk meer psychologisch ;)).

   Beantwoorden
 • Ik vind het een heel leuk concept maar vraag me af of je er echt vlekken mee uit je kleding krijgt. Ook met ondergoed (deovlekken) etc, krijg je dat ook echt schoon?

  Beantwoorden
  • Ik moet zeggen dat ik nog geen heftige vlekken heb meegemaakt, dus dat vind ik moeilijk om te zeggen. Maar op andere websites heb ik daar positieve reacties op gelezen. Waarschijnlijk ga je er geen diepe vetvlekken op een witte trui mee weg krijgen, maar dat krijg ik ook niet met regulier wasmiddelen. Voor mijn normale wasjes (= alles tot nu toe) werkt Seepje heel goed!

   Beantwoorden
 • Mmm, kan niet wachten om de was te doen. HAHA, wie dacht dat ik dat ooit zou zeggen? Maar ik ben oprecht benieuwd!

  Beantwoorden
  • Haha, ik heb hetzelfde. Ik vind wassen echt totáál niet boeiend (en nog steeds niet, hoor ;)), maar nu ik weet dat ik er – ten opzichte van hoe ik het hiervoor deed – ook een beetje goed mee kan doen, doe ik het al wat liever!

   Beantwoorden
 • Aahh wat een toffe review en je hebt prachtige foto’s gemaakt! Toevallig heb ik de allesreiniger en wasmiddel van Seepje gewonnen via een andere blogger dus ik ga die ook eens proberen. Ik schrok inderdaad van de geel/bruinige kleur haha maar dat is niet gek als het van schillen is gemaakt. Het rook in ieder geval al heel lekker. Ik ben heel benieuwd 🙂

  Beantwoorden
  • Ahh dankjewel, lief! 🙂 Ja toch even wennen he, die kleur! Ik vind het ook erg lekker ruiken!

   Beantwoorden

Write a comment