Brands

Guide: fair & sustainable knitwear AW’18-19 (eerlijke en duurzame truien en vesten – 25 merken!)

Op zoek naar de perfecte knit voor de koudere dagen? Die niet alleen prachtig en héérlijk warm is, maar ook nog eerlijk geproduceerd, duurzaam en misschien wel vegan? Dan heb ik fantastisch nieuws voor je: ik heb wel 25(!) merken voor je gevonden waar je prachtige kwaliteitsknits kunt vinden waar je met een gerust hart kunt kopen. De mooiste truien en vesten, eerlijk geproduceerd en/of gemaakt van duurzame (soms zelfs vegan) materialen. Hey, you’re welcome!

p.s. Sorry voor de keuzestress waar ik je waarschijnlijk mee opzadel 😉

 

In deze guide vind je heel veel mooie knits van wel 25(!) eerlijke en duurzame modemerken:

1.  Filippa K (fair + sustainable)
2. Reformation (fair + sustainable)
3. Teym (fair + sustainable)
4. Paloma Wool (fair)
5. Vanilia (fair)
6. Alchemist (fair + sustainable)
7. Armed Angels (fair + sustainable)
8. Mara Hoffman (fair + sustainable)
9. Everlane (fair)
10. Frisur (fair)
11. Joline Jolink  (fair + sustainable)
12. Acne Studios (fair)
13. Unrecorded. (fair + sustainable)
14. Patagonia (fair + sustainable)
15. Kowtow (fair + sustainable)
16. Kings of Indigo (fair + sustainable)
17. Everlane (fair + sustainable)
18. Les Sublimes (fair + sustainable)
19. Howlin’ (fair + sustainable)
20. LN Knits (fair + sustainable)
21. Aesthetic Stories (fair + sustainable)
22. Rhumaa (fair + sustainable)
23. People Tree (fair + sustainable)
24. Rita Row (fair + sustainable)
25. Club Knit (fair + sustainable)
26. Nice Things (fair)
27. Babaá (fair + sustainable)
28. L’envers (fair + sustainable)
29. H&M Conscious (‘slechts’ duurzame materialen)

 

 

 

Filippa K

✓ fair
✓ sustainable
€140 – €340

Filippa K is al een paar jaar één van mijn favoriete merken en heeft een grote knitwearcollectie met daarin veel tijdloze kwaliteitsbasics. Dit Zweedse merk is lid van de Fair Wear Foundation (en kan dus eerlijke arbeidsomstandigheden garanderen). Daarnaast maakt Filippa K actieve stappen op het gebied van  verduurzaming, waaronder materiaalinnovaties (het merk maakt steeds meer gebruik van biologisch katoen, Tencel en gerecyclede wol). Meer over Filippa K’s duurzaamheidsambities lees je hier. Zoek je de perfecte tijdloze trui?

Bekijk alle knits van Filippa K

 

 

 

Reformation

✓ fair
✓ sustainable
$ 148 – $ 248

Sustainable cool brand Reformation is voor mij hét voorbeeld van hoe het ook kan in de duurzame modewereld. Dit Amerikaanse merk heeft niet alleen een coolfactor van hier tot Tokyo – het is ook nog hartstikke duurzaam bezig! Reformation gebruikt duurzame materialen, zoals gerecyclede kasjmier, biologisch katoen en duurzame alpacawol en produceert lokaal en onder goede arbeidsomstandigheden in Los Angeles. Ook produceert het zo duurzaam mogelijk en werkt het continu aan manieren om nog meer energie en water te besparen. Let op: houd er rekening bij dat wanneer je bij Reformation bestelt, er nog douanekosten en invoerrechten bij komen. Tegenwoordig worden die van tevoren al handig doorberekend op de website, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Maar ze komen wel bovenop de prijzen die je bij de items zelf ziet staan.

Bekijk alle knits van Reformation

 

 

 

Teym

✓ fair
✓ sustainable
€119

Over kwaliteit en perfectie gesproken… Bij het Nederlandse merk Teym vind je de perfecte merino trui, geloof me. De pasvorm is unisex en vanwege het slim verwerkte schouderpand maakt het niet uit hoe breed je bent. Teym heeft transparantie hoog in het vaandel staan en op de website vind je veel informatie over het eerlijke productieproces. Teym produceert de truien onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Roemenië in een fabriek waar het merk nauwe langetermijnbanden mee heeft. De truien worden gemaakt van merinowol. Welisbaar niet biologisch, maar wel van fantástische kwaliteit. En ik kan het weten, want ik heb mijn ex-vriend vorig jaar een trui van Teym gegeven en hoewel hij werkelijk lééft in dat ding, ziet de trui er nog prachtig uit. Hij pilt niet en blijft lang vormvast en mooi. Daarom een heel duurzaam product! The Merino Knit is één model en bestaat in de variaties crewneck, turtleneck en V-neck.

Bekijk alle merino knits van Teym

 

 

 

Paloma Wool

✓ fair
€99 – €109

Dit Spaanse merk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in thuisstad Barcelona. Je vindt er naast een prachtige collectie jurken, jumpsuits, jasjes en broeken, ook (een paar) truien, vesten en sjaals. En die zijn zo, zo mooi! Paloma Wool maakt overigens geen gebruik van duurzame materialen, dus als je dat belangrijk vindt, kun je beter bij een ander merk kijken. Maar, laten we eerlijk zijn: deze truien zijn zo, zó mooi!

Bekijk alle knits van Paloma Wool

 

 

 

Vanilia

✓ fair
€79,95 – € 129,95

Veel mensen weten het niet, maar Vanilia produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden én kan dat bewijzen; het merk is lid van de Fair Wear Foundation. Je vindt bij Vanilia een aantal mooie basic knits. Vanilia maakt gebruik van natuurlijke materialen, maar ook van synthetische. Vind je het belangrijk dat er duurzame materialen gebruikt worden? Check dan altijd even waar de kleding van is gemaakt. Wat ik zelf heel fijn vind, is dat Vanilia in vergelijking met andere bewuste modemerken vrij betaalbaar is. En daarmee heel toegankelijk! Hoera!

Bekijk alle knits van Vanilia

 

 

 

Alchemist

✓ fair
€119,95 – € 159,95

Bij het Nederlandse Alchemist vind je heel veel mooie, tijdloze kwaliteitsknits. Alchemist is lid van de Fair Wear Foundation en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Ook maakt het merk veel gebruik van duurzame materialen zoals biologisch katoen en Tencel en is één trui gemaakt van recyclede wol, al zijn de meeste knits nog van een gemixt materiaal.

Bekijk alle knits van Alchemist

 

 

 

Armed Angels

✓ fair
✓ sustainable
✓ 90% van de collectie is vegan
€ 69,95 – € 139,95

Bij Armed Angels is het niet alleen een feest aan basics; ook een feest aan keurmerken. Zo is het biologische katoen dat het merk gebruikt voorzien van een GOTS- of Fair Trade certificaat, Armed Angels is lid van de Fair Wear Foundation (en kan dus eerlijke arbeidsomstandigheden garanderen) en 90% van de collectie is PETA vegan approved. De dierlijke materialen die worden gebruikt, zijn altijd duurzaam en onder goede omstandigheden tot stand gekomen, zoals biologische wol.

Bekijk alle knits van Armed Angels

 

 

 

Mara Hoffman

✓ fair
✓ sustainable
€373 – € 519

Van Mara Hoffman weten niet veel mensen dat dit een fair brand is. Het merk produceert een groot deel van de collectie onder eerlijke arbeidsomstandigheden in de VS, maar ook in streng gecontroleerde fabrieken in Peru, India en China. Mara Hoffman maakt gebruik van duurzame materialen, zoals biologisch katoen, Tencel en alpacawol. Schrik niet als je op onderstaande link klinkt; voor Mara Hoffman moet je flink in de buidel tasten. Maar ben je gezegend met een grotere beurs? Dan is dit een heel mooi, interessant merk!

Bekijk alle knits van Mara Hoffman

 

 

 

Everlane

✓ fair
$ 55 – $ 150

Bij Everlane vind je de ideale basics voor de perfecte capsulegarderobe, als je ’t mij vraagt. Het Amerikaanse merk heeft als credo ‘radical transparency‘ en dat betekent dat Everlane veel openheid over het productieproces geeft, van de fabrieken waarmee het merk samenwerkt tot de prijsbepaling en het businessconcept. De collectie wordt onder eerlijke omstandigheden geproduceerd o.a. in Amerika, Europa en o.a. China) en daar wordt streng op gecontroleerd. Op materiaalgebied maakt Everlane ook duurzame stappen, al worden er nog steeds synthetische materialen gebruikt. Let op: houd er rekening bij dat wanneer je bij Everlane bestelt, er nog douanekosten en invoerrechten bovenop het bedrag komen.

Bekijk alle knits van Everlane

 

 

 

Frisur

✓ fair
€ 180 – € 260

Dit Duitse merk heeft een aantal hele mooie knits in de collectie, maar wát voor één. Frisur maakt gebruik van hoogwaardige materialen (helaas nog niet altijd duurzaam) en de collectie wordt eerlijk geproduceerd in Europa. In Nederland is Frisur verkrijgbaar via Take it Slow en The Green Labels.

Bekijk alle knits van Frisur

 

 

 

Joline Jolink

✓ fair
✓ sustainable
€ 109 – € 139

Ook bij dit Nederlandse merk (van de gelijknamige ontwerpster) vind je een aantal hele mooie knits. Joline Jolink gebruikt uitsluitend natuurlijke en diervriendelijke materialen die comfortabel zitten en een gevoel van luxe geven. De hele collectie wordt eerlijk geproduceerd bij ethisch verantwoorde partners in België, Portugal, Polen en China. Ze doet bewust niet mee aan de sale; alle stukken worden in relatief kleine oplages geproduceerd om overproductie te voorkomen en omdat de collecties vrij tijdloos zijn, hoeft ze er ook niet aan mee te doen.

Bekijk alle knits van Joline Jolink

 

 

 

Acne Studios

✓ fair
€ 250 – € 600

Ook Acne Studios heeft een enorme (en prachtige!!!) knitwearcollectie. Niet veel mensen weten dat het Zweedse designermerk lid is van de Fair Wear Foundation en dus eerlijke arbeidsomstandigheden kan garanderen. Nice! Let wel even op: dit mooie designermerk maakt nog wel gebruik van synthetische materialen. Als je dit dus belangrijk vindt, kun je beter ergens anders kijken. Dar staat wel tegenover dat ik uit ervaring weet dat Acne knits van fantastische kwaliteit zijn (mag ook wel voor die prijs ;)) en heel lang meegaan. Ook een duurzame keuze!

Bekijk alle knits van Acne Studios

 

 

 

Unrecorded

✓ fair
✓ sustainable
€ 85

Bij Unrecorded vind je premium duurzame unisex basics, waaronder hele fijne merinowollen sweaters (ik spreek uit ervaring, want ik heb zelf een donkerblauw exemplaar in mijn kast hangen – hier draag ik ‘m). Het Nederlandse label produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden in Portugal, gebruikt uitsluitend duurzame materialen, maakt alleen maar kwaliteit, is transparant over zowel het productieproces als de prijsopbouw en biedt ook nog een eerlijke prijs transparant, biedt kwaliteit en ook nog fair pricing. En ook niet onbelangrijk: waar andere merken basics ook ‘basic’ brengen, voegt Unrecorded een lekkere, bold coolfactor toe aan het merk. I like!

Bekijk alle knits van Unrecorded

 

 

 

Patagonia

✓ fair
✓ sustainable
€ 90 – € 160

Patagonia is al sinds de oprichting in 1977 (!) fair & sustainable in hart en nieren. Het merk produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en maakt veel gebruik van duurzame materialen, zoals Tencel, hennep, biologisch katoen, gerecyclede nylon, gerecyclede wol, gerecycled polyester. Echt ‘knitwear’ kun je het eigenlijk niet noemen, deze fleecetruien, maar warm zijn ze wél! Je vindt Patagonia bij veel outdoorwinkels en in de eigen online store. Én bij Reformation, al zou ik daar vanwege de douanekosten en invoerrechten niet bestellen (maar kijk er wel eens voor Patagonia styling inspiratie, dat heeft Reformation – zoals hierboven – fantastisch gedaan!).

Bekijk alle knits van Patagonia

 

 

 

Kowtow

✓ fair
✓ sustainable
€ 139 – € 299

Dit Nieuw-Zeelandse merk heeft omgekeerd met ‘ons’ de winter- en zomercollectie, dus helaas betekent dat dat er momenteel weinig knits bij Kowtow in de collectie zitten. Maar mooi zijn ze wel! Kowtow produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden en gebruikt uitsluitend biologisch katoen (dus duurzame materialen). Let op: houd er rekening bij dat wanneer je bij Kowtow zelf bestelt, er nog douanekosten en invoerrechten bij komen. In Nederland is Kowtow verkrijgbaar bij Geitenwollenwinkel en The Green Labels. Mijn favoriet: deze wrap cardigan. Zo mooi!

Bekijk alle knits van Kowtow

 

 

 

Kings of Indigo

✓ fair
✓ sustainable
€ 99 – € 139

Bij dit Nederlandse jeansmerk vind je niet alleen hele mooie denims (mijn favorieten: de Marie, de Christina en de Jane – ik heb ze alledrie en ze zitten fantastisch!), je vindt er ook prachtige duurzame knits, gemaakt van duurzame materialen zoals gerecyclede wol en gerecyclede polyester. So cool! Kings of Indigo produceert op duurzame wijze en onder eerlijke arbeidsomstandigheden.

Bekijk alle knits van Kings of Indigo

 

 

 

Everlane

✓ fair
✓ sustainable
$ 55 – % 155

Dit Amerikaanse ‘radical transparency brand’ maakt niet alleen binnen de fair fashion wereld vrij betaalbare collecties; ook hele tijdloze en mooie. Everlane produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden, is open over de prijsopbouw en gebruikt uitsluitend duurzame kwaliteitsmaterialen. Én het heeft een mooie knitwearcollectie met heerlijke kasjmieren truien en fleeces. De fleecetruien op bovenstaande foto’s ($ 55) zijn gemaakt van gerecyclede polyester.

Bekijk alle knits van Everlane

 

 

 

Les Sublimes

✓ fair
✓ sustainable
€ 180 – € 200

Bij dit Parijse merk vind je hele mooie, tijdloze basics. Les Sublimes maakt uitsluitend gebruik van duurzame, natuurlijke materialen en produceert onder eerlijke arbeidsomstandigheden. Ook het verzenden dit duurzaam: Les Sublimes gebruikt milieuvriendelijke en gerecyclede verpakkingen en doet aan CO2-neutrale verzending. Het merk heeft een aantal prachtige tijdloze knits in de collectie, gemaakt van ‘ethically sourced’ kasjmier.

Bekijk alle knits van Les Sublimes

 

 

 

Howlin’

✓ fair
✓ sustainable
€ 165 – € 215

Bij dit Belgische merk vind je echt prachtige knits. De volledige collectie van Howlin’ wordt met de hand gemaakt in België – super lokaal, dus. De wol voor de knits komt uit Schotland. Zo mooi, zo tijdloos!

Bekijk alle knits van Howlin’

 

 

 

LN Knits

✓ fair
✓ sustainable
€ 210 – € 430

Bij LN Knits vind je echt fantastisch prachtige fair trade kwaliteitsknits van Peruaanse baby alpacawol (ik moet zeggen dat ik niks weet over de sourcing hiervan), die met de hand worden gemaakt in Peru. Inmiddels kunnen door LN ruim 300 vrouwen met een eerlijk en stabiel inkomen voor hun gezin zorgen. Mooi product én mooi verhaal! Bij LN vind je overigens niet alleen truien, maar ook heerlijk warme winter-accessories, zoals sjaals, wanten en mutsen.

Bekijk alle knits van LN Knits

 

 

 

Aesthetic Stories

✓ fair
✓ sustainable
€ 79 – € 103

Aesthetic Stories is een Nederlands knitwearmerk. De volledige (vrij betaalbare!) collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd door een familiebedrijf in Portugal, dat een Oeko-Tex Standard 100-certificaat heeft. De knits worden gemaakt van merinowol.

Bekijk alle knits van Aesthetic Stories

 

 

 

Rhumaa

✓ fair
✓ sustainable
€ 119 – € 249

Rhumaa maakt minimalistische, tijdloze collecties die duurzaam én eerlijk zijn geproduceerd. Elke collectie wordt er samengewerkt met een andere Afrikaanse ontwerper die via Rhumaa een podium krijgt – een prachtig concept. De collecties worden in Pery, Portugal en Turkije geproduceerd onder eerlijke arbeidsomstandigheden en Rhumaa maakt uitsluitend gebruik van duurzame kwaliteitsmaterialen. Rhumaa is verkrijgbaar via de eigen webshop en via Take It Slow (op deze foto voor Take It Slow draag ik een trui van Rhumaa).

Bekijk alle knits van Rhumaa

 

 

 

People Tree

✓ fair
✓ sustainable
€ 109 – € 269

People Tree is één van de oudste (bekende) duurzame modepioniers die er is. Dit merk produceert al sinds de oprichting in 1991 onder duurzame Fair Trade omstandigheden en gebruikt uitsluitend duurzame materialen, zoals biologisch katoen, Tencel en biologische wol. Je vindt er knits, gemaakt van wol “from happy sheep”, aldus People Tree.

Bekijk alle knits van People Tree

 

 

 

Rita Row

✓ fair
✓ sustainable
€ 153 – € 205

Ook bij het Spaanse Rita Row vind je een aantal mooie minimalistische knits. Rita Row produceert onder goede arbeidsomstandigheden en lokaal in thuisland Spanje. Ook de (grond)stoffen komen uit de buurt: ze worden gewonnen in Spanje, Frankrijk en Italië. Het label maakt voornamelijk gebruik van duurzame materialen (zoals biologisch katoen, wol en recyclede materialen) en werkt er momenteel aan om een 100% natuurlijke collectie te ontwikkelen.

Bekijk alle knits van Rita Row

 

 

 

Club Knit

✓ fair
✓ sustainable
€ 305 – € 340

Een wat kleiner merk dat ik via Instagram ontdekte, is Club Knit. Dit merk is begonnen als een uit de hand gegroeide breiverslaving en nog steeds vind je unieke, wollen knits van zware kwaliteit, die allemaal met de hand zijn gemaakt door breiliefhebbers in Zwitserland. Ik vind de grove structuur van de truien en vesten prachtig. De knits zijn wel een beetje prijzig, maar voor de mensen met een iets grotere portemonnee (of veel spaardiscipline)… Volgens mij heb je hier een heerlijk dikke knit te pakken die een leven lang meegaat.

Bekijk alle knits van Club Knit

 

 

 

Nice Things

✓ fair
€ 85 – € 190

Nice Things is een soort-van-zusjesmerk van Paloma Wool, die je eerder in deze guide tegenkwam (Nice Things wordt gerund door moeder en dochter, en dochter runt ook Paloma Wool erbij). Bij Nice Things vind je warme kleurenpalette, heldere unieke prints en veel mooie knits. Nice Things maakt zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke materialen en de volledige collectie wordt onder eerlijke arbeidsomstandigheden geproduceerd.

Bekijk alle knits van Nice Things

 

 

 

Babaá

✓ fair
✓ sustainable
€ 305 – € 340

Ben je op zoek naar een eerlijke en duurzame kwaliteitsknit? Kijk dan eens bij dit mooie Spaanse merk! Babaá maakt uitsluitend gebruik van 100% natuurlijke materialen, zoals katoen en biologische wol. Alle items worden onder eerlijke arbeidsomstandigheden en met de hand gemaakt in Spanje. Ik ben groot fan van de mooie, tijdloze cardigans en de oversized coltruien. Superwarm, volgens mij. En gemaakt om heel lang mee te gaan.

Bekijk alle knits van Babaá

 

 

 

Closed

✓ fair
€ 179 – € 299

Een eerlijk merk waar je heel veel mooie (zowel trendy als tijdloze) knits vindt, is Closed. Het merk produceert al sinds het begin in 1978 onder goede arbeidsomstandigheden in Europa. Closed is – voor zover ik weet – nog niet veel met duurzaamheid bezig, dus daarin (o.a. in materiaalgebruik) kan Closed zeker nog stappen maken. Maar dat je er prachtige items kunt vinden waar je heel lang blij mee gaat zijn… dat is zeker!

Bekijk alle knits van Closed

 

 

 

L’envers

✓ fair
✓ sustainable
€190 – €230

Misschien ken je dit Franse knitwearbrand nog niet, maar neem er eens een kijkje; bij L’envers vind je prachtige basic kwaliteitsknits. De knits worden met de hand en in kleine oplages gemaakt in Frankrijk, voornamelijk van duurzame materialen.

Bekijk alle knits van L’envers

 

 

 

H&M Conscious

✓ duurzaam materiaalgebruik
€ 20 – € 100

“Wát?! H&M Conscious is toch helemaal geen eerlijk of duurzaam merk?!” Klopt helemaal de collecties van H&M Conscious worden op dezelfde wijze als die van H&M zelf geproduceerd. Niks duurzaams aan, dus. Waarom dit merk wél tussen de lijst staat, is omdat ik vaak (en begrijpelijk!) van mensen te horen krijg dat ze heus wel duurzame kleding willen kopen, maar de prijs niet kunnen betalen. Voor die mensen is dit misschien een mooie tussen-optie die toch een stukje ‘beter’ aanvoelt dan een synthetisch lapje stof van de reguliere collectie. Voor alle keuzes valt iets te zeggen, vind ik, als je de keuze maar bewust maakt.

(overigens wil ik ook tegen deze mensen zeggen: kijk ook eens voor tweedehands knits! Op United Wardrobe, The Next Closet, Marktplaats en bij vintage winkels als Episode en Zipper kun je fantastische knits vinden voor een fijn prijsje. Écht de moeite waard!)

Bekijk alle knits van H&M Conscious

 

 

Op zoek naar andere specifieke items? Check ook mijn andere guides!

Winterjassen AW’18-19 guide
Sneaker guide
Jeans guide
Rainwear guide
Vegan schoenen guide
Vegan tassen guide
Jewelry guide
Lingerie guide
Menswear guide
Betaalbare duurzame merken guide
Conscious shopping guide Amsterdam

 

 


 

Fotocredits:
De foto’s bij dit artikel zijn afkomstig en eigendom van de merken zelf.

 

3 Comments

 • Wat een goede tips! Zelf ben ik van plan om een trui aan te schaffen van de Belgische labels LN knits en Howlin’ (beiden zijn volgens kennissen van heel goede kwaliteit en voor zover ik weet zijn ze ook onder goede omstandigheden geproduceerd). Maar de knits van paloma wool en teym lijken mij ook echt geweldig!

  Beantwoorden
  • Hee An-Sofie, thanks voor je knitweartips! Ik had van allebei de merken nog nooit gehoord en zowel LN Knits als Howlin’ hebben echt mooie truien en echt een supermooie, minimalistischce stijl. Die ga ik eens verwerken in mijn Conscious Fashion Favorieten, misschien wel van de volgende maand. Dank!

   Die van Teym en Paloma Wool zijn ook mijn persoonlijke favorieten. En allebei ook nog redelijk betaalbaar (als je het niet vergelijkt met de bizar lage fast fashionprijzen). Die van Teym is wel echt een aanrader; ik heb ‘m vorig jaar aan mijn (ex-)vriend gegeven en die was er zó blij mee. Hij valt supermooi en de kwaliteit is – zoals ik van Teym gewend ben – echt top!

   Beantwoorden
 • Pfoeh, ik kan wel gaan sparen haha! Maar er zitten hele toffe items tussen <3

  Beantwoorden

Write a comment