Merkanalyses
Hoe duurzaam is King Louie?

Hoe duurzaam is King Louie?

Als ik aan King Louie denk, zie ik kleurrijke printjes voor me. Een vintage inspired collectie, met respect voor de makers gemaakt – het merk is namelijk al even lid van de Fair Wear Foundation, dat wist ik. Toen ik onlangs met King Louie in contact kwam, zag ik dat het merk style wise is veranderd en de afgelopen tijd steeds meer ‘Sara’ is geworden. Denk: mooie, simpele moderne stukken met een mooie uitsnede. Nice! Een uitgelezen kans om met ze in open gesprek te gaan. Hoe duurzaam is King Louie?

 

King Louie is in 1981 opgericht vanuit een grote liefde voor vintage

 

King Louie is in 1981 in Amsterdam opgericht door twee vrienden met een enorme liefde voor vintage. Ze verkochten hun vondsten op de Noordermarkt en kort daarna ook via hun eigen winkel in de Jordaan. Vanuit de enorme vraag naar vintage colletjes brachten ze in 1983 brachten ze hun eerste eigen product uit: de perfecte zwarte coltrui, die destijds gedragen werd op een Levi’s 501. Een groot succes. Ze besloten hun collectie uit te bouwen. Het werd een kleurrijke collectie vol vintage inspiredkleding met zelf ontworpen printjes. “Kleding waar mensen vrolijk van worden”, zoals ze het zelf noemden (en waar nog steeds hun focus ligt). In 1992 openden ze hun winkel aan de Hartenstraat in De Negen Straatjes in Amsterdam, waar King Louie nog steeds zit. Inmiddels is King Louie uitgegroeid tot een succesvol merk met een eigen karakter en verkrijgbaar door heel Europa.

 

 

King Louie werkt alleen samen met fabrikanten die goede arbeidsomstandigheden kunnen garanderen.

 

Wat ik tof vind – en waar ik het merk ook van ken – is dat King Louie al vanaf het begin met respect voor de makers produceert. Collecties worden momenteel gemaakt in Turkije (70%) en China (30%) en hun belangrijkste fabriek, Suteks in Turkije, wordt gerund door een dame die zich hard maakt voor gender equality in de modewereld. King Louie is helemaal open over hun productlocaties en geeft op hun website een inkijkje in het productieproces, iets waar ik altijd goed op let als ik een brand scan doe.

 

King Louie is member van de Wear Foundation

 

Sinds 2015 is King Louie lid van de Fair Wear Foundation (en heeft een ‘good’ status). Dat betekent dat het merk er actief aan werkt om de arbeiders in hun fabrieken – met wie altijd naar een langetermijnrelatie wordt gewerkt – een eerlijk loon en een veilige werkomgeving te geven. Fair Wear helpt hen bij het doen van goede fabrieksaudits en King Louie moet jaarlijks voldoen aan strenge Brand Performance Checks (bekijk ze hier, scroll naar beneden) om hun membership te blijven behouden. Met human rightszit het dus wel goed.

 

 

 

 

Hoe duurzaam is King Louie verder? 

 

Maar duurzaamheid gaat over veel meer dan dat. Tijdloosheid van collecties, bijvoorbeeld. En milieu-impact. Wat ik goed vind is dat King Louie zich nooit heeft laten verleiden tot het maken van veel te trendy kleding die je na één seizoen al niet meer wilt dragen. Kleding van King Louie is gemaakt om lang mee te gaan.

 

Toen ik met ze in contact kwam, was één van mijn eerste vragen: “hoe zit het met milieu-impact? Werken jullie daar ook aan?” Daar kwam een heel eerlijk antwoord op en dat waardeer ik. Hoewel human rights altijd het idealistische speerpunt waren, is King Louie vooral de laatste jaren ook aan het verduurzamen van het productieproces begonnen. Sinds 2019 is er intern een Green Team aangesteld om duurzaamheid organisatiebreed verder door te voeren. En hoewel nog niet alle producten gemaakt zijn van duurzame materialen, maakt King Louie daar wel actief stappen in. Zo is inmiddels 33% collectie gemaakt van duurzame materialen, zoals biologisch katoen, Tencel en gerecycled polyester. Sinds dit jaar is de volledige denimlijn gemaakt van biologisch katoen. Bekijk de duurzame collectie van King Louie hier.

 

In 2022 bestaat 50% van de collectie van King Louie uit duurzame materialen en 75% van het katoen is duurzaam katoen. Dat vereist een transformatie van manier van werken tot het redesignen en opnieuw laten produceren van klassiekers van het merk. Hier lees je alles over hoe het merk zich bezighoudt met duurzaamheid. Al met al: mooi merk dus, dat zeker een plaats verdient op mijn platform. Vooral hun stijltransformatie heeft ervoor gezorgd dat míjn interesse in ieder geval is gewekt. Binnenkort zal ik een aantal duurzame outfits van King Louie delen op Instagram. Stay tuned! 🙂

 

Bekijk de duurzame collectie van King Louie

 

 

 

 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met King Louie. Ik ben blij dat ik dit mooie merk een (welverdiend!) podium kan geven en naar een nieuwe doelgroep kan brengen.

 

 

Lees ook

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂