Thoughts

Hoe groot is jouw garderobe? Ik telde en fotografeerde ál mijn kleding

Even eerlijk he. Heb jij enig idee hoeveel kleding jij bezit? Hoeveel schoenen je in totaal hebt? T-shirts? Jeans? Jassen? Heb je een vrij bescheiden kast en kun je de aantallen zo oplepelen, of heb je uitpuilende kasten en vergeet je regelmatig dat je dat ene jurkje nog had hangen, of eigenlijk al exact zo’n top hebt als die ene die je laatst wilde kopen?

Onlangs las ik in het boek Dit is een Goede Gids (de review komt binnenkort online!) dat de bijna 7 miljoen Nederlandse vrouwen van 15 jaar en ouder jaarlijks ongeveer 150 miljoen kledingstukken kopen. Dat is gemiddeld 21 kledingstukken per persoon per jaar. Tegelijkertijd heeft bijna 70% van de Nederlanders tussen de 5 en 20 ongedragen kledingstukken in de kast hangen. Die ze nooit dragen! Zonde, toch? Waarom kopen ‘we’ zoveel kleding, en waarom doen we zoveel miskopen? Dat we lang niet alles nodig hebben, is natuurlijk duidelijk. Maar als we er ook al niet écht heel blij van worden, waarom blijven ‘we’ het dan doen? Is dat het waard? Hebben we op een gegeven moment niet genoeg, en zouden we meer genoegen moeten nemen met wat we al hebben?

Onlangs las ik op de blog van Hermien dat ze het tof zou vinden als iedereen in Nederland een lijst zou maken van wat voor kleding hij of zij bezit. Dat inspireerde me; ik bedacht me tijdens het lezen namelijk dat ik geen idee had hoeveel kleding ik eigenlijk had. De laatste tijd heb ik veel oude kleding weggegaan (verkocht, weggegeven en aan het Leger Des Heils gedoneerd) en vergeleken met 3 jaar geleden heb ik een vrij beknopte kast. Toch lukt minimaliseren me nog niet zo goed. Ik geloof dat het helpt als je in kaart brengt wat je al hebt.

Dus besloot ik het eens uit te zoeken: “hoeveel kleding bezit ik eigenlijk, als ik alles bij elkaar optel? Zomer en winter? Oud en nieuw?” Mijn doel: me meer bewust worden van wat ik heb (en daarmee een sterkere verbinding aangaan met mijn kleding), mijn huidige garderobe meer waarderen en hem ook nog beter benutten. Want ergens weet ik wel dat ik al enorm voorzien ben in mooie kleding. En ik hoopte dit vast te leggen door niet alleen te tellen, maar het ook te fotograferen. Zodat ik er altijd weer naar kan kijken als ik vind dat ik te weinig kleding heb. Ik heb nog zat zwakke momenten!  Ik vond het spannend. Want het kon zomaar eens confronterend zijn… Genoeg gekletst. Here we go!

(disclaimer: ik heb mijn ondergoed, sokken, pyjamabroek, 3 basic hemdjes voor onder mijn kleding, bikini, ski-jack en verkleedkleding – ja, die heb ik 😉 – niet gefotografeerd!)

 

IMG_9291_1000

Truien:
8 stuks.

Ik begon met het tellen van mijn truien. En daar schrok ik toch wel een beetje van. 8 stuks vond ik toch wel veel, en als ik me bedenk dat ik éigenlijk nog de perfecte zwarte, dunne (kasjmier-achtige) trui zoek, voel ik me toch wel hebberig. De truien díe ik heb, draag ik echter allemaal.
1. Een hele oude sweater van & Other Stories. Hij is te lelijk geworden om nog ‘normaal’ te dragen, dus nu is-ie gedegradeerd tot mijn every day slaaptrui (ik ben zo’n koukleum!). Een coole slaaptrui.
2. De oudroze, wollen trui van Filippa K is één van mijn favorieten.
3. Een roestbruine cropped coltrui (van wol) van H&M Trend, voor een prikkie tweedehands gekocht op Marktplaats.
4. Een donkerblauwe, katoenen trui van Filippa K. Dit is met stip mijn favoriet. Ik draag ‘m altijd en overal (als in: op nette gelegenheden, maar ook op festivals – niet heel slim misschien, maar ik ben niet zo netjes) en ik verbaas me er eigenlijk over dat-ie er nog zo goed uitziet. Topkwaliteit, zo’n goede aankoop!
5. Een lichtbeige, oversized coltrui van Nanushka. Erg warm in de winter en perfect voor zwoele zomeravonden.
6. Een donkergrijze trui van Friday’s Project. Een stuk betaalbaarder en ook van iets mindere kwaliteit van mijn lievelingen van Filippa K (hij gaat wat sneller pillen), maar een fijne basic voor op casual dagen.
7. Een unisex trui van Mud Jeans, gemaakt van gerecyclede jeans (zo tof!).
8. Een oversized vintage mannentrui. Dit is mijn deze-mag-vies-worden-trui.

 

DSC_9225_900
Mijn twee lievelingstruien (beide van Filippa K, echt topkwaliteit) nog eens uitgelicht.
IMG_9356_1000

Vesten:
4 stuks.

Ik heb 4 vesten en het zijn allemaal oversized, dikke portable dekens :). Één vest, mijn lievelings, staat niet op de foto. Hij ligt vrijwel altijd op mijn werk, omdat ik het daar altijd koud heb. Ik draag hem bijna elke dag. Verder:
1. Een oranjebruin, wollen vest dat mijn moeder voor me breide. Zo’n fijn ding!
2. Een lange, oversized wollen cardigan van Nanushka.
3. Een héél oud, inmiddels bijna kapot vest van Gina Tricot, dat ik al zo’n 10 jaar heb. Het is echt een vod geworden, maar ik bewaar het voor als ik eens moet klussen. Of in huis.

 

DSC_0008_1000

Jassen en jacks (zomer + winter):
9 stuks.

Oei, 9 jassen… dat is zoveel! Eigenlijk als té veel. Toch kan ik mezelf er nog steeds van overtuigen – hoewel ik heus wel weet dat ik ze niet allemaal écht nodig heb – dat ze me allemaal op hun manier van waarde zijn.

1.  Een zwart biker jack van gerecycled leer, van Pelechecoco. Ik heb het nog maar net (de review komt er nog aan!). Ik wilde het al zó lang, maar toch liet de aankoop elke keer op zich wachten. Ik ben ontzettend blij dat ik het heb aangeschaft, het is de perfecte basic en ik draag het nu al zo vaak dat ik zeker weet dat-ie nog lang een favoriet gaat blijven!
2.  Een denim jack van Monki (biologisch katoen). Voor mij de perfecte kleur en pasvorm. Het is mijn fijnste zomerjack.
3.  Een vintage eighties jack van Episode. Niet per se héél erg passend binnen mijn stijl, toch voelt het wél heel erg als ‘mij’. Ik draag het niet vaak, het is vooral een festivals-en-feestjes-jack.
4.  Mijn lange, oversized zomerjas van First of August vind ik prachtig en ik draag hem graag. Toch is-ie niet per se heel praktisch, omdat hij op de fiets openwaait en ik soms moet oppassen dat hij niet tussen mijn spaken komt.
5.  Mijn winterjas van Hearts & Hands is alweer een aantal jaar oud, maar echt zo’n model dat altijd goed is en waar ik niet op uitgekeken raak.
6.  De wollen wintermantel is de jas waar mijn moeder altijd in liep toen ik klein was. Ik was er toen al verliefd op, en nu is-ie van mij! Hij is erg warm en ik vind hem al jaren prachtig. Een mooi fashion erfstuk, waar ik voorzichtig mee omga.
7.  Een middenbruine, wollen mantel (niet zo warm) van H&M Trend. Hij is een aantal jaar oud, van voordat ik aan mijn duurzamere mode-avontuur begon. Hoewel ik hem nog steeds erg mooi vind, draag ik hem niet vaak meer. Soms denk ik eraan om hem te verkopen.
8.  Ook de lammy coat van Mango heb ik al een aantal jaar (en is, gezien het merk, obviously een pré-fair-fashion-aankoop). Toch vind ik hem nog steeds érg tof en ik draag hem vaak. Hij is zo zacht, dat het voelt alsof ik in een dekentje rondloop. Perfect!

Daarnaast heb ik nog mijn all-time favourite winterjas: een donkergroene parka van Teym. Hij heeft me deze winter perfect door alle barre weeromstandigheden geholpen en hij is zó heerlijk warm! Echt een fantastische aankoop, aangezien ik erg veel fiets en daardoor altijd als een verzopen kat op mijn werk aankwam.

 

DSC_0016_1000 DSC_0025_1000_1000 DSC_0027_1000 IMG_9354_1000

Broeken / pantalons:
3 stuks.

Ik heb 3 zwarte pantalons / broeken. Een beetje overdreven, maar elk heel verschillend. Toch heb ik ze natuurlijk niet allemaal nodig, dat besef ik – juist door deze foto! – maar al te goed.

1.  De bovenste broek is van Monki. Het is meer een soort stugge jegging: strak, en met een rits aan de zijkant. Ik heb hem tweedehands gekocht, via Marktplaats.
2.  Een hele oude suit pants van Mango. Ik weet nog dat ik hem in mijn studententijd kocht omdat ik er wat netter uit wilde zien, maar destijds voelde het toch niet zo goed om hem te dragen. Pas een paar jaar later ging ik hem waarderen: ik was iets afgevallen en daardoor zat hij losser – en dus meer casual. Inmiddels is het één van mijn favoriete broeken: ondanks dat-ie zo comfortabel zit als een pyjamabroek, staat hij heel netjes.
3. Een hele wijde, glanzende pantalon van Nobody Has To Know. Ik heb hem vorig jaar in de sale op de kop getikt en eigenlijk heb ik daar een beetje spijt van, want ik draag hem vrijwel nooit. Deze foto is een reminder dat ik hem óf moet herontdekken (wat ik eerst zal proberen), óf moet verkopen. Wel zo eerlijk.

 

IMG_9359_1000

Tops met lange mouwen:
5 stuks.

De sectie “tops met soort-van-lange mouwen” is vrij beknopt, al zeg ik het zelf!

1.  Een elastische top met lage col van People Tree.
2.  Een zwarte top met witte strepen (één van mijn favorieten, nu!) van Weekday, van biologisch katoen.
3.  Een witte top met zwarte strepen van H&M Conscious, ook van biologisch katoen. Hij is al wat ouder. Helaas zitten er vlekken en strepen op en is-ie een beetje gedegradeerd als klustop, of voor onder een trui als het koud is. Ik vind het zonde om hem weg te doen.
4.  Een rood-met-wit gestreepte top van Asos Reclaimed Vintage. Ik vind hem erg tof, maar ik ben niet zo te spreken over de kwaliteit. Hij raakt snel verwassen en daardoor draag ik hem nu minder. Niet zo duurzaam. Wel leerzaam.
5. Een denim kimonotop (3/4 mouw) van Nobody Has To Know. Ik vind hem zó mooi en ik kan niet wachten om hem tijdens warmere dagen weer te dragen!

 

DSC_9247_1000

Shorts:
5 stuks.

Oké. Als ik mijn collectie shorts zo ‘in my face’ uitgestald zie, kijk ik er toch wel een klein beetje beschaamd naar. Vrij overdreven, niet, vier exemplaren die verdacht veel op elkaar lijken. Ze zijn een gevolg van een jarenlange zoektocht naar de perfect zittende shorts en elke keer een vebetering op elkaar. De zwarte linksonder valt oversized en is dus perfect voor op relaxdagen. De twee blauwe shorts lijken zo op elkaar dat ik één van de twee weg moet doen, bedenk ik me nu. Maar ze zijn erg fijn om te hebben (en een beetje sexy, soms mag dat wel, toch?). De zwarte shorts zit strak en erg mooi, al zeg ik het zelf 🙂

De linnen short is vintage (ik draag hem hier!). Ik vind hem erg mooi, maar toen ik ze onlangs uit een zomerdoos met kleding haalde, zag ik een grote vlek (géén idee hoe hij erop komt). Hopelijk krijg ik ‘m eruit. Anders verf ik de shorts zwart, dat lijkt me ook mooi. En het is duurzamer dan weggooien.

 

IMG_9335_1000 DSC_0004_1000

Blouses:
5 stuks.

Mijn collectie blouses kan beter. Niet in hoeveelheid, wel in keuzes. De blouses die ik heb, zijn over het algemeen vrij oud en niet niet perfect. Tegelijkertijd vind ik het zonde om een nieuwe blouse te kopen, als mijn oude exemplaren nog prima zijn. Maar mochten ze kuren gaan vertonen, zal ik er één in gaan ruilen voor bijvoorbeeld een mooie (vegan?) zijden blouse.

1.  Een strandtuniek van Faithfull. Ik vind hem erg tof, maar toch voelt-ie op de één of andere manier niet zo ‘mij’. Ik draag hem vooral op vakanties, omdat hij zo luchtig en licht is.
2.  Een spijkerblouse van Geitenwollenshirts. Het is een unisex model. Toen ik ‘m net had, droeg ik de blouse wat vaker. Een paar weken geleden heb ik hem weer herontdekt en in een jeans vind ik hem toch wel erg leuk.
3.  De donkerblauwe blouse is een oud, oversized model van COS. Na een paar jaar blijft hij nog steeds mooi en ik draag hem nog steeds vaak.
4.  De zwarte, semi-transparante blouse is van Monki en inmiddels alweer zo’n 5 jaar oud! Ik vind hem nog steeds erg leuk en ik draag hem vaak naar mijn werk.
5.  De witte, linnen blouse is van Reformation. Ik kocht hem vorig jaar en het is mijn favoriete blouse. Hier vind je mijn review!

 

IMG_9304_1000

Mijn schoenencollectie:
groter dan ik idealiter zou willen!

Toen ik mijn schoenen op een rijtje ging zetten voor de foto, schrok ik enorm. Wat waren het veel paar bij elkaar, en wat kwam het bij me binnen om ze allemaal op een rij te zien staan! Pfoe. Daar moet ik de komende tijd écht hard aan gaan werken; een mooi inzicht.

Laarsjes / winterschoenen:
4 paar.

1.   Suede enkellaarsjes van & Other Stories. Ik moet zeggen dat ik ze niet ontzettend vaak draag, maar áls ik ze draag, voel ik me er prachtig op. Perfecte basics.
2.  Mijn nieuwe vegan Dr. Martens, waar ik erg blij mee ben. Nadat ik de tweedehands Zara laarsjes (die ik hier draag) had weggedaan omdat ze toch niet helemaal perfect zaten, vervolgde ik mijn zoektocht naar fijne loopschoenen. Deze kwamen als beste uit de bus en ik ben er nog steeds erg blij mee.
3.  Suede enkellaarsjes met een blokhak van Vagabond. Dit waren deze winter mijn favoriete boots, ik heb ze erg veel gedragen en ik ben nog steeds erg blij met deze keuze.
4.  Mijn Acne Jensen boots zijn nog steeds mijn basic lievelingen, ze staan onder werkelijk élke outfit en daarom is dit nog steeds één van mijn beste aankopen ooit.

 

IMG_9318_1000

(typische) zomerschoenen:
4 paar. 

Ik vind het lastig om mijn schoenen te categoriseren; deze 4 paar heb ik even in de categorie ‘zomerschoenen’ gestopt omdat ik deze exemplaren écht alleen ’s zomers draag.

1.  Bruine sandalen van Aldo, zo’n 4 jaar oud. Het voetbed begint langzamerhand een beetje uit elkaar te vallen; ik denk dat dit hun laatste zomer wordt. Maar ik heb ze wél jarenlang ‘op’gedragen!
2.  Heels met bandjes van Zara; ik geloof dat ze zo’n 5 jaar oud zijn. Ik draag ze niet vaak (ik ga vrijwel altijd voor comfort en omdat ik heels niet gewend ben, krijg ik er snel zere voeten van), maar ze staan fantastisch onder een jurkje of een jeans.
3.  Mijn Castañer espadrilles. Ik kocht ze vorig jaar (hier vind je mijn review!) en ik heb er zó ontzettend veel op gelopen, het zijn echt mijn lievelingszomerschoenen. Ook dit jaar zal ik ze weer non-stop dragen. Ze zitten heerlijk en ze staan werkelijk overal bij.
4.  Ook de relaxte Toms schoentjes kocht ik vorig jaar (hier vind mijn review). Ze zitten onwijs comfortabel en ik draag ze vaak.

 

IMG_9313_1000

Sneakers & gympen:
7 paar.

Oké. Dit vind ik eigenlijk echt teveel, ook al heb ik de meeste schoenen al een aantal jaar. Eigenlijk wil ik mijn collectie beperken tot 4 paar, maar ik moet bekennen dat ik het moeilijk vind om te kiezen.

1.  Mijn All Stars vallen zo ongeveer uit elkaar. Ik heb ze al heel wat jaar en ze hebben al zoveel leuke momenten overleefd. Als ze uit elkaar vallen (ik denk dat ze dit jaar nog wel overleven), ga ik ze vervangen voor eerlijke sneakers van Ethletic.
2.  Mijn Esplar 3-lock white sneakers van Veja vind ik nog steeds erg tof (hier vind je mijn review!). Toch weet ik niet voor ze voor míj de meest duurzame aankoop zijn, ik vind dat ze namelijk vrij stug blijven en daarom doe ik ze niet aan als ik een hele dag weg ben van huis, of veel moet lopen. Zonde. Toch draag ik ze regelmatig, dat móet van mezelf.
3.  De Stan Smiths zijn eigenlijk ook een beetje over hun uiterste houdbaarheid heen. Ze zijn 3 jaar oud en eigenlijk aan vervanging toe. Toch draag ik ze nog vaak, omdat ze zo lekker zitten en eigenlijk overal bij kunnen.
4.  Mijn Superga’s zijn misschien niet helemáál nodig geweest om aan te schaffen, dat zie ik nu, maar toch word ik erg vrolijk van ze en ga ik ze vaak dragen. De gevlochten espadrillezool maakt ze zo zomers!
5.  De rode Vans draag ik eigenlijk nooit meer. Ik denk dat ze zo’n 9 jaar oud zijn en ze zijn helemaal afgetrapt. Toch bewaar ik ze, voor als ik ooit hele oude schoenen nodig heb (bijvoorbeeld bij het klussen). Weggooien is zonde!
6.  De witte Vans heb ik ook alweer een tijdje. Ik vind het moeilijk om ze wit te houden en in dat opzicht waren ze misschien niet zó’n goede aankoop, maar ik draag ze in ieder geval erg vaak.
7.  De panterprint Vans vind ik zo leuk! Het is een blijvertje voor me. Zo’n 7 jaar geleden had ik ze al, en toen mijn eerste paar écht niet meer kon, heb ik ze vervangen voor een tweede paar. Die heb ik nu een aantal jaar en ik vind ze nog steeds erg tof.

 

DSC_9238_1000
Mijn oude Adidasjes. Ondanks dat ze helemaal afgetrapt zijn (ik heb ze onlangs schoongemaakt, maar ze zijn wel écht oud) blijven ze mijn favoriete sneakers.
IMG_9331_1000

Slippers enzo:
4 paar.

1.  Simpele zwarte Havaianas, gewoon fijn en compact om te hebben. Ik draag ze niet vaak, alleen op vakantie en als ik ga douchen op een festival.
2.  Zwarte leren slippers van Dune. Ik kocht ze 3 jaar geleden, denk ik. Inmiddels hebben ze heel wat vakanties, strandtrips en andere zomerdagen doorstaan, ze zien er ook niet meer zo goed uit. Binnenkort ga ik ze maar weer eens poetsen. Ik doe ze nog niet weg, ze zitten heerlijk!
3.  De oranje suede slippers van Asos kocht ik 2 jaar geleden. Het zijn van die typische ‘leuk voor erbij’ slippers die leuk staan, maar die eigenlijk niet zo lekker zitten.
4.  Mijn Teva sandalen heb ik alleen nog maar op vakanties gedragen, als ik stukken ging lopen of bijvoorbeeld door water moest lopen (zoals hier in Marokko). Ik vind ze niet zo mooi, maar wel érg fijn en ik ben blij dat ik ze heb!

 

IMG_9364_1000

T-shirts:
10 stuks.

Ik heb 10 t-shirts. Eigenlijk niet eens zoveel – ware het niet dat ik zeker vijf stuks ervan nooit draag, omdat ik ze niet mooi of speciaal genoeg vind. Zonde! Les: koop alleen t-shirts die je écht mooi vindt, niet “zomaar voor erbij, omdat ze goedkoop zijn”. Die fout heb ik in mijn leven écht te vaak gemaakt.

Mouwloze tops:
5 stuks.

Ook van mijn mouwloze tops draag ik er maar twee écht, twee mouwloze. Ze zijn allemaal al een aantal jaar oud en het merendeel is niet héél bewust gekocht. Het vintage exemplaar bovenop heb ik nog maar één keer aangehad, omdat ik hem eigenlijk niet eens echt mooi vond (maar hij was vintage én goedkoop; zo’n domme reden om het dan maar te kopen, nietwaar?). Ik zou draag nog een écht mooie top willen hebben voor de superhete zomerdagen.

 

IMG_9339_1000

Jeans:
10 paar.

Ik blijk 10 paar jeans te hebben en daar schrok ik toch wel van; ik vind het érg veel. Voorlopig heb ik er méér dan genoeg en ik ga mezelf naar aanleiding van deze foto proberen een jeansstop op te leggen. Ik heb vooral veel tweedehands Levi’s jeans: 3 stuks. Dat is wel genoeg, nu.

1.  Donkerblauwe flared jeans van H&M Conscious. Het is een beetje een heupmodel, wat ik wat minder vind, maar wat weerhoudt me er niet van om hem vaak te dragen. Ik vind hem na 2,5 jaar nog steeds heel tof!
2.  Bootcut/flared jeans van Kings of Indigo, model Marie. Ik vind het een fijne jeans, die vrij strak valt. Toch draag ik hem niet héél vaak. Toch maar eens meer doen.
3.  Tweedehands zwarte Levi’s 501 cut-off jeans. Erg toffe jeans. Ik kocht hem bij Episode, toen was hij al afgeknipt. Omdat ik lange benen heb, vind ik soms dat-ie nét iets te kort valt, maar ik draag hem wel gewoon. Ik draag hem hier en hier!
4.  Tweedehands blauwe Levi’s 501, niet afgeknipt. Deze jeans is al vrij doorgedragen, maar ik draag hem héél vaak, omdat-ie zo lekker zit.
5.  Tweede blauwe Levi’s 501, afgeknipt en flink oversized. Dit is mijn thuisbroek, echt een super oversized ding dat heel mannelijk en a-sexy valt, maar ik voel me er héérlijk in!
6.  Nóg een vintage jeans! Ik kocht dit exemplaar 3 jaar geleden in Parijs. Hele fijne jeans, juist omdat-ie taps toeloopt en niet zo wijd is als de Levi’s jeans.
7.  Weekday tight jeans, gemaakt van biologisch katoen.
8.  Zwartgrijze skinny jeans van Mud jeans (model Hazen), zo’n 1,5 jaar oud. Heel fijn model!
9.  Nog een Weekday jeans, in een wat lichtere variant (meer voor de zomer).
10. Mijn favoriete jeans, model Christina van Kings of Indigo.

 

DSC_9250_1000

Jurken:
6 stuks.

1.  Zwarte wikkeljurk van H&M trend. Ik heb hem nu zo’n 2,5 jaar, denk ik, en ik vind hem nog steeds prachtig: het is een goede voorloper van de Franse wikkeljurkentrend waar de Jeanne Damas types nu veelal in gespot worden. Één van mijn lievelingsjurken!
2.  Deze vintage bloemetjesjurk scoorde ik vorig jaar voor een tientje op het Waterlooplein. Ik vind hem zo tof! Ik draag hem hier.
3.  De maxi-jurk is van Zara en inmiddels alweer 5 jaar oud, denk ik. Ik draag hem tegenwoordig niet meer zo vaak, hij is iets te netjes voor me geworden. Maar bij een nette gelegenheid in de zomer haal ik hem zeker weer tevoorschijn!
4.  Het zwarte oversized jurkje is van COS en ongeveer 2 jaar oud. Hij valt een beetje als een zak, maar destijds vond ik dat wel lekker, zo wijd met sandaaltjes eronder. Het afgelopen jaar heb ik hem niet meer zo vaak gedragen, hij past eigenlijk toch niet zo bij me. Toch kan ik hem niet zo goed weg doen.
5.  De blousejurk is van H&M Conscious en ‘pas’ van vorig jaar. Hij valt lekker wijd en is zowel met heels, sandaaltjes als met een jeans eronder te combineren. Echt multifunctioneel, zo fijn!
6.  Deze jurk is mijn favoriet van het moment. Hij is van Jutka & Riska en ik he hem tweedehands gekocht. Ik voel me er zo goed in: stijlvol, maar tegelijker is hij heel relaxed.

 

DSC_9253_1000 DSC_9249_1000 IMG_9413_1000

(kleinere) schoudertassen:
6 stuks.

Oké. Op tassengebied moet ik écht een stop inlassen. Zes stuks is wel echt héél veel, en dan zit er nog niet eens veel verschil tussen de meeste formaten. Ik moet zeggen dat tassen en schoenen wel een beetje mijn zwaktepunt zijn. Een minimalist zou mijn tassencollectie waarschijnlijk overdreven vinden – toch moet ik zeggen dat ik ze, behalve het kleine laktasje, allemaal héél vaak draag en continu afwissel. Ik heb ze stuk voor stuk bewust gekocht (na lang nadenken) of gekregen en in dat opzicht zijn ze vrij duurzaam: ik heb hier absoluut geen miskopen in gedaan.

1.  Het tasje linksboven is een oud verrekijkertasje, dat vroeger van mijn moeder was en nu van mij. Ik kan me nog herinneren dat ze het altijd bij zich droeg toen ik kind was, “hij zo lekker praktisch is en er zoveel in past! Kan mij het schelen dat hij eigenlijk voor een verrekijker is bedoeld!” Well said, mam. Hij is al vrij oud en het leer begint steeds fragieler te worden, daarom ben ik erg heel voorzicht mee. Hij heeft veel emotionele waarde voor me.
2.  Het donkerrode tasje is de Triplet bag van Matt & Nat. Ik kocht hem vorig jaar, omdat ik op zoek was naar een duurzame versie van de Trio Bag van Céline. Ik vond de kleur erg mooi en ik vind het nog steeds erg praktisch dat hij drie vakken heeft.
3.  De Luna Bag van O My Bag is mijn allernieuwste aanwinst – jullie hebben hem nog niet eens gezien! Ik ben van plan om er binnenkort een uitgebreid artikel met een review aan te wijden, maar bij deze hebben jullie alvast een kleine sneak peek. Ik had deze tas al 2 jaar op het oog en mijn liefde voor de ronde vorm is niet minder geworden.
4.  De zwarte schoudertas is de Alaya bag van Matt & Nat. Ik heb hem vorig jaar van mijn vriend gehad en ook deze tas gebruik ik erg vaak. Hoewel hij vrij netjes is, vind ik hem op de één of andere manier wat stoerder dan mijn andere schoudertassen.
5.  Het zwarte tasje rechts is een vintage exemplaar dat ik zo’n 7 jaar geleden bij een antiekwinkeltje in Antwerpen scoorde. Hij is van leer en kostte maar € 4,-, echt een schijntje voor alllllllle keren dat ik hem heb gebruikt. Hij is zo compact en hij hangt lekker hoog, perfect als ik maar weinig mee hoef te nemen!
6.  Ook het zwarte laktasje is tweedehands, ik scoorde het 3 of 4 jaar geleden voor € 2,- in een kringloopwinkel en ik vond ‘m superschattig. Dit tasje gebruik ik niet zo vaak, Maar toch bewaar ik ‘m. Toch te cute om weg te doen.

 

DSC_0035_1000

Grote tassen:
3 stuks.

1.  Mijn Matt & Nat Fabi tas is mijn everyday werktas. Hij is zo, zó stevig en al 2 jaar mijn vriend. Wát een topkwaliteit, zeg! Hij begint aan de achterkant (waar hij tegen mijn kleding aankomt) een beetje donkerder te worden, maar verder ziet hij er nog steeds vrij netjes uit. Het slotje begint soms wat minder goed te werken, maar nog goed genoeg om hem te blijven gebruiken tot het écht niet meer gaat. Maar hij kan nog wel even vooruit, echt een toptas!
2.  Mijn O My Bag is zo’n 7 / 8 jaar oud (ik kocht ‘m net toen-ie uit was) en mijn allereerste duurzame aankoop. Man, wat heb ik die tas vroeger veel gebruikt, ik sleepte hem jarenlang overal mee naartoe. Dat zie je duidelijk terug: het leer is heel oud geworden en juist ook mooier, vind ik. Toch gebruik ik hem niet zo vaak meer. Dat komt omdat ik een rugtas praktischer vind en verder vaak mijn schoudertassen gebruik. Toch is en blijft het mijn lieveling en ik denk dat hij altijd bij me gaat blijven.
3.  De raffia bag is meer mijn boodschappen- en strandtas. Ik kocht hem vorig jaar bij de IJ-hallen. Ik vind hem erg tof en er kan veel in. Toch gebruik ik alsnog vaker mijn rugtas, merk ik. Deze is dus niet héél erg nodig of handig, maar wel heel leuk. Deze zomer zal ik hem weer vaak gebruiken.

Duurzame eerlijke capsulegarderobe

Rokje: 1 stuk.
Jumpsuit: 1 stuk.

Ik heb maar één rokje; ik draag ze over het algemeen niet zo graag (broekenmeisje!). Het is een heel oud exemplaar van Zara dat ik onlangs weer in mijn kast vond. Totaal niet duurzaam geproduceerd; wél duurzaam om hem een tweede leven te geven! Tot voor kort had ik ook een suede rokje, maar omdat ik dat vrijwel nooit droeg, heb ik ‘m verkocht.

De jumpsuit is van Mango en ik heb hem tweedehands gekocht. Ik vind hem heel leuk; als ik stippen draag, word ik op de één of andere manier automatisch een stukje vrolijker. Ik draag hem wel alleen in de zomer.

 

IMG_9367_1000

Riemen:
2 stuks.

1.  De linkerriem is een hele oude, nog van Zara, geloof ik. Vroeger hield ik nooit van riemen, ik had er één (deze, dus) voor als een broek hem écht nodig had, maar liever niet. Inmiddels draag ik vaker riemen, maar deze ziet er niet zo mooi meer uit. Hij begint te rafelen en de gevlochten stukjes springen er steeds meer uit.
2.  Dat is precies de reden waarom ik riem nummer 2 heb. Het is een super basic model van COS, dat door de zwarte gesp helemaal niet opvalt – just how I like it. Als ik een riem draag, is het meestal deze.

 

IMG_9401_1000

Zonnebrillen:
4 stuks.

1. & 2.  De bovenste twee zonnebrillen zijn van Monki. Totaal niet fair of duurzaam, maar vorig jaar had ik geen zonnebrillen én niet zoveel geld voor een zonnebril over, dus kocht ik deze voordat ik op vakantie ging naar Marokko (en ze dus sowieso nodig ging hebben). Ik koos bewust voor wat grotere modellen, zodat ze goed beschermen en in de woestijn van Marokko goed zouden werken tegen zandstormen. Ik moet zeggen dat ik ze vrij snel heb gekocht en ze niet perfect zijn, maar ik draag ze nog steeds.
3.  De bril linksonder is gedateerd en trendy tegelijkertijd. Het is een oude van mijn moeder en hoewel hij mij niet perfect staat, vind ik hem wel erg gaaf. Lekker nineties.
4.  De bril rechtsonder heeft een klein cat-eye effect en ik heb hem gehaald bij Episode. Hij is een beetje gek, maar ik vind hem wel tof. Ooit wil ik een keer de perfecte zonnebril, maar die zijn duur. Dat wordt waarschijnlijk volgend jaar.

 

IMG_9374_1000

Winter-accessoires:
2 sjaals en 2 baretten.

1.  De zwarte sjaal is van wol en gebreid door mijn moeder. Héérlijk dik, ik draag hem zo vaak!
2.  De beige sjaal is van Bufandy, een eerlijk, Nederlands merk. Hij is gemaakt van alpacawol en zó zacht! Dit is mijn nette sjaal.
3. & 4. De twee baretten haalde ik tweedehands bij Episode. Ik vind ze supertof.

De conclusie:
“je hebt een prachtige garderobe!
Je hebt niks extra’s nodig
en je moet écht meer gaan
waarderen wat je al hebt!”

Hoewel het me heel wat tijd kostte om álles te verzamelen en mooi op de foto te krijgen, Was dit het méér dan waard! Want wat kwam het binnen. Voor het eerst ging ik écht bewust mijn complete garderobe langs en had ik elk kledingstuk kort na elkaar in mijn handen. Als je alles bij elkaar ziet en het mooi op de foto zet, besef je pas écht hoeveel je hebt. En ik zag voor het eerst daadwerkelijk in hoe mooi mijn garderobe eigenlijk is. Ik schrok soms van de aantallen en als ik erover na ga denken hoe véél ik wel niet bezit, kan ik niet ontkennen dat er hier en daar wat schuldgevoelens oplopen. Ik weet dat ik lang niet alles nodig heb en dat sommige categorieën uitpuilen. En alles zo ‘in my face’ zien, werkt stiekem best wel confronterend (ai… hebzucht!). Aan de andere kant ben ik mijn kleding hierdoor veel meer gaan waarderen en ik besef dat ik mezelf gelukkig mag prijzen met vele mooie stukken, waar ik vaak zelfs een beetje verliefd op ben. Het maakte me dankbaar. Dus bij deze: thanks voor de tip, Hermien 🙂 Zo fijn om eens te doen!

Wel voelt het een beetje gek om mijn complete garderobe zo ‘out in the open’ te gooien; ik ben me ervan bewust dat mensen met weinig kleding een sterke mening over mijn hoeveelheid kleding gaan hebben en het mogelijk belachelijk vinden dat ik nog steeds kleding koop. Maar hé, het is nu eenmaal zoals het is! En mij heeft het in ieder geval heel veel gebracht!

Ik roep je op:
tel en fotografeer jouw garderobe ook eens!
Of je nu veel of weinig kleding hebt,
het zal je ongetwijfeld mooie inzichten geven
als je al je kleding bij elkaar ziet!

En bij deze wil ik jou oproepen om ook eens goed door je garderobe heen te gaan. Tel je kleding eens. Niet alleen je favorieten, maar alles dat je in de kast hebt hangen. En fotografeer het. Dat klinkt misschien als een hele opgave en dat is het ook, maar het kan je echt mooie inzichten geven. Bovendien kun je jezelf met de foto’s weer bij de les roepen, als je dreigt te vergeten hoeveel moois je allemaal al hebt!

Tegelijkertijd weet ik dat veel van mijn lezers (al) een veel minimalistischere garderobe hebben dan ik, dus misschien ben je al fantastisch bezig. En dan nóg denk ik dat het goed is om eens op een andere manier naar je kleding te kijken! Succes! 🙂

35 Comments

 • Wauw, flink artikel! Hele toffe foto’s ♡ En ik vind je conclusie erg mooi hihi 🙂

  Beantwoorden
  • Haha, ja het is uiteindelijk een long read geworden. Ik heb dit artikel ook een beetje voor mezelf geschreven en al mijn items uitgeschreven, zodat ik het artikel er eens in de zoveel tijd weer bij kan pakken als ik weer eens vind dat ik écht dat jurkje of die jas nodig heb om mijn leven zogenaamd compleet te krijgen 😉

   Beantwoorden
 • Dit is één van mijn favoriete artikelen van je ooit! Zo stoer dat jij doet wat ik nog niet aangedurfd heb. Tellen jawel, maar voor een blogpost wist ik toch niet wat ik er mee aan moest. Ik denk dat je precies de juiste snaar raakt. Ik ben ook helemaal niet per se voorstander van zomaar weg doen omdat je te veel van iets hebt, als je je maar realiseert wat je allemaal hebt op het moment dat je op het punt staat het zoveelste exemplaar mee naar huis te slepen. Ik denk dat je hier een mooi monument voor je eigen garderobe hebt opgericht waar je nog erg veel plezier van gaat hebben.

  Beantwoorden
  • Wat mooi, ‘een monument’… zo voelt het ook écht, ja! En wat leuk om te lezen, juist van De Grote Inspirator van dit artikel 😉 Ik vond het wel een beetje spannend hoor, zo out in the open, juist omdat ik me ervan bewust ben dat veel van mijn lezers minimalistischer ingesteld zijn dan ik en ongetwijfeld een oordeel zouden vellen – ook over deelcollecties die best wel groot zijn. Maar toch voelt het zo goed om te doen, de wereld heeft meer aan een oprechte zoektocht met hier en daar wat (of heel wat) zwakke puntjes, dan iemand die alleen maar sociaal gewenst superminimalistisch pretendeert te zijn. Maareh, nu we het er toch over hebben, he… ik ben ook wel heel benieuwd naar jouw garderobe! I dare you – volgens mij heb jij een hele toffe vintagecollectie, die best een podium verdient!

   Beantwoorden
   • Wauw wat een mooi, eerlijk artikel! 🙂 Ik ken je blog verder nog niet echt maar die staat nu wel op de kaart. Ik denk dat ik dit ook maar ga doen van de zomer. Ik kan me voorstellen dat het confronterend is, maar aan je redeneringen te zien weet je zelf waarschijnlijk heel goed wat overbodig is of ligt te verpieteren, of wat veel lijkt in aantal maar wat je eigenlijk gewoon goed gebruikt. Wegdoen om een aantal is ook zo kunstmatig, uiteindelijk gaat het om welke kleding voor jou waarde heeft.
    De hoeveelheid is ook zo persoonlijk, voor mij zou het aantal tassen en schoenen veel zijn, maar ik heb weer een stuk meer longsleeves bijvoorbeeld. Dat ligt ook aan je stijl, ik draag het liefst alleen zwarte schoenen dus hoef ik daar minder van. Zo te zien heb jij meer variatie in schoenen qua stijl dus dan is het ook passend om meer te hebben zegmaar.
    Superleuk juist die verschillen en eigen stijlen!

    Beantwoorden
 • Wow, Sara, ik ben op vele manieren erg onder de indruk, haha. Bedankt voor je open- en eerlijkheid!

  Tijdens het lezen (en plaatjes kijken) was ik erg in tweestrijd met mezelf. Van de ene kant dacht ik “Jeeetje wat veel! Is dat nou allemaal wel nodig?” en van de andere kant zie ik echt heel mooie, kwalitatieve, zorgvuldig uitgekozen spullen en een eigen stijl. Als je oprecht plezier hebt van al je kleding, maakt de hoeveelheid naar mijn idee niet zoveel uit. Je conclusie is dan juist heel mooi toch? Je hebt een mooie basis en als er ooit iets aan vervanging toe is, kies je nóg iets beters/mooiers/eerlijkers. En door je mooie onverzicht (of monument inderdaad!) zal je ongetwijfeld niet veel ‘dubbele’ dingen meer kopen. Ideaal!

  Dat jij kleding uitzoekt die van goede kwaliteit is, niet zo modegevoelig is en dit (soms als tweede eigenaar) draagt tot het uit elkaar valt, is ongeveer zo duurzaam als het maar kan. Daar mag je best wel trots op zijn! Dat zegt me trouwens ook meer dan dat je tas of broek al vijf jaar oud is, want ik weet niet zo goed wat dat betekent als je die afwisselt met vele andere tassen en broeken. Dan moet ik denken aan de dertig-keer-dragenregel van Livia Firth en aan mijn wegwerpgympies die ik na een jaar alweer vol schaamte in de textielbak gooi, terwijl ik ze wel bijna 365 dagen gedragen heb. Volgens Livia zou ik elke maand nieuwe wegwerpgympies mogen kopen, maar dat lijkt me echt een heel slecht idee 😀

  Voor die kwaliteit wil ik (naast eerlijk- en duurzaamheid) nu ook bewuster gaan kiezen, maar met stijl worstel ik wel een beetje. Ik ben dus echt iemand die pas naar de stad gaat als al mijn shirtjes allemaal uit elkaar gevallen zijn en als ik dan niet zo snel iets leuks kan vinden, neem ik maar weer wat ‘acceptabels’ mee naar huis. Op die manier heb ik niet heel veel kleding (wel duurzaam), maar zit er ook super weinig bij waar ik echt heel blij mee ben.

  Ik ben dus ook best wel een beetje jaloers op jouw enthousiasme over je garderobe. Het doet mij weer inzien dat ik echt eens moet gaan uitvogelen wat ik zelf mooi en fijn vind, zodat ik veel gerichter kan gaan kopen. Van bepaalde modelletjes en kleuren weet ik wel ongeveer wat me wel en niet staat, maar ik blijf het toch lastig vinden. Misschien moet ik naast de planeet ook eens aan mezelf gaan denken 😉

  Beantwoorden
  • Ahh dankjewel, Linda 🙂 Wat een uitgebreid en lief berichtje! Dat ik zo blij ben met mijn garderobe, is wel mede omdat ik al lang bezig ben met een proces om de (voor mij dan, natuurlijk) perfecte garderobe te bouwen en daar echt goed over nadenk. Dus als ik dan al die zorgvuldig gemaakte keuzes zo op een rij zie op de foto, geeft dat wel een dikke glimlach ja 🙂
   En inderdaad, hoe lang je kleding hebt zegt eigenlijk helemaal niet zo heel veel, bedenk ik me nu door jou. Al ben ik wel blij dat ik kleding bezit die ik na zoveel jaar nog steeds mooi vind, en het misschien een bevestiging naar mezelf toe was dat ik destijds een goede keus had gemaakt? Ofzo? Haha. En ik vind jouw conclusie ook heel mooi, om gerichter te kijken naar wat jij mooi vindt. Als ik iets draag waar ik écht goed over heb nagedacht en waar ik me mooi in voelt, zit ik zoveel lekkerder in mijn vel. Maar tegelijkertijd is dat ook geen goede reden, want als ik er écht over nadenk, zou ik willen dat uiterlijk een nog kleinere rol zou spelen in mijn leven (tenslotte: hoe belangrijk is een mooie buitenkant nou écht?). Oké, ik dwaal af, haha. Maar je hebt me dus wel weer aan het denken gezet, dankjewel! Liefs 🙂

   Beantwoorden
   • Hihi ja, was wel een beetje erg uitgebreid he? Maar jij zet me ook aan het denken, dus. Lekker filosofisch hier 😉
    Die buitenkant moet vooral niet belangrijker zijn dan de binnenkant, maar ik denk niet dat we hoeven te ontkennen dat het toch echt wel een rol speelt. Iedereen voelt zich toch beter in iets moois?

    Ik heb vrijdag opnieuw mijn hele kast uitgemest. Nu doe ik echt al die broekjes weg waar ik nooit meer in ga passen en dingen die ik lang niet meer gedragen heb. Straks ga ik een lijstje maken van dingen die ik wel ‘nodig’ heb en zin verzamelen om wat plaatjes te verzamelen, misschien via pinterest ofzo, van dingen die ik mooi vind. Over een paar jaar heb ik dan hopelijk een garderobe waar ik net zo blij mee ben als jij met de jouwe en alles fair of tweedehands. Life goals! 🙂

    Beantwoorden
 • Superleuke post! Mijn kast opruimen staat al een tijdje op mijn lijstje; dit is een mooie extra incentive 🙂

  Beantwoorden
  • Thanks Klaartje, ik ben ook wel erg benieuwd hoe jouw garderobe eruit ziet! 🙂

   Beantwoorden
 • Oke ik weet dat dit compleet aan het doel voorbij gaat, maar wat zijn de foto’s mooi!! Zo esthetische en met die kleuren, echt heel tof! Ik vind je conclusie ook heel mooi, hij is namelijk super positief terwijl je in deze situatie ook mega negatief zou kunnen zijn. Het zijn inderdaad veel kleren, maar wees er blij mee! Ik raak helemaal geïnspireerd en denk dat ik dit ook een keer ga doen 🙂

  Beantwoorden
  • Haha ahhh, toch word ik ook wel (júist) heel blij van deze lieve comment hoor, dankjewel! 🙂 Ik ben niet bepaald de beste fotograaf van de wereld en ondanks dat ik er altijd wat van probeer te maken, denk ik soms: “ik wou dat ik dit mooier op de foto kreeg”. Dan is dit natuurlijk wel heel leuk om te horen! Ja, ik raad het echt aan: overzicht biedt zoveel inzicht!

   Beantwoorden
 • Zo inspirerend om te zien! Ik wil binnenkort ook mijn kast eens aan een grondige inspectie onderwerpen maar zo’n confrontatie is misschien wel een goede manier om écht eens te zien wat ik nou extra nodig heb in mijn garderobe. Thanks!

  Beantwoorden
  • Dankjewel, José! Ja, ik kan het écht aanraden! Ik voelde me soms een beetje lullig daardoor, maar ik denk dat zo’n confrontatie alleen maar goed is en dat je het sowieso in je achterhoofd meeneemt als je op het punt staat om iets te kopen dat je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Of je fotocollectie erbij kunt pakken 🙂
   Ik wil overigens niet zeggen dat ik vind dat we alleen iets mogen kopen als we het echt nodig hebben hoor; het moet wel haalbaar en leuk blijven, en soms mag je jezelf écht wel een beetje verwennen. Maar het kan wel helpen om de écht buitensporige aankopen terug te dringen!

   Beantwoorden
 • Wat een super blog! Ik ben vandaag vrij van mijn werk en ga nu, door jouw blog, echt eindelijk mijn kledingkast opruimen. Ben helemaal geinspireerd! Thanks voor dit top artikel 🙂

  Beantwoorden
  • Ahh wat tof om te horen, Romy! Ik ben benieuwd hoe jij het ervaart… een ideetje om er ook over te schrijven? Volgens mij heb jij een jaloersmakende conscious garderobe! 🙂

   Beantwoorden
 • O, helemaal top! Dat wil ik zelf ook al een tijdje, al mijn kleding in kaart brengen. Ik ga ermee aan de slag, want ik wil toewerken naar een (volledig zelfgemaakte) capsule garderobe. Dank voor de inspiratie!
  Groetjes
  Martine van de DIY Diva.

  Beantwoorden
  • Wauw, een volledig zelfgemaakte capsule garderobe klinkt echt als de ultieme fair / sustainable fashion droom. Wat tof dat je zelf zoveel kleding maakt, daar kan ik nog wat van leren. Afgelopen woensdag heb ik meegedaan aan de Pop-up sweatshop van de Women Power Fashion campagne en – hoewel ik nog nooit eerder écht achter een naaimachine had gezeten – daar merkte ik dat het zo belangrijk is dat we meer de verbinding voelen en aangaan met onze kleding. Zelf kleding maken is daar wat mij betreft de perfecte manier voor. Ik wil het ook eens zelf gaan proberen. Keep up the good work!!

   Beantwoorden
 • Wat een geweldige blogpost is dit! Ik ben helemaal onder de indruk en ik vind je stijl ook echt fantastisch 😀 Ik vind het trouwens nog wel meevallen hoeveel kleding je hebt, ik heb meer hahaha. Dan moet ik wel zeggen dat ik alles nog heb van voor mijn opruimwoede en dat ik nu heel veel probeer te verkopen en anders ga doneren. Maar nog steeds vind ik het soms lastig om keuzes te maken. Ik was vroeger echt een koopjesjager en heb dus veel dingen die niet bij elkaar passen, enorm onhandig. Ik probeer nu echt een betere garderobe op te bouwen die ik goed kan combineren etc. Ik koop nu ook bijna nooit meer wat, heel af en toe, als ik echt iets heeeel mooi vind. Maar super tof, dit is mijn favoriete blogpost van je!

  Beantwoorden
  • Haha ahh dankjewel, Iris! 🙂 Ik herken het hoor, ik was ook altijd een koopjesjager en tijdens de sale kocht ik echt (zonder na te denken, trouwens) alles dat los en vast zat om weer fancy nieuwe outfitcombinaties te maken. Met inderdaad als gevolg dat ik superveel trendgevoelige items had, die lang niet altijd te matchen waren. Maar supergoed dat je nu wel bewuste keuzes maakt en ‘last’ hebt van opruimwoede, haha! Het helpt mij wel echt om alles zo bij elkaar op een rij te zien, daardoor zag ik dat ik vier vrijwel dezelfde jeansshorts had, 3 vintage jeansdie op elkaar lijken, 2 zwarte oversized blouses, etc. En daardoor kan ik er veel makkelijker één van de twee verkopen of doneren. Hopelijk werkt het ook voor jou, veel succes en bedankt voor je lieve berichtje!

   Beantwoorden
 • Heel leuk om te zien! En te lezen 🙂 heb het zelf van alleen mijn kleding gedaan, en dat was al zo veel werk. Dat was mijn artikel erover: http://www.square1magazine.com/how-to-start-a-capsule-wardrobe-5-easy-steps/ Maar het werkt inderdaad goed voor t overzicht 😀 en inzicht in je stijl, vind het makkelijker dingen bij te kopen als je weet wat je nou echt vaak draagt, en met veel kan combineren zodat je ook een soort capsule houdt (dan grijp ik sochtends nooit mis!

  Beantwoorden
  • Ah, wat leuk om te zien. En dit inspireert mij ook weer, jij hebt er echt een capsulegarderobe-editie van gemaakt! Dat zou mijn volgende stap zijn, denk ik nu, om van alle kledingstukken losse foto’s te maken en daartussen combinaties te maken, zodat ik echt bewust met een capsulegarderobe aan de slag kan. Bedankt voor de inspiratie en wat een toffe blog heb je!

   Beantwoorden
   • Graag gedaan! Leuk om te horen! Wat ik aan jouw blog heel goed vindt is dat je het heel persoonlijk bent en mensen daar ook persoonlijk op reageren 😀 nodigt uit!

    Beantwoorden
    • Ahh wat tof om je horen, dankjewel 🙂 Ik vind het ook echt leuk dat mensen het gesprek met me aangaan en soms ook de discussie. Zo zetten we elkaar weer aan tot denken, het inspireert mij ook weer!

     Beantwoorden
 • Ik weet niet waarom, maar op de een of andere manier intrigeert het mij om te zien wat anderen in hun kledingkast hebben hangen haha. Ik had het artikel van Hermien ook gelezen en wat leuk dat het je zo geïnspireerd heeft! Deze post inspireert mij weer:) Ik ben al een langere tijd bezig met het uitdunnen van mijn kledingkast en ben al een enorm end gekomen, maar een capsule garderobe is het nog net niet. In de loop van dit jaar wel denk ik. Het lijkt me eigenlijk wel een heel leuk experiment om alles eens op de foto te zetten, wellicht brengt het mij ook nuttige inzichten!! Liefs

  Beantwoorden
  • Haha, ja dat heb ik ook. Alle sneak-peeks in het leven van mensen (kasten, huizen, tassen, wat dan ook) vind ik interessant, haha. Ik ben benieuwd hoe jij het ervaart om alles op de foto te zetten en zo compleet op een rij te zien. Ik zit er nu aan te denken om het ook eens stuk voor stuk op de foto te zetten, zodat ik daarna nog bewuster aan een capsulegarderobe kan werken (zodat ik echt categorieën kan maken, niet alleen in soorten kledingstukken, maar ook in stijl, kleur, etc.). Maar daar gaat zoveel tijd in zitten, misschien wordt het een onderdelenproject. Hoe dan ook: heel veel succes, ik hoop dat het je mooie inzichten geeft! 🙂

   Beantwoorden
 • Wauw, dit ga ik ook doen! En wat heb je ontzettend mooie kleding. Ik heb heel veel tweedehands kleding. Vaak leuk, maar meestal niet iets te slonzig. Tijd om er eens kritisch naar te kijken.

  Beantwoorden
  • Ahh dankjewel 🙂 Ik moet zeggen dat ik ook wel blij werd toen ik alles zo op een rijtje zag. Ik kan best kritisch zijn en steeds meer willen, maar dit is wel een goede remedie, haha. En tof dat je veel tweedehands kleding hebt. Ik zou dat percentage nog veel meer willen opkrikken, veel duurzamer en vaak ook unieker!

   Beantwoorden
 • Wauw super dapper om alles zo te laten zien. Ik zie gelukkig geen negatieve reacties maar kan me voorstellen dat het wel lastig is om je zo een soort kwetsbaar op te stellen.
  Ik snap dat je nog steeds denkt dat je te veel hebt maar ik denk dat je al hele grote stappen hebt gemaakt. Ik kan er in ieder geval van leren!
  Nog een vraagje, weet jij iets over Superga en of het een verantwoord merk is?

  Beantwoorden
  • Ja, ik vond het inderdaad wel een beetje spannend. En ik had ook meer negatieve reacties verwacht van mensen die veel minder bezitten dan ik. Superga is voor zover ik weet niet duurzaam en / of fair! Ik heb er zelf platform sneakers van (oh wacht, dat weet je natuurlijk, want je hebt dit artikel gelezen ;)) en ik heb het merk gevraagd naar hun ethics, maar nooit antwoord gekregen. Ook kan ik nergens (natrekbare) informatie vinden over hoe ze hierin staan, en dat zegt meestal helaas genoeg… Maar dankjewel, lief! 🙂

   Beantwoorden
 • Wauw Sara wat cool dat je dit artikel deelt en alles zo uitgebreid fotografeert! Lijkt me heel confronterend en een boel werk haha. Maar als ik eerlijk ben vind ik niet dat je schrikbarend veel kleding hebt. Wel veel, misschien wat teveel maar niet van WOOOOW! En daarbij zie ik veel basics terugkomen. Neutrale kleuren, zachte stoffen en tijdloze vormen. Ik denk dat je inderdaad niet alles “nodig” hebt maar ik vind dat je kast er al wel fair waardig uitziet! Misschien dat ik hetzelfde ga doen!

  Beantwoorden
 • Leuke post. Ik heb in de afgelopen weken al mijn kleding gefotografeerd voor de app. Pureple, hiermee kan ik outfits samenstellen met wat ik al bezit. Voor mij was dit echt een eye opener. Ook duidelijk te zien voor mezelf wat mijn favoriete kleuren, belijning en dergelijk is.
  Ook kan ik met deze app de seizoenen en dergelijke toevoegen zodat ik heel makkelijk kan zien wat ik voor de zomer en winter heb.
  Nu weet ik wat ik nog mis en waar ik meer dan genoeg van bezit.
  Hierdoor kan ik heel specifiek shoppen en niet meer meer van hetzelfde waar ik al genoeg van heb.

  Beantwoorden
  • Oh, wat een goede tip, die Pureple! Ga ik deze week ook eens goed onderzoeken, perfect om te combineren en inderdaad jezelf weer even te doen beseffen wat je allemaal (aan awesome kleding) hebt. Dankjewel 🙂

   Beantwoorden
 • Erg leuk om te zien wat er allemaal in jouw garderobe hangt! Ik ben gelukkig ook niet de enige persoon die zoveel jassen heeft! Ik ben voor mijn werk veel buiten en op pad, dus wil ik er altijd leuk uitzien. Ook is het fijn dat ik voor elk weer wel een geschikte jas heb om aan te trekken! https://www.jagatex.nl/varsseveld-doetinchem/

  Beantwoorden

Write a comment