Duurzame materialen

Leer vs. vegan ‘leer’, wat is het duurzaamst en waarom?

Dierenwelzijn komt steeds hoger op de agenda. Het aantal vegans groeit. En daarmee groeit niet alleen het aantal vegan eetgelegenheden (mijn favoriete (deels) vegan food hotspots: de Vegan Junk Food Bar, Meatless District en Spirit in Amsterdam), ook groeit de behoefte aan vegan fashion. En dat niet alleen; ook laait de discussie op over het gebruik van dierlijke producten in fashion-items. Is leer wel zo duurzaam?

Als het aan veel vegans ligt, niet. Ik krijg regelmatig (stellige) reacties van vegans die niet snappen waarom ik nog over ecoleer schrijf, “want dat is gewoon geen duurzaam product”. En hoewel ik zelf geen vegan ben, snap ik waar die uitspraak vandaan komt. Ik ben het er alleen niet één-op-één mee eens. Tijd om eens haarfijn uit te leggen waarom.

 

Waarom vegans leer (vaak) niet duurzaam vinden

VoorAls ik aan een vegan vraag waarom hij of zij leer, óók ecoleer, niet duurzaam vind, krijg ik altijd hetzelfde antwoord: omdat er dierenleed aan vooraf gaat. Ook bij ecoleer en ook bij het gebruik van leer dat puur afkomstig is van de vleesindustrie. Dat laatste is overigens heel moeilijk te checken in grootschalige producties in ontwikkelingslanden, dus ik snap dat vegans problemen hebben met de uitspraak dat leer “gewoon een restproduct is van de vleesproductie”). In een wereld waarin dieren überhaupt dood moeten of moeten lijden voor onze consumptie, is simpelweg niet houdbaar en dus niet duurzaam. We moeten in harmonie met de natuur omgaan.

 

Hoe duurzaam is het vegan alternatief voor leer?

De meeste leren producten die we dragen, zijn schoenen, tassen en riemen. Aangezien vegans uitsluitend producten willen kopen waar geen dierlijke producten in verwerkt zitten, kiezen ze voor alternatieven. Vaak zijn die alternatieven gemaakt van ‘vegan leer’, een ander woord voor synthetische leervervangende materialen, zoals PU en PVC. Of met andere woorden: plastic. Ik denk dat we allemaal inmiddels wel weten hoe vervuilend – en niet-duurzaam – plastic is. Niet alleen door het chemische proces dat eraan vooraf gaat, ook omdat plastic er heel lang over doet om afgebroken te worden én er met het dragen en wassen van synthetische producten microplastics vrijkomen, die terecht komen in de oceanen en ons drinkwater. Vegan merken die doorgaans bekend staan als duurzaam, zoals Matt and Nat, zijn vanuit dat opzicht helemaal niet zo duurzaam.

Als ik leer en synthetische materialen met elkaar vergelijk op basis van milieu-impact (onderstreept door de kledingmaterialentabel van Milieu Centraal, waarbij met ‘leer’ chemisch gelooid leer wordt bedoeld en niet ecoleer), zijn vegan leervervangende materialen dus helemaal niet duurzamer. En dan hebben we het nog niet eens over het gebruik; leer gaat ontzettend lang mee als je het goed onderhoudt en geeft veel draagcomfort als het bijvoorbeeld om schoenen gaat. Synthetische materialen zijn vaak een stuk stugger en stijver.

 

Wat zijn dan de wél duurzame alternatieven voor leer?

En gerecycled polyester dan? Kunnen we dat dan niet gebruiken? Als alternatief zou je kunnen kiezen voor de relatief nieuwe leervervangende soorten die wél een natuurlijke basis (met weinig milieu-impact) hebben, zoals ananasleer. Maar voor mij persoonlijk geldt dat ik de structuur van dit product niet mooi vind. Ananasleer is heel grof en heeft voor mij, voor zover ik heb kunnen zien, nog écht het geitenwollensokkenkarakter waar ik style-wise niks mee heb. Dan zou ik dat kunnen kopen uit dierenwelzijn- of milieu-overwegingen, maar het veel minder vaak dragen omdat ik het eigenlijk niet zo mooi vind. Tweedehands leer dan? Daar ben ik zeker voor! Maar ik ken ook vegans die ook híer niet voor zijn, omdat je dan naar de buitenwereld nog steeds uitstraalt dat je het gebruik van leer promoot.

Ongetwijfeld heb je na het lezen van bovenstaande allang je mening gevormd. Ik snap heel goed wat de vegans aan het begin van dit artikel bedoelden. “Leer is niet duurzaam” gaat voor hen natuurlijk over dierenwelzijn. En dat brengt me bij mijn punt: wat we als duurzaam zien, hangt er vanaf wat we binnen alle duurzame mogelijkheden het allerbelangrijkst vinden. Verduurzaming komt in allerlei soorten. Je kunt letten op milieu-impact (in o.a. materiaalgebruik, productie, transport en verpakkingen), op eerlijke arbeidsomstandigheden, op dierenwelzijn, enzovoorts. En allemaal zijn ze belangrijk. De moeilijkheidsgraad voor veel mezelf (inclusief mezelf) is dat het heel moeilijk is om het – met de mogelijkheden van nu – helemaal goed te doen. Wat we wél kunnen doen, is stapjes zetten. Op basis van wat wij binnen ál die duurzame mogelijkheden het belangrijkst vinden.

Ik wil hiermee niet zeggen dat we allemaal leer moeten blijven kopen. Ik draag nog steeds leer, maar wel voornamelijk ecologisch gelooid (voor tassen wordt dit al vaak gebruikt, voor schoenen helaas nog niet). Ook draag ik vegan tassen van Matt & Nat, omdat ook ik steeds meer nadenk over dierenleed. Ik zit ook nog een beetje in tweestrijd over wat ik het belangrijkst vind, ook omdat ik lang niet altijd tweedehands opties vind en stijl heel belangrijk vind.

 

Het is en blijft een complex onderwerp, dat we niet met een zwart-witte blik moeten benaderen. Wat vind jij het belangrijkst?

Al met al is het een complex onderwerp. Ik vind dat we er niet zomaar stellige uitspraken over moeten doen en elkaars kijk en keuzes moeten respecteren. Het is niet zwart-wit en ik vind dat we überhaupt niet zo naar duurzaamheid moeten kijken. Als we ons maar bewust blijven (of worden ;)) van de verschillende facetten waar we rekening mee kunnen houden. Dan wordt ‘de juiste keuze’, wat dat ook voor jou betekent, een stuk gemakkelijker om te maken.

 


 

Vegan merk- en productinspiratie opdoen? Check deze guides:

Vegan schoenen
Vegan tassen

 


 

Meer leren over andere (duurzame) kledingmaterialen? Lees dan ook:

Welke kledingmaterialen zijn duurzaam?
Een lesje in materialen: alles over linnen
Een lesje in materialen: alles over Tencel
Een lesje in materialen: alles over bamboe

8 Comments

 • Fijn artikel om te lezen! Ik zit hier zelf ook vaak mee in de knoop. Voor mezelf heb ik ook de afweging gemaakt die jij maakt. Ik vind klimaatimpact en plastic de belangrijkste pijlers, dus kies ik ervoor om wel (ecologisch, liefst tweedehands) leer te gebruiken. Zoals je al aangeeft kun je het nooit helemaal goed doen, en het moet natuurlijk wel leefbaar blijven, dus altijd goed om dit soort afwegingen voor jezelf te maken. 🙂

  Beantwoorden
 • Het is inderdaad maar net hoe je duurzaamheid interpreteert. Als je ‘ duurzaam’ definieert aan de hand van milieu-impact, speelt dierenleed daar niet per se een rol in, maar dat er dieren op moeten groeien om leer van te maken heeft natuurlijk wel een (flinke) impact. Als je duurzaamheid breder definieert als een ‘houdbare’ situatie voor de wereld – een wereld in balans, zoals jij dat zo mooi noemt – kan dierenleed wel een argument zijn. Ik kijk meestal naar de milieu-impact en dat maakt dat ik nu geen vlees meer eet, meer let op mijn zuivelgebruik en leer ook graag tweedehands/gerecycled koop. Ik vind het wel een heel duurzaam product in de zin dat ik er heel lang plezier van heb, maar dat vraagt dus ook dat ik er zuinig mee omspring en doordacht koop, anders wordt dat compleet teniet gedaan.

  Beantwoorden
 • Ik laat eigenlijk nooit reacties achter op blogs maar wil je graag bedanken. Wat heb je dit prachtig verwoord. Ik heb laatst tweedehands leren schoenen gekocht, en voelde me daar toch schuldig over. Terwijl ik weet dat het lang mee gaat. Je zet mijn gedachten door je artikel zó goed op een rijtje en ben het totaal met je eens. Dank voor je inspirerende blog en fijne artikel dat kwam precies op het moment dat ik het nodig had.

  Beantwoorden
 • Goed artikel! Als ik geen vegetariër was, dan zou ik nu waarschijnlijk nog steeds leer kopen en dragen. Alhoewel ik qua tassen geen probleem heb om mooie vegan opties te vinden en deze gelukkig ook vrij lang mee gaan, waardoor het ook weer wat duurzamer wordt, vind ik het qua schoenen nog wel een beetje lastig.

  Ik koop geen leren schoenen meer (want: ik wil een ‘goede’ vegetariër zijn en dus geen dode dieren eten of dragen) en dus draag ik vaak wat goedkopere synthetische schoenen die niet zo lang mee gaan. Ik koop nu zeker 2 paar schoenen per jaar, terwijl ik vroeger met een goed paar leren laarzen zeker 2 of 3 jaar kon doen. Qua duurzaamheid zit ik daar wel een beetje mee, want ik koop nu meer plastic dan ik zou willen. Qua diervriendelijkheid voelt het wel weer beter, dus blijf ik het op deze manier doen. Laten we hopen op meer duurzame vegan en vegetarische opties in de toekomst 🙂

  Beantwoorden
 • Wat ook nog niet genoemd is, mijn vegan ‘leren’ tas (waar ik dol op was) was na drie jaar versleten, letterlijk kapot versleten. Dat zit me niet lekker. Ik heel graag willen dat vegan leer net zo lang meegaat als leer van dierlijke afkomst! Maar ik heb alle vertrouwen dat dit in de toekomst wel gerealiseerd zal worden. Duurzaam is voor mij ook; het gaat lang mee!

  Beantwoorden
 • Deze struggle heb ik dus ook al wat langer, zeker omdat er steeds meer bekend wordt over de impact die beiden industrien op de wereld hebben. Wat ik wel mooi vind als er meer natuurlijke materialen gebruikt worden, net als de verven. Wat dat betreft trek ik steeds meer naar Stella McCartney, maar ja, dat prijskaartje ?

  Beantwoorden
 • Een helder verhaal. Inderdaad kunstmatig leer is natuurlijk een probleem op zich. Gewoon leer is natuurlijk. Tja dierenleed. Is het feit dat wilde dieren elkaar afslachten en oppeuzelen geen dierenleed? Dieren in het wild kennen de dierenliefde niet of nauwelijks. Ook in het wild gebruiken dieren elkaar voor het eigen gewin, zoals de mens de dieren voor zich inzet, al was het maar als gezelschap. Het doet me ook denken aan de kakzakken voor honden faeces. Katten, vossen en andere dieren lopen los rond. Paarden gaan door de stad en in alle gevallen mag de faeces blijven liggen, alleen niet van de hond. Die faeces moet met een plastic zak worden opgeruimd, omdat het anders aan iemands schoen zou kunnen blijven hangen. En als het van een vos was? Ruimt de boswachter het dan op? Tja, soms is het beter om twee keer na te denken alvorens mee te lopen in een hype.

  Beantwoorden
  • Ja, lastig onderwerp, he? Binnen het hele ‘dierenleed’ zitten ook nog eens allerlei nuances. Vegans willen doorgaans helemaal geen dieren ‘consumeren’ om al het leed uit te bannen, maar er zijn ook nog een paar grijze ‘tussengroepen’, die bijvoorbeeld willen dat dieren goed behandeld worden, of dat het leer in ieder geval een restproduct van de (hopelijk biologische) vleesindustrie is.

   Zelf vind ik het nog wel lastig aan dit onderwerp dat ik leer een mooi en duurzaam product in gebruik vind, maar ik vind het ook belangrijk dat er geen dieren voor dit leer hebben hoeven lijden (onder erbarmelijke omstandigheden gefokt). Daar heb je als leerconsument natuurlijk vrijwel nooit inzicht in, en dat maakt de afweging voor mij wel lastiger! Maar je hebt gelijk: goed nadenken als consument en vooral alleen producten kopen die je écht mooi vindt en lang kunt gebruiken (is ook niet altijd het geval met synthetische leervervangers) is al een hele mooie stap voor velen 🙂 Bedankt voor je reactie!

   Beantwoorden

Write a comment