Thoughts

Let’s get personal! (2)

Als je aan mij denkt, dan denk je waarschijnlijk meteen aan conscious fashion. Logisch; dat is waar ik voornamelijk over schrijf. Maar soms vind ik het leuk om wat random facts over mezelf te delen (zoals ik een halfjaar geleden ook al eens deed). Zodat je me als persoon ook nét wat beter leert kennen. Ik plukte her en der wat vragenlijsten van het internet en ik maakte er mijn eigen vragenmelange van. 3, 2, 1, here we go!

25 vragen
aan mezelf

Wat lees je momenteel?
Ik ben niet zo’n lezer, en al helemaal geen verhalenlezer. Door wat side projects staat het lezen nu op een laag pitje, maar ik lees nu wat laatste flarden uit Dit Is Een Goede Gids van Marieke Eyskoot (alles voor een duurzame – en leuke! –  lifestyle), ik heb net Henry Thoreau’s Walden uitgelezen en tussendoor lees ik soms in de Essays van Michel de Montaigne. Ik hou van de filosofie.

Hoe word je rustig?
Allereerst speel ik graag piano. Ik heb een elektrische piano in mijn appartement (wel zo leuk voor de buren) en altijd als ik me gespannen voel, speel ik om tot rust te komen. Soms ga ik ook wel eens een stukje door de stad of de natuur lopen met mijn vriend. Al doet een rood wijntje vaak ook wonderen 😉 Of gewoon een paar keer heel diep in- en uitademen.

Wat zijn je niet-duurzame guilty pleasures?
Zonder ook maar een seconde na te hoeven denken: vliegen en kaas eten. Een vliegreis naar Azië heeft zo’n hoge milieu-impact (Linda van Zaailingen schreef er pas een scherp artikel over) dat ik me bijna een beetje ga schamen dat ik het blijf doen. Sterker nog: momenteel zijn mijn vriend en ik aan het kijken naar een trip naar Vietnam, Laos en/of Cambodja, in het najaar. En toch blijf ik het doen. Want het brengt me zoveel, heel egoïstisch. Hetzelfde geldt voor kaas. Ik blijf me dubbel voelen bij mijn grote liefde voor kaas, want dierenwelzijn is erg belangrijk voor me. Maar ik vind het zo, ZO lekker!

Wat is je eigen lievelingsartikel van dit jaar?
Het artikel over het tellen van mijn garderobe (hier vind je het). Dat heeft me zoveel inzichten gegeven in wat ik eigenlijk heb én ik ben mijn kleding er heel erg door gaan waarderen. Het kost even wat tijd, maar ik vond het zo leuk en waardevol om te doen!

 

 

Waar kun je niet zonder leven?
Ik zal deze vraag niet al te letterlijk nemen (ik denk dat het niemand zal verbazen dat ik niet zo ver kom zonder zuurstof en voeding ;)). Maar eerlijk, ik kan niks bedenken waar ik écht niet zonder zou kunnen. Túúrlijk, mijn dierbaren zijn belangrijk voor me. Altijd in ontwikkeling blijven, ook. De filosofie. Muziek. De vrijheid om te kunnen doen wat ik wil. Maar tegelijkertijd weet ik ook dat mensen snel geneigd zijn om vast te houden aan dingen. Ik geloof dat we zonder veel meer elementen in ons leven kunnen dan we denken en dat we helemaal niet zoveel nodig hebben om gelukkig te zijn.

Wat is je lievelingssnack?
Ik hou van alles dat slecht is. Geef me nacho’s (met veel guacamole, creme fraiche, salsa en kaas) en ik ben een gelukkig mens. Geef me een kaasplank en het kan niet beter. Geef me een bak Cookie Dough ijs en OHH, ik smelt. Of een reep Tony’s Chocolonely. Of BonBonBloc. Of Bugles met Heksenkaas. Of een brownie. You get the point. Vreetzakkie, check.

Wat kijk je op tv?
Ik ben niet zo’n actieve tv-kijker. Maar programma’s die ik het afgelopen jaar wel eens gezien heb, zijn Reizen Waes, Floortje naar het Einde van de Wereld, VPRO Tegenlicht, Sophie in de Kreukels, Spuiten & Slikken, What’s The Right Thing To Do (Human)?, Kijken in de Ziel en de Keuringsdienst van Waarde. Oh, en ik vind Bed & Breakfast (van Omroep Max) zo leuk, haha. En Erica op Reis, wát een fantastisch mens is dat toch.

Heb je huisdieren?
Nee, niet meer. Tot twee jaar geleden had ik Benji, een konijntje – maar niet zomaar één: hij was mijn beste vriend. Hij is tien jaar geworden en hij heeft een prachtig leventje gehad, denk ik. Ik wilde hem nooit opsluiten, dus hij liep altijd los door de woonkamer en door z’n tandprobleem kon hij toch nergens aan knagen. Hij weet het zelf waarschijnlijk niet, maar hij heeft me veel geleerd over liefde hebben voor alles dat leeft. Rust zacht, taaie rakker.

 

Sara Dubbeldam

 

Wat wilde je als kind worden?
Op de basisschool wilde ik altijd voor de klas staan. Maar ik heb nooit écht één dingen willen worden; als kind wilde ik dingen worden als schrijver, spelletjesontwerper, creatieve-doeboeken-voor-kinderen-maker, tv-presentatrice, bedreigdedierenredster en al dat soort dingen.

Wat kook je het vaakst?
Ik ben niet zo’n culinair wonder. Maar een goede curry is toch wel mijn favoriet. Of een simpele pasta, bijvoorbeeld met pesto, zongedroogde tomaatjes, pijnboompitjes, rucola of spinazie, geitenkaas en cherrytomaatjes. Zoiets. In de zomer eet ik veel luchtige salades, deze is mijn favoriet.

Hoe serieus neem jij jezelf?
In de omgang ben ik allesbehalve serieus. Daar ben ik ook veel te vrolijk en lomp voor: ik ben zo iemand die altijd eten in haar haren heeft, of ergens tegenop loopt. Ik vind het leven ook veel leuker als ik mezelf niet hoef te bewijzen naar anderen. Mijn omgeving kent me als bubbly, vrolijk, energiek en een beetje gek. Denk ik. Mijn idealen neem ik daarentegen héél serieus. No jokin’ about that!

Welk woord gebruik je echt (te vaak)?
‘Wauw’, ‘cool’, ‘awesome’ en ‘nice’. En ‘fuck’ (whoops, maar ik moet hier eerlijk zijn, he?)

Wat is nu je lievelingsnummer?
Stand on the Word van de Joubert Singers. Een oudje, maar ik hoorde ‘m (in remixvorm) weer toen Sadar Bahar er zijn set op Pitch mee afsloot (which was AWESOME!!!). Één en al positiviteit, ik kan hier echt niet op stil blijven zitten.

 

 

De belangrijkste levenslessen die je de afgelopen tijd hebt geleerd?
Pfoeeee nu moet ik gaan kiezen, he… een rijtje van inzichten die ik voornamelijk het afgelopen jaar heb opgedaan:
•  “Verwacht niks, waardeer alles”: denk niet in de toekomst, wees niet bang voor wat komen gaat, maar go with the glow en accepteer (liever nog: waardeer) alles dat op je pad komt.
•  “Als je je realiseert dat het je aan niets ontbreekt, is de hele wereld van jou”. We hebben veel minder nodig om gelukkig te worden dan we denken. Spullen, mensen, wat dan ook. Deze gedachte helpt me minimaliseren.
•  “Je hebt eerst met jezelf te leven, dus wees goed gezelschap”. Ik leerde dat mijn geluk niet van anderen (of hun mening) afhangt, maar van mezelf. Mezelf leren accepteren en beseffen dat ik goed ben zoals ik ben. En ik moet eerlijk zeggen: ik kan het heel goed vinden met mezelf.

Wat is je lievelingskledingstuk?
Ik heb niet echt één lievelings, maar ik ben erg blij met mijn bikerjack van Pelechecoco (gerecycled leer), mijn Acne Jensen boots en mijn Teym winterjas, die me perfect beschermt tegen de kracht van de elementen. Oh, en met mijn nieuwe Reformation wikkeljurkje.

Wat is de beste film die je het afgelopen jaar hebt gezien?
Captain Fantastic. Prachtig verhaal, en ik vond het super inspirerend om te zien hoe je wel kunt wegvluchten van ‘het systeem’ (waar ik ook wel eens mijn twijfels bij heb), maar dat totale afsluiting van de maatschappij ook niet per se alles is. Echt een aanrader!

Waar ben je trots op?
‘Trots’ is een groot woord, maar ik ben blij met mijn open blik en empathisch vermogen. En dat ik ergens voor ga, als ik erin geloof. Zo is When Sara Smiles ook ontstaan. En ik denk dat ik wel makkelijk ben in de omgang, ik klik over het algemeen snel met mensen. Maar dat komt misschien ook omdat ik veel mensen wel leuk vind.

En waar ben je onzeker over?
Ik ben echt een pleaser en als ik het idee heb dat ik anderen teleurstel of geen goede kwaliteit heb geleverd (bijvoorbeeld op mijn werk of in een artikel), kan ik me daar heel rot over voelen. Qua uiterlijkheden heb ik ook wel onzekerheden, maar die kan ik meestal wel rationeel ompraten. Want eigenlijk is het altijd onzin, als ik er écht over nadenk.

Wat heb je als laatste gekocht?
Gisteravond heb ik met mijn vriend een vegaburger gegeten in de stad. En twee rosé op. Fashion wise: een jurkje van Reformation (zie onder) waar ik echt verliefd op ben.

 

 

Met wat voor mensen ga je om?
Hele leuke mensen 😉 Ik vind mijn vrienden open minded en bewust in het leven staan. Niemand in mijn nabije omgeving is echt met status bezig, en van haantjesgedrag moet ik ook niets hebben. Ik merk wel dat veel mensen in mijn omgeving zoekende zijn. Naar wat ze met hun leven willen. Dat is ook wel iets van de eind-twintiger / begin-dertiger van deze tijd, natuurlijk.

Hoe sta je in het leven?
Heel open, denk ik. Hoewel ik natuurlijk ook mijn frustraties en onzekerheden heb, zie ik wel wat er op mijn pad komt. Ik heb mezelf aangeleerd om redelijk in het ‘nu’ te leven en dat voelt ontzettend goed. Ik denk nooit teveel in de toekomst, want ik geloof dat dat geen zin heeft. En van het verleden kun je leren, maar wat is gebeurd is gebeurd en daar kun je niks aan veranderen. Je zult mij nooit “had ik maar…” of “… voor altijd” horen zeggen. Het eerste heeft geen zin en het tweede weet ik simpelweg niet.

Wat vind je het mooist en het minst mooi aan deze tijd?
Dat steeds meer mensen (soort van) dezelfde kansen hebben en dat niet alles meer bevoorrecht is. Dat je steeds meer mag zijn zoals je wilt zijn (LGBT, afkomst, etc.) en dat er een groeiende beweging is van mensen die bewuster in het leven staat. Het minst mooi vind ik dat de spanningen in de wereld hoog oplopen, er ontzettend veel angst en haat heerst en dat we het milieu helaas nog meer kapot maken dan ooit. En dat hersenloos en klakkeloos consumeren voor een groot deel van de mensen nog steeds de norm is.

Heb je een professionele droom?
Als ik héééél groot en idealistisch mag denken: conscious (fair/sustainable) fashion groot maken en de fast fashion industrie de kop in drukken. En wat kleiner: ik zou ooit nog wel eens een documentaire willen maken om een onderwerp (mode-gerelateerd? :)) op de kaart te zetten, of een statement te maken. Een verhaal in bewegend beeld komt toch écht veel meer binnen dan een lapje tekst, denk ik.

23 Comments

 • Superleuk om te lezen, wat een goed idee eennrandom interview met jezelf!

  Beantwoorden
  • Haha thanks! Ik ben ook wel benieuwd naar wat random facts over jou, eigenlijk… ideetje? 😉 Liefs!

   Beantwoorden
 • Ik kan echt niet typen?

  Beantwoorden
 • Wat ontzettend leuk om te lezen! Ik herken veel van wat je zegt, zo sta ik zelf ook in het leven <3

  Beantwoorden
 • Ja, Team Kaas-Vliegen! Leuk om je zo een beetje beter te leren kennen. Ik hoop voor je dat je zo gelukkig bent als dat je klinkt 🙂

  Beantwoorden
  • Haha, heb je je twijfels? 😉 Tuurlijk maak ik me ook zorgen om dingen, vooral over waar het heen kan gaan met de huidige ontwikkelingen m.b.t. racisme, klimaatverandering, milieuvervuiling, uitbuiting en de vluchtelingencrisis. En dan noem ik nogal wat, natuurlijk. Maar als mens prijs ik mezelf gelukkig: ik ben gezond, veilig, heb ontzettend veel lieve mensen om me heen en ik heb de vrijheid om veel dingen te doen die me blij maken (afkloppen, I know). Daar kan geen rotdag tegenop. Maar misschien heb ik het ook wel makkelijk, ik kan niet zoveel dingen bedenken die me tegenwerken of ongelukkig maken.

   Beantwoorden
   • Haha, nee hoor! Met zo’n instelling, relativeringsvermogen en een beetje mazzel komt het vanzelf wel goed, maar ik denk dat ik gewoon bedoelde te zeggen dat je gelukkig overkomt. Hoe mooi is dat?! 😀

    Ik spiek trouwens even hieronder en denk: moeten we niet eens een kaasverslaafden-proberen-vegan-kaas-meeting doen? Vegan kaasplankje inslaan en/of maken en dan testen. Lijkt me super leuk! Met wijn om het weg te spoelen als het nodig is, haha.

    Beantwoorden
    • Haha, ah dat is zo lief 🙂
     En JA! Ik vind dat serieus een goed idee!! Behalve jou ken ik alleen geen andere kaasverslaafden die openstaan voor vegan alternatieven, misschien is de groene blogger community een beetje warm te maken? Lijkt mij in ieder geval heel leuk! En ik bedenk me net dat ik helemaal niet weet waar je woont – en of dat bij Amsterdam in de buurt is – maar over een week opent er een vegan tentje, Mrs Watson. En daar schijnen ze vegan kaasplanken te serveren, dusss… 😉

     Beantwoorden
     • O wow, dat is perfect! Ik ga je morgen even mailen 🙂

     • Ik hoor bij het team kaas-vliegen! Haha zo herkenbaar 😉 En ben het verder ook met Lidia eens, je klinkt erg gelukkig. Ik hoop dat dat ook zo is, want dan mag je daar jezelf dan weer heel gelukkig mee prijzen 😉

     • Yes, onze leger is groeiende 😉 Wat lief, thanks. Dan ga ik mezelf maar eens heel gelukkig prijzen, hihi. Liefs!

     • Linda… Bijna… kut… haha…

     • Haha, lekker dan Marijke 😛

 • Wat super leuk om te lezen! Ik maak zelf ook nog wel reisjes, maar kaas eet ik zeker niet. Wist je dat dat een verslaving is 😉 ? Leer je binnen een paar weken af!

  Beantwoorden
  • Haha ja dat geloof ik meteen 😉 maar – heel zwak van me – het is een verslaving die ik nog niet op wil geven, ik hou er zo van dat ik er nog niet zo bereid ben. Maar binnenkort ga ik een keer proberen vegan kaasjes te maken, hopelijk bevalt dat en wil ik daar meer van…

   Beantwoorden
 • Wat leuk om te lezen Sara!

  Beantwoorden
  • Als het goed is zal niet zoveel nieuw voor je zijn (althans, ik hoop dat het een beetje representatief overkomt, jij kunt het beoordelen!), of heb je nieuwe kanten van me leren kennen? 😉

   Beantwoorden
 • Wat leuk om te lezen Sara! Heb ik je toch weer wat beter leren kennen. 🙂

  Beantwoorden
  • Ah dankjewel 🙂 Ja gek eigenlijk he, dat ik je wel een beetje ‘ken’ van een paar jaar geleden, maar tegelijkertijd ook weer helemaal niet?

   Beantwoorden
 • Dit vond ik echt heel leuk om te lezen 🙂 Vind je het goed als ik een paar vragen overneem en ik ook een ‘random vragen aan mezelf’ artikel schrijf? Met credits naar jou uiteraard 😉

  Beantwoorden
  • Hee Sophie! Ah tuurlijk mag dat, dat hoef je niet eens te vragen (maar zo lief dat je het doet!), ik voel me vereerd 😉 En ik ben benieuwd naar jouw antwoorden! X

   Beantwoorden
 • Hej Sara, ik volg je blog sinds een tijdje en vind het heel leuk en inspirerend. Tot voor kort kocht ik bijna alleen maar second hand dingen maar dan wel heel onbewust en heel veel op de ‘euro dagen’ (think twice, belgie, wel een hele goede keten!). En daar zaten toch wel veel miskopen bij. Ik ging er over nadenken dat dat ook niet zo bewust is en meer de consumptie verslaving op een soort van bewuste manier stilt maar dan ben je nog niet echt blij. Door jouw blog heb ik een aantal toffe merken ontdekt (Friday’s project <3) en een aantal andere tips die helpen bewuster met fashion om te gaan. Dank je! Leuk om dit interview te lezen, vind ook veel dingen herkenbaar. Captain fantastic vond ik ook heel goed, kan ik ook aanraden! En, ongelooflijk, WAT een lief konijntje. *Smelt* Wat een leuk idee om hem gewoon vrij rond te laten lopen! Nice…

  Beantwoorden

Write a comment