Thoughts

Wat levert bewuster kleding kopen je nou écht op (in geld en gevoel)?

Twee jaar geleden begon ik met bewuster kleding kopen. Omdat ik niet langer wilde bijdragen aan het uitputten van de planeet, kinderarbeid en andere horrordingen waar ik blijkbaar járenlang onbewust actief aan had bijgedragen. Best wel een pijnlijk inzicht, stiekem.

Nu koop ik alleen nog maar kleding die eerlijk en/of duurzaam geproduceerd is. Ik krijg wel eens de vraag of ik dan niet veel meer geld uitgeef dan voorheen. Want “conscious fashion is zóóó duur”, denken veel mensen: “ben je dan niet veel meer kwijt?” Nou, nee. Ik kan je oprecht zeggen dat bewuster kleding kopen me juist ontzettend veel oplevert. Zélfs in geld. Een opsomming:

 

Wat_levert_bewuster_kopen_je_op_geld_gevoel_3

#1
Het goede gevoel dat ik bijdraag aan een betere wereld

De prijzen bij grote fast fashion ketens zijn tegenwoordig bizar laag: een broek of een trui voor € 30,-. Conscious fashion kost je doorgaans meer geld: een jeans of een trui kost al gauw € 100,-. Een flink prijsverschil, als je naar de absolute productwaarde kijkt. Maar op het gebied van emotionele waarde wint een duurzame jeans het voor mij met gemák van de fast fashion variant: hij is eerlijk en duurzaam geproduceerd en daarmee geeft het mij het integere gevoel dat ik bijdraag aan een modewereld waar ik achter sta. Ik stem met mijn geld voor een betere wereld en dat is me veel waard.

Als je doorgaans in een wat hoger prijssegment shopt, is er overigens helemaal geen sprake meer van een prijsverschil. Bovendien zijn er genoeg mogelijkheden als je duurzamere kleding wilt kopen met een wat kleinere portemonnee (kijk hier).

 

Wat_levert_bewuster_kopen_je_op_geld_gevoel_5

#2
Door een lagere ‘cost per wear’ ben ik uiteindelijk niet duurder uit.

Los van de prijs is er nog de werkelijke productwaarde. En die wordt niet bepaald door de prijs die je hebt betaald in de winkel, maar door de ‘cost per wear’: het bedrag dat je betaalt per keer dat je het kledingstuk daadwerkelijk draagt. Mijn Weekday jeans (€ 50,-) slijt doorgaans twee keer zo snel als mijn jeans van Kings of Indigo (€ 100,-). Nu is dat een voorbeeld waarbij de cost per wear exact gelijk komt te liggen, dat is natuurlijk niet altijd zo. Toch geloof ik dat wanneer je bewust kiest voor kwalitatieve kleding die je echt mooi vindt en vaak draagt, de cost per wear veel dichter bij die van de betaalbare megaketens komt te liggen.

 

Wat_levert_bewuster_kopen_je_op_geld_gevoel_2

#3
Ik koop minder, dus ik houd meer geld over

Veel mensen vinden conscious fashion te duur, maar intussen geven ze (ik spreek uit ervaring!) honderden euro’s per maand uit aan bergen goedkope, trendy kleding van slechte kwaliteit. Het resultaat: een ontplofte kledingkast waar ze eigenlijk niet gelukkig mee zijn, vol items met de kaartjes er nog aan of spullen waarvan ze geen idee meer hebben dat ze er liggen. Je kunt tenslotte wel bij ‘betere’ merken kopen, maar als je niet mínder gaat kopen, betere keuzes maakt en leert om tevredener te zijn met wat je al hebt, ga je geen geld besparen.

Onderaan de streep geef ik minder geld uit aan kleding dan twee jaar geleden (ondanks dat ik duurdere items koop), simpelweg doordat ik minder koop en me niet vaak meer laat verleiden door impulsaankopen. Ik denk van tevoren na of ik iets wel écht mooi vind, of ik het goed met de rest van mijn garderobe kan combineren en of ik het heel vaak ga dragen. Ik geef meer geld uit per item, maar ik koop wel vijf keer zo weinig. Tel uit je winst.

 

Wat_levert_bewuster_kopen_je_op_geld_gevoel_4

#4
Ik ervaar veel meer voldoening en innerlijke rust

En dan heb ik het nog niet eens gehad over de rust die ik ervaar. Doordat ik mijn stijl beter ken en me bewust ben van de impact van hetgeen dat ik koop op mezelf én op anderen en de planeet, ben ik veel minder bezig met de trends en wat ik zou moeten kopen om er ‘zó 2018’ uit te zien. Dat alleen al geeft rust: ik hoef niet meer constant iets nieuws te hebben en de rush van ‘het nieuwe’ te ervaren.

Daarnaast denk ik veel beter na voordat ik iets koop. Doordat ik niet meer impulsief de stad in duik, maar spaar voor iets dat ik graag wil, merk ik dat ik ook écht gelukkiger ben met wat ik koop en ook dat geeft rust en voldoening. Mijn kledingkast is neutraler en items zijn beter op elkaar afgestemd, waardoor ze doorgaans gemakkelijk met elkaar te combineren zijn. Je denkt meer na en kiest bewuster voor wat je écht mooi vindt. En bent er gelukkiger mee.

 

Al met al levert bewuster kopen me veel meer op dan ik ooit met fast fashion kan bereiken. Ik hou misschien iets meer geld over, maar waar het voor mij vooral in zit: ik krijg veel meer voor het geld dat ik uitgeef. En dat is nog het meeste waard.

 

Foto’s: Vogue UK July 2017 (Gregory Harris).

4 Comments

 • Oh ik herken echt al je punten zo goed!! Vooral de rust die je ervaart als je niet meer mee hoeft te gaan met alle trends, dat is echt zo fijn!

  Beantwoorden
 • Goede punten! Eens, eens, eens 🙂

  Beantwoorden
 • Mooi beschreven. Voor mij is het fair fashion kopen ook samengegaan met mijn stijl beter leren kennen (zoals voor de meeste mensen denk ik als je minder en bewuster gaat kopen wil je ook beter weten wat je nou echt het allermooiste vindt) dus daarvoor waren mijn aankopen wat meer random. Qua geld ligt het er ook aan waar je vandaan komt denk ik, veel mensen die hierover schrijven waren eerder shopaholics heb ik het idee. Maar ik heb eigenlijk nooit veel geld uitgegeven aan kleding (dat geld had ik niet) en deed heel lang met dezelfde goedkope kleding, dus ik denk dat ik zelf nu wel echt meer geld kwijt ben. Maar ik doe wel minder impulsaankopen en raak waarschijnlijk minder snel op iets uitgekeken, dus ik denk wel dat mijn aankopen nu duurzamer zijn (als in langer meegaan). In het algemeen ben ik het er wel mee eens dat de combinatie bewust en minder kopen + duurzame kleding + tweedehands kleding echt niet duurder hoeft te zijn.

  Beantwoorden
 • Dit is zeker iets waar ik me meer in wil verdiepen. Ik ben erg minimalistisch als het op kleding kopen gaat, maar wil erg graag als ik dan kleding koop wel beter kleding kopen.

  Beantwoorden

Write a comment