Inspiratie
Marokko reisverslag – 1: Marrakesh

Marokko reisverslag – 1: Marrakesh

Deze zomer besloten mijn vriend en ik door Marokko te reizen. De veelzijdigheid van dit mooie land trok ons al langer en toen we ons er een beetje in verdiepten, kwamen we erachter dat we Marokko prima op eigen gelegenheid met een auto konden ontdekken. Just what we like! Ik heb onze hele reis gepland en een route uitgestippeld waarin we vijf plekken / gebieden hebben bezocht: Marrakesh (volgens locals de culturele hoofdstad), Tinghir (denk: berberdorpen, rotsformaties en palmoases), Merzouga (de woestijn, een must-do!), Chefchaouen (“de blauwe stad”) en Fez (bekend om de medina, het vakmanschap en de leerlooierijen). En ik kan je vertellen: het was een prachtige, maar intensieve reis, waar ik graag langs meeneem in dit uitgebreide fotoverslag (met hoofdzakelijk spiegelreflexfoto’s en hier en daar een wat minder kwalitatieve van mijn iPhone). Ben je ook van plan om ooit door Marokko te reizen? En kun je wel wat info gebruiken voor het plannen van je reis? Lees dan mijn artikelen over Marokko (elke woensdag één, vijf weken lang) goed door. Ik hoop dat je er wat van op steekt voor je eigen reis! Vandaag neem ik je mee naar onze eerste stop, het prachtige Marrakesh!

Het vertrek

Na mijn vriendenkring rondgevraagd te hebben hoe lang we het beste in Marrakesh konden verblijven (want: weet ik veel!), besloten we om er onze eerste 4 nachten door te brengen. In een riad, vanzelfsprekend, want dat scheen een must-do te zijn. “Je gaat toch niet in een hotel zitten, als je midden in de medina in een prachtig Marokkaans huis kunt zitten?” Het klonk heel goed, dus prima. Op Airbnb boekten we een prachtige en betaalbare riad (traditioneel Marokkaans huis in de medina, vaak prachtig versierd, met een binnenplaats of tuin) en daar heb ik tijdens mijn verblijf geen moment spijt van gehad. Ook doen, dus.

Wat vond ik het speciaal om me slechts op 3,5 uur vliegen vanaf Schiphol (dus ook geschikt als citytrip!) in een compleet andere wereld te begeven. Vooral de medina is een plek waar je je ogen uitkijkt en waar continu van alles gebeurt. Het is er een drukte van jewelste op de chaotische, volgestauwde, lawaaiierige kronkelstraatjes, die allemaal op elkaar lijken (je verdwaalt sowieso een keer of TWINTIG).

Regel een airport pick-up
Daarom raad ik je ten zeerste aan om van tevoren een airportpick-up te regelen bij je hotel of riad. Het kost je ongeveer 150 dirham (= € 15,-) en dan hoef je bij aankomst, waarbij je vaak toch al een beetje moe bent, je niet druk te maken over moeizame taxi-onderhandelingen, hoe je in het medinalabyrint bij je riad komt (taxi’s kunnen de medina niet in komen, dus vanaf dat punt zul je het zelf moeten uitvogelen met je bagageberg) en drommen met verkopers en vervelende wegwijsmannetjes die jou met je bagage als één groot verkooptarget zien om geld af te troggelen. Daar heb je echt geen zin in, geloof me.

 

img_7152

Ons eigen balkon met zithoekje voor de kamer. Heerlijk wakker worden, zo!

Het verblijf:
de riad

Maar goed. Áls je dan eenmaal bij je riad aankomt, spring je in een oase van rust. Heel speciaal vond ik dat: de drukte, de geluiden, álles van buiten de riad krijg je niet meer mee. Het is er muis- en muisstil: je hoort alleen nog maar vogeltjes fluiten, heel vredig. Zo’n contrast met de drukte van de medina was voor ons elke dag weer een verademing. Wij verbleven in deze riad (ook de foto’s zijn er genomen) die we via Airbnb hebben geboekt. Ik kan hem je ten zeerste aanraden: het ligt in het hartje van de medina (wel een stukje lopen vanaf het grote plein Djemaa El Fna) en het heeft een prachtige, Pinterestwaardige binnentuin waar mijn designhartje héél hard van ging kloppen. Ik heb er heerlijk geslapen op een fijn bed, het was inclusief een lekker ontbijt, we kregen een schone, ruime kamer en de manager Rachid is onwijs behulpzaam en heeft ons goed wegwijs gemaakt in Marrakesh, allerlei tips en een kaart gegeven en is 2 uur bij ons gebleven om te tolken toen we problemen hadden met het regelen van onze auto. Echt een topper. Niets dan goeds over deze plek.

 

thumb_img_1398_1024

marrakesh

Ontbijten in een koele, muisstille (en prachtige!) omgeving is best wel lekker als je een drukke dag tegemoet gaat.

thumb_img_1115_1024

De belichaming van sfeervol. Niet?

Het straatbeeld

Ik vond Marrakesh heerlijk om doorheen te dwalen. De roodbruin gekleurde straten en huizen, de drukte, de kleurrijke djellaba’s, de fotogenieke plekjes: vooral in de medina was zo ongeveer elke straathoek weer een lust voor het oog. Wij zijn vooral in de medina (het oude gedeelte van de stad) gebleven, omdat we ons daar het meest verwonderden over alles. Het nieuwe gedeelte van Marrakesh is veel moderner (zowel het straatbeeld als de mensen).

Hitte en kleding: what to do?
Marrakesh is warm. Nu zou je bij temperaturen van 36 graden misschien het liefst in je ienieminie hotpants met bijbehorende top willen ronddartelen (en sommige toeristen doen dit ook), maar aangezien een meer bedekkende garderobe hier de norm is, heb ik vaak mijn halflange, wijde blousejurk van H&M Conscious en een oude maxidress gedragen. Wat hier goed werkt (en wat meteen mijn fashiontip is voor hier): wijde gewaden.

De man-vrouwverhouding op straat
Over het algemeen zie je vaker mannen op straat. Vrouwen zijn óf onderweg, óf inkopen aan het doen op de markt, of druk aan het kletsen. Mannen zijn vaker aan het hangen in groepjes. Vooral rond etenstijd, als alle vrouwen thuis gaan koken, zijn het alleen nog maar mannen die het straatbeeld kleuren. Je merkt het meteen (nu ga ik vanuit mijn gevoel praten – ik weet dat dit tricky is en dat ik aannames maak): er ontstond toch meer een haantjescultuur, we werden vaker en iets agressiever aangesproken en er is veel hanggroepsvorming. Na het avondeten komen de markten en souks weer op gang en gaan de dames inkopen doen, na een uur of 22:00 wordt het weer stiller en kan het voor vrouwelijke reizigers minder comfortabel voelen om door de smalle straatjes te dwalen.

 

img_6934

img_6915

img_6939

thumb_img_0922_1024

Awesome vond ik deze mozaïekbetegeling. Een kleine, helderblauwe (mooie kleur!) oase in een stoffige straat.

img_7156

 

Marrakesh tijdens het Offerfeest
Wij verbleven – per toeval – in Marrakesh tijdens het jaarlijkse Offerfeest, een belangrijk feest voor de Islam. Het wordt gevierd ter nagedachtenis aan profeet Ibrahim, die bereid was om zijn zoon te offeren aan God. Men viert dit door met de familie een schaap te slachten en op te eten. Nou, dat hebben we geweten. Ik zal de veganisten onder ons de foto’s besparen, maar de dag van tevoren was werkelijk iedereen op straat met tegenstribbelende schapen aan het slepen, vaak stevig en strak vastgebonden op wagens, scootertjes (huppakee, dwars over op de bijrijdersstoel!) of aan de hoorns meegesleurd over straat. Ik vond dat moeilijk om te zien, aangezien ik wist dat al deze angstige dieren morgen niet meer zouden leven ik bedoel hier overigens niks meer over gruwelijkheid o.i.d., ik weet dat het er in onze eigen bio-industrie vele malen heftiger aan toegaat. De volgende dag hoorde ik rond 09:00 nog overal schapen blaten en waren mannen hun messen aan het slijpen; twee uur later was het muisstil. Vlak erna gingen mannen de straten op om de schapenkoppen te verbranden, wat een enorme stank met zich meebracht. Jongens sleepten met wagens met ingewanden en vellen en overal zagen we bloedsporen op de straten. Ik vond het een heftig beeld, maar tegelijkertijd snap ik natuurlijk wel dat het hier juist een enorm feestelijke gebeurtenis is. Let wel op: tijdens het Offerfeest zijn vrijwel alle winkels en restaurantjes gesloten (Jardin Majorelle was wel open), dus het is dan heel moeilijk om aan eten te komen of om iets te bezoeken!

 

thumb_img_1105_1024

‘s Avonds komen de markten aan de rand van de medina helemaal tot leven.

Het eten in Marrakesh

Ohh, wat hebben we lekker gegeten in Marrakesh! De vele tajines en couscousmaaltijden (en een keer een curry – I had to…) bevielen me méér dan goed! We hebben altijd Tripadvisor gebruikt om restaurants te zoeken: eetplekjes zijn soms moeilijk te vinden.

Het diner bij Kui-Zin beviel ons heel goed. Hoewel het er tijdens ons bezoek vrijwel leeg was, was de bediening top en het eten heerlijk. Wel een beetje prijzig.

Ook hebben we lekker gegeten bij Café Arabe, een sfeervol, maar ook toeristisch en vrij prijzig (bleek achteraf, toen we wat beter zicht hadden op de reguliere voedingsprijzen) restaurant. De bediening was goed, het had een prachtig uitzicht over de medina (we hebben fijn de zonsondergang gekeken) en… ze serveren er bier en wijn! Een groot voordeel voor verwende westerlingetjes zoals wij, in het hoofdzakelijk alcoholloze Marokko.

Toen we Chez Yassine ontdekten, waren we blij. Chez Yassine is namelijk de perfecte budgetkeuze in Marrakesh (prijs / kwaliteit? Top!) Je betaalt er een fractie van bovenstaande restaurants (en dat merk je in de beleving, maar ach). Dit kleine restaurantje aan de rand van de medina wordt gerund door dames en in de Marokkaanse ‘mannenwereld’ werd ik daar als vrouw stiekem wel blij van. We hebben er net zo lekker gegeten als in bovenstaande restaurants, maar je voelt nu eenmaal wat minder luxe en het is aan een wat drukkere straat. Toch aten wij hier heel graag!

 

img_6944

naamloos-2

img_6911

Shopwalhalla’s:
de soeks!

Serieus. Se-ri-eus. Marrakesh is zo’n fantastisch shopwalhalla – de gemiddelde interieurliefhebber met een hippe, semi-bohemian smaak wordt he-le-maal gek. De medina van Marrakesh is namelijk compleet volgestampt met kleine winkeltjes die geweldige producten verkopen. Ineens werd me duidelijk waar al die hippe concept stores in De Pijp hun waar vandaan halen (en er ongetwijfeld bakken met winst op maken, maar ach, voor gemak mag je best betalen). Je vindt er een overvloed aan de meest gedetailleerde berberkleden, zowel heel kleurrijk als simpel. Matjes, enorme kleden, gekleurde kussens… ik was helemaal hyped. Ook vind je er -tig duizend-en-één-nacht-kampen, babouches (nu ook voor een paar honderd euro te koop bij o.a. Acne, en in de medina slechts omgerekend € 7,- voor soortgelijke leren stappers – als je ervan houdt!) en leren tassen. Afdingen is er een must, en wees voorbereid, want elke verkoper doet zijn best om je zijn shop in te sleuren. Soms werd ik er helemaal gek van, maar het lukte me altijd om aardig te blijven (en geloof me, soms wordt het je erg moeilijk gemaakt). De soeks zijn overigens de hele dag open, en ook ‘s avonds. Foto’s maken is er wat lastiger, men is er niet zo happig op. Daarom kan ik helaas niet zo’n goed beeld geven, maar via de foto’s krijg je er toch iets van mee.

We hebben bij één van de winkeltjes een groot, wollen berbertapijt gekocht voor op de slaapkamer. Gelukkig van échte wol, bleek thuis toen we de verbrandingstest deden. Gelukkig maar! Het kleed werd superstrak opgerold, zodat het gemakkelijk mee kon in de koffer. Ideaal! Ook kochten we er twee kussens bij. Achteraf gezien niet de allermooiste die we tijdens onze reis hebben gezien, maar ach, dat weet je ook niet van tevoren. We zijn er erg blij mee!

 

img_6945

img_7181

De overdekte soeks in de Medina van Marrakesh

img_7176

naamloos-4

Kleden kijken en kussens kopen – very satisfying!

Wauw (in het kwadraat):
Palais Bahia

Één van de visuele hoogtepunten van Marrakesh en écht een gevalletje van “Wauw!” was voor mij Palais Bahia. Ik ben blij dat we deze parel hebben bezocht! Dit paleis, dat in de 19e eeuw werd gebouwd en een samensmelting is van de Islamitistisch en Marokkaanse stijl is, is één groot visueel spektakel. Prachtige kleuren en lijnenspellen, de meest gedetailleerde prints (mixing & matching to the max), felgekleurd glas-in-lood, enorme poorten en bogen, fonteinen, binnenplaatsen, exotische planten… elk hoekje in dit enorme (8000m2) paleis is fotogeniek en we hebben onze ogen uitgekeken. Voor de toegang hoef je het niet te laten: het kost je 10 dirham p.p. (= plm. € 1,-).

 

img_6994

img_6973

naamloos-1

img_6984

img_7023

img_6955

thumb_img_1044_1024

img_6980

img_6985

Het drukke hoofdplein:
Djemaa El Fnaa

Het grootste, bekende plein van Marrakesh is het centraal gelegen Djemaa-El-Fna plein. Overdag vind je er vooral toeristische ‘attracties’, zoals slangenbezweerders, mannen met afgerichte aapjes (waar ik vanzelfsprekend niet op in ben gegaan), hennavrouwen en tierelantijnverkopers. Daarnaast kun je je er naar hartelust tegoed doen aan een glas versgeperste jus d’orange die je voor 4 dirham (= plm. € 0,40) bij één van de vele kraampjes kunt kopen (AANRADER!!! Vaak gedaan!). Ook vind je er noten, dadels en planten. Wij hebben op een panoramaterras van een (toeristisch, maar ja, dat kun je verwachten) cafeetje lekker mensen zitten kijken vanaf een hoogte. Met een thee waar we 5(!!) grote suikerklonten bij kregen. Cheers.

‘s Avonds verandert het plein compleet. Het verandert in een enorme openluchtkeuken met vele eettentjes (vergezeld met agressieve ‘proppers’, dat wel – not my cup of tea) en de locals vermaken zich bij artiesten, muzikanten en toneelspelers. Leuk om naar te kijken. Opvallend: er zijn opvallend weinig vrouwen aanwezig, het ziet zwart van de mannen.

 

img_7169

Djemaa El Fna is overdag leuk om overheen te lopen, maar ‘s avonds komt het plein pas echt tot leven.

img_7163

Slangenbeweerders, mannen met aapjes en vogels… je ziet ze overal. Vanzelfsprekend ben ik daar niet op ingegaan.

img_7171

img_7188

img_7198

Wauw #2:
Jardin Majorelle

Deze toeristische trekpleister is bij velen bekend vanwege de link met Yves Saint Laurent, die de tuinen in 1966 kocht, na zijn eerste bezoek aan Marrakesh. De tuin, die in 1924 werd ontworpen door de Franse kunstenaar Jacques Majorelle (en dus niet door Saint Laurent, wat veel mensen denken), verkeerde in financieel noodweer en dreigde gesloten te worden, om er een hotel voor in de plaats te bouwen. Gelukkig stak de Frans couturier daar een stokje voor en daar ben ik hem heel dankbaar voor.

Het meest opvallende aan de tuin is het sublieme kleurgebruik, en met name de felle kleur blauw van het prachtige huis in de tuin, dat ook wel “majorelleblauw” wordt genoemd. Ik denk nog steeds dat het de mooiste diepblauwe kleur is die ik ooit in mijn leven heb gezien. Daarnaast vind je veel felgeel, -oranje, -groen en -paars in de tuinen, die drukbevolkt zijn door enorme, exotische planten waar elk hipsterhart van zou overslaan. Hoewel deze plek vrij toeristisch is, vond ik het echt de moeite waard.

 

naamloos-5

thumb_img_1326_1024

Dit extreem fotogenieke huis is zó geweldig mooi! Die kleuren! DAT BLAUW!!

thumb_img_1316_1024

img_7082

img_7119

img_7090

img_7127

img_7098

img_7125

img_7067

Besef wel:
je bent een wandelend
verkooptarget. Continu.

Wees wel voorbereid: je bent als toerist één groot target voor straatverkopers, wegwijsmannetjes en scammers. Continu willen mensen (vaak groepjes jonge jongens, of individuen) je zogenaamd helpen met het vinden van de weg, ze zeggen dat je een bepaalde straat niet in moet gaan omdat het ‘closed’ is, ze blijven naast je lopen, knopen praatjes met je aan, leiden je hun shop in, zijn zogenaamde tour guides (maar proberen je eigenlijk geld af te troggelen). Eigenlijk is het advies heel simpel: geloof ze nooit en wimpel ze vriendelijk, maar stellig af (tenzij je natuurlijk wél op hun opdringerige gedrag zit te wachten). Het enige waar ze op uit zijn is je geld, en vaak niet op de meest vriendelijke manier. De eerste paar keer probeerden we ze nog vriendelijk en aardig af te wimpelen, maar daar zijn ze veel te hardnekkig voor. En geloof me: na de vijftigste keer heb je daar echt geen zin meer in. Gewoon doorlopen en je nooit om laten praten. Een aantal keer kregen we zelfs opmerkingen als “you think you’re better than me, racist”s hoofd toen we niet met iemand mee wilden. Pfoe. Jezelf inhouden en doorlopen. Dit heb je overigens in heel Marokko. Je ziet er tenslotte anders uit en je bent ‘rijk’, dus continu staan hun antennes aan om jou hun waar aan te smeren. Natuurlijk ben ik een groot voorstander van het steunen van de lokale economie en ik snap dat dit hun inkomstenbron is (dus ik heb regelmatig wél wat gekocht), maar aan de andere kant ben ik er niet van gediend om via agressieve aansmeertechnieken met bijbehorende leugens in een verkoopfuik te worden gelokt. Besef dat je hier continu mee te maken zult hebben. Mede hierdoor vond ik de reis soms vrij uitputtend, helemaal aan het einde. Maar daar meer over bij Fez… 🙂

 

thumb_img_1050_1024

img_7185

 

De volgende week neem ik je mee naar de omgeving van Tinghir, een gebied dat echt indruk op me maakte (ik ben benieuwd hoe vaak ik er “WAUW!” heb gezegd). Weg van de drukte van de stad, de natuur in. Prachtige rotsformaties en uitzichten, palmoases, een kloof… weer heel anders dan de drukke stad van Marrakesh!

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂