Matt & Nat Fabi white backpack
Fair fashion

Mooi modemerk: Matt & Nat

Al een tijdje was ik op zoek naar een nieuwe tas. Zo ongeveer iedereen die mij persoonlijk kent of die Trendzucht volgt, zal weten dat ik altijd groot fan ben geweest van mijn Paper Bag. Sterker nog: onbewust ben ik door de jaren heen een soort brand ambassador geworden; ik krijg regelmatig e-mailvragen over de tas en als je My Paper Bag googlet, zie je soms een foto van mij voorbij piepen.

Maar na 6 (!!) jaar elke studie- en werkdag met deze tas gesleept te hebben (dat zegt wel wat over de kwaliteit – top!), vond ik het tijd voor wat nieuws. Want hoewel mijn Paper Bag een ruim plekje in mijn hart zal hebben, is hij niet áltijd ideaal. Neem de koude winterdagen, waarbij zo’n zware tas met laptop en werkspullen in mijn hand niet bevorderlijk is voor warme vingers. Mijn extreem kleine tassencollectie kon wel een aanwinst gebruiken. Een rugtas, welteverstaan.

 

DSC_0081_900

 

LEATHER LÓÓK? VOOR DIE PRIJS?!

Ik heb lang gezocht naar een stevige, leren tas (en ik moet zeggen dat dit exemplaar nog steeds in mijn gedachten zit). En toen kwam ik ineens deze tas van Matt & Nat tegen, op de Asos site (hier vind je ‘m). “Een goede prijs voor een stevige leren tas”, dacht ik nog. Totdat ik bij de specifics keek. “Smooth, leather look fabric”, stond er. Leather LOOK? Niet eens écht leer? En toch zo duur? Ik las verder: “Matt & Nat is an eco-friendly brand, that has mastered the art of ethical bag making.” En toen werd het ineens een stuk interessanter. Want Matt & Nat bleek veganistisch. En tot nu toe had ik “een prachtige tas” nog nooit aan dat a-sexy woord gelinkt. Want hoewel termen als ‘vegetarisch’ en ‘biologisch’ steeds hipper worden, blijven leren tassen gewoon de standaard. Leer-look-materialen worden vaak geassocieerd met nep, lage kwaliteit en minder chique. Des te leuker vond ik de uitdaging om eens zo’n vegatas te proberen. And so I did.

Gisteren ontving ik ‘m en… wat ben ik er BLIJ mee! Wat is hij prachtig! Wat is het materiaal stevig, wat voelt het goed aan en wat is hij mooi afgewerkt! Ik denk nu al dat hij en ik (is een tas eigenlijk een “hij” of een “zij”? Ach, never mind) nog heel lang vrienden gaan zijn. En ik ben er zo enthousiast over, dat ik deze blog post eraan wijd (dat zegt wel wat). Ik ben me ervan bewust dat de lichte kleur een beetje modegevoelig is, maar dat risico neem ik graag. Ik ben namelijk hartstikke verliefd.

 

DSC_0095_900

 

OVER MATT & NAT

Natuurlijk heb ik van tevoren een beetje research gedaan naar het merk. Want hoe “goed” is Matt & Nat nu écht? Het is een veganistisch merk. Dat betekent dat de ontwerpers doelbewust geen dierlijke materialen – en ook geen bestanddelen afkomstig van dieren – gebruiken in hun ontwerpen. In plaats daarvan experimenteert het merk met het verwerken van duurzame en eco-vriendelijke materialen als gerecycled nylon, karton, rubber, kurk en gerecyclede fietsbanden. Sinds 2007 wordt de voering alleen nog maar uit 100% gerecyclede flessen gemaakt (gemiddeld 21 flessen per tas). Matt & Nat vindt goede werkomstandigheden voor zijn medewerkers – en openheid hierin – heel belangrijk. De tassen worden in China geproduceerd, in kleine fabrieken die voldoen aan de SA8000-standaard, die goede en verantwoordelijke werkplekken crediteert. De tassen zijn heel stevig en gemaakt om lang mee te gaan. Van duurzame waarde, dus.

LEER VS. PLASTIC

Matt & Natt vindt het heel belangrijk om geen leer te gebruiken. Zoals ze zelf zeggen: “We don’t like hurting animals and we care about the welfare of the planet”. De tassen zijn, naast de duurzame materialen, deels gebaseerd op PU (polyurethane) en PVC (polyvinylchloride). Hoewel PU een stuk minder schadelijk is voor het milieu dan PVC (en Matt & Nat zoveel mogelijk PU gebruikt), komt de basis van beide materialen uit op plastic. Aiii. Want hoe milieuvriendelijk is plastic eigenlijk? Voeden we daar ook niet de plastic soep en andere milieuvervuilende praktijken mee? Helaas doen we dat wel. En daar moest ik even over nadenken. Want is het dan wel zoveel beter om zo’n tas te kopen, in plaats van een leren tas? Kan ik niet beter gewoon een mooie, leren tas kopen? Wanneer doe je het nou goed en wanneer niet?

Matt & NatMatt & NatMatt & Nat

Write a comment