when sara smiles nadenkertjes
Daily thoughts

Nadenkertjes 2

Ohh yes, het is weer tijd om onbeschaamd inspirational quotes te delen! Het leuke aan quotes vind ik dat ze de ene persoon een “meh, hoe cheesy?!”-gevoel kunnen geven, en tegelijkertijd het levensmotto kunnen vormen van de ander. Dat betekent helemaal niet dat de één een hoger niveau of een betere smaak heeft dan de ander, maar dat we ons allemaal door andere dingen laten inspireren. Zo heb ik helemaal niks met teksten als ‘live, love, laugh’, maar ik kan me voorstellen dat iemand anders het aan de muur heeft hangen omdat het haar elke dag herinnert aan die positieve, go-with-the-flow levensinstelling die ze graag wil nastreven. Hieronder deel ik een aantal quotes die mij inspireren – en waarom!

 

Nadenkertjes 2-1

1.  VERKONDIGEN VS. VERWONDEREN

Nu zou ik ‘intelligentie’ (je verstand gebruiken) willen verruilen voor ‘wijsheid’ (het juiste doen), aangezien ik daar meer waarde aan hecht. Maar met de essentiële boodschap ben ik het helemaal eens: met jezelf verwonderen kom je zoveel verder dan jezelf blindstaren op wat je al denkt te weten. Ik zie zo vaak (vooral in de arbeidsmarkt) mensen die pochen en met de grootste blabla praten – hen neem ik standaard het minst serieus. De mensen die overdenken en ontdekken, inspireren me juist.

 

Nadenkertjes 2-2

2.  WEES DANKBAAR MET MINDER

Meer! Duurder! Beter! We willen zoveel hebben, bezitten. Pas zag ik een foto van het tassengedeelte van de nieuwe walk-in closet van Chiara Ferragni en toen schoot er een “deaammn girrrrrl! *hartjesogen*” door mijn hoofd. Maar als ik even verder denk, weet ik natuurlijk dat het bezitten van 10.000 dingen mij helemaal niet gelukkiger maken. Op reis en in documentaires zie ik zoveel mensen die veel minder bezitten dan ik, en die minstens zo gelukkig zijn. Dan wou ik dat ik zo was. En hoewel ik idealistischer ben dan een jaar geleden, ben ik nog niet soberder gaan leven. Aandachtspuntje!

 

Nadenkertjes 2-7

3.  WIE ZIT ER ACHTER HET MASKER?

We leven in een imagecultuur die nog nooit eerder zo sterk is geweest. Op Instagram en Snapchat hangen we de happy youngsters uit en ook op festivals is het belangrijk geworden dat je de show steelt (festival fashion, anyone?). Ik denk vaak na over wat wel en niet echt is. Hoe bepaalde it-girls zich voelen als ze in de spiegel kijken, of als ze ’s avonds in bed liggen. Het hebben van twee gezichten lijkt me zwaar en uitputtend. De vraag: “Who are you when no-one’s watching?” inspireert me.

 

Nadenkertjes 2-6

4.  STOP MET JEZELF VERGELIJKEN

We vergelijken onszelf allemaal met anderen. Ik ook, hoor. Dan zie ik op mijn Instagramtimeline weer de zoveelste foto van Negin Mirsaheli die loeistrak én ogenschijnlijk gelukkig in een bikini ronddartelt en dan voel ik me meteen weer een trol (echt). En als ik door magazines blader, kan ik me soms verbazen over de ellenlange benen, babyzachte huidjes, perfect boobs en planken van buiken die me om de oren vliegen. Tegelijkertijd weet ik dat ook dit allemaal maar schone schijn is. Het is nooit goed en perfectie bestaat niet. Je kunt jezelf wel vergelijken met ‘the girl in the magazine’, maar a) is zij net als jij een individu, waarmee je jezelf niet moet vergelijken – dat heeft simpelweg geen zin, en b) Is zij waarschijnlijk toch kapotgephotoshopt, dus ben je jezelf aan het vergelijken met pure fictie. Gewoon niet doen.

 

Nadenkertjes 2-10

5.  DE KRACHT VAN LOSLATEN EN ONTDEKKEN

Ik vind Alice in Wonderland zo’n fantastische film! Alice was, net als velen van ons, een echte zekerheidszoeker. “Wat moet ik nou?” “Wie kan me helpen?” “Gaat iemand me de weg nog wijzen?” “Hoe kom ik weer thuis?” Voor mij gaat de film over het compleet loslaten van je kaders en je overgeven aan het onbekende en je fantasie. Dat is waar deze quote voor mij precies over gaat: loslaten en ontdekken. Het maakt niet uit waar je heen gaat, als je maar van de weg geniet.

 

nadenkertjes quote ernest hemingway

6.  DE KRACHT VAN HET NIEUWE

Prachtige quote. Mooi omschreven, en – voor mij – zó waar! Ik zie het leven als één grote ontdekkingstocht. Hoe meer nieuwe ervaringen, ideeën en avonturen we beleven, hoe rijker we ons voelen en hoe meer energie we hebben. Teveel herhaling maakt me onrustig. Ik geloof dat sleur en automatismen de grootste vijanden zijn van inspiratie.

Nu verkondig ik bovenstaande heel groots – in werkelijkheid heb ik een heel normaal, gestructureerd leven. Maar als ik heel eerlijk ben, zou ik mijn leven best wat avontuurlijker in willen richten. Deze quote geeft me energie en herinnert me daaraan.

 

Nadenkertjes 2-3

7.  IEDEREEN IS BIJZONDER

Niemand die ik ken, zou ik als ‘normaal’ omschrijven. Iedereen heeft leuke, karakteristieke eigenschappen en unieke passies en talenten. Maar van de mensen die ik niet ken, zou ik al snel een groot gedeelte als ‘normaal’ omschrijven. Gek is dat, he? Hoe minder we van mensen weten, hoe algemener de informatie en hoe sneller we ze op een hoop van gemiddelden gooien. Mooie reminder dat iedereen bijzonder is 🙂

 

Nadenkertjes 2-8

8. SPREAD THE LOVE

Er zijn zoveel mensen die graag een sneer uitdelen, hier en daar. Van die opmerkingen die helemaal niet gemaakt hadden hoeven worden. Onlangs zei iemand tegen me, vanuit het niets: “Wat heb jij een lomp vest aan?!” (oké, ik houd ook wel van hele grote wegkruipdekenvesten, vooruit). Hoewel ik ergens dacht “Prima dat jij dat vindt, ik vind hem wel mooi en daarom heb ik hem ook aan”, voelde ik die opmerking natuurlijk wel. Waarom werd die opmerking gemaakt? Ik kon geen andere reden verzinnen dan dat deze persoon mij een slecht gevoel wilde geven, of op haar manier duidelijk wilde maken dat ze mijn vest niet gepast vond voor de situatie. Als ze het simpelweg niet mooi had gevonden zonder extra reden, had ze de opmerking tenslotte voor zich kunnen laten. Voor mij zei deze opmerking meer over de ander, dan over de staat van mijn vest. Omgekeerd: ik vind het fantastisch als mensen elkaar welgemeende complimenten geven, of elkaar een podium gunnen. Dat zegt ook veel over hen 🙂

 

nadenkertjes quote ernest hemingway

9. ONZE IRRITATIES ZIJN ONS EIGEN PROBLEEM

Ik ben nogal sensitief oplettend. En ik ben niet altijd even blij met al die prikkels. Ze leiden me af van wat ik eigenlijk wil doen en ze zorgen ervoor dat ik me irriteer aan dingen waar ik me helemaal niet aan wil irriteren. Aan hard ademende mensen, bijvoorbeeld. Of tikkende klokken. Fluitende kerels in de supermarkt. Mensen die hun benen over elkaar hebben en dan constant in je ooghoek met hun voeten zitten te bewegen. En ga zo maar door. Dat ligt helemaal niet aan die mensen. Het ligt aan mij. Ík irriteer me en maak de situatie moeilijk. Door meer na te denken over waarom ik me irriteer (in plaats van waarom de ander irritant is), helpt me om sneller een situatie te accepteren zoals hij is.

 

Nadenkertjes 2-44

10.  ALL IS ONE

Soms heb ik wel eens een moment zoals hierboven omschreven. Bijvoorbeeld als ik in mijn eentje in de natuur ben. Het zijn de beste momenten die er zijn. Zonder nu zweverig-spiritueel-whatever te doen, voel ik me op zo’n moment zó verbonden met de natuur, en zo vredig. Het voelt niet als ‘Sara tegen de wereld’ (wat ik soms op een chagrijnige rotdag voel), maar ‘Sara is onderdeel van iets heel moois’. En dat is het beste gevoel wat er is. Prachtige tekst.

 

BEKIJK OOK NADENKERTJES DEEL 1!

1 Comments

  • Ik heb ook vrij weinig met Pinterest quotes zoals ik ze noem. Je wordt er mee dood gegooid. Jouw tekst daarbij vind ik echter wel heel erg leuk om te lezen. En ik herken het wel hoor, dat je avontuurlijker zou willen leven. Ik wil in de toekomst sowieso meer gaan reizen maar eerst een huis kopen!

    Beantwoorden

Write a comment