Yes To Carrots shampoo conditioner review
Beauty

Natuurlijke én dierproefvrije shampoo en conditioner: Yes To Carrots!

Als ik het internet moet geloven, is het merk ‘Yes To’ al jáááren een begrip in beautyland. Nou, dat zal best, deze natuurlijke beautyrookie had ik er nog nooit van gehoord. En vele vrouwen die net als ik beauty wise maar wat doen, met mij. Denk ik. Daarom heb ik besloten om er, ondanks de honderden reviews die er al zijn, toch een stukje over te schrijven. Gewoon om het even aan te stippen. Mocht dit héél erg Spuit Elf voor je zijn: het is oké om weg te klikken!

Jarenlang was ik verknocht aan de Luxurious Volume shampoo en conditioner van John Frieda. Hoewel ik ergens wel wist dat het op dieren werd getest, was ik lui. Ik vond het fijne shampoo, dus whatever. Ik wisselde het regelmatig af met een Head & Shoulders wasbeurt. Ik moest wel; met mijn gortdroge (hoofd)huid en dito haar (één van de weinige overblijfselen van een kwart Indische genen) heb ik snel last van roos. Toen ik de vorige maand eindelijk door mijn enorme voorraad John Frieda heen was, ben ik naar De Tuinen gegaan voor een dierproefvrij én natuurlijk alternatief. Al snel stuitte ik op het merk Yes To. Ik had positieve verhalen over gelezen, dus ik besloot het product eens uit te proberen. Yes To Carrots it was, want het was voor een ‘dry scalp’ en ‘normal to dry hair’. Nou. Kom maar op, dan!

Yes To Carrots shampoo conditioner review

DE VERPAKKING EN DE INGREDIËNTEN

Het eerste dat me opvalt aan het product, is natuurlijk de verpakking. De flacons voelen goed en stevig aan en ze ogen fris. De stijl komt niet tegemoet aan mijn persoonlijke verpakkingsidealen a la Kiehl’s, Aesop en Marie-Stella Maris (I lóóóve strak retro/classy), maar wat wil je ook? De verpakking is net als de prijs: netjes en toegankelijk. Puur op het uiterlijk afgaand, heb ik het gevoel dat ik waar krijg voor mijn geld.

Het tweede dat mij opvalt aan de verpakking, is het embleempje ‘95% natural’: minstens 95% van de ingrediënten is natuurlijk. Ik weet dat er ook 100% natuurlijke producten bestaan, maar 95% is al heel wat voor mij. Dan zie ik het kopje ‘paraben-free’. Producten van Yes To bevatten, naast geen siliconen en petroleum, geen parabenen. En hoewel elke beautyqueen natuurlijk alláng weet wat parabenen zijn, was het voor mij net zoiets als ‘Q10’, of ‘micellair water’: één groot mysterie. Na wat globale research weet ik dat parabenen chemische stoffen zijn, die aan producten worden toegevoegd om ze langer mee te laten gaan. Hoewel er nog geen concrete links zijn vastgesteld, associëren steeds meer mensen parabenen met bepaalde vormen van kanker. Nu wil ik niet zo stellig zijn (zoveel weet ik er tenslotte niet van), maar ik geloof weinig in de positieve werking van chemische middelen op ons lichaam. Met de kennis die ik nu heb, vind ik het hélemaal niet erg dat mijn shampoo geen parabenen bevat. En dat voelt ergens wel veilig. En ja, ik besef hoe naïef dit klinkt. Ik ben ook maar een brave consument, die geen idee heeft wat er precies in haar producten zit.

Yes To Carrots shampoo conditioner review

DE SHAMPOO

Over de shampoo ben ik goed te spreken. Ik kan niet helemaal plaatsen waar het precies naar ruikt (nee, je ruikt geen worteltjes! Maar wat dan wel? You tell me…), maar ik vind het een aparte geur. Niet superlekker – gewoon prima. De geur is al binnen een minuut vervlogen, en dat vind ik eigenlijk wel prettig. Het product schijnt vrij weinig wortel te bevatten en hoewel sommige mensen zich daar druk om maken (“waarom noem je het dan naar wortels? Om interessant te doen?”), maakt het mij niks uit. Ik wil gewoon een goed product, en dan maakt het mij niet uit of er wortels, sla of aubergine in zit. De shampoo schuimt goed, iets dat niet altijd het geval schijnt te zijn bij natuurlijke shampoo. Het fijnste aan deze shampoo is dat ik sindsdien mijn Head & Shoulders niet meer heb aangeraakt. Op de één of andere manier moet deze shampoo dus wel écht iets goeds doen voor mijn droge hoofdhuid. Soms denk ik dat mijn haar zelfs iets vettiger aanvoelt dan normaal, maar daar ben ik nog niet helemaal over uit.

DE CONDITIONER

Over de conditioner ben ik het meest te spreken. Het heeft een andere, zachtere geur dan de shampoo en masseert erg goed in. Ik doe elke wasbeurt een beetje in de onderkant van mijn lokken en het opvallendste resultaat dat ik sindsdien niet meer per se haarolie heb hoeven gebruiken om mijn puntjes gezond te laten ogen. En dat is heel wat, want met mijn John Frieda rotzooi móest ik wel. Ik heb altijd heel fijn en goed doorkambaar haar gehad, dus ik kan moeilijk oordelen of het de doorkambaarheid bevordert.

Mijn eindoordeel is niet heel spannend: een hele dikke prima. Prima, omdat ze mijn haren naar mijn idee goed verzorgen, de droogheid goed tegengaan en mild ruiken. Ik heb het idee dat deze producten werkelijk helpen tegen een droge hoofdhuid en droog haar en dat vind ik een groot pluspunt. Verwacht daarentegen geen extra super powers; ik had graag bonuspunten gegeven voor extra volume of superglans, maar dat zit er niet in. Zie het meer als een goede basic voor droog haar, en een toegankelijk alternatief voor de op dieren geteste parabenenshampoo die je nu misschien nog gebruikt (;)). Ik vind het fijn dat ik deze producten nu ken en ik weet dat ik er vanaf nu altijd op terug kan vallen.

Je vindt Yes To Carrots bij allerlei winkels, onder andere bij De Tuinen.

2 Comments

  • Wat ben jij toch heerlijk eerlijk. Ik ben ook echt een beauty- en cosmeticanitwit en stukken hierover interesseren me meestal ook vrij weinig, maar door jouw nuchtere toon heb ik het hele stuk zomaar uitgelezen. Ik moet me ook echt gaan verdiepen in dierproefvrij, dat is nog een ontbrekende factor in mijn poging tot een eerlijker bestaan, niet zo netjes..

    Beantwoorden
    • Haha ahh lief, dankjewel 🙂 Ik weet er ook nog lang niet alles van hoor, en al helemaal als er met moeilijke termen wordt gesmeten snap ik er niks meer van. Maar je kunt ook niet alles tegelijk doen – ik word zelfs een beetje moe van mensen die oordelen over dat het niet goed genoeg is, of “waarom houd je je wel bezig met duurzame kleding, maar eet je wel vlees, of niet organic, of …. (nou ja, zo zijn er 1000 dingen te verzinnen die ik nog lang niet goed doe)”. Lekker doen wat goed voelt en beetje bij beetje kom je steeds dichterbij!

      Beantwoorden

Write a comment