Dr Martens 1460 vegan boots review
Review

New in – vegan Dr. Martens 1460

Sindskort ben ik de gelukkige bezitter van een paar Dr. Martens boots. De diervriendelijke, vegan versie van de bekende 1460 boot (‘the original’), welteverstaan! Aan deze mijn bewuste aankoop ging een hele zoektocht vooraf. Het begon met dat ik (vond dat ik) boots nodig had. Van die schoenen waar ik kilometers op zou kunnen lopen als het moest, zowel in de zomer als de winter, maar die niet meteen in het kaliber ‘bergschoenen’ zouden vallen. Ze mochten best een beetje lomp (al gebruik ik zelf liever het woord ‘cool’ ;)) zijn, maar niet té. En qua stijl moesten ze natuurlijk Sara-proof zijn. Oja, en ze moesten ook nog binnen mijn ethische kaders vallen, of in ieder geval deels.

Een bewuste keuze voor
(mijn eerste!) diervriendelijke,
veganistische schoenen.

Die zoektocht bleek makkelijk en moeilijk tegelijk. Want als je bewustere schoenenkeuzes maakt, vallen er al een hoop opties lees: vrijwel alles af, als je dezelfde smaak hebt als ik (ik geloof dat de bergschoenen van merken als Patagonia héérlijk zitten, maar qua looks zijn ze niet aan mij besteed). Van keuzestress zul je dus niet zo snel last hebben, dat is een pluspunt. Maar daar stond tegenover dat het vinden van de ideale boots niet bepaald een eitje was. Alle tweedehands exemplaren die ik tegenkwam, vond ik niet mooi. Bovendien vind ik het tricky om loopschoenen te kopen die iemand anders al helemaal had ingelopen naar de vorm van zijn of haar voeten. Optie 2, Timberlands (want: betere ethics dan veel andere schoenenmerken), was ‘m ook niet. Want: wel oké, maar nét niet mijn smaak. Gelukkig bleek Dr. Martens een diervriendelijke vegan lijn te hebben voor bewustere consumenten. Dr. Martens staat echter niet bekend als een heel duurzaam of fair merk. Dat maakte het een lastige afweging. Toch was ik gecharmeerd door de vegan lijn. Op het moment van aankoop deed ik mee aan de Vegan Challenge en hoewel ik in principe alleen met plantaardige voeding experimenteerde, leek het me interessant om dan ook maar eens vegan kwaliteitsschoenen uit te proberen…

 

DSC_0108kopie_1000

 

IMG_9236_1000

 

IMG_9244_1000

Het materiaal: even wennen
(anders dan leer), maar erg
soepel, zacht en stevig.

Ik bestelde mijn vegan 1460 boots op de website van Dr. Martens (hier). Toen ik de schoenen uit de doos haalde, vond ik ze er meteen goed uitzien. Ik moet wel zeggen dat ik in eerste instantie een beetje aan het materiaal moest wennen. Ik ben namelijk altijd een groot fan geweest van leren schoenen. Net als veel anderen vind ik leer mooi en als het ouder wordt, vaak nog mooier. Plastic schoenen heb ik altijd als minderwaardig gezien. “Bah, plastic schoenen”. De laatste tijd ben ik me echter gaan afvragen of dat écht mijn mening is, of dat ik het simpelweg vind omdat ik mijn hele leven lang al hoor dat leer de beste optie is.  In onze maatschappij heerst tenslotte al millennia het beeld dat leer hét luxeproduct is. Maar is dat, met alle technologische ontwikkeling, nog steeds zo? Of is het tijd om uit deze kaders te breken en met een open blik naar andere materialen te gaan kijken? Deze schoenen zijn van synthetisch materiaal gemaakt, dat in kwaliteit niks afdoet aan de leren variant (volgens Dr. Martens). Nu zou ik het liefst willen dat ze ook nog van gerecycled plastic zou zijn (bijvoorbeeld van oude PET-flessen), of een nog milieuvriendelijker materiaal (het blijft tenslotte plastic, en dat betekent dat er plastic deeltjes vanaf komen), maar het feit dat er geen dieren voor hebben geleden, geeft voor mij al meerwaarde aan het product.

Het materiaal voelt erg zacht, soepel en stevig aan. Qua looks moest ik er toch een beetje aan wennen. Vanaf een normale afstand zie ik helemaal geen verschil en lijken het gewoon normale, leren schoenen. Toch zie je in een close-up dat het een ander materiaal is. Toch went het snel. Ik ben benieuwd hoe deze schoenen ‘oud’ worden: hoe zien vegan schoenen eruit na intensief gebruik? Van goed, dik leer vinden we vaak dat het nog mooier wordt en het gaat zich helemaal naar de vorm van je voet vormen. Zou dat ook bij deze schoenen gaan gebeuren?

 

IMG_9241_1000

 

DSC_0208_1000

 

DSC_0101_900

Over de schoenen (functionele info):
“1460 VEGAN’ Dr. Martens boots

Deze schoenen vallen ‘true to size’ en, net als leren Dr. Martens boots, wat breder dan je gemiddelde schoen. In online reviews las ik dat de vegan boots sneller inlopen dan de leren, omdat het materiaal minder stug is. Zelf moet ik zeggen dat ik na de eerste dag wel wat blaren had, hier en daar. Maar de tweede keer zaten ze al wat lekkerder, dus ook hierbij geldt: inlopen! Ik heb in een ver verleden leren Dr. Martens gehad en voor mijn gevoel zijn deze vegan schoenen flexibeler en gemakkelijker aan- en uit te krijgen.

De schoenen voelen erg stevig aan. De claim dat ze minstens even lang meegaan en net zo kwalitatief zijn als de leren variant, vind ik geloofwaardig. De zool is net als de rest van Dr. Martens schoenen niet gelijmd, maar aan de schoen gestikt, wat voor meer stevigheid zorgt. Wel vond ik ze erg duur – ik heb ze met korting kunnen kopen, maar normaal betaal je € 170,- voor deze schoenen. Dat is net wat meer dan voor een standaard paar Dr. Martens 1460 schoenen (de originals).

Over Dr. Martens

Ik wil me in dit artikel focussen op het kopen van veganistische schoenen; niet op het merk. Dr. Martens staat namelijk niet als duurzaam of eerlijk bekend en ook als ik op Rankabrand kijk en op de website meer te weten probeer te komen over het maatschappelijke en / of duurzaamheidsbeleid, word ik niet veel wijzer. Dr. Martens werkt met een code of conduct voor goede arbeidsomstandigheden, maar de omschrijving vertelt me niet vele meer dan wat andere merken me vertellen. Op het gebied van duurzaamheid scoort het merk vrij laag. Toch ben ik blij met mijn aankoop; het is een diervriendelijk alternatief voor de coole 1460 boots. Ik hoop dat naast Dr. Martens meer merken overgaan op een diervriendelijke (vegan) lijn, en dat consumenten deze lijn langzaam steeds meer zullen gaan supporten. Ik geloof dat er nog veel te winnen valt in de vegan schoenenwereld…

 

DSC_0125_1000

 

Dr Martens 1460 vegan boots review

 

DSC_0216_1000

 

 

23 Comments

 • Ze zijn ZO tof! Een vriendin van mij heeft precies dezelfse nu al een jaar, loopt er super veel op en ze zijn nog steeds zó mooi. Dat valt echt op! Ik wil ze ook! 😀

  Beantwoorden
  • Ohh, wat goed om te horen dat ze na lang dragen nog steeds mooi blijven! 🙂 Awesome!

   Beantwoorden
 • Zo tof!
  Ik had er ook al naar gekeken, maar ze zijn inderdaad nogal aan de prijs… Misschien niet per se te duur, maar wel een investering die ik nu niet kan maken. Helaas!

  Beantwoorden
 • Het is niet mijn type schoen, maar ik vind het top dat ze een vegan variant hebben <3

  Beantwoorden
 • Haaa, dit meen je niet, Sara! Ik was laatst al even gluren op je website, omdat ik je hier ooit Dr Martens had zien delen, ik nu een leuk paar had gezien (niet vegan, geloof ik) en me afvroeg in hoeverre dat volgens jou een eerlijk en duurzaam merk is. Nu kom ik terug om je een berichtje te sturen en zie ik hier al mijn vragen beantwoord! Als je wat positiever was geweest over het merk zelf dan was ik direct naar de winkel gerend 😉

  Je afweging klinkt wel heel logisch hoor. Je kan toch niet alles goed doen, zeker als je er ook nog leuk uit wil zien, en dit zijn in ieder geval geen wegwerpschoenen. Ik ben heel benieuwd hoe jouw vegan schoenen er over een tijdje uit zullen zien, want een hardnekkig gevoel zegt toch dat plastic snel (en lelijk) zal slijten. Hou ons op de hoogte!

  Ik ga er zelf nog even over nadenken. Schoenen vind ik al zo moelijk als het niet eens duurzaam en eerlijk is en ik ben zó toe aan iets wat van kwaliteit is en lang mee gaat. Als je nog betere alternatieven weet voor dit soort schoenen (in zwart), dan hoor ik het heel graag.
  http://www.drmartens.com/nl/p/womens-shoes-waffle-cotton-gizelle
  http://www.drmartens.com/nl/p/21471001

  Beantwoorden
  • Ahh, serieus? Haha wow dat is ZO toevallig! Tsja, Dr. Martens zou ik niet bestempelen als een eerlijk en duurzaam merk. Ik lees mooie, algemene woorden en ik zie dat Rankabrand het merk daarom ook een D-label geeft (Rankabrand beoordeelt voornamelijk op transparantie en wat het merk concreet over duurzaamheid communiceert). Dus in dat opzicht zou ik het fair fashion-wise niet echt aanraden. Maar nog steeds blijf ik erbij: iedereen moet lekker voor zich keuzes maken en ik heb er dit keer ook bewust voor gekozen om ze te kopen – deze keer vanuit mijn interesse in vegan schoenen en de pasvorm, die ik ergens anders niet zo mooi tegenkwam (na een jaar zoeken). Ik zal over een halfjaar een update plaatsen over de staat van mijn nieuwe lievelingen! 🙂 Ik heb gelezen dat ze erg weinig slijten en goed oud worden, dus fingers crossed!

   Ja, moeilijk he, bewuster schoenen kopen? Als je er écht helemaal voor wilt gaan (en ook style-wise niet wilt inleveren) kun je er onderhand een dagtaak aan hebben! Oh, die lage zijn ook zo tof… ik heb nog geen duurzamere alternatieven gespot, maar ik zal mijn ogen en oren voor je openhouden. Bij Matt & Nat hebben ze wel een brogue-achtig model (http://mattandnat.com/shop/shoes/atwater-black-2509), maar ik weet niet of dat dan is wat je zoekt. Wel vegan ook, dus ik heb geen idee hoe die schoenen oud worden… Filippa K heeft een net herenmodel in de damescollectie, maar dat is wel weer heel anders dan die Docs (https://www.filippa-k.com/nl/woman/shoes/codie-laced-shoe)…

   Beantwoorden
   • Ja, ik vond ook niet veel goeds over Dr Martens, maar jij hebt helaas dus geen beter nieuws. Ik vind het zó lastig! Met schoenen, maar met kleding ook. Ik koop nu nog minder dan ik al deed. Je was wel net te laat met die Ethletics, want kijk, die hadden een bijna identieke vervanging gehad voor mijn wegwerpgympies: http://www.zaailingen.com/fair-fashion-schoenen-toms/ 😉 Ga ik onthouden voor later 🙂

    Maar ik wil eigenlijk ook wel schoenen die wat netter zijn dan mijn eeuwige kloffies 😉 En wat winterbestendiger dan die TOMS. Die schoenen van Matt & Nat en Filippa K komen heel aardig in de buurt van wat ik zoek, maar ik móet echt passen (lastige voeten) en retour sturen vind ik ook zo zonde. Misschien ga ik nog maar een rondje kringloopwinkels en anders toch even naar de Dr Martens-winkel en dat de pasvorm dan moet beslissen 😉 Dagtaak, indeed!

    Beantwoorden
    • Ahh ja, net te laat! Ik ben ook goed op weg om mijn zwarte, lage All Stars compleet kapot te lopen (na de festivals deze zomer, kan ik ze weggooien, vrees ik) en dan ga ik ze ook vervangen voor mooie, eerlijke Ethletics 🙂 En inderdaad, ze moeten ook nog een beetje regen- en winterbestendig zijn, wat de zoektocht nog lastiger maakt. Succes met je zoektocht! Liefs 🙂

     Beantwoorden
     • Gisteren zag ik leuke schoentjes bij de kringloop. Ze waren te klein, maar het geeft hoop 😉 Dr Martens heeft voor me besloten, want die schoenen die ik op het oog had zijn inmiddels uitverkocht. Nu ben ik teleurgesteld en opgelucht tegelijk, haha. Wordt vervolgd 🙂

 • Had je die schoenen ook écht nodig? Hoewel ik je blog erg informatief vind, moet ik zeggen dat ik soms de indruk krijg dat ondanks je duurzame insteek je nu vooral je focus verlegt hebt van ‘fast fashion shoppen’ naar ‘duurzaam shoppen’. Je hóeft niet altijd iets te kopen, dat is ook duurzaam, ongedacht hoeveel cost per wear je eruit zou krijgen. Ik leg het misschien niet goed uit maar af en toe denk ik wel bij je posts van hé, je stimuleert ergens toch nog steeds het ‘kopenkopenkopen’-gevoel. Oa door steeds te herhalen dat je toch wel héél erg goed hebt nagedacht over je aankoop alsof je je wil verantwoorden , door verschillende kledingstukken op te lijsten in polyvore-achtige collages, etc.

  Beantwoorden
  • Hi, ik snap je vraag. En goed dat je kritisch bent, ik merk dat het mij weer even op scherp zet dat ik moet verwoorden waarom ik doe wat ik doe. Ik schrijf veel over producten, merken en stijl (uiterlijkheden?) en zoals ik je reactie lees, komt dit materialistisch op je over.

   When Sara Smiles is geen minimaliseerblog en dus ook niet de meest duurzame optie. Ik zal nooit pretenderen superduurzaam te zijn, sterker nog: ik beschrijf regelmatig hoe lastig ik het soms vind om consequent uit mijn voormalige ‘consumeerinstelling’ te breken. Misschien ben jij hierin al een stukje verder dan ik, dat kan. Ik noem mezelf eerder een conscious fashion liefhebber die haar persoonlijke zoektocht naar een eerlijkere en bewustere garderobe deelt. Het grootste gedeelte van mijn lezers bestaat niet uit diehard slow fashion fans, maar uit vrouwen die in kleine stapjes bewustere modekeuzes willen maken en nog géén idee hebben waar ze moeten beginnen. Hun behoefte: kennis (wat is er allemaal, waar kan ik uit kiezen?), inspiratie (hoe kan ik er nog steeds fantastisch en stijlvol uitzien?) en handvatten (hoe pak ik het aan?). Mijn missie is dan ook het zo toegankelijk mogelijk maken van conscious fashion: het kan ook inspirerend, stijlvol en leuk zijn! Daarom probeer ik het – binnen mijn kunnen – zo aantrekkelijk mogelijk te maken (de collages waar jij op doelt, misschien ook outfits en artikelen die focussen op producten?). Is dat dan ‘kopenkopenkopen’ stimuleren? Of probeer ik zo toegankelijk mogelijk alternatieven te bieden en mensen een zetje in de juiste richting geven? Zie het als een instapblog!

   Ik deel mijn ‘successen’ en struggles altijd eerlijk en open; ik wil laten zien dat ik het ook niet weet en continu afwegingen maak. Vaak krijg ik terug dat mensen zich hierdoor met me kunnen identificeren en dat het hen motiveert. Zoals ik het bij je lees, zie jij dit als ‘overdreven verantwoorden’. Misschien komt dit lange antwoord ook zo op je over, wie weet 🙂 Ik vind die openheid echter essentieel. Het maakt het ‘mij’. En ik weet waarom ik doe wat ik doe, dat is genoeg.

   Wanneer hebben we iets écht nodig en hoe weet je of het zo is? Hoe weet jij of je iets echt-echt-echt nodig hebt (en je jezelf die overtuiging niet voorhoudt)? Wat doet je die vraag stellen? Ik vind deze Dr. Martens een goede en bewuste aanvulling op mijn garderobe en ik ben er ontzettend blij mee! Ik hoop dat ik je opmerkingen en vragen zo een beetje beantwoord heb. En alsnog leuk om te horen dat je sommige dingen die ik schrijf, wel interessant vindt! 🙂 Hopelijk ligt het artikel van morgen wat meer in je straatje. Meer vragen? Stel ze gerust!

   Beantwoorden
 • Die zijn echt gaaaaf! En ze staan je heel goed!

  Beantwoorden
  • Aaaahw dankjewel! 🙂 Superfijne stappers!

   Beantwoorden
 • Ze staan je echt super leuk! 🙂 ken je het merk Matt & Nat? Ik heb er enorm fijne schoenen van vegan leer van, en het merk is net wat duurzamer dan Dr. Martens, ze maken hun tassen en schoenen deels van o.a. gerecyclede flessen. Ik hou ook niet zo van de bergschoenenlook en ook mijn sneaker smaak is vrij specifiek, ik vind Matt & Nat dan ook echt een fijn merk voor goede vegan schoenen

  Beantwoorden
  • Ah dankjewel! 🙂 Jaaaa zéker ken ik Matt & Nat, mijn allerfijnste tassen zijn ervan! Ik ben zo te spreken over de kwaliteit ervan, die is nog beter dan leer, wat mij betreft! Qua schoenen heb ik ze nog niet uitgeprobeerd; een tijdje geleden had ik er mooie muiltjes (met platte hak) op het oog, maar die waren helaas al snel uitverkocht. Qua boots merk ik dat de schoenen van Matt & Nat niet helemaal mijn smaak zijn, maar ik hou ze zeker in de gaten. Prachtig merk!!

   Beantwoorden
 • Deze vegan Boots zijn echt heel leuk!
  Ik heb ze tijdens mijn vegan schoenen toch ook net om mijn tenen gehad… verder kwam ik er niet in 🙁 ze zitten niet zo lekker om mijn voet.

  Verder vind ik het echt een mooie ethische vraag die je stelt: “In onze maatschappij heerst tenslotte al millennia het beeld dat leer hét luxeproduct is.”
  Mooi dat je dit benieuwd en verder op in gaat.
  Ik denk hier hetzelfde over als jij 😉

  Liefs, Elcke

  Beantwoorden
 • Hoi!

  Ben aan het twijfelen over deze schoenen. Heb je ondertussen al een update over hoe het niet leer er uit ziet als het ouder wordt?

  Groetjes!

  Beantwoorden
  • Hee Saskia,
   Ah, helaas heb ik ze nog niet zoveel gedragen dat ik al écht kan zeggen hoe ze ‘versleten’ zijn. Ik heb ze natuurlijk vlak voor de zomer gekocht en in de tussentijd heb ik vooral zomerschoenen gedragen. Ik verwacht ze vanaf september weer een stuk vaker te dragen, maar daar heb je natuurlijk niks aan. Vooralsnog ben ik in ieder geval erg tevreden. Ze blijven echt fantastisch mooi, alsof ze de hele tijd als nieuw blijven. Als ik ze heel vaak heb gedragen, beloof ik dat ik een update plaats. Goed?
   Liefs!

   Beantwoorden
 • Hey! Tof dat je zo uitgebreid hebt beschreven wat je van de boots vond. Net als Saskia twijfel ik over of ik ze wil kopen of niet. Ik vraag me dan ook af hoe ze de winter door zijn gekomen en hoe ze oud worden. Bevallen ze nog steeds?
  Groetjes Fleur

  Beantwoorden
 • Bedankt voor jouw review. Ik heb besloten om ze ook te bestellen. Alleen mijn vraag is, lopen vegan Dr. Martens ook in en passen ze aan je voet aan, net zoals die van leer?

  Beantwoorden
  • Tof! Goed dat je het vraagt, ze lopen namelijk niet zo in als leren Dr. Martens… tenminste, leer loopt altijd redelijk uit, maar dit vegan ‘leer’ is veel meer vormvast. Het is dus belangrijk dat je meteen de maat koopt die goed zit! Daarentegen is het wel meteen soepeler dan leer, dus mijn ervaring was dat ze meteen al een stuk lekkerder zaten. Succes! Liefs, Sara

   Beantwoorden
 • Hey! 🙂 Ik ben erg benieuwd naar hoe je intussen denkt over de staat van je vegan dr martens. Worden ze mooi ouder, na ze meer gedragen te hebben?

  Beantwoorden
 • Ik ben ook erg benieuwd hoe het er nu voor staat met de schoenen! Ik draag altijd leren schoenen maar je blog heeft me enigszins overtuigd om de vegan variant te proberen. Alleen niet wetend hoe ze nu eruit zien houdt me tegen

  Beantwoorden

Write a comment