Thoughts

No Buy Challenge – de tussenstand (1,5 maand)

Alweer anderhalve maand geleden begon ik mijn allereerste No Buy Challenge. De afspraak met mezelf: minimaal 3 maanden lang ga ik geen kleding kopen. Niet nieuw, niet tweedehands. Niet per se om duurzamer te leven (al is dat méér dan mooi meegenomen); vooral om mezelf te leren om meer tevreden te zijn. Ik heb al zat kleding. Genoeg, zelfs! Inmiddels ben ik alweer op de helft. Time flies! Tijd voor een tussenstand…

De reden van mijn No Buy Challenge is belangrijk voor me. Want hoewel ik alweer 2,5 jaar bezig ben met verduurzamen, voel ik nog steeds wel eens die irritante drang om iets nieuws te kopen. Dan ben ik mijn kleren zat, er komen weer nieuwe trends voorbij die ik interessant vind, ik ontdek een mooi merk waar ik graag iets van wil hebben of ik wil gewoon ‘iets’ kopen omdat ik dan even een gelukkig gevoel denk te ervaren. Hoewel ik dat opgejaagde gevoel al een stuk (misschien wel 80%) minder ervaar dan vroeger, wil ik er helemaal vanaf. Ik ben het zat. Extra aankopen gaan me helemaal niet gelukkig maken, dat is een illusie. Bovendien: ik heb al genoeg.  “Wat een onzin, zo’n challenge” denk je nu misschien, “dan koop je toch gewoon niks meer? Wees gewoon sterk!”. Tsja, zo werkt het dus niet bij mij. Soms moet ik mezelf wat harder pushen om mezelf een levensles bij te brengen. Works for me!

 

Het ging me boven verwachting goed af. Wat blijkt: jezelf bij de les houden met een flinke dosis goeie mind-inspiratie doet wonderen. Houdt je scherp!

 

En wat was het een interessante eerste anderhalve maand! Het scheelde dat ik al snel 1,5 week op vakantie ging naar Frankrijk. Camperend langs riviertjes en badend in rust is het niet zo moeilijk om jezelf los te maken van mode, winkels en verleidende media. Op vakantie droeg ik vaak hetzelfde en weinig poespas. Ook de rest van de tijd ging het me boven verwachting goed af, en dat komt niet alleen door de hittegolf (hoewel het wel hielp: dan heb je tenslotte weinig zin om over kleding na te denken en wil je gewoon iets luchtigs dragen). Wat mij écht heeft geholpen, is dat ik deze maand heel veel heb gelezen. Elke dag nam ik ’s middags bewust de tijd om een uurtje naar m’n vaste grasveldje aan het water te lopen, m’n kleedje uit te rollen, een goed boek te pakken (non-fictie, waar ik ook nog iets aan heb) en de wereld om me heen te vergeten. Mijn leeslijstje:

•  Verlangen naar Minder (door Jelle Derckx, over minimalisme en bewuster leven – lees hier mijn review)
•  Filosofie voor een Weergaloos Leven (door Lammert Kamphuis, echt zó’n aanrader!)
•  The life-changing magic of tidying up (door Marie Kondo)
•  The subtle art of not giving a fuck (door Mark Manson)
•  Teh van Knorretje (door Benjamin Hoff)

Ik merk dat lezen over onderwerpen als minimalisme, geluk, opruimen, rust en jezelf zijn me sterker maken. Daardoor wordt het een stuk gemakkelijker om te onthouden wat je écht belangrijk vindt. Ik denk dat dit mijn grootste tip is voor mensen die dit ook willen proberen: houd jezelf scherp met mind-inspiratie, daardoor is het veel gemakkelijker om zo’n challenge vol te houden. En niet alleen dat, het bracht me nog meer. Zo heb ik de allergrootste schoonmaak óóit gehouden (thanks, Jelle en Marie Kondo!) in mijn huis en ontzettend veel spullen weggedaan. Een aantal kledingstukken, boeken en andere spullen zet ik binnenkort op mijn Tictail account. Het voelt bevrijdend om veel spullen weg te doen. Cut the crap, weg met ballast uit m’n leven. Ja, dit was een intense maand in mijn hoofd. En het fijne is: ik ben nog lang niet klaar met minimaliseren. To be continued…

 

 

Wat me verbaasde: ik ging helemaal niet meer mixen & matchen, maar juist ‘lekker makkelijk’ dezelfde combinaties dragen. Next level tevredenheid (voor mijn doen, dan)!

 

Ook gebeurde er iets interessants in de manier waarop ik met mijn garderobe omging. Van tevoren dacht ik dat ik door deze challenge veel meer uit mijn huidige garderobe zou willen halen en veel meer zou gaan mixen en matchen. Maar dat gebeurde helemaal niet. Integendeel zelfs; ik merkte dat ik veel sneller naar een aantal gouden combinaties greep, die nog heel simpel waren ook. Een zomerjurk met espadrilles, muiltjes of slippertjes, een simpele jeans met een simpel zwart t-shirt of een blouse. En elke dag weer dezelfde sieraden van Neinties erbij. Denk in ‘Winning Teams’ bleek me veel meer rust te geven dan de onrust om maar te ‘moeten’ experimenteren. Waarom zou ik elke keer een andere combinatie moeten maken als ik er een paar heb waar ik me fantastisch in voel? Voor wie zou ik dat doen?

Ik merk dat mijn ontdekkingstocht naar meer tevredenheid er niet alleen tot leidt dat ik minder nieuwe spullen wil kopen, maar óók dat ik meer tevreden ben in combinaties. Ik voel dat mijn drang naar het nieuwe steeds meer wegebt en dat vind ik onwijs interessant. Het enige dat ik nog aan me voel knagen, is dat ik een klein beetje druk voel vanuit When Sara Smiles. Ik krijg vaak reacties van mensen die zeggen dat het ze inspireert dat ik de veelzijdigheid van items laat zien, door ze op allerlei manieren te combineren. Maar ik merk juist dat ík er veel rust uit haal dat ik me helemaal niet meer bezig hoef te houden met veelzijdigheid. Tegelijkertijd voel ik me nog wel geroepen om anderen daar wél mee te inspireren, want blijkbaar ligt er een behoefte. Ook merk ik dat het in public bezig zijn met mode  – ook al wil ik het niet – voor een druk zorgt om fashion wise interessant te blijven. Ik wil de komende tijd gaan kijken hoe ik dat kan blijven doen, zonder de vernieuwing op te zoeken. Een mooi, nieuw experiment!

 

So far so good… benieuwd naar de tweede helft. Die is tenslotte altijd een stuk moeilijker.

 

Ik vind mijn challenge onwijs interessant. Het herinnert me eraan dat onze relatie met kleding en vooral hoe dat resulteert in (overbodig) kopen, vaak weinig over identiteit zegt en júist veel zegt over hoe we ons tot de buitenwereld willen verhouden. En die bewustwording is nu heel belangrijk voor me. Tuurlijk wil ik er goed uit zien, maar hoeveel kleding ik heb of hoeveel verschillende, interessante combinatie ik kan maken bepaalt niet wie ik ben, waar ik mijn zelfwaardering uit haal en wat ik bijdraag aan de wereld. Deze challenge is daar een prachtige spiegel voor en ik ben benieuwd naar de tweede helft. De eerste helft is tenslotte altijd het makkelijkst. Als dat het nieuwe seizoen eraan komt, komt mijn behoefte aan vernieuwing misschien ook weer op gang. Ik ben benieuwd hoe ik daarmee omga. En ik ben benieuwd of die Winning Teams misschien niet tóch een beetje gaan vervelen. Of misschien gaat het me wel makkelijk af en verleng ik m’n challenge wel. Who knows – heb zo’n gevoel dat het nu pas echt gaat beginnen…

10 Comments

 • Wat leuk om dit te lezen! Ik vind het ook erg interessant om die journey van je te volgen 🙂 Vroeger moest ik ook kopen, kopen, kopen, nu houd ik ook van simpel 🙂

  Beantwoorden
  • Ahh heel leuk om te horen, dankjewel! Dat geeft zoveel rust, he? Gewoon lekker gaan voor simpel en veel minder gaan voor trends en paradijsvogel-achtige creaties? Het gaat om jóu en wat je de wereld te bieden hebt, niet om hoe je eruit ziet 🙂 (al mag fashion ook vooral fun en mooi zijn, natuurlijk!)

   Beantwoorden
 • Of het is misschien zo dat je bij een nieuw seizoen weer andere kleding draagt, die je door de hoge temperaturen niet aan kon deze zomer. Zo heb je toch weer iets “nieuws” aan voor je gevoel.
  Het idee van “topper setjes” herken ik wel. Ik heb er geen enkele moeite mee om die elke week weer aan te trekken.
  Groetjes en succes met de tweede helft!
  Mar10

  Beantwoorden
  • Ja, dat is waar! Ik moet zeggen dat ik ook alweer uitkijk naar de herfst, waarin ik mijn lievelingsjassen weer aan kan en een aantal wollen truien vaker kan dragen. In dat opzicht hou ik eigenlijk ook wel van de veelzijdigheid die het Nederlandse weer in zich heeft; het zorgt er ook voor dat we veelzijdiger met onze garderobe omgaan! Dankjewel, ik ga mijn best doen! 🙂

   Beantwoorden
 • Wat een goed begin! Ik vind het echt mooi om te volgen hoe je overal over nadenkt. Een paar weken geleden deed ik de 10×10 challenge waarbij je tien dagen lang varieert met tien kledingstukken. Ik ben zo iemand die altijd dezelfde combinaties draagt en door de challenge móest ik wel leren te combineren. Dat vond ik leuk en is denk ik een goede manier om nieuwe gouden combinaties te ontdekken, maar ik keerde daarna direct weer terug naar mijn oude gedrag en realiseerde dat ik dat misschien ook maar gewoon moet omarmen. Geeft inderdaad best veel rust als je niet hoeft 🙂

  Beantwoorden
  • Ahh dat is lief 🙂 Dankjewel!
   Jaaa, die 10×10 challenges – ik twijfel er heel vaak over om het een keer te proberen, maar ik merk dat ik niet zo’n nieuwe-variaties-ontdek-beest ben, ik haha. Maar het is zeker een interessante manier om jezelf te dwingen om te experimenteren, en ik denk dat het ook zeker voor veel mensen werkt. He, nu ik dit zit te typen, bedenk ik me dat ik het misschien toch maar eens moet gaan doen. Misschien inspireert het anderen ook weer?!

   Ik geloof trouwens inderdaad dat het juist he-le-maal oké is als we lekker ons oude gedrag omarmen. Ergens is het natuurlijk ook onzin dat we maar de hele tijd ‘moeten’ variëren om het leuk te houden voor onszelf. Als het goed is, zijn we ook zonder die nieuwe crazy combinaties leuk genoeg, toch? 😉 Juist die Winning Teams (of hoe je het ook noemt, vind het wel lekker klinken, haha) geven mij in ieder geval heel veel rust – meer dan dat ik forever op zoek ga naar de ultieme veelzijdigheid van kledingstukken en het idee dat ik echt álllllllles uit mijn kast haal. Dat doe ik ook als ik blij ben met m’n Winning Teams 🙂 Zo! Heel verhaal haha, je zet me weer aan het denken! Thanks, Linda!

   Beantwoorden
 • Wat een goed begin! Ik ben deze maand ook begonnen aan mijn no buy challenge en hoop het vol te houden tot aan december dus 4 maanden. Ik merk dat ik heel even een dipje heb nu ik bijna op vakantie ga. Doordat we al zo lang heerlijk weer hebben hier in Nederland raak ik een beetje uitgekeken op de items welke ik in mijn zomer capsule heb. Ik merk dat ik echt weer even zin heb in laagjes.. lekker mijn laarsjes, jeans en jasjes weer aan. Hier vind je nu dus een heel blij ei met dit slechtere weer. Yass! Ik ben even uitgekeken op de combinaties die ik de afgelopen tijd al gemaakt heb. Dus ik zit even behoorlijk te puzzelen wat ik moet gaan inpakken.. Ik vermoed dat het gewoon de meest gedragen items zullen worden.. Dat zijn ze immers niet voor niks! En het is zo lekker makkelijk, je hoeft er niet over na te denken omdat je weet dat het goed is en leuk staat. =) En na mijn vakantie lekker shoppen in mijn eigen kast voor mijn herfst capsule.. Door het apart leggen van bepaalde items voelt het zo toch steeds weer alsof je nieuwe dingen hebt elk seizoen. Dit neemt voor mij ook de behoefte om wat nieuws te gaan kopen weg. En ben ik de huidige capsule even beu.. dan snuffel in gewoon even tussen de apart liggende items en ruil ik wat om. Even een frisse wind er door heen doet al wonderen. Ook even je indeling aanpassen in je kast trouwens. Doordat het dan anders ligt pak je toch ook makkelijker wat andere items eruit, tenminste dit heb ik altijd.

  Jij bent in elk geval onwijs goed bezig met je challenge en wij halen er allemaal inspiratie uit! Wees niet bang om je winning teams steeds opnieuw te dragen. Ik vindt het erg verfrissend om te zien dat er niks mis mee is om vaker het zelfde te dragen. Een goede eye opener! We hebben gewoon niet steeds iets nieuws nodig! Als iets goed is, is het goed. #tevredenzijnmetwatjehebt.

  Beantwoorden
  • Aah wat grappig om te horen dat jij juist het tegenovergestelde hebt van wat ik heb! Op vakantie gaan geeft mij juist rust, dan kan ik gewoon lekker een paar items inpakken en daar moet ik het dan mee doen. Geen gedoe, that’s it 🙂 Ik vind capsulegarderobes altijd heel interessant. Zelf heb ik die behoefte niet per se, ik ben meer een all season drager: op mijn winterjassen na, draag ik vrijwel al mijn kleding door de seizoenen heen. Maar jij zegt dus juist dat door kleren te bewaren voor een nieuw seizoen, het voelt alsof je weer wat nieuws hebt? Wel interessant, zeg! Mis je bepaalde items dan niet, soms? Of geeft het jou hierbij juist rust om slechts uit een aantal items te kunnen kiezen (wat ik op mijn vakantie heb)?

   En wat lief, dankjewel 🙂 Ik merk inderdaad dat die Winning Teams juist heerlijk zijn om te hebben, als je jezelf er maar aan overgeeft dat je niet altijd iets anders aan hoeft te hebben om er goed uit te zien of je goed te voelen. Je hebt helemaal gelijk, als iets goed is, is het goed. Dat geeft zoveel rust!

   Beantwoorden
 • Super leuk om je ervaringen en inzichten te lezen! Grappig inderdaad dat je juist niet meer gaat mixen en matchen. Denk dat veel duurzame bloggers/vloggers dezelfde struggle hebben als ze zelf minder willen consumeren maar wel de duurzame spullen willen blijven promoten. Zo’n samenwerking met een merk zoals jij geloof ik had dat je outfits laat zien maar de items niet houdt lijkt me bijv een mooie manier. Maar door zelf vaker dezelfde outfits te laten zien (of net anders) draag he ook weer een boodschap uit dat het niet allemaal nieuw nieuw hoeft.

  Beantwoorden
  • Ja he, ik vond het zelf ook grappig om te ervaren dat ik niet nog meer uit mijn garderobe wil halen, maar me juist meer tevreden voel! Dat wat jij zegt is iets waar ik toevallig al mee bezig ben 🙂 Ik wil er een mooie balans tussen houden (niet dat ik vaak spullen krijg hoor, haha). Bijvoorbeeld met webshops mixen en matchen met hun collectie en soms van losse merken items aannemen die ik écht heel tof vind en die iets toevoegen aan mijn garderobe, om hen een podium te geven. Er blijft geen perfecte oplossing, maar daar zou ik me zelf in ieder geval goed bij voelen. En ik ben er altijd transparant over, dat vind ik ook heel belangrijk. Er is al genoeg blabla in de modewereld 🙂 Bedankt voor je lieve berichtje en het meedenken!

   Beantwoorden

Write a comment