Thoughts

Over hoe een simpele smiley tattoo heel veel over het leven kan zeggen

Mijn allereerste tattoo, ik heb ‘m! En wat voor één -als je me drie jaar geleden had gezegd dat ik ooit een smiley tattoo op m’n arm zou laten zetten, had ik je vierkant uitgelachen. Een fucking smiley, serieus?! Inmiddels ben ik een paar jaar en heel wat levenslessen verder. Je kunt het leven zo moeilijk maken als je wilt, maar uiteindelijk is er één ding dat het leven waard maakt voor mij: kiezen voor geluk en tevredenheid. Om wie ik ben, wat ik heb, waar ik vandaan kom en waar ik heen ga.

We leven in een wereld waarin alles altijd beter moet. We vergelijken ons continu met anderen. We maken ons druk om de kleinste dingen. We willen alsmaar meer. Status, ego en competitie liggen continu op de loer. Maar het leven is fantastisch en iets om dankbaar voor te zijn, en als ik íets wil, is het lachend door het leven gaan. Daar wilde ik een ode aan brengen, en iets vastleggen dat me daar – ook op minder goede momenten – aan herinnert. Iets waarmee ik tegen mezelf kan zeggen: volg dat grote hart van je, kies voor het geluk, waardeer alles dat op je pad komt, wees goed voor de wereld om je heen. Lach. Heb lief. Geniet van de reis.

 

“When you realize that there’s nothing lacking, the whole world belongs to you.”

En als er íets is dat dit doet, is het dit mannetje wel. Hij lacht de hele dag naar me, en door de plaatsing (iets naar achteren op mijn arm) ook naar anderen. De Daodejing, het boek van de Tao (mocht je het nog niet weten, ik ben een groot en actief bewonderaar van het Taoïsme), zegt: “when you realize that there’s nothing lacking, the whole world belongs to you”. En ik merk nu al dat wanneer ik ook maar over íets ontevreden ben, of het mijn levenssituatie is of mijn kledingkast, één blik op mijn tattoo me meteen weer dichtbij mezelf brengt. Hij tovert een glimlach op m’n gezicht en zegt me: “het is goed zo. En nu glimlachen, jij”. En als ik ergens tegenop zie, zegt hij me dat ik er open in moet gaan. Positive attitude, positive outcome. 

Forever young

Daarnaast vind ik het fantastisch om een herinnering aan mijn inner child te hebben. Forever young! Hoewel veel mensen jong zijn met naïviteit of schoonheid associëren, associeer ik het met, zoals het Taoïsme het noemt, het ‘Ongekerfte Blok’. Dat is een metafoor voor hoe een kind in het leven staat: open en ongepolijst. Een kind oordeelt nog niet, leeft in het moment en geniet van de kleinste dingen. Wat mijn leeftijd ook zal zijn, ik zal mezelf altijd blijven uitdagen om dit vast te houden en niet vast te roesten in mijn eigen denkkaders. Het lijkt me fantastisch om op mijn 70e naar een smiley op mijn arm te kijken en me te bedenken dat het helemaal niet bij mijn leeftijd past en te genieten van het feit dat ik gelukkig genoeg ben om daar schijt aan te hebben. 

Wat die smiley tattoo nou met duurzame mode te maken heeft

Volgens mij begint de link met duurzame kleding al een beetje duidelijk te worden. Want ook op mijn duurzame modereis helpt deze tattoo me nu al enorm (ja, echt!). Geluk en een duurzame instelling zijn zijn voor mij namelijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoewel we het allemaal ergens wel weten, is het soms moeilijk om te blijven beseffen dat geluk niet voorkomt uit nieuwe spullen of fancy outfits. Ik ben niet beter of gelukkiger als ik in een zwart t-shirt en een simpele jeans loop, of een trendy outfit. En ik merk dat als ik ook maar een béétje een koopdrang aan voel komen, ik alleen maar naar mijn tattoo hoef te kijken om te beseffen dat ik al helemaal niks nieuws nodig heb. En dat ik misschien nog wel gelukkiger kan zijn als ik tevreden leer zijn met als het moois dat ik al heb. Dat geeft me meer rust dan ik van tevoren had verwacht. Meer bezit, en daarmee bezig zijn, leidt niet tot geluk. Geluk komt uit jezelf. Focus op de liefde, focus op wat jij écht belangrijk vindt (en leer wat slechts schijn is) en vergeet niet lachend door het leven te gaan. De rest is bijzaak. En daar is deze tattoo voor mij een geweldige reminder voor.

 

2 Comments

  • Een hele mooie boodschap, waar ik me zeker kan achter scharen. “Het is goed zo.” Dat we dat nooit meer vergeten. 🙂

    Beantwoorden
  • Wat een mooi verhaal en mooie betekenis:)

    Beantwoorden

Write a comment