Dr. Bronner soap review
Beauty

Review: Br. Bronner Magic Soap

Grote kans dat je de iconische flessen met duizenden lettertjes van Dr. Bronner wel eens hebt gezien. Of geprobeerd, zelfs. Ik had vele goede dingen over het decenniaoude, natuurlijke merk gelezen en de laatste tijd duikt het merk steeds vaker op in hippe en bewuste concept stores. En zeg nou zelf: fles die claimt een 18-in-1-product te zijn, is toch nieuwsgierigmakend? Dr. Bronner claimt dat alle producten 18 verschillende toepassingen hebben. Zo kun je er je haar mee wassen, je lichaam, je hond, je kunt er je wasjes mee doen, mee schoonmaken en zelfs je tanden mee poetsen (“seriously…?!” ja, echt!). Hoewel ik het laatste niet durf uit te te proberen (pussy as I am, ik vind het toch een beetje een vreemde gedachte), was ik benieuwd naar hoe fantastisch deze soap écht zou zijn. Tijd om het eens te proberen! In de sale bij Asos bestelde ik voor een prikkie twee flacons soap: een kleine Almond van 237 ml en een grote Rose, van 946 ml. Dat is heel wat zeep, maar ach, voor een tientje bij elkaar kon ik niet heel hard op mijn muil gaan. “En als het niet bevalt, geef ik het gewoon weg”, dacht ik.

EVEN WAT ACHTERGRONDINFO:
DE BRAND PHILOSOPHY

Dr. Bronner is niet gewoon even een leuk zeepproducentje. Het is een merk met een visie – en niet zomaar één. Emanuel Bronner (1908 – 1997), de man die het merk uit de grond stampte, heeft een bewogen leven gehad. Een groot deel van zijn familie is vermoord in de holocaust en dat heeft gezorgd tot een enorme innerlijke drijfveer om de mensheid te doen inzien dat we “All-One” zijn. Bronner geloofde dat we allemaal kinderen zijn van dezelfde goddelijke kracht, en we hebben de mensheid te verenigen, willen we blijven voortbestaan op “Spaceship Earth”. Deze gedachte verwerkte hij in een 30.000 woorden tellend vredesplan, waarvan je flarden terugvindt op de verpakkingen (een interessante manier om je visie te verkondigen!). Hij nam deze missie overigens wel héél serieus en velen vinden dat hij daar veel te ver in ging: op een gegeven moment leidde zijn ingewikkelde ideeën over het redden van het mensenras er zelfs toe dat hij zijn eigen kinderen verstootte, want: “wat is er nu belangrijker? De aarde redden of een familie hebben?”. Pfoe.

DE REVIEW

Oké. Time to test. Mijn eerste reactie bij de verpakkingen: “wow, ze springen in ieder geval erg in het oog!” Ze staan volgeschreven met visionaire teksten, waarvan ik me afvraag hoeveel mensen ze daadwerkelijk lezen. Maar ik raak wel geïnspireerd door het feit dat Dr. Bronner iets functioneels als zijn verpakkingen gebruikte om zijn visie te verkondigen. Ik denk dat het veel merken goed zou doen om dit ook – al dan niet subtieler dan “Saving Spaceship Earth!!!!!!”, Jezus, God en de sterren en planeten erbij te halen – meer te doen.

Omdat ik de producten natuurlijk niet in de winkel had gekocht, had ik nog geen idee hoe ze zouden ruiken. De Almond vond ik érg sterk ruiken. Ik vond het zo’n heftige geur (en zo’n goede neus heb ik niet), dat ik er (nog) niet aan moest denken om er ook maar iets mee te wassen. De Rose was wat milder – ook niet fantastisch, maar daarmee durfde ik het wel aan om mezelf te wassen. Ik ben nogal huiverig met shampoo, dus ik besloot bij mijn lichaam te beginnen. Nou, ik kan je vertellen: dat was een unieke beleving. Qua gebruikshoeveelheid ben ik tevreden. De zeep is erg geconcentreerd, dus je hebt niet veel nodig om je hele lichaam te wassen. Maar ik heb na het wassen nog nooit in mijn leven zo’n vreemd aanvoelende huid gehad. Na één wasbeurt met de Rose soap voelde mijn huid zó stroef – ik wist niet dat het kon. Stroef en ietwat plakkerig, heel vreemd. Mijn armen, mijn benen… ze voelden gewoon écht niet lekker. Daarom ben ik er meteen met mijn normale douchegel overheen gegaan, om mijn huid in ieder geval weer wat zachter aan te laten voelen. Een paar dagen later vertelde een dame in een winkel me dat de werking per soap verschilt: de Rose scheen niet het prettigst te zijn om je lichaam mee te wassen, maar de Almond wel. Zojuist heb ik ‘m uitgeprobeerd en helaas moet ik je zeggen dat ik ook met dit product mijn lichaam niet meer ga wassen. Mijn huid voelde even stroef aan en ik vond de geur vrij heftig – niet prettig.

 

DSC_0111_900

 

Daarna heb ik geprobeerd om er een klein stukje van mijn haren mee te wassen, maar helaas met hetzelfde, stroeve resultaat. Ik was verbaasd; omdat ik eerder allerlei positieve reviews over het product had gelezen, ging ik bijna aan mezelf twijfelen. Maar sorry jongens, het is gewoon niet mijn soort product – ik kan er niks beters van maken! Overigens heb ik nog wel een handdoekenwasje met de Rose geprobeerd, en daar ben ik redelijk tevreden over. Net als de zeep als allesreiniger, het werkt wél gewoon. Je moet alleen maar net van de geuren houden en die zijn überhaupt niet zo aan mij besteed. Conclusie: de zeep doet zijn werking goed en ik geloof ook zeker in het multireinigende karakter ervan, maar voor mijn lichaam ga ik het écht niet meer gebruiken. Ik denk dat ik één van mijn vrienden blij ga maken met de flessen (al weet ik niet of ze ze nog willen na het lezen van deze review ;)), want de zepen van Dr. Bronner en ik… we zijn niet zo’n goede match, helaas!

2 Comments

  • Oeh, dat valt tegen zeg. Ik heb zelf ook een hele tijd geleden al 2 mini’s gekocht en er mezelf één keer mee gewassen, maar ik vond het erg lastig om te doseren waardoor ik uiteindelijk het idee had dat ik lang niet genoeg zeep had gebruikt om mezelf mee te wassen waardoor ik mijn eigen zeep daarna nog maar een keer gebruikte. Nu ga ik het binnenkort wel eens gebruiken voor een aantal diy recepten, misschien is dat meer geslaagd, maar voor persoonlijke verzorging vond ik het ook erg tegenvallen.

    Beantwoorden
  • Herkenbaar van de stroeve huid na het douchen ermee! (ook in m’n haar voelt het droog en stug aan) Echter mocht je toch nog niet willen opgeven..Misschien vind je de vaste zeep vorm beter?! Ik zelf namelijk wel, heel vreemd.
    Met de vloeibare maak ik mn huis schoon en doe ik wasjes en met de vaste vorm douche ik/was m’n handen en dan vind ik ze niet uitdrogend werken. Tis een ideetje 🙂

    Beantwoorden

Write a comment