Veja sneakers Esplar 3 lock white
Fair fashion

Eindelijk: sustainable stappers van Veja

Als je me al even volgt, heb je waarschijnlijk al enkele klaagbedes doorstaan waarin ik zeur dat ik het moeilijk vind om duurzame (fair / biologisch) schoenen te vinden. Want óf ze zijn heel duur, of ze zijn gedateerd, of gewoon niet mijn smaak. En als je dan toch mooie exemplaren vindt, zijn ze meteen uitverkocht omdat de rest van de ‘sustainable fashion squad’ er hetzelfde over denkt.

Gelukkig heeft Veja (over hoe je het uitspreekt zijn de meningen verdeeld; er zijn mensen die “Vegaa” zeggen, maar ik zegt gewoon “Veejaa”) deze sustainable klittenbandstappers op de wereld gezet. Ik had ze al langer op het oog: ze zijn mooi simpel, modern-maar-niet-te-hip en ik vind het klittenband een toffe vintage feel (en een leuke knipoog naar mijn kindertijd!). Samen met deze vetersneakers zijn dit mijn favoriete exemplaren van het merk. Nu zijn ze op veel plekken uitverkocht, maar mocht je ze ook tof vinden, kun je ze nog bestellen op de site van Veja.

 

DSC_0039 Veja sneakers Esplar 3 lock white

WAAROM IK DEZE SCHOENEN AWESOME VIND:

Veja is een duurzaam, Frans schoenenmerk. Het staat bekend om de eerlijke, lokale werkwijze, met een lage impact op het milieu (los van de transportkosten; de schoenen worden namelijk in Brazilië gemaakt). Het merk is fairtrade gecertificeerd. En ook deze schoenen zijn op verantwoorde wijze tot stand gekomen:

•  Het leer is biologisch gelooid, wat een lage impact op de omgeving van de leerlooierij betekent (bijna al het leer op de wereld wordt met zeer chemische middelen gelooid en veel mensen weten niet dat dit een enorme impact heeft op het milieu). De meeste schoenen van Veja zijn overigens niet van leer, maar van (biologisch) canvas gemaakt.
•  De binnenzool is gemaakt van biologisch katoen en wilde (= natuurlijke) rubber uit de Amazone. Ook de buitenzool is hiervan gemaakt.
•  De grondstoffen voor de schoenen zijn onder eerlijke arbeidsomstandigheden lokaal verbouwd en geproduceerd in Brazilië.

 

Veja sneakers Esplar 3 lock white Veja sneakers Esplar 3 lock white DSC_0060

3 Comments

 • Oeh! Ja ik vind ze ook heel erg gaaf!

  Beantwoorden
 • Jammer dat ze van leer zijn, maar verder leuke schoentjes!

  Beantwoorden
  • Thanks! Het leer-aspect blijft voor mij ook een beetje een dubbeling, hoor. Maar ik eet ook nog gewoon vlees (minder dan eerst en biologisch, maar toch), en ik zit nu in zo’n fase dat ik wel idealistischer word, maar het nog moeilijk vind om dat écht in alles door te trekken. Al biedt Veja ook heel veel schoenen aan die vegan zijn, geloof ik!

   Beantwoorden

Write a comment