Natural beauty

The good guys of beauty

Hierboven zie je mijn beauty-assortiment. Niks speciaals – ik ben allesbehalve een beautyqueen. Ik experimenteer weinig en zoals je ziet, gebruik ik geen luxemerken. Ik heb het ooit wel eens geprobeerd hoor, maar ik merkte zó weinig verschil dat ik weer lekker terugging naar mijn good old ‘normale’ merken. Allemaal prima, zou je zeggen. Totdat ik ontdekte dat enkele van mijn vastemerkenlijst nog op dieren getest worden. Mijn fijne John Frieda shampoo, mijn deodorant van Rexona, mijn make-upremover van Nivea, mijn eens-in-de-zoveel-tijd Head & Shoulders en de enige écht grote cosmeticaliefdes die mijn hartje ooit gekend heeft: mijn prachtige M.A.C. lipsticks. Bah.

Ergens wist ik het wel. Want jaren geleden heb ik het al eens uitgezocht. Maar me er continu van bewust zijn – dat deed ik niet. Tot nu tijdje geleden. Ik word idealistischer en ik merk dat ik zaken die ik voorheen als vanzelfsprekend zag, nu aan het herwaarderen ben. Ik wil geen producten meer gebruiken waar een dier voor heeft geleden. Een mooi schepseltje met een waardevol leventje en net zoveel recht op vrijheid als ik. Cosmetische dierproeven slaan helemaal nergens op.

Tegelijkertijd vind ik het onwijs moeilijk om te veranderen. Want ik ben nog nergens zó’n fijne, supermatte lipstick tegengekomen als bij M.A.C. Zelf niets dat er ook maar een béétje op lijkt. En ik ben na al die jaren vastgeroest aan mijn volumeshampoo en –cremespoeling van John Frieda. En overstappen op een andere deodorant is ook niet zo makkelijk. Want dan moet ik moeite doen om soortgelijke, dierproefvrije merken te vinden (en zoveel zijn dat er helaas nog niet…), of het met ‘minder’ moet doen. En eerlijk? Dat vind ik als nog-een-beetje-zwakke-half-idealist best wel moeilijk. Ik denk dat ik in dit dilemma niet de enige ben. En de volgende redenen dragen daar volgens mij aan bij:

 1. De Heppiedepeppie Ver Van Je Bed Show
  Dierproeven blijven voor de gewone consument als jij en ik een ver van ons bedshow. Het is net als vlees eten: als we zelf koeien, kippen en kalfjes zouden moeten afslachten voor ons dagelijks stukje vlees, zou zo’n 98% van de bevolking vegetariër worden. Gok ik, mezelf incluis. Ik denk dat dit ook geldt voor dierproeven. Als we zelf krijsende apen of bibberende, bloedende konijntjes foute vloeistoffen zouden moeten toedienen voor onze shampoo en cosmetica, denk ik (hoop ik!) dat maar weinig mensen dit zouden doen. Ver van het bed maakt minder gevoelig.
 1. Gemak, toegankelijkheid en ‘on trend’ zijn key
  Ook vind ik dat proefdiervrije beautyproducten niet altijd even toegankelijk zijn. Vrijwel alle actief adverterende beautygiganten testen allemaal (of het nu om het eindproduct gaat, of om de ingrediënten) op dieren. De lijst dierproefvrije merken is aanzienlijk kleiner en doorgaans minder ‘hot’ dan hun op dieren geteste broertjes en zusjes. Als er een net zo toegankelijke, mooie vervanger zou zijn voor mijn lievelingslipstick, zou ik die kopen. Tot die tijd vrees ik – ik ken mezelf – dat ik uit gemak deze blijf kopen. Slecht van mezelf, maar ik denk velen met mij. Hoe toegankelijker de kennis en het aanbod, hoe sneller de overstap.
 1. Proefdiervrije merken zien het niet als USP
  Ik heb nog nooit een dierproefvrij merk gezien dat dit feit als één van zijn USP’s presenteerde. Er zijn genoeg idealistische cosmeticamerken waarvan niemand weet dat ze proefdiervrij zijn. Neem & Other Stories. Of Lush. Of het mooie Aesop. Toen ik ooit voor een proefdiervrij beautymerk mocht werken, kwam ik er tijdens het proces pas achter dat dit het geval was. Zonde! Ze hoeven het niet centraal te stellen in hun communicatie, maar wat mij betreft mogen meer merken daar meer open en duidelijk voor uitkomen. Al ik het maar een keurmerkje op het product, dat gebeurt ook nog te weinig.

 

Nietopdierengetest

 

Hierboven vind je de meest bekende toegankelijke dierproefvrije merken. Stuk voor stuk merken die je in elk dorp of stad wel kunt krijgen. Zonder nu als een soort van Proefdiervrij-Jehova te gaan preken, wil ik je toch vragen om in ieder geval stil te staan bij de producten die je koopt en van ‘onbewust’ voor producten kiezen, naar ‘bewust’ te gaan. Ik ga niemand aansporen om, net als ik, over te stappen op proefdiervrij. Maar laten we in ieder geval bewust omgaan met de producten die we gebruiken, en onszelf ervan bewust zijn waar we aan bijdragen en of dit klopt met onze idealen. Dat zijn we onszelf en anderen verplicht, toch?

(hoewel ik de focus wil leggen op de good guys, vind ik het goed om ook onder ogen te komen wie dan de bad guys  zijn. Onderstaande merken testen allemaal op dieren, of het nu om hun eindproduct of losse ingrediënten betreft. Inderdaad, je Chanel no.5 hoort daar helaas ook bij!)

 

dierproeven_900

9 Comments

 • Bij Limecrime hebben ze hele mooie matte, vegan lippenstiften. De Red Velvet is heel mooi rood en blijft heel lang zitten!
  Goed dat je hier over nadenkt! Ik probeer ook bijna alles dierproefvrij te kopen, je hebt ook veel alternatieven. De shampoos van de lush zijn bijvoorbeeld heel fijn en je hebt kristal deodorant waar je heel lang mee doet, in ieder geval te koop bij de natuurwinkel!

  Beantwoorden
  • Oeh, die ziet er inderdaad echt heel mooi uit!
   Helaas heb ik nog een bijna nieuwe Extra Matte van M.A.C. dus die maak ik eerst op, anders vind ik het zonde. Maar daarna is dit de eerste die ik ga kopen. Van kristaldeodorant had ik nog nooit gehoord, daar ga ik ook eens naar kijken. Echt bedankt voor je tips, fijn! 🙂 X

   Beantwoorden
 • Moeilijk is het soms he?! Ik ben hier sinds een tijdje ook mee bezig en vind het vooral met make-up zo lastig.. Een aanrader is de anti transpirant creme van therme (groene dop, vorm van tube). Deze gebruik ik al jaren en vind hem nog steeds heel erg fijn (ook geen sterke geur en je doet er mega lang mee dus dubbelfijn). En de shampoo en cremespoeling van yes to carrots is ook een goeie. Iets duurder maar wel veel.
  Misschien heb je er iets aan!

  Ps. Vind je vernieuwde blog super! Deze zomer ook een reis naar Indonesië op de planning dus misschien kom ik nog vragen stellen!

  Beantwoorden
  • Bedankt voor de tips!! Die deocreme ga ik ook eens proberen denk ik, al lijkt het me als deospuiter (waar ik overigens überhaupt al vanaf wil, hoor) heel gek om creme te gebruiken, haha. Maar echt goed om eens te proberen.

   En dankje voor het compliment, lief! En ik ben absoluut (nog ;)) geen doorgewinterde reiziger, maar als je vragen hebt over Java, Bali of Gili Air, mag je ze allemaal stellen. Ik vind het leuk om te helpen!

   Beantwoorden
 • Weleda test wel op dieren helaas!

  Beantwoorden
  • Oh, echt? Weleda staat namelijk wel op de merkenlijst op Proefdiervrij.nl: https://proefdiervrij.nl/merken-overzicht/
   Wat vreemd!

   Beantwoorden
   • Helaas verkochten ze wel in China en daar is elk merk verplicht om op dieren te testen. Naoki had er geloof ik een hele post over geschreven.

    Beantwoorden
    • Ah oké! Ik heb de afbeelding voor de zekerheid maar even aangepast. Ingewikkelde kwestie, hoor! Bedankt voor de info 🙂

     Beantwoorden
 • Ik kwam laatst nog een lijstje tegen met cruelty free (luxe)merken die verkocht worden bij Sephora. Too Faced valt eronder, maar NARS bijv. ook. Het moederbedrijf van NARS, Shiseido, is alleen niet dierproefvrij. Dat is jammer, maar persoonlijk vind ik dat je op de een of andere manier wel een goed signaal afgeeft bij het steunen van merken die -ondanks hun moederbedrijf- ethisch blijven. Volgens mij hebben ze daar wel mooie rode matte lipsticks.

  Hier is de link: http://www.crueltyfreekitty.com/cruelty-free-sephora-brands/

  x

  Beantwoorden

Write a comment