Mess age
Daily thoughts

Tijd voor verandering: het dagelijkse roer een beetje om

Misschien heb je het de afgelopen week al gemerkt: er komen wat minder artikelen online. Ik merk dat ik de laatste tijd wat minder inspiratie heb, en dat heeft invloed op mijn drive. En waar dát dan weer door komt: ik merk dat ik een beetje druk ben. Niet in de zin van: “ik heb zó’n cool, actief en fantastisch leven”, maar ik máák het te druk voor mezelf. Ik merk dat ik niet meer zo blij ben met de manier waarop ik mijn dagen en weken inricht. No drama – wees niet bang – maar ken je dat gevoel, dat je je op een gegeven moment beseft dat je een beetje wordt opgeslokt door de waan van de dag? Dat heb ik nu: het idee dat ik een beetje vastloop in alle dingen en dat ze daardoor ‘moetjes’ worden. Het betekent dat het tijd is voor verandering. En die heb ik de afgelopen weken al een beetje in gang gezet. Onderdeel daarvan ik dat ik wat rustiger aan ga doen met When Sara Smiles. Minder vaak artikelen schrijven, waardoor (hopelijk) de kwaliteit omhoog gaat en ik gelukkiger word van wat ik maak. Waar ik momenteel een beetje mee aan het spelen ben:

1.  Minder scherm,
meer fysiek

Man, wat zit ík veel achter mijn scherm. Dat is ook niet zo gek, aangezien mijn werk zich 80% van de tijd op mijn laptop afspeelt en daarnaast het bijhouden van een blog mijn grootste hobby is. Soms voel ik me opgeslokt door mijn scherm en bijbehorende lichaamshouding. Die eentonigheid kán niet goed zijn en ik begin soms last te krijgen van mijn rug. Daarom wil ik vaker van mijn scherm af gaan. Mijn vriend en ik gaan in het weekend steeds vaker de stad in: een museum bezoeken en koffie drinken of borrelen bij tentjes waar we nog nooit zijn geweest, en vorige week zondag heb ik na die buitentocht weer eens een appeltaart gemaakt. We gaan doordeweeks vaker naar lezingen en evenementen (zo is er in Pakhuis de Zwijger heel vaak iets leuks te horen en te zien, en ook nog eens gratis!) en ik probeer wat vaker te lezen, maar daar kom ik zo op terug. Ik wil ook nog graag leren om zelf kleding te maken, maar op de één of andere manier glipt dat er telkens doorheen.

2.  Minder binnen,
meer buiten

Hoewel ik het heerlijk vind om buiten te zijn, moet ik helaas toch toegeven dat ik een gemaksmens ben dat het binnen op de bank wel allemaal prima vindt. En dat vind ik niet goed, ik wil juist onderdeel zijn van mijn omgeving, hem verkennen en in me opzuigen! Daarnaast doet de frisse buitenlucht natuurlijk ook weer goed: het zorgt weer even voor een zuurstofboost in je lichaam (een fijne afwisseling op de droge binnenlucht die onze radiatoren nu op ons afvuren) en het stelt je op scherp. Mijn vriend maakt steeds vaker lange wandelingen door de stad in het weekend (om meer te bewegen, te ontdekken en fysiek bezig te zijn), en ik ben al een paar keer meegegaan. Hoewel ik dat vroeger iets voor oude mensen vond, vind ik het nu heerlijk om samen rond te lopen. Het is ook een stukje quality time en er ontstaan altijd hele leuke gesprekken die je op de bank tijdens een filmpje niet voert.

3.  Minder fast entertainment,
meer filosofie (lezen)

Hoewel ik de filosofie vroeger zou omschrijven als “een overdreven potje moeilijk doen”, is het momenteel mijn grootste inspiratiebron. Hoewel ik er al erg actief mee bezig ben, ben ik steeds vaker aan het wegduiken in mijn filsosofie(gerelateerde)boeken. Vooral ’s ochtends vind ik het heerlijk om wat passages te lezen om de dag met een fijne mindset te beginnen. Momenteel lees ik The Book of Joy voor de toegankelijke inspiratie en stukjes uit de geschriften van Zhuang Zhi voor de diepgang in mijn bewondering voor het Taoïsme. Beide erg inspirerend. Gewoon één of twee pagina’s, en that’s it. Genoeg input om de dag met een positieve toon te beginnen en een reminder waar het écht om draait – niet om die deadline op het werk, maar om een goed en waardevol leven te leiden. Ik doe dit nu vooral in het weekend, maar ik wil dit elke ochtend gaan doen.

4.  Minder blog,
meer rust

Ik vind dat ik het wat rustiger aan moet doen, blog-wise. Ik krijg wel eens de vraag: “hoe kan het dat je zoveel artikelen kunt plaatsen en tegelijkertijd werkt?”. Simpelweg: omdat ik het heel leuk vind om te doen. Ik ben één dag in de week vrij, en dan werk ik vaak aan When Sara Smiles. De laatste tijd merk ik echter dat het allemaal een beetje veel wordt. Ik heb wat meer rust nodig, om inspiratie op te doen en meer aandacht te geven in álles wat ik doe, in plaats van al mijn aandacht in mijn blog te stoppen en andere dingen minder goed te doen. Ik wil dus minder gaan bloggen, zo’n 3 keer in de week in plaats van 6 keer. Minder leuk voor de mensen die mijn stukjes graag lezen, maar ik denk dat uiteindelijk iedereen meer heeft aan een gelukkige Sara.

5.  Meer spelen met
(klassieke) muziek

Dit is een hele concrete. Muziek is altijd al belangrijk voor me geweest, maar de laatste tijd heb ik een enorme drang gekregen naar pianospelen en het luisteren naar klassieke muziek. Ik speelde als kind piano, en ik wil het weer gaan oppakken. Ik wil dit voorjaar een elektrische piano gaan kopen, om ook zelf meer te gaan spelen. Het is heerlijk om een uitlaatklep te hebben die je tijd en ruimte doet vergeten (wat anderen hebben met mediteren) en waarop je lekker kunt improviseren, iets dat ik het liefste doe. Daarnaast luister ik steeds vaker naar klassieke muziek. Heel opvallend, aangezien ik daar vroeger niks van moest hebben. Het voelt een beetje als het stereotype opgroeien: eerst iets saai en voor oude mensen vinden, en later de inspiratie en de diepgang erin ontdekken. Ik merk dat het me steeds rustiger maakt.

6.  Minder vorm,
meer functie

Dat betekent niet dat ik minder waarde hechte aan mooie dingen, zéker niet. Maar waar ik vroeger helemaal gek was van iets dat mij mooi maakte (zoals uitgesproken kleding), vind ik levenskwaliteit steeds belangrijker en wil ik minder tijd en energie steken in dingen er ik er eigenlijk níet zo toe vind doen. Als ik dit op mode toespits, is het bijvoorbeeld de reden geweest dat ik deze winter een parka hebt gekocht in plaats van een wollen mantel. Het laatste vind ik mooier, maar ik heb liever een jas die me warm en droog houdt. En wat was dat een goede investering! Ook wil ik nog een keer van die stevige stappers kopen, waarmee ik niet uitglij als het ijskoud is en heeft gesneeuwd. Ik vind het niet móói, maar het weegt niet op tegen al die keren dat ik voeten als ijsklompen heb, chagrijnig word en weer op mijn muil ga. En een goede paraplu (zoals die van Senz). En een goed matras waar je zo lekker op slaapt dat je heel anders je volgende dag in gaat. En het mooist is het natuurlijk nog als je helemaal niet hoeft in te leveren op vorm, maar als je niet al het geld van de wereld hebt, moet je concessies doen.

Met andere woorden: ik ben weer lekker mijn leven aan het tweaken, en dat voelt goed. Misschien heb ik over een maand alweer het licht gezien en ga ik weer full speed bloggen, maar voor nu is het even goed zo. Tot zover mijn gedachtespinsels, een fijne zondag! 🙂

4 Comments

 • Wat een mooi artikel! Je moet het niet zien als iets wat moet, dan gaat het niet goed 🙂 Hele mooie punten heb je voor jezelf op een rij gezet!

  Beantwoorden
 • Ik hoop dat je je rust en inspiratie vindt. Bloggen is verslavend (guilty) maar het is zeker niet alles wat belangrijk is. Ik hou ook zo van leker door eigen of een andere stad struinen in alle rust, zonder boodschappenlijst of zware tassen. Ik heb een tijd gehad dat ik trouw minstens een keer in de week iets cultureels deed of een lezing o.i.d. bezocht (ja, ik hield het bij). Dat werd op een gegeven moment ook een beetje een ‘moeten’ (wat is dat toch, dat we onszelf van alles opleggen?) maar gaf wel een hoop voldoening. Nu doe ik dat op een iets lager tempo nog altijd graag. Geniet van de wereld om je heen en de tijd voor jezelf en belangrijke mensen, dat kan inderdaad alleen maar goed zijn.

  Beantwoorden
 • Goed dat je meer tijd voor jezelf neemt en activiteiten gaat opzoeken die je rust geven. Ik ben enthousiast dat je het pianospelen weer wil oppakken, geweldig! 🙂 Klassieke muziek is zo’n verrijking, ik wens je toe dat het je veel vreugde zal schenken.

  Beantwoorden
 • Goed dat je voor jezelf kiest. Ik herken mezelf heel erg in de dingen die je zegt. Ik ben liever warm binnen, dan koud buiten. Maar ook liever achter een scherm dan met mijn neus in de boeken. Terwijl ik weet dat het een stuk beter (en leuker) is om het juist wél te doen. Ik ben benieuwd hoe je deze veranderingen gaat ervaren.. Ik ga je artikelen wel missen, maar gelukkig is er heel veel om terug te lezen.

  Beantwoorden

Write a comment