Lisa Goes Vegan boek review
Review

To read: Lisa Goes Vegan boek (review)

“Vegans? Dat zijn toch van die overdreven activistische geitenwollensokkenidealisten?” Op z’n zachtst gezegd stond ik een paar jaar geleden nog níet zo open voor veganistisch eten. Want “die kip moet sowieso toch van z’n eieren af?”. En “als ik biologisch vlees eet, heeft het dier het toch goed gehad?”. “Melkkoeien hebben het toch prima?” En aan mijn kaasplank moest je al helemaal niet komen.

Inmiddels is er hier en daar – ook weer op z’n zachtst gezegd – wat veranderd. Inmiddels eet ik een paar maanden geen vlees meer. Simpelweg omdat ik dieren leuk en lief vind, en daarom wil ik ze niet consumeren. Helemaal vegan gaan is voor mij nog een brug te ver, helemaal als ik kijk naar mijn franse kaasplankenverslaving. Maar toch ben ik me langzaam in dit onderwerp aan het verdiepen. Want, zeg ik tegen mezelf (en ik geloof er ook in!), als ik wegwijs raak in de mogelijkheden, zie ik het minder als een barrière en krijg ik juist zin om te experimenteren. Dus ik wil mezelf nog niet op het ooit-misschien-wel-vegan-worden vastpinnen, maar ik raak er wel steeds benieuwder naar.

Lisa is vegan. En leuk. En enthousiast. En ze maakt veganisme ontzettend toegankelijk. En dat maakt dit boek zo tof.

Maareh… waar begin ik? Hoe vervang je bepaalde ingrediënten een beetje waardig? Waar moet je op letten? Wat mag je nog wél eten? Hoe zorg je dat je alsnog genoeg van alle voedingsstoffen binnen krijgt? En wat als je een keer uiteten gaat? Ik had zoveel vragen, die me er keer op keer van weerhielden om wat meer te gaan experimenteren met vegan eten. Maar toen was er het Lisa Goes Vegan boek. Ik volgde Lisa’s blog al een tijdje en ik vind het geweldig hoe ze vegan eten op zo’n toegankelijke en energieke manier op de kaart zet. Ik bestelde het boek en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Kijk, weet je wat het is? Lisa is vegan. Én leuk. En ontzettend enthousiast. En vooral heel erg net zo als ‘wij’. Ze weet dat het overstappen op vegan eten niet zomaar even een dingetje is, en dat je het pas goed kunt doen als je weet waar je aan toe bent en genoeg inspiratie hebt om mee vooruit te kunnen. En ze focust op wat wél kan, in plaats van op wat niet mag.

En precies om daarom vind ik dit zo’n fijn boek. Je krijgt als lezer genoeg redenen om na te denken over je vlees- en zuivelconsumptie. Zo moet ik toegeven: ik vind het inderdaad wel een beetje gek dat mensen zoveel melk drinken, die eigenlijk is bestemd om kalveren groot te brengen en niet mensen). En met vrijwel alle eieren die je koopt (ook de ‘betere’), draag je bij aan een foksysteem waarbij de hennetjes hun leven lang eieren moeten en de haantjes alsnog in de shredder gaan. En zo heeft Lisa veel redenen om je dierenconsumptie eens kritisch onder de loep te nemen. Met een glimlach en één en al positiviteit inspireert ze wel, moet ik zeggen.

 

DSC_8997_1000

Het Lisa Goes Vegan boek bevat allerlei informatie waar je als vegan-groentje ontzettend veel aan hebt.

Het boek bevat allerlei informatie waar je als vegan-groentje ontzettend veel aan hebt. Zo had ik geen idee waar je belangrijke voedingsstoffen nog meer vandaan zou moeten halen. En wat handig is om altijd in je voorraadkastje te hebben als basics. Met welke plantaardige ingrediënten je een maaltijd allemaal zoet kunt maken. Hoe je granen allemaal kunt inzetten. Wat je allemaal op je brood kunt eten, of in je smoothie- of sojayoghurtbowl. Welke vegan snacks lekker zijn. Hoe je vlees kunt vervangen en vis kunt vervangen, of zelfs simuleren. En wat allemaal zuivel kan vervangen (veel goede opties! Al blijft kaas helaas iets dat niet écht te vervangen is… bummer for me). Je vindt tips wat je kunt doen als je bij vrienden eet of uiteten gaat.

 

DSC_9009_1000

 

DSC_8996_1000

Ook met de recepten kun je flinke tijd vooruit. Ze zijn stuk voor stuk gemakkelijk te maken en niet te vergeten: superlekker!

Énnnn…. natuurlijk bevat het boek veel recepten! Je vindt allemaal basisreceptjes voor lekkere dips en plantaardige sauzen, en daarnaast genoeg inspiratie voor je ontbijt, lunch, snacks en avondeten. Ik heb inmiddels al een paar gerecht gemaakt en ik kan je vertellen: ik miste het vlees en de zuivel er absoluut niet in! Vegan lasagne, Indiase bloemkoolcurry, de brownietaart… DELICIOUS! En de ingrediëntenlijst bestaat uit allemaal dingen die ik al ken, en die in elke supermarkt te krijgen zijn. Én je hoeft – net als ik – geen superkeukenprins(es) te zijn. Mooi meegenomen.

Het boek bevat, zoals we van Lisa gewend zijn, prachtige fotografie en de gerechten zien er uit om je vingers bij af te likken. Ik vind dit een goed instapboek voor mensen die nog geen veganist zijn, maar er wel meer over willen weten. Als je al diehard veganist bent of al wat langer met dit onderwerp bezig bent, is het misschien minder waardevol dan het nu voor mij is. Toegegeven, het boek is een beetje prijzig, maar het is wel een fijne, toegankelijke veganbijbel die het goed doet als naslagwerk en die ook nog visueel trots op je boekenplank kan prijken.

Het Lisa Goes Vegan boek kost € 39,95
je kunt het o.a. op Lisa’s eigen website bestellen. 

 

DSC_9002_1000

 

DSC_9005_1000

 

DSC_9001_1000

 

2 Comments

  • Wat een toffe review Sara! Ik heb het boek ook en ben er zo enorm blij mee. Het is zo’n handig handboek voor als je geïnteresseerd bent in veganisme. Het enige nadeel is, is dat het boek zo leuk is dat mensen het steeds van mij willen lenen haha.

    Beantwoorden
  • Ik lees echt nooit boeken, maar ik zou het vaker moeten doen hihi!

    Beantwoorden

Write a comment