Kijk/lees/luister
To watch: Before The Flood

To watch: Before The Flood

Heb je ergens deze dagen 1,5 uur van je tijd over en wil je deze nuttig besteden? Dan raad ik je aan om vanavond jezelf eens lekker op te rollen in een dekentje op de bank en Before The Flood te kijken. In deze documentaire neemt acteur en activist Leonardo DiCaprio (voor sommigen misschien een extra reden om te gaan kijken? ;)) je mee in zijn missie om klimaatverandering op de kaart te zetten. Hoe erg is onze aarde er nou echt aan toe? Klopt het dat we ons zorgen moeten maken? En, de belangrijkste vraag: kunnen we onze koers nog veranderen, voordat we de aarde écht compleet verwoesten? En zo ja, wat hebben we dan te doen?

We worden meegenomen naar verschillende (prachtige!) plekken op aarde waar de impact van de mens op het klimaat duidelijk merkbaar is – want ja, klimaatverandering is wel degelijk in volle gang. En de feiten liegen er niet om; zo zijn de poolkappen in Groenland in vijf jaar tijd 9 meter lager komen te liggen. En als we zo doorgaan, kunnen we in 2040 over de Noordpool zeilen, stelt een onderzoeker, omdat de arctic ocean dan compleet verdwenen is. Zo worden er verschillende voorbeelden genoemd op (voormalige) prachtplekken die echt indruk op me maken. Omdat er nu allerlei ontwikkelingen plaatsvinden die volgens onderzoekers niet eens in de boeken voorkomen, kunnen we moeilijk een (harde) voorspelling maken wat de komende decennia ons gaan brengen. En dus ook het maken van een concreet actieplan is moeilijk, want we wéten niet wat er gaat gebeuren. Wat we wél weten, is dat onze huidige koers weinig rooskleurigs voorspelt. Dat klinkt allemaal heel negatief en dat is het ergens ook wel, natuurlijk. Toch zijn er manieren om klimaatverandering tegen te gaan. Volgens een ex-astronaut kunnen we, als we nú ingrijpen, het probleem nog in goede banen leiden. Als we nu onder andere stoppen met het gebruiken van fossiele brandstoffen, kunnen we volgens hem zelfs op de lange termijn de aarde af laten koelen (en dat zou zelf tot gevolg hebben dat de poolkappen weer terugkomen).

Het lastige van veranderen is echter dat mensen van zichzelf (vinden dat ze) al vrij gecompliceerde levens hebben. We kunnen (en willen) niet bij elke afweging die we ooit maken, nadenken of dat klimaatverandering stimuleert of tegengaat. Toch kunnen we volgens de documentaire ook op toegankelijke wijze invloed uitoefenen door kleine, ‘eenvoudige’ veranderingen aan te brengen in ons dagelijkse leven. Bijvoorbeeld door voor duurzame energie te kiezen of ons eetpatroon aan te passen. We hebben te beseffen dat de keuzes die wij maken in ons dagelijks leven, bijvoorbeeld wat we in de supermarkten uit de schappen halen, het ecosysteem direct beïnvloeden (bijvoorbeeld door producten te kopen dat palmolie bevat – zoals producten van fastfoodketens -, wat een enorme impact heeft op het milieu). Ook hebben we kritischer na te denken over onze vleesconsumptie: met name het fokken, voeden, slachten en transporteren van runderen heeft een enorme impact op het milieu. En we kunnen op politieke leiders stemmen die klimaatregulering hoog op de politieke agenda hebben staan, die subsidies voor fossiele brandstoffen stopzetten, die een CO2-taks supporten en in hernieuwbare energiebronnen investeren.

Al met al vond ik het een indrukwekkende documentaire, ook al denk ik dat ‘we’ stiekem al wel weten dat de aarde er slecht aan toe is. Maar hoe meer we beseffen dat we samen de zorg hebben te dragen voor onze prachtige planeet en dat een positieve verandering toch echt bij onszelf begint, hoe meer we de drive vinden om hier daadwerkelijk aan te werken. Én elkaar het goede voorbeeld te geven. Ik ben in ieder geval weer even geïnspireerd!

BEKIJK DE VOLLEDIGE DOCUMENTAIRE HIERONDER:

https://www.youtube.com/watch?v=90CkXVF-Q8M

______

De beste sustainable fashion inspiratie in je inbox?

Schrijf je in voor de gratis WSS newsletter en ontvang elke twee weken het laatste nieuws uit de duurzame modewereld, inspirerende merken, kritische blikken op de kledingindustrie, brand guides, kortingscodes en ander moois. Gewoon lekker makkelijk in je mailbox 🙂