Fair fashion

To watch: Minimalism – A documentary about the true important things

Heb jij een intense relatie met je spullen? Zijn ze zo belangrijk voor je, dat ze bijdragen aan je geluk? Heb je al je spullen nodig en gebruik je ze allemaal met evenveel liefde? Hoewel ik vergeleken met vroeger al flink op de goede weg zit, moet ik helaas bekennen dat ik meer waarde hecht aan spullen dan ik idealiter zou willen. Ik kan echt he-le-maal wild worden van mode-items, mijn appartement is een gezellige opstapeling van spullen die ik door de jaren heen heb verzameld en hoewel ik genoeg kleding heb om te dragen, sta ik vaak voor mijn kast binnensmonds te zeuren dat “ik er altijd hetzelfde uitzie”.

De laatste tijd weet ik echter steeds beter wie ik ben en wat mij gelukkig maakt. En dat maakt me er ook meer van bewust van dat het hebben van veel spullen niet één van mijn werkelijke geluksfactoren is. Ik verwonder me dan ook steeds meer over het heftige consumeergedrag dat in onze samenleving soms lijkt te overheersen. ‘We’ (even lekker generaliserend) blijven maar kopen en verzamelen, in de hoop dat het ons leven gemakkelijker, leuker of beter gaat maken. Maar ergens weten we allemaal wel: we hebben al die spullen helemaal niet nodig om gelukkig te zijn. Sterker nog: minder spullen kan voor veel rust zorgen. Én nieuwe wegen openen (in tijd, geld en energie) voor zaken die wél bijdragen aan meer levensgeluk. En daar gaat Minimalism over: een Amerikaanse documentaire over – je raadt het al -: minimaliseren. En als je net als ik wel een steuntje in de rug kunt gebruiken op dat gebied, is het misschien leuk om ‘m op een vrije, luie avond te kijken.

Minimalism volgt onder andere The Minimalists, twee superminimalisten die de gedachte van minimalisme als een waterrimpel over de wereld proberen uit te spreiden. Daarnaast kijken we mee over de schouder van diverse mensen die op hun manier met minimaliseren bezig zijn en beter proberen te leven dan ze hiervoor deden (lees: toen ze zich nog lieten leiden door status, macht en spullen). Ik moet er wel bij zeggen: de documentaire is vrij ‘Amerikaans’ en emotioneel ingestoken, op sommige momenten een beetje langdradig en ik heb concreet niet zoveel nieuwe informatie gehoord (al houd ik me al wel met dit onderwerp bezig, dat scheelt misschien). Verwacht dus niet téveel. Toch toch vond ik het een goede reminder om weer eens kritisch door mijn spullen heen te gaan. En dat is precies wat ik nu aan het doen ben. Want een opgeruimde omgeving met weinig spullen zorgt ook voor meer rust en ruimte in je hoofd, die je beter kunt vullen met zaken die er écht toe doen.

Minimalism (“a documentary about the true important things in life”) is nu te bekijken op Netflix!

5 Comments

 • Hij staat nog op mijn lijstje om te kijken!

  Beantwoorden
 • Hij staat ook op mijn lijstje. Aan de andere kant las ik in de flow wonen weer een leuk artikel over het voordeel van rommel en de inspiratie die je ervan kunt krijgen;-). Maar dat gaat geloof ik meer over het verzamelen van unieke spullen met een herinnering.

  Beantwoorden
  • Haha, dat geloof ik ook wel hoor, en dan inderdaad vooral van de spullen die je emotionele waarde bieden. Ik hou ook wel van een gezellige boel waar een beetje geleefd mag worden. Maar ik zou wel nog minder waarde willen hechten aan spullen!

   Beantwoorden
 • Jammer, ik heb geen netflix!
  Nou ja, dan ga ik maar opruimen in de tijd dat ik anders zou hebben gekeken 😉

  Beantwoorden
  • Hahaha wow, jij hebt heel die documentaire helemaal niet nodig om ‘m in praktijk te brengen! Hoe productief, hihi 😉 Volgens mij is hij inderdaad alleen nog (gratis) op Netflix te zien. Mocht ik hem ergens anders tegenkomen, laat ik het je weten!

   Beantwoorden

Write a comment