Fair fashion

To watch: Moby & The Void Pacific Choir – Are You Lost In The World Like Me (Official Video)

Vandaag deel ik een video met je die ik erg inspirerend vind. Dit werk dat animator Steve Cutts voor Moby maakte, heeft geen positieve boodschap. Sterker nog: het is één groot doembeeld over hoe mensen anno 2016 met elkaar omgaan. Vooral de digitalisering (social media) en de individualisering worden sterk bekritiseerd: we zien hoe het afstand creëert in de samenleving en hoe het de focus kan leggen op ons uiterlijk en een ogenschijnlijk fantastisch leven voor de buitenwereld. Mij zet het in ieder geval weer even met beide benen op de grond. Hoewel de beelden erg negatief zijn, denk ik dat dit soms juist nodig is om mensen, tussen alle likes en #followtofollow momenten door, weer even wakker te schudden. En na het zien van deze video besef ik me dat ook ík vaker even op mijn telefoon zit te kijken dan ik vanuit mijn eigen ideaal zou willen. Het herinnert me eraan dat ik het apparaat vaker weg moet leggen, al zeg ik eerlijk dat ik dat wel moeilijk vind. Hoewel ik vind dat mijn contact met andere mensen er totaal niet onder lijdt, heb ik soms het idee dat al die verslavende, digitale systemen ook míj soms een beetje in hun greep hebben. En dat ik er soms meer waarde aan toeken dan ik eigenlijk zou willen. Ik denk dat dit voor velen van ons geldt, ook al geven we dat niet graag toe.

Animator Steve Cutts staat bekend om zijn (zéér) kritische blik op onze hedendaagse samenleving. Eerdere animaties van hem, zoals ‘Man‘ en ‘In The Fall‘ vind ik erg sterk en ook de doembeelden hieronder zetten me aan het denken. Zo vlak voor de kerst, de periode waarin mensen erg bezig zijn met ‘de kerstgedachte’ en solidariteit en saamhorigheid (daarover morgen meer), vond ik het een mooi filmpje om te delen.

 

modern-world-caricature-illustrations-steve-cutts-4 modern-world-caricature-illustrations-steve-cutts-1 modern-world-caricature-illustrations-steve-cutts-10 santa-fb

Beelden: Steve Cutts

Write a comment