Fair fashion

To watch: Terra (documentaire, door Yann Arthus-Bertrand)

Het is alweer even geleden dat ik echt overweldigd was door een documentaire. Terra kwam écht bij me binnen. Dit visuele en narratieve spektakel van Yann Arthus-Bertrand (ook de maker van de documentaire Human) laat de pracht en tegelijkertijd de kwetsbaarheid van onze aarde zien – en hoe waardevol élk leven op aarde is en waarom we het zouden moeten koesteren. Ik heb Terra onlangs in één adem van verwondering gekeken.

Wat een schoonheid,
wat een eye-opener!

We worden meegenomen in de schoonheid van al het leven op aarde, van microscopisch kleine cellen tot vulkanen, de oceaan, diersoorten, prachtig in beeld gebracht. Later in het verhaal zien we hoe de mens de natuur door de jaren heen heeft gecultiveerd; en hoe het heeft kunnen uitgroeien tot het massaconsumentisme van nu. Hoe we het leven op aarde als een gebruiksproduct zijn gaan consumeren en hoe de balans is weggeraakt. Hoe onze behoefte aan overheersing onder andere ons dieet verandert (zo verorbert de mensheid elk jaar 60 miljard (!) dieren, dat is 10x zoveel als dat er mensen zijn op aarde). En omdat onze vraag naar nóg meer alsmaar blijft stijgen, vind ik deze documentaire de perfecte wake-up call. We worden niet aangesproken met een opgeheven vingertje, maar de kijker wordt getriggerd om eens op een andere manier naar de aarde te kijken, de schoonheid te waarderen en zelf te oordelen wat we hebben te doen.

Wát een magische beelden,
elk moment weer raak

De beelden zijn prachtig – bijna onaards mooi – en vaak magisch doordat ze op exáct op het juiste moment geschoten zijn. Het verhaal wordt verteld door Vanessa Paradis. Ze is perfect als voice-over: haar mooie, rustige stem voorziet de documentaire van exacte de goede noot (in de ik-vorm) om écht binnen te komen. Ook vond ik de ondersteunende muziek erg goed uitgekozen. Het zit zo goed in elkaar, alles klopt.

Tot zover mijn lofzang aan een documentaire die ik prachtig en heftig tegelijk vond. Dus heb je tijd over, of zin om zo aan het eind van het jaar wat extra liefde voor onze aarde te kweken? Kijk Terra (te zien via Netflix). Mijn blik op de wereld is weer een beetje verbreed. En daar ben ik Yann Arthus-Bertrand erg dankbaar voor.

Write a comment