Inspiratie

To watch: The Positive Chain of Change (docu over duurzame mode)

Zin om het komende weekend even lekker niks te doen, maar wél een bonk inspiratie op te doen? Ik heb een fantastische kijktip voor je! De documentaire The Positive Chain of Change, gemaakt door sustainable fashion hero Chanel Trapman (check her out!), is nu online en helemaal gratis (hoera) te bekijken!

The Positive Chain of Change geeft een podium aan de fantastische stappen in de duurzame modewereld die momenteel worden gemaakt om de strijd aan te gaan met fast fashion. En dat is nodig, want de mode-industrie is één van de vervuilendste ter wereld. For real. Omdat geld centraal staat en we liever het milieu kapot maken, mensen uitbuiten en dan óók nog miljoenen ongebruikte kleding per jaar weggooien, dan samen toe te werken naar een systeem waarin liefde centraal staat.

 

 

Een brede kijk op de positieve verandering, met pioniers, ontwerpers, journalisten, organisatoren en influencerss

In deze docu focust Chanel zich niet op de duistere kant van de mode-industrie (dat wordt tenslotte al zo vaak gedaan), maar op de nieuwe generatie pioniers die strijdt voor een modewereld met een hart. We zien o.a. de bevlogen politicus Suzanne Kröger van Groenlinks, die zich hard maakt voor betere afspraken over onze kleding, zowel over de herkomst als over het vernietigen ervan. Ook kijken we naar fast en fair fashion vanuit de bril van Romy Bresseleers; influencer, creative en de rechterhand van Anna Nooshin. Ze geeft aan hoe moeilijk het is om duurzame kleding te vinden en dat de duurzame modewereld helaas tóch nog wel kampt met een stoffig imago. Haar reactie vond ik een hele waardevolle, omdat haar gedachtegang voor mij de huidige consument heel goed representeert. Júist de persoon die we moeten bereiken. Ze zit in een spagaat: we móeten veranderen, dat snapt ze heus wel, maar het is zo moeilijk – trends trekken voortdurend aan ons, alles gebeurt buiten ons zicht en het is moeilijk om duurzame merken te vinden. En wie kun je bovendien wel en niet vertrouwen? Ik merkte dat dit gedeelte van de docu mij het meest aantrok. Ook komen de organisatoren van de Dutch Sustainable Fashion Week en M-ode aan het woord over hoe zíj de modewereld willen veranderen.

 

 

Met de documentaire wil Chanel mensen inspireren tot meer bewustwording over hoe we met onze kleding kunnen omgaan. Een écht impactvolle positieve verandering kunnen we tenslotte alleen inzetten als we samenwerken en alle losse schakels in de ketting verbinden. Er zijn momenteel ontzettend veel losse initiatieven en eilandjes. Ik heb ‘m al eerder mogen bekijken, bij de officiële release op 8 oktober (tijdens de Dutch Sustainable Fashion Week) in het Tobacco Theater in Amsterdam. Ik heb veel respect voor Chanel, haar drive is huge en ik vind het bewonderenswaardig dat ze vrijwel alles voor de docu he-le-maal zelf heeft gedaan. Ik ken haar alweer een tijdje persoonlijk (de duurzame modewereld is überhaupt niet zo groot :)) en hoe toegewijd zij zich inzet voor duurzame mode, geeft me veel energie.

The Positive Chain of Change is tevens het startschot geweest van een landelijke petitie om het vernietigen van onverkochte kleding tegen te gaan. Het is natuurlijk belachelijk dat dit gebeurt en ik heb ‘m meteen getekend zodra ik kon. Teken ‘m ook, via die link hieronder. Bekijk de documentaire via Youtube en deel hem vooral met al je vrienden. Chanel en dit onderwerp verdienen alle aandacht!

 

Teken de petitie tegen het vernietigen van onverkochte kleding!

 

 

 

 

1 Comments

  • Ben benieuwd naar de docu! Altijd goed om meer te leren of dit soort onderwerpen. Ik zet ‘m op mijn watch list.

    Beantwoorden

Write a comment