Fair fashion

To watch: Vice Doc – From Sex Worker to Seamstress

Mijn blog heeft doorgaans een positieve insteek (althans, dat probeer ik!). Ik benadruk wel eens hoe belangrijk ik dat vind – al helemaal als het gaat om duurzame mode. Want we kunnen wel allemaal laten zien hoe het níet moet, maar “ik inspireer liever met hoe het wél kan”, zeg ik altijd. Maar ja. Dan zie ik ineens een filmpje dat zoveel bij me losmaakt dat het me kippenvel bezorgt. Ik had het filmpje al eerder bekeken, maar ik wist niet meer hoe, wanneer en waar. Tot mijn vriend hem gisteren weer tegenkwam. Het is niet bepaald een positief verhaal. Het is al 1,5 jaar oud, maar misschien heb je het nog niet gezien.

Het gaat om een 13 minuten durende minidocumentaire van Vice, over werkomstandigheden van kledingwerkers in Colombia. Aanleiding is de negatieve berichtgeving (van 1,5 jaar geleden, ik weet niet hoe het er inmiddels voor staat) over een groot project om voormalige sekswerkers ‘kans op een nieuwe toekomst’ te geven, door hen op te leiden tot kledingwerker. Maar inmiddels blijkt het project gefaald. De reden? De omstandigheden in de kledingwereld zijn zó slecht, dat kledingwerkers zelfs nog liever in de prostitutie willen te werken. Pfoe, wat een omstandigheden. Go see for yourself. Mij motiveert het in ieder geval weer even extra (en dat kan ik wel gebruiken tijdens de sale ;))!

Write a comment