Toms Earthwise collection Earthwise challenge sustainable plant dyed yellow espadrilles
Brands

Just launched: de duurzame Earthwise collectie van TOMS

Als het gaat om duurzaamheid, kan het altijd beter. En dat is prima, als je maar stappen blijft zetten. When you know better, you have to do better, tenslotte. In het kader daarvan lanceerde Toms onlangs z’n eerst duurzame collectie. De Earthwise collectie is niet alleen fair, maar ook gemaakt van duurzame materialen en op een milieuvriendelijke manier geproduceerd. Genoeg redenen om je meer te vertellen over deze collectie en dit idealistische schoenenmerk.

TOMS werd in 2006 opgericht om levens beter te maken. Human rights is altijd een belangrijk onderdeel geweest van de bedrijfsvoering.

Als je aan TOMS denkt, denk je waarschijnlijk aan de iconische, comfortabele espadrilles en het One For One businessmodel waar het schoenenmerk bekend mee is geworden. TOMS is in 2006 opgericht met het doel om levens van mensen te verbeteren. Niet alleen door de collectie onder eerlijke arbeidsomstandigheden te laten maken, maar ook door voor elk verkocht paar een ander paar te doneren aan iemand die dit hard nodig heeft. Deze manier van geven werd later uitgebreid door ook op andere manieren te helpen, zoals mensen toegang tot water of beter zicht geven, of door te doneren aan andere goede doelen.

Sinds November 2018 is TOMS officieel gecertificeerd als B Corp. Een B Corp is een organisatie die wel een winstoogmerk heeft, maar er daarnaast bewust voor kiest om hoge ethische standaarden te hanteren op het gebied van mens, milieu en maatschappij. B Corps worden hierop getoetst – je kunt er dus zeker van zijn dat het bedrijf doet wat het belooft. Inmiddels wordt volgens TOMS 1/3 van de nettowinst gedoneerd aan goede doelen. Benieuwd waar het merk de afgelopen 13 jaar heeft bereikt? Lees dan het 80 pagina’s (!) tellende Impact Report 2019 (klik hier). De huidige duurzaamheidsdoelen van TOMS lees je hier.

 

Toms Earthwise collection Earthwise challenge sustainable plant dyed yellow espadrilles

 

De Earthwise collectie, gemaakt van duurzame materialen en milieuvriendelijk geproduceerd, is eerste duurzame collectie van TOMS.

Hoewel human rights altijd het grootste speerpunt is geweest van het merk, is TOMS nu ook hard bezig om z’n milieu-impact te verkleinen. Het eerste resultaat daarvan is de Earthwise collectie die afgelopen week werd gelanceerd. De volledige collectie is gemaakt van duurzame en natuurlijke materialen. De collectie, die overigens 100% vegan is, bestaat uit twee minicollecties. Voor de REPREVE Capsule is gerecycled polyester (gemaakt van geryclede PET-flessen) gebruikt, dat zit verwerkt in de bovenkant en de voering van de schoen.

In de Plant Dye Capsule is het canvas van de schoen geverfd met plantaardig verfpigment (afkomstig van onder andere blauwhout and gardenia’s). De buitenkant van de zool is gemaakt van natuurlijk jute. De gele TOMS die ik op de foto draag, zijn van de Plant Dyed collectie. Ze kosten € 55 (nette prijs, toch?) en je vindt ze hier.

De Earthwise collectie zal de komende tijd steeds verder uitgebreid worden.

 

Toms Earthwise collection Earthwise challenge sustainable plant dyed yellow espadrilles

 

Doe meer aan de #earthwise challenge en deel je ervaringen

Onlangs werd ik door TOMS benaderd om mee te doen aan de #earthwise challenge, die ter ere van deze collectie is bedacht. Het idee is simpel: zet een persoonlijk duurzaamheidsdoel voor jezelf en werk daar een maand aan. Daarna mag je weer doen wat je wilt, maar gebruik die maand om jezelf een beetje te pushen. Bijvoorbeeld door minder plastic te verbruiken, locals te supporten of afval oprapen van straat. Ik ben een groot voorstander van kleine challenges. Sterker nog: mijn duurzame modereis is vier jaar geleden met een “koop één maand alleen maar eerlijke en duurzame kleding”-challenge begonnen.

Ik besloot dat dit een perfect moment is om eindelijk eens te experimenteren met het maken van mijn eigen skincareproducten. Best leuk idee, toch? Les nummer één: zelf natuurlijke body butter maken met een paar ingrediënten. Ik zal het resultaat snel met je delen op m’n Instagram 🙂

Check de Earthwise collectie van TOMS hier

 


 

Dit artikel is geschreven in samenwerking met TOMS.

Write a comment