Tweedehands tassen fashion
Fair fashion

Tweedehands en vintage kledingschatten, hoe en waar?

Je garderobe verduurzamen en vereerlijken kan op allerlei manieren. Je kunt je huidige garderobe beter verzorgen, je kunt bijdragen aan idealistische initiatieven of kwalitatievere kleding kopen. Maar misschien wel de állerduurzaamste optie is gebruikte of gedateerde kleding en restpartijen een tweede kans te geven.

En dat kan op allerlei manieren. Sommige mensen zijn gezegend met een stijlvolle moeder of oma en lopen tijdens jaarlijkse zolderbezoekjes ineens tegen decennia-oude, verborgen parels aan die toevallig (weer) aansluiten op de mode van nu. Dat laatste heeft bij mij in ieder geval al een aantal geweldige items opgeleverd (zoals het verrekijkertasje uit de header van dit artikel en een wollen mantel van mijn moeder). Maar dat blijft een beetje een kwestie van geluk, iets dat het tweedehands-schatten-zoeken natuurlijk sowieso een beetje kenmerkt. Maar er zijn manieren om de geluksfactor een flink stuk te verkleinen, en dat is het ontdekken van goede adresjes met een grotere slagingskans. Nu kan ik op dat gebied nog heel wat leren, maar inmiddels bezit ik een redelijke lijst aan vintage (al dan niet ‘remade’) en tweedehands kledingstukken die mijn niet-eens-zo-tweedehands-ogende-stijl (al zeg ik het zelf) goed hebben aangevuld. En daar ben ik blij mee, want het voelt goed om een kledingstuk een tweede kans te geven – mits het natuurlijk in fantastische staat is.

Ik heb mijn tweedehands, vintage en vintage ‘remade’ uitvalsbasissen voor je op een rij gezet. De meest doorgewinterde tweedehandsjager zal er misschien weinig nieuws in tegenkomen, maar mocht je net aan je zoektocht beginnen, kan dit lijstje je misschien nog wel eens van pas komen…

 

img_8162_1100
Boven: deze vrijwel nieuwe ballerina’s van & Other Stories heb ik onlangs op Marktplaats gescoord. Zo’n goede vondst! Onder links: wollen mantel waarin ik mijn moeder kon uittekenen toen ik nog een klein meisje was. Onder rechts: de tweedehands & Other Stories ballerina’s via Marktplaats.
tweedehands_items

Online verkoopplatforms

Voor de ‘normale’ beurs
De meest bekende manier om aan tweedehands kleding te komen, is inmiddels natuurlijk good old Marktplaats. Bij menig Nederlander, en ook bij mij, is het nog steeds één van de favorieten vanwege het enorme aanbod. Ik zoek er vaak naar bijna nieuwe items van Acne, Filippa K, COS, & Other Stories, H&M Trend, Sandro en Weekday. Niet vaak met succes, maar hé, wie zoekt zal vinden, toch? Daarnaast zoek ik ook regelmatig op United Wardrobe, dat zich meer richt op mode. Ook zie ik steeds meer blogger-based initatieven ontstaan, zoals Blg-Shp, dat het aanbod enigszins cureert door volgens eigen zeggen alleen items van bloggers aanbiedt. Én dan is er natuurlijk altijd nog Ebay, al heb ik dat zelf nooit zo onder de knie gekregen. Maar het aanbod is enorm!

Designeritems
Wie meer high-end designeritems zoekt kan terecht bij The Next Closet, dat onder andere kledingstukken verkoopt van BN’ers en modemensen als Cato van Ee, Sylvia Hoeks, Carolien Spoor, Nicole Huisman en Esther Coppoolse. Je vindt er stukken van Chanel, Chloé, Acne, Isabel Marant, Celine en ga zo maar door. Ook bij Vestiaire Collective en Designer Vintage kun je terecht voor de allermooiste tweedehands designeritems. En ja, daar hangt natuurlijk wel nog steeds een flink prijskaartje aan. Maar hé, voor de bewustere modeliefhebbers met een wat ruimer budget… perfect!

 

img_8171_1100
Boven: mijn tweedehands jeans: 3 stuks zijn afgeknipte Levi’s 501’s via Episode en de onderste jeans heb ik in een tweedehands winkeltje in Parijs gevonden. Onder: de Levi’s 501 in actie :)
vintage_levis_501

Fysieke vintage heavens
(voornamelijk Amsterdam)

Als je mijn artikelen vaker leest, zal het je niet ontgaan zijn dat ik een groot fan ben van de Levi’s 501 die in grote getale verkrijgbaar zijn bij Episode (gevestigd in meerdere steden, waaronder Utrecht, Haarlem, Amsterdam en Den Haag). Maar je kunt er ook terecht voor nepbontjassen, tweedehands suede rokjes en jassen, tassen, riemen – weet ik veel wat. Dat kun je overigens ook bij Zipper, een winkel in de Negen Straatjes in Amsterdam waar ze soortgelijke items verkopen, bij We Are Vintage en bij de vele Kiloshops in Amsterdam. Op het Waterlooplein vind je ook genoeg kraampjes en bergen met kleding die je kunt doorspitten, als je daar zin in hebt. Veel vintage laarzen, bombers, nepbontjassen en nog meer moois. Ik heb er de bloemetjesjurk hieronder ook vandaan. Toen ik nog in Eindhoven woonde, woonde ik vlakbij Inu4Vintage. De website ziet er misschien niet zo fancy uit, maar ik kan je zeggen: de fysieke shop is echt awesome (helaas wel een beetje prijzig) en het bezoeken waard!

Zoek je een fysiek plekje waar je vintage designer items kunt scoren (en deins je dus niet terug voor een wat heftiger prijskaartje)? Dan kun je misschien wel je slag slaan bij de ByDanie Designer V.I.N.T.A.G.E. store in Amsterdam.

Wil je ook nog eens goed doen met je tweedehands aankopen? Dan kun je een kijkje nemen in één van de ReShare stores van het Leger des Heils, waar de door dezelfde organisatie ingezamelde kleding wordt verkocht (waarmee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van een baan worden voorzien) – en de opbrengst gaat naar lokale hulpprojecten.

 

vintage tassen kringloop
Boven: drie van mijn favoriete tweedehands tasjes. Het linker exemplaar is een leren tasje (zo handzaam, nog steeds één van mijn favorieten!) dat ik in Antwerpen voor € 4,- in een kringloopwinkeltje vond. De cognackleurige, leren verrekijkertas is van mijn moeder geweest toen ik klein was (een stuk met emotionele waarde, dus!) en het glanzende tasje heb ik uit een kringloopwinkel in Eindhoven. Onder links: de verrekijkertas en linnen shorts, die ik bij We Are Vintage (boven omschreven) vond. Onder rechts: een zomerse bloemenjurk waar ik tegenaan liep op het Waterlooplein in Amsterdam.
vintage_items

Online vintage heavens

Op het gebied van online vintage, ben ik groot fan van Indianaweg 10 (dat overigens ook een fysieke winkel heeft in Amsterdam!), waar je echte handpicked vintage schatten kunt vinden met een bohemian vibe. Denk: prachtig geborduurde jasjes, hippiejurken, tunieken, Levi’s, raffiatassen, truien, jassen… en dat allemaal met een fantastisch stijltje. Een ander pareltje dat ik ook erg waardeer, is Zazi vintage. dat prachtige (p-r-a-c-h-t-i-g-e) hippie-ish bohojurken verkoopt.

Andere toffe online vintage shops waar je terecht kunt, zijn Froufrous , Doortje Vintage en het meer retro I Love Vintage. En natuurlijk kun je ook avondenlang op Etsy rondspeuren, waar je veel vintage items en restpartijen vindt. Ook de moeite waard!

‘Remade’ Vintage
Ook zijn er partijen die vintage items aanpassen en doorverkopen in beperkte oplagen. Denk bijvoorbeeld aan Asos Reclaimed Vintage , dat vintage restpartijen opkoopt en doorverkoopt of aanpast naar deze tijd. Milk It Vintage maakt kleding van recyclede restpartijen. Beide merken zijn herkenbaar aan hun hippe festivalstijl en ik denk dat dit weer andere type mensen aanspreekt dan bovenstaande shops.

img_8161_1100
Boven: deze boots heb ik meegenomen van een Vintage Kilo Sale in Eindhoven. Ik heb ze nog maar één keer gedragen en het zijn meer boho-achtige boots (dus niet per se aansluitend op mijn stijl), maar toch kan ik ze op de één of andere manier niet weg doen; ze hebben een bepaalde charme. Momenteel liggen ze te wachten op het moment dat ik ze weer herontdek. Onder links: het ietwat ‘foute’ bomberjack heb ik, als ik me niet vergis, twee jaar geleden bij Episode gekocht. Ook niet per se mijn stijl, maar wel ‘mij’. Onder rechts: de tweedehands jeans die ik in Parijs gekocht.
vintage_items1

(Pop-up) events

Ook kan het lonen om de vintage events in de gaten te gaan houden. Er is het grote Vintage Per Kilo, dat het hele land rondreist en waar je meestal voor ongeveer € 15,- per kilo kunt losgaan op het enorme assortiment. Houd hun Facebookpagina in de gaten als je wilt weten wanneer ze bij jou in de buurt zijn.

IJ-hallen, zoals ze zelf zeggen “de grootste vlooienmarkt van Europa”, wordt eens per maand gehouden in de NDSM-werf in Amsterdam. Het is vaak één grote schattenjacht: veel mensen verkopen er de inhoud van hun eigen garderobe, maar je vindt er ook tal van (tweedehands en vintage) handelaren, bij wie je voor goede prijzen hele toffe items kunt scoren (denk: hetzelfde als je bij Episode vindt, maar dan goedkoper). Zo heb ik er 2 van mijn lievelingsshorts (kort afgeknipte Levi’s 501) vandaan voor een tientje per stuk. Fijn!

En in een wereld waarin online influencers eigenlijk vind ik dit een heel vies woord, maar het schijnt inmiddels zo te heten de markt domineren, vinden er steeds vaker blogger sales plaats. Zo houden de meiden van NSMBL regelmatig een closet sale, maar ook andere influencers organiseren steeds vaker events om hun (al dan niet gesponsord gekregen) items te verkopen in een hip café, onder het genot van een drankje en een muziekje. Ik heb hier geen zoektip voor (je komt de aankondiging van zo’n event meestal pas vlak van tevoren tegen op social media), maar je kunt je ogen en oren extra goed openhouden als je hierin geïnteresseerd bent.

 

img_8180_1100
Boven: twee items van Asos Reclaimed Vintage. Het goudkleurige shirt is een gekkige impulsaankoop, die meer geschikt is voor (verkleed?)feestjes en momenten dat ik zin heb in een uitspatting. Het gestreepte shirt heb ik inmiddels heel vaak gedragen. Onder links: een blauwe afgeknipte tweedehands Levi’s 501 en het tweedehands, leren tasje dat ik in Antwerpen kocht. Onder rechts: een zwarte afgeknipte tweedehands Levi’s 501 en het gestreepte shirt van Asos Reclaimed Vintage.
tweedehands_items_summer

1 Comments

  • Mega handig! Ik zet dit artikel bij mijn favorieten 🙂

    Beantwoorden

Write a comment