Nukuhiva fair fashion store
Brands

Het verhaal van Nukuhiva, fair fashion store

Voor sommige merken kan ik niet anders dan gewoon heel, héél veel respect hebben. Ze volgen hun idealen en leveren er niet op in. Nukuhiva is zo’n merk. Met twee winkels, één in Amsterdam en één in Utrecht, zet Nukuhiva alweer ruim een decennium lang fair fashion op de kaart. Een pionier! Omdat ik nieuwsgierig was naar de idealen en ideeën achter de winkels, sprak ik één van de oprichters, Guido, en Christine (marketing & PR). Benieuwd!

11 (!) jaar geleden opgericht
“in een modewereld die nog zó anders was”

Het verhaal van Nukuhiva begint in 2006. Floortje Dessing bracht haar boek “100 wereldplekken die je gezien moet hebben” uit, dat erg succesvol bleek. Met de opbrengst wilde ze iets goeds doen. Uit eigen ervaring wist ze hoe moeilijk het was om aan eerlijk geproduceerde kleding te komen. Samen met goede vrienden en ondernemers Guido en Peter (op dat moment al werkzaam bij fair brand Kuyichi) begon ze een fair fashion store in Amsterdam. ‘Nukuhiva’, vernoemd naar een paradijselijk eiland, waar natuur en mens in balans met elkaar leven.

Het was destijds een pionierend concept. De winkel kreeg dan ook veel media-aandacht. Guido: “Mensen waren blij dat er éindelijk een plek was waar fair fashion op een aantrekkelijke manier werd aangeboden. Bovendien deden we dingen anders. Zo namen we mensen niet aan om hun verkooptechnieken, maar op basis van hun idealen. We wilden écht het verschil maken”. En dat lukte: twee jaar later werd een tweede winkel in Utrecht geopend.

 

Nukuhiva_Winkel_DSC_9675_1200 Nukuhiva_winkel_DSC_9603_1200 Nukuhiva_Winkel_DSC_9614_1000 Nukuhiva_winkel_DSC_9607_1200

Mooie, duurzame basics,
en bijzondere items met een twist
(maar vooral: grote liefde voor fair fashion)

En tot op de dag van vandaag kun je bij Nukuhiva terecht voor duurzame, fair trade, stijlvolle en vaak zelfs biologische kleding. Je vindt er merken als Nudie, Kuyichi, Armed Angels, People Tree, Wunderwerk, Miss Green, Langerchen, Hoodlamb, O My Bag en inmiddels zelfs een eigen jeanslijn: Nuku-Jeans. Christine: “We staan bekend om onze mooie, duurzame basics, maar we hebben ook bijzondere items met een twist. Denk aan de mooie, gedetailleerde afwerking van Alchemist of de subtiele prints van Komodo”.

Maar wat Nukuhiva écht speciaal maakt, is volgens Guido de gedeelde bezieling: iedereen bij Nukuhiva heeft een grote liefde voor onze producten en merken. Het personeel kent de verhalen achter de kleding door en door (stel dus gerust al je vragen als je er bent!) en intern worden ze enthousiast onderling gedeeld. Wees niet bang voor opdringerige verkopers. Christine: “Is het niet helemaal wat je zoekt? Ook goed. Het is ook duurzaam als je een kledingstuk lang blijft dragen, omdat je er écht gelukkig mee bent.” Helemaal mee eens.

 

Nukuhiva_Winkel_DSC_9654_1200 Nukuhiva_winkel_DSC_9687 Nukuhiva_Winkel_DSC_9683_1200 Nukuhiva_Winkel_DSC_9679_1200

Wanneer mag een merk of
kledingstuk bij Nukuhiva hangen?
(en hoe bepaal je dat?)

Dat de standaard hoog ligt, is me inmiddels duidelijk. Maar hoe bepaal je of een kledingstuk bij Nukuhiva mag hangen? Waar selecteer je dan op? Christine: “Eerlijke productie staat bij ons altijd voorop, dat is echt een harde eis. Daarnaast vinden we transparantie erg belangrijk. Als een merk alleen maar mooie dingen zegt die het niet kan bewijzen (wat vaak voorkomt), zul je het bij ons niet tegenkomen. We zijn best een beetje streng. We kijken ook kritisch naar kwaliteit; producten moeten lang mee kunnen gaan. We hebben een sterke voorkeur voor natuurlijke (en ecologische) materialen, maar het blijft inderdaad een continue afweging. Is een t-shirt gemaakt van regulier katoen (en dus niet biologisch, red.), maar wél eerlijk geproduceerd, van stevige kwaliteit en duurzaam geproduceerd? Dan kun je het best bij ons tegenkomen.”

Als consument ben ik zo blij dat er winkels zijn die wél ethisch voorwerk doen, zodat wij het niet meer hoeven te doen en er 100% zonder schuldgevoel kunnen kopen. En als ik vragen heb, ze daar antwoord op hebben. Ik weet als geen ander hoeveel tijd en energie het kost om uit te zoeken hoe goed merken wérkelijk bezig zijn, en hoe lastig het is om daar als consument achter te komen. Mede hierom ben ik Nukuhiva echt meer gaan waarderen.

 

Nukuhiva_Winkel_DSC_9612_1000 Nukuhiva_Winkel_DSC_9619_1200 Nukuhiva_Winkel_DSC_9688_1200

Hoe kijkt Nukuhiva naar de toekomst?

Tot slot praten we over de toekomst van Nukuhiva. Hoewel de modewereld aan de ene kant steeds faster en hebberiger wordt, ziet Guido we dat de beweging van duurzaam ene eerlijk gelukkig ook groeit. “Op zich geweldig, natuurlijk”, zeg ik, “maar zijn jullie niet bang voor groeiende concurrentie?” Guido heeft een ijzersterk antwoord. “Welnee, ik juich deze beweging alleen maar toe! ‘The greater good’ staat voor ons altijd voorop. Het zou toch fantastisch zijn als duurzaam en eerlijk de standaard worden, waardoor speciale fair fashion stores niet meer nodig zijn?” Ik zit met een glimlach aan tafel. Zo is het maar net.

Nieuwe plannen
Naast Nukuhiva zijn Guido, Peter en Floortje continu bezig met nieuwe plannen. Inmiddels is Kuyichi ook door hen overgenomen, en onder dit label opende de groep vorig jaar de Kuyichi & Friends store in Den Bosch. Ze brachten eerlijke kookboeken uit (waaronder deze), Floortje zette onlangs ecocamping Buitenland op in Drenthe en het drietal heeft nog veel meer ideeën die staan te popelen om uitgevoerd te worden. Ik kan niet wachten!

Ik vond het zo leuk en inspirerend om het verhaal van Nukuhiva te horen. Ik heb veel waardering voor deze awesome winkel gekregen en hopelijk jij ook 🙂 Met de keuzes die wij als consumenten maken, stemmen we direct met onze portemonnee. En als er een winkel is die ik mijn stem gun, is het Nukuhiva wel.

Neem een kijkje in één van de twee Nukuhiva winkels
Amsterdam: Haarlemmerstraat 36
Utrecht: Zadelstraat 36
of kijk op www.nukuhiva.nl!

 

Nukuhiva_Winkel_DSC_9666_1000 Nukuhiva_Winkel_DSC_9622_1000 Nukuhiva_Winkel_DSC_9663

8 Comments

 • Wat een leuk interview! Meestal denk ik bij dit soort mooie praatjes ‘ja ja, het zal wel’, maar dit geloof ik écht.

  Toen ik voor het eerst op zoek ging naar eerlijke mode was ik (en ben ik nog steeds) zó blij met deze winkel. Ik hoef niet bij elk merk te bedenken of die nou wel of niet eerlijk was. Die voorselectie maakt het ons zoveel makkelijker.

  Dat van die gedreven verkopers kan ik trouwens helemaal beamen. Toen ik eens zonder succes de winkel uit wilde lopen, raakte ik met een verkoopster aan de praat. Niet omdat ze me alsnog wat aan wilde smeren, maar omdat ze graag wilde vertellen over de winkel en de merken. Al snel hadden we het ook over tweedehands kleding en wees ze me met plezier naar een aantal winkels in de buurt. Met zo’n service kom ik natuurlijk sowieso weer terug 🙂

  Beantwoorden
  • Het blijft natuurlijk dat je me op m’n woord moet geloven, maar ik zou het nooit zeggen als ik het niet zou menen; mijn integriteit is het belangrijkste dat ik heb en dat zou ik nooit vergooien om zogenaamd iemand te promoten 🙂 Ik vond het heel leuk om de mensen achter het merk te spreken. Ik kende de winkel natuurlijk al langer en ook de betrokkenheid van het personeel (en inderdaad het gevoel dat het niet om verkopen-verkopen-verkopen gaat) kende ik al. Maar het is weer zo anders om echt even met de mensen achter het merk te gaan zitten en de gedrevenheid te voelen in hoe ze hun verhaal vertellen. En waar ze hun keuzes op maken en hoe bewust dat gebeurt. Ik bedacht me toen dat ik qua research-skills wel een tandje bij mag zetten.

   Beantwoorden
 • Nukuhiva is een van mijn favoriete winkels, juist om wat jij allemaal benoemd! Het is inderdaad zo fijn om ergens te winkelen waarvan je weet dat het er sowieso duurzaam is. Helemaal bijzonder is dat ze al zo lang bestaan 🙂

  Beantwoorden
  • Ja, precies. En in een tijd waarin greenwashing aan de orde van de dag is en veel bewuste consumenten niet meer weten wat ze nou wel en niet kunnen kopen, vind ik het fijn dat er een aantal winkels is waar je wél met een gerust hart kunt shoppen. Tijdens het gesprek vond ik het ook tof om te horen dat er zoveel kennis over de merken en de kledingstukken is en dat ze elk jaar weer kritische keuzes maken met welke merken ze wel en niet in zee gaan. Leuk om dat ook eens één-op-één van de mensen achter het merk zelf te horen, dan ergens in de media te lezen.

   Beantwoorden
 • Het staat echt al maaaanden op mijn lijstje om hier eens heen te gaan, kan echt niet wachten! Ik wil dan een aantal broeken gaan scoren, want dat vind ik maar moeilijk online 😉 Waarschijnlijk kom ik met veel meer thuis, maar uiteraard moet er dan wel even gespaard worden voor ik ga 😛

  Beantwoorden
  • Haha ja ze hebben ook veel mooie broeken en jeans, er ligt er nu één van Wunderwerk (een skinny, ook op de foto te zien, bedenk ik me nu) die ik echt heel mooi vind! En ook leuk: ze hebben nu ook een eigen jeansmerk: Nuku Jeans. Fair trade en duurzaam (biologisch katoen) en in verschillende wassingen. Ook de moeite waard, vind ik 🙂

   Beantwoorden
 • Een fijne winkel, al vanaf het begin ben ik vaste klant. Elk seizoen vind ik een mooi kledingstuk ? Als ik vanuit Limburg in Amsterdam of Utrecht moet zijn probeer ik altijd effe tijd te maken om binnen te wippen. Hier eerlijke en duurzame kleding. Ik veheug me al op volgende week, Amsterdam en de najaarscollectie bekijken!?

  Beantwoorden
  • Superleuk om te lezen, een trouwe fan vanaf het begin, dus! Ik ben er vandaag geweest en de najaarscollectie begint alweer redelijk binnen te druppelen. Hopelijk heb je weer wat moois gezien!

   Beantwoorden

Write a comment