Thoughts

Waarom ik zo van minimalistische outfits ben gaan houden

Als ik kijk naar hoe mijn stijl zich over de jaren heeft ontwikkeld, valt één ding meteen op. Mijn outfits zijn minimalistischer geworden. Vroeger hulde ik mezelf in pailletten, glitters, opvallende, fluffy items en dé kleuren van het seizoen. Nu kleed ik me simpeler en tijdlozer. En hoewel mijn stijl misschien minder uniek is dan voorheen, voelen ze veel meer ‘eigen’. Over de kracht van minimalistische outfits. Voor mij, dan.

 

Ik ontdekte dat niet alleen de manier waarop ik consumeer, maar ook de manier waarop ik me kleed direct verbonden is met hoe ik naar mezelf kijk als persoon.

 

Een paar jaar geleden experimenteerde ik graag met verschillende stijlen. Ik zag mode als een vorm van zelfexpressie en aangezien ik allerlei verschillende kanten had (dat hebben we tenslotte allemaal), vond ik het leuk en interessant om daarmee te spelen. Ik kocht veel. Elke keer had ik weer een nieuwe reden om iets te kopen: er was een nieuwe trend die ik kon verkennen, een nieuwe kleur of materiaal werd ‘in’, ik had een speciale gelegenheid en “niks om aan te trekken” of ik wilde gewoon iets nieuws.

Als ik destijds heel eerlijk naar mezelf geweest zou zijn, zou ik weten dat mode voor lang niet alleen ging over zelfexpressie – misschien júist niet -, maar dat het een manier was om waardering van anderen te krijgen. Ik wilde interessant zijn, en blijven. Voor anderen. Het stukje ‘zelf’ was in deze context helemaal niet zo aanwezig als ik voordeed. Ik volgde de trends, niet mezelf. Ik wilde mezelf uitdossen om me positief te onderscheiden van ánderen. Stand out in the crowd. Niks ‘zelfexpressie’. Trendexpressie, dat was het.

De afgelopen jaren heb ik veel over mezelf geleerd. Ik ben mezelf tegengekomen, ik heb mezelf beter leren kennen en ik weet inmiddels vrij goed wat ik (wérkelijk) belangrijk vind in het leven. Ik voel me een echter, leuker en zelfverzekerder mens. Dat heeft invloed op hoe ik me kleed. Ik zie er minder trendy uit. Ik draag minder poespas aan mijn lijf. En ik zie er minder uitgesproken uit. Ik draag nog steeds graag mooie kleding, maar die gekke stijluitspattingen, die behoefte om altijd maar mee te gaan met de trends en constant nieuwe spullen te kopen, die heb ik niet meer. Doordat ik mezelf meer ben gaan waarderen, heb ik minder trends en opsmuk nodig om me goed te voelen over mezelf. Dat is een belangrijk inzicht voor me geweest.

 

 

Wat minimalistische outfits over mij zeggen en wat ze voor me betekenen.

 

Ik geloof erg in de kracht van eenvoudige outfits. Ik voel me er mooi in. Waar ik voorheen een laag van trends om me heen bouwde omdat ik mezelf niet interessant genoeg vond, ervaar ik nu juist dat een simpele outfit mij als mens meer een podium geeft. Ik voel me er puur, echt en sterk in. Ik kan heel blij worden van ‘gewoon’ een simpel wit t-shirt met een mooie zwarte broek en de perfecte enkellaarsjes. Of een goeie oversized trui, een fijne jeans en Veja sneakers. Ik voel me niet minder interessant dan ik vroeger, uitgedost, deed. In een minimalistische outfit gaat het voor mijn gevoel juist meer om ‘mij’ dan wanneer ik een extra laag over mezelf heen creëer. Ik heb niet meer nodig om gelukkig te zijn.

Ook bij andere mensen vind ik minimalistische outfits heel mooi. Het maakt ze puur en echt; ik merk dat ik dan altijd meer op de persoon let dan op de outfit. Alsof ze me dichter bij zichzelf laten komen dan iemand die zichzelf vol plamuurt (is dat ook niet gewoon zo?). Dat vind ik mooi.

Dat staat natuurlijk haaks op hoe veel fashionista’s naar kleding kijken: voor hen geeft die extra laag juist kleuring aan hun identiteit. Dat vind ik een heel mooi idee; bovendien kleuren ze het straatbeeld en ik haal er veel inspiratie uit. En als ik naar iemand als Iris Apfel kijk, ervaar ik júist heel veel persoonlijkheid. Ze draagt wat ze mooi vindt en ze ziet zichzelf als kunstwerk. Iris is voor mij écht eigen. Maar dat kan ik niet zeggen van alle trend-influencers die de kleur gifgroen en enorme klompsneakers het ene moment gruwelijk lelijk vinden, totdat de trend bepaalt dat het ‘in’ is. Ik zie daar weinig zelfexpressie in terug.

Overigens betekent dit pleidooi voor eenvoud niet dat ik het niet leuk vind om mezelf eens in de zoveel tijd helemaal te ‘updressen’ en te spelen met looks. Fashion is fun en dat mág ook! En ik zeg ook niet dat het één beter is dan het ander. Iedereen moet doen waar hij/zij zich goed bij voelt. Maar ik vind het wél belangrijk dat we ons bewust blijven van waarom we dragen wat we dragen. Ik denk dat het voor veel mensen goed zou zijn om eens in de zoveel tijd terug te vallen op minimalistische looks. Om te toetsen hoe we over onszelf denken als we niet terug kunnen vallen op het fancy imago dat een opvallende, trendy outfit voor ons creëert. Voelt het comfortabel genoeg?

Ik ben benieuwd naar in welke outfits jij je goed voelt. Denk er eens over na. Hoe voel jij je in een minimalistische outfit? Fantastisch of saai?

6 Comments

 • 100% eens 🙂 Ik ben ook echt van de ‘simpele’ outfits! Daar voel ik mij het fijnste in.

  Beantwoorden
 • Allereerst wil ik toch even zeggen dat jij onwijs fijn schrijft! &Wat tof dat je door de jaren heen zo anders bent gaan kijken naar de manier waarop jij je kleed en wie jij zelf bent. Zelf ben ik daar de laatste jaren ook steeds meer mee bezig.. evenals met het consuminderen en veel bewuster nadenken voor dat ik een nieuwe aankoop doe. Ik voel me het fijnst in een mooie donkere jeans een enkellaarsje of sneaker en een leuke blouse. Hier moet ik wel bij vertellen dat ik wel erg houd van kleur, maar dan vooral die warme herfstachtige kleuren. Pasteltinten zijn absoluut niks voor mij! haha! Aan trends volgen doe ik ook niet. Ik weet wat ik leuk vind en dat zoek ik en liever nog vintage of tweedehands dan nieuw. 🙂

  Beantwoorden
 • Heel interessant om jouw ontwikkeling te volgen! Bij mij is het eerder precies andersom. Het was altijd nogal minimalistisch en soms heb ik het idee dat het allemaal wel wat spannender mag. Maar nu kom ik weer tot de conclusie dat dat simpele, comfortabele wél gewoon is wie ik ben en waar ik me goed in voel. Nu moet ik alleen wat meer mijn best doen om echte mooie kledingstukken uit te zoeken in plaats van de stad zoveel mogelijk vermijden, totdat ik geen shirts meer heb en dan maar iets meeneem wat slechts oké is. Jij en andere fashionbloggers herinneren me eraan dat ik wel een beetje moeite moet doen, maar dat ik die gouden combinaties en minimalisme ook best mag omarmen. Dat bevalt me wel 🙂

  Beantwoorden
 • Mooi artikel. Ik kan het me helemaal voorstellen, zelf ervaar ik het juist net andersom. Net als dat jij schreef dat je nu meer strakke kleding draagt omdat je jezelf accepteert, ga ik juist meer losse kleding dragen omdat ik mezelf accepteer. En ook nu ik mezelf veel meer waardeer draag ik juist meer opvallendere kleding (voor mijn doen), omdat ik het gevoel heb het leven te willen vieren en dat ik niet hoef te verbergen wie ik ben. Niet dat simpele outfits je verbergen (absoluut niet) maar voor mij was het wel deels een vorm van verbergen, om maar niet op te vallen en beoordeeld te worden. Hoewel het nog steeds wel vrij minimalistisch blijft omdat dat nu eenmaal mijn smaak is. Het punt is denk ik dat het interessant is wat je keuzes over je zeggen en hoe ze met je meeontwikkelen:)

  Beantwoorden
 • Ik herken me heel erg in je verhaal. Ik had als begin twintiger ook een voorliefde voor uitbundige kleding vol glitters. Je kon me uittekenen op mega hoge hakken. Als tiener kleedde ik me juist heel saai en toen ik wat ouder werd wilde ik alles behalve saaiheid uitstralen. En dus sloeg het door naar de andere kant, haha. Inmiddels heb ik een fijne balans gevonden. Ik houd nog steeds van een eye-catcher af en toe, maar draag het liefst klassiekers die jaren meegaan. Door jouw blog ben ik bewuster gaan kopen en ook een stuk minder. Ik heb de laatste jaren best veel goede basisstukken aangeschaft, waardoor het ook niet meer nodig is om vaak iets te kopen. Veel van mijn kledingstukken draag ik al jarenlang met plezier en ik ben er ook zuinig op met wassen enzo. Per seizoen koop ik er soms wat trend-items bij, maar nooit meer zoveel als ik als onzekere begin twintiger deed. 🙂

  Beantwoorden
 • Mooi geschreven en so true. Ik hou ook echt van een minimalistische stijl, maar die heeft m.i. soms wel mooie sieraden nodig ;). de armbanden op de foto, waar zijn die van?

  Beantwoorden

Write a comment